Informacije o digitalnim kompaktnim fotoaparatima kompanije Canon sa funkcijom bežične mreže (Wi-Fi)

Kompaktni digitalni fotoaparati kompanije Canon sa tehnologijom bežične mreže (Wi-Fi)¹ pružaju mnoštvo načina za povezivanje i deljenje fotografija i video zapisa sa drugim uređajima i preko Interneta. Slike možete bežično da delite sa drugim fotoaparatima kompanije Canon sa podrškom za bežičnu mrežu; uparite fotoaparat sa telefonom kako biste skladištili slike i otpremali ih na društvene mreže; ili ih jednostavno direktno otpremajte pomoću interfejsa fotoaparata i kućne bežične veze sa Internetom.

Na ovoj stranici su navedene potrebne specifikacije za svaki tip veze, kao i važne informacije u vezi sa korišćenjem funkcije bežične mreže.

U donjoj tabeli je objašnjeno koji su tipovi veza dostupni pomoću fotoaparata kompanije Canon sa funkcijom bežične mreže² i koji uređaji, softver i usluge su kompatibilni sa funkcijom bežične mreže

Tabela za povezivanje pomoću funkcije bežične mreže
Bežično slanje
slika na
Pomoću direktne vezePomoću bežične pristupne tačke
(npr. kućna Wi-Fi mreža)
drugi fotoaparat kompanije Canon
sa funkcijom bežične mreže
PowerShot S110
IXUS 510 HS
IXUS 240 HS
Nije dostupno

pametni telefon
ili tablet

 image1

image2

Apple iOS mobilni uređaji

Android mobilni uređaji (dostupno je samo za PowerShot S110)

Apple iOS mobilni uređaji

Android mobilni uređaji (dostupno je za sve fotoaparate kompanije Canon sa bežičnom funkcijom)

usluge na mreži
(Facebook, YouTube, e-pošta itd.)

Apple iOS:
Facebook, YouTube i e-pošta pomoću aplikacije CameraWindow

Povezivanjem fotoaparata sa bilo kojim mobilnim uređajem sa podrškom za Wi-Fi deljenje internet veze/mobilnu pristupnu tačku:
Facebook, Twitter, YouTube i e-pošta
(zahteva pristup usluzi CANON iMAGE GATEWAY)

(mobilni uređaji moraju da imaju pristup mobilnoj mreži za prenos podataka)

Apple iOS:
Facebook, YouTube i e-pošta pomoću aplikacije CameraWindow

Android mobilni uređaji: pomoću instaliranih aplikacija (npr. Facebook, YouTube itd.)

Sa fotoaparata na Facebook, Twitter, YouTube i u e-poštu:
PowerShot S110
IXUS 510 HS
IXUS 240 HS
(zahteva pristup usluzi CANON iMAGE GATEWAY)

računar sa Wi-Fi funkcijomNije dostupnoRačunar sa Wi-Fi funkcijom i sledećim operativnim sistemima:
Windows 7 sa servisnim paketom 1³ ili
Mac OS X 10.6.8 ili noviji
štampač kompatibilan sa tehnologijom PictBridge preko bežične mrežePowerShot S110PowerShot S110

Dodatne informacije

Veze

Direktna Wi-Fi veza ne zahteva Wi-Fi pristupnu tačku i omogućava direktno povezivanje fotoaparata sa odredišnim uređajem.

Infrastrukturni Wi-Fi režim koristi bar jednu glavnu Wi-Fi pristupnu tačku (npr. internet ruter u kućnoj bežičnoj mreži) na koju ti fotoaparati moraju da budu povezani kako bi komunicirali sa drugim Wi-Fi uređajima.

Bez obzira na to što ti fotoaparati podržavaju povezivanje na Wi-Fi pristupne tačke, nije ih moguće koristiti u bežičnim mrežama poput javnih bežičnih pristupnih tačaka koje zahtevaju korišćenje veb pregledača radi potvrde identiteta.

Bežične veze za prenos podataka (što obuhvata i Wi-Fi) mogu da budu ograničene u nekim zemljama ili regionima. Upotreba funkcije bežične mreže trebalo bi da bude u skladu sa zakonima i propisima zemlje ili oblasti u kojoj se koristi, što obuhvata sva ograničenja u vezi sa upotrebom elektronske opreme.

Tokom jedne operacije slanja moguće je poslati do 50 slika. Dostupna je opcija automatske promene veličine slike za slučajeve kada nije potreban prenos slika u punoj rezoluciji. Moguće je prenositi i video zapise, pod uslovom da ukupno trajanje ne prelazi 2 minuta. Moguće je prenositi sve tipove video zapisa snimljene pomoću tih fotoaparata, što obuhvata Full HD video zapise, izuzetno usporene video zapise i Movie Digest video zapise.

Pametni telefoni i tablet računari

Postoje dva načina za deljenje slika sa tih fotoaparata sa pametnim telefonima/tablet računarima:
A) Dok je fotoaparat u režimu reprodukcije, izaberite slike pomoću ekrana fotoaparata osetljivog na dodir i pošaljite ih u galeriju fotografija na pametnom telefonu.
B) Pomoću aplikacije CameraWindow kompanije Canon pregledajte sadržaj fotoaparata na ekranu pametnog telefona i birajte slike koje ćete sačuvati u galeriji fotografija na pametnom telefonu ili otpremiti na mrežu.

Sledeći prenosivi uređaji podržavaju bežično povezivanje:

Apple iPad (sve verzije), iPhone 4, iPhone 4S, iPod touch (4. generacija). Verzija softvera mora da bude iOS 4.3 ili novija i mora da bude instalirana aplikacija CameraWindow kompanije Canon. Više informacija potražite na http://www.canon.com/icw/.

Neki Apple iOS uređaji ne mogu da sačuvaju niti da reprodukuju Full HD (1080p) video zapise snimljene pomoću tih fotoaparata (podržani su svi drugi tipovi video zapisa). Međutim, te uređaje je moguće koristiti za otpremanje Full HD video zapisa na mrežu.

Android mobilni uređaji sa operativnim sistemom Android 2.3/4.0 ili novijim. Mora da bude instalirana aplikacija CameraWindow kompanije Canon za Android. Više informacija potražite na http://www.canon.com/cwa/. Nije podržan prenos datoteka video zapisa. Dodatne aplikacije nezavisnih dobavljača (npr. Facebook aplikacija) mogu da budu potrebne za otpremanje ili deljenje slika na mreži.

Otpremanje sa Android mobilnog uređaja pomoću direktne veze sa fotoaparatom zahteva dva koraka: prvo sačuvajte slike na pametni telefon, a zatim prekinite vezu sa fotoaparatom i otpremite slike iz galerije na pametnom telefonu. Kada postoji veza sa pristupnom tačkom (infrastrukturni režim), možete da otpremate bez prekidanja veze sa fotoaparatom.

GPS preko mobilnog uređaja

Moguće je dodavati podatke o lokaciji fotografijama snimljenim pomoću kompaktnog fotoaparata kompanije Canon sa podrškom za GPS preko mobilnog uređaja (trenutno je dostupno samo na modelu PowerShot S110). Da biste koristili ovu funkciju, morate da imate pametni telefon ili tablet sa GPS modulom i aplikaciju CameraWindow kompanije Canon. Pametni telefon je moguće koristiti za praćenje lokacija tokom snimanje pomoću fotoaparata. Kada završite sa snimanjem, podatke o lokaciji zabeležene pomoću pametnog telefona možete da sinhronizujete sa slikama u fotoaparatu preko Wi-Fi veze.

Otpremanje na Internet

Sa mobilnog uređaja:
Kada za otpremanje slika sa povezanog fotoaparata koristite mobilni uređaj sa instaliranom aplikacijom CameraWindow kompanije Canon, te slike će biti sačuvane direktno u izabranu uslugu na mreži (npr. Facebook, YouTube) uz opciju dodavanja komentara prilikom otpremanja.

Neki mobilni uređaji (što obuhvata i pametne telefone) podržavaju Wi-Fi deljenje internet veze ili mobilnu pristupnu tačku. To im omogućava da dele mobilnu vezu za prenos podataka sa drugim uređajima, što obuhvata i fotoaparate kompanije Canon sa funkcijom bežične mreže. Funkcija trenutnog deljenja na fotoaparatu prilikom korišćenja funkcije deljenja internet veze identična je situaciji kada je fotoaparat povezan na normalnu Wi-Fi internet pristupnu tačku (pogledajte u nastavku)

Sa fotoaparata:
Za otpremanje slika na veb usluge pomoću fotoaparata potreban je pristup Wi-Fi internet pristupnoj tački i usluzi CANON iMAGE GATEWAY. Slike će biti sačuvane u vašem CANON iMAGE GATEWAY albumu na mreži, a veze ka novim albumima biće dodavane na vaš Facebook ili Twitter nalog ili u telo e-poruke. Prilikom deljenja preko Facebooka takođe je moguće odrediti da li će slika biti sačuvana samo na Facebooku, u usluzi CANON iMAGE GATEWAY ili na oba mesta. Kada je odredište YouTube, video zapis će biti otpremljen i sačuvan direktno na YouTube nalog.

CANON iMAGE GATEWAY

CANON iMAGE GATEWAY je usluga na mreži za deljenje fotografija i video zapisa. Zahvaljujući tome što pruža do 10 GB ličnog prostora za skladištenje, predstavlja savršeno rešenje za skladištenje velike količine fotografija, čak i u punoj rezoluciji. Jednostavni interfejs korisnicima omogućava da pretražuju slike, da kreiraju kombinovane albume sa fotografijama i video zapisima na koje prijatelji mogu da ostavljaju komentare, kao i da albume direktno dele putem e-pošte i stranica za društveno umrežavanje. Fotoaparati kompanije Canon sa Wi-Fi funkcijom koriste CANON iMAGE GATEWAY za pristupanje različitim veb uslugama, poput onih za društveno umrežavanje i slanje e-pošte direktno sa fotoaparata.

Usluga CANON iMAGE GATEWAY možda nije dostupna u nekim zemljama ili regionima. Više informacija potražite na www.canon-europe.com/cig.

Povezivanje sa računarom

Moguće je bežično povezati fotoaparat sa računarom u okviru Wi-Fi mreže (infrastrukturni režim). Minimalni zahtevi u vezi sa operativnim sistemom na računaru: Windows 7 sa servisnim paketom 1³ ili Mac OS X 10.6.8 ili noviji. Mora da bude instaliran priloženi softver za računar CameraWindow.


¹ Wi-Fi je zaštićeni naziv koji ukazuje na sertifikat za mogućnost međusobnog povezivanja uređaja sa funkcijom bežične mreže.
Kompatibilni standardi za bežičnu mrežu su IEEE802.11 b, g i n (samo opseg od 2,4 GHz). Infrastrukturni režim (WPS kompatibilnost), Ad hoc režim. Bezbednost: WEP, WPA-PSK (AES/TKIP), WPA2-PSK (AES/TKIP).
² Informacije na ovoj stranici ne odnose se na Digital IXUS Wireless fotoaparat kompanije Canon iz 2005.
³ Nije podržan Windows 7 Starter/Home Basic. Takođe, kod operativnog sistema Windows 7 N (evropska verzija)/KN (korejska verzija), biće potrebno da odvojeno instalirate Windows Media Feature Pack sa Microsoft stranice za podršku. Pored toga, u postavkama operativnog sistema podesite Protok medija – Pretraga mreže – Dozvoli dolazni zahtev za eho i UPnP uslugu u ICMP postavkama

spacer
					image