N1 header

Poređenje: Canon fotoaparati u poređenju sa kamerama na smartfonima

Tokom skorašnjeg snimanja filma Gradski surferi u Minhenu, zamolili smo posvećenog fotografa amatera da nam pomogne da uporedimo snimke sa najnovijih Canon fotoaparata i kamera vodećih smartfona, Apple iPhone 6S i Samsung Galaxy S7. Pogledajte rezultate ispod.

Kako bi takmičenje bilo pravedno, sve fotografije su snimljene sa razmakom od nekoliko minuta, uz iste uslove osvetljenja, pomoću ručnih postavki i konstrukcije za fotoaparat i smartfon (kao što je prikazano ispod). Za poređenje smo koristili asortiman najnovijih Canon potrošačkih fotoaparata.

Zumiranje

Ovde možete da vidite prednosti optičkog zuma na modelu PowerShot G3 X u odnosu na digitalni zum kod kamera na testiranim smartfonima. Kada zumirate pokretom spajanja prstiju kod fotoaparata sa digitalnim zumom (poput onih na oba testirana smartfona), jednostavno isecate ono što se nalazi pred vama. To može da dovede do nedostatka detalja ili zamućenja. Možda ne možete jasno da vidite subjekat i scena na fotografiji možda se neće poklapati sa onim kako želite da je zapamtite.

Kao što vidite na slici koja je snimljena pomoću modela PowerShot G3 X, kvalitetni objektiv sa optičkim zumom daje viši nivo detalja, bolju jasnoću i oštrije boje u poređenju sa digitalnim zumom na smartfonima.

Canon PowerShot G3 X

Apple iPhone 6S

Canon PowerShot G3 X

Samsung Galaxy S7

Snimanje pri slabom osvetljenju

Testirane kamere na smartfonima imale su problema da daju zadovoljavajuće rezultate pri slabom osvetljenju. Razlog je to što su njihovi senzori slike (deo koji reaguje na svetlo i stvara sliku) manje sposobni da izađu na kraj sa slabim osvetljenjem od senzora koje koriste napredni kompaktni fotoaparati, fototoaparati bez ogledala i DSLR fotoaparati kompanije Canon. Pored toga, testirane kamere na smartfonima ne pružaju nikakvu kontrolu nad ISO postavkama (nivo osetljivosti fotoaparata na dostupno svetlo), što znači da slike izgledaju tamno.

Ove uporedne slike pokazuju kako veći senzor i mogućnost korišćenja viših ISO postavki omogućavaju modelu PowerShot G7 X Mark II da daje superiorne slike sa preciznim bojama i oštrijim detaljima, koje su primetno svetlije.

Canon PowerShot G7 X Mark II

Apple iPhone 6S

Canon PowerShot G7 X Mark II

Samsung Galaxy S7

Snimanje brze akcije pri slabom osvetljenju

U ovom poređenju jasno možete da vidite kako je akcija oštro zamrznuta na slici koja je snimljena pomoću modela PowerShot G7 X Mark II, kao i da snimci sa testiranih smartfona nisu toliko oštri i da im nedostaje boje. U uslovima slabog osvetljenja Canon fotoaparati podešavaju brzinu zatvarača, ISO i druge postavke kako bi garantovali oštre i detaljne slike koje ćete poželeti da štampate i delite.

Cilj ovog snimka bio je da zamrzne akciju reke i surfera. Testirane kamere na smartfonima nisu mogle da postignu dovoljno veliku brzinu zatvarača niti da reaguju na dostupno svetlo kako bi dale zadovoljavajuće oštru sliku.

Canon PowerShot G7 X Mark II

Apple iPhone 6S

Canon PowerShot G7 X Mark II

Samsung Galaxy S7

Snimanje portreta

Jedna od prednosti korišćenja fotoaparata sa velikim senzorom, kao što je EOS 80D koji je korišćen ovde, je mogućnost stvaranja male dubine polja (deo slike iza glavnog subjekta). Ovde na snimku snimljenom pomoću modela EOS 80D možete da vidite da je pozadina prelepo zamućena, što znači da je subjekat zaista istaknut. Snimak napravljen pomoću kamere smartfona izgleda ravnije i tamnije u oblasti u senci, pošto pametni telefon ne može da obradi kontrast svetla podjednako dobro kao EOS 80D. Kamere na smartfonima fokusiraju celu sliku, pa je pozadina podjednako deo snimka kao i osoba. Pored toga, snimak sa EOS 80D napravljen je uz korišćenje zuma montiranog objektiva. To daje primamljiviju perspektivu i karakteristike lica čini prirodnijim. Testirani objektivi na smartfonima su širi, pa rastežu karakteristike lica. Korišćenje šireg objektiva poput ovog znači da morate da budete mnogo bliže subjektu da biste snimili odličan portret. DSLR fotoaparat sa zum objektivom omogućava vam da budete dalje od subjekta. Oba snimka su napravljena bez blica, uz korišćenje prirodnog svetla. Slika sa DSLR fotoaparata takođe ima dublji, precizniji i balansiraniji prikaz boja.

Canon EOS 80D

Apple iPhone 6S

Canon EOS 80D

Samsung Galaxy S7

Poređenje rezultata

Kao što rezultati pokazuju, Canon fotoaparati su nadmašili testirane kamere na smartfonima u svim slučajevima putem detaljnih, dobro eksponiranih slika u datim okolnostima.

Ako ste inspirisani da poboljšate fotografije koje delite sa prijateljima i pratiocima, zašto ne biste pogledali naše najnovije fotoaparate i saznali koji vam odgovara?

Pogledajte našu alatku za biranje fotoaparata

Istražite naš interaktivni doživljaj Gradski surferi ovde.