burano-italia-estelle-moreau.jpg

Upoznajte surfere: Tao, Aleks i Karina

Kada prođe prvobitni šok zbog postojanja talasa na reci u centru Minhena, nastupa osećaj divljenja onima koji svakog dana dolaze da surfuju na njemu. Za razliku od prekaljenih veterana, opažanja početnika su jednostavna, a posle njih dolazi do izražaja karakter, koji svaki surfer prenosi na talas. Na Asjbahu se srećemo sa tri najpoznatija surfera lokalca, koji će ispričati našu najnoviju „Come and See“ priču, Gradski surferi.

Tao, 33 godine, preko dana je industrijski dizajner, ima titule sa dva evropska šampionata i najbrži je na Ajsbahu. Najvažnije u vezi sa Taom je da čini da sve izgleda izuzetno jednostavno. Izgleda kao da nema težinu na dasci i da se poigrava sa talasom, a nikada da se bori protiv njega. On objašnjava: „Dok surfujem na talasu, uvek se trudim da ne razmišljam ni o čemu. To se samo dogodi i to je suština surfovanja, dok surfujete isključite misli“.

Tao govori o surfovanju više kao da je u pitanju filozofija nego sport, i opisuje ga kao seriju neponovljivih trenutaka: „Mislim da savršen trenutak zavisi od samog trenutka. Dođete i tamo je još samo dvoje-troje ljudi, pada sneg, noć je, sunčano je, ali važniji je unutrašnji osećaj koji imate. Svaki talas je drugačiji, svaki trenutak je drugačiji, nemoguće je ponovo uhvatiti isti trenutak“.

Aleks i Karina su par koji se upoznao zahvaljujući reci Ajsbah. Karina objašnjava, „Kada smo Aleks i ja zajedno na talasu, to je kao naš izazov, zato što imamo nešto što delimo, u čemu uživamo i što volimo, u pitanju je naša stvar“.

Aleks, 37 godina, lokalni fotograf i videograf, možda surfuje ovde već skoro deceniju, ali njegova ljubav prema surfovanju potiče iz detinjstva u Brazilu. On kaže: „Počeo sam da surfujem sa pet godina, otac me stavio na dugačku dasku i ja sam se navukao“. Pa nastavlja: „Surfovanje u gradu je neverovatno, ovo okruženje je jedinstveno. Nećete pronaći talas na reci usred grada nigde drugde na svetu“. Aleks ima držanje pozera, ali za njega suština nije u tome da ga neko posmatra ili da mu se divi. „To je sport koji zahteva da pronađeš određenu harmoniju sa prirodom kako bi uživao u njemu. U pitanju je pomalo sebičan sport, ali možete njime da se bavite u društvu prijatelja i dobrih ljudi. U stvari, ističe najbolje u meni, zato što sam u svom elementu, a to je voda.“

Karina, 25 godina, potpuno je drugačija. Ova energična studentkinja sportskih nauka potpuno je neustrašiva na vodi. Ona kaže: „Videla sam dasku za surfovanje na buvljaku, a uvek sam želela da idem na surfovanje, ali nisam imala novca da odem daleko, pa sam je kupila za 50 evra i rekla sebi da ću je isprobati na reci Ajsbah po svaku cenu. Samo sam otišla tamo, stavila dasku na vodu na koju je padao sneg i rekla da sam stigla“. Pet godina kasnije Karina je postala evropska prvakinja.

Istražite naš interaktivni doživljaj Gradski surferi ovde.