Možda ćete pomisliti da su jeleni stidljive i neuhvatljive životinje. Ali to nije slučaj sa ovim jelenima.

Mnogih noći tokom cele godine žitelji okolnih naselja počašćeni su predivnim prizorima divljih životinja osvetljenih žutim uličnim osvetljenjem, prizorima koji mogu da pariraju svemu što možete da vidite na televiziji.

U pitanju su jeleni lopatari iz šuma obližnjeg Epinga u Eseksu, u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kao životinje koje pasu, tokom poslednjih nekoliko godina otkrili su da bujna zelena trava na obodima grada, a povremeno čak i pokoji travnjak, predstavlja mnogo ukusniji zalogaj pred spavanje od običnih grančica i lišća.

Iako deluju kao životinje koje je lako fotografisati, pa čak i kao drske životinje, oni su zapravo stidljiva stvorenja. Srećom po fotografe, često zastaju ukopani u mestu, osluškujući i gledajući da li je opasnost u blizini.

Najveći mužjaci mogu da dostignu težinu do 150 kg. Ženke – košute – dostižu približno polovinu te težine. Žive od dvanaest do šesnaest godina.

Nakon niza blagih zima (i nedostatka prirodnih predatora), broj svih šest vrsta jelena u Ujedinjenom Kraljevstvu je u porastu, a njihova populacija, kao što možemo da vidimo, postaje sve rasprostranjenija.

Ovi gradski jeleni predstavljaju samo jednu od zapanjujućih, dirljivih i magičnih prilika koju vam svet nudi ako ste voljni da istražujete malo više, idete putevima kojima se ređe ide, skrenete levo kada se obično skreće desno. Canon vas poziva da ih otkrijete i zabeležite u obliku fotografija ili pokretnih slika. Come and see.

Tehnike

Snimanje pri slabom osvetljenju