hero

Vaše fotografije, naši omiljeni snimci: Zima pri slabom osvetljenju

Ovog meseca smo vam postavili izazov da se utoplite i da na najbolji način iskoristite slabo zimsko svetlo kako biste napravili neverovatne slike. Pitali smo fotografe koji su autori tri naše omiljene fotografije da podele priče koje stoje iza njih.

Crepusculo Havijera Pavie Barahasa

„Ovu fotografiju sam napravio na planini pod nazivom Flojen, sa pogledom na Bergen u Norveškoj. U pitanju je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u ovom gradu. Volim da ponesem Canon sa sobom kada pada sneg, ali nikada nisam otišao ovako daleko. Malo sam se izgubio dok sam se penjao i približavao Suncu sa fotoaparatom.

Na te izlete volim da idem sam, kako bih se lakše koncentrisao i usredsredio na sliku. Uprkos hladnom vremenu ovaj izlet se svakako isplatio, pošto sam odozgo napravio snimak grada koji izgleda prelepo po zimskom svetlu.“

Wolf in de mist Marge Straver

„Ova fotografija je napravljena u Biotop parku prirode u Nemačkoj, u blizini sela Vehlingena. Park oko jezera predstavlja dom za mnoge evropske divlje životinje, poput vukova, vapita, bizona i risova, koje žive u prirodnom staništu.

Bio je januar i vreme je bilo loše. Padala je kiša i bilo je mnogo magle. Među drvećem je bilo pet vukova. Jedan od njih je iznenada skočio na oboreno staro drvo. Imala sam sreće da snimim ovu sliku iz skrovišta u kojem sam ceo dan čekala na priliku za pravi snimak.

Zbog slabog osvetljenja morala sam da upotrebim manju brzinu zatvarača i višu ISO vrednost nego obično. Nadam se da ću moći ponovo da odem na proleće, kada vreme i svetlo budu bolji. Jedna od vučica bile je skotna, pa će možda imati mladunce kada ih sledeći put budem videla.“

Mountain Church Giljerma Garsije

„Island je raj za ljubitelje noćne fotografije. Nikada neću zaboraviti to što sam imao priliku da vidim i fotografišem polarnu svetlost u prirodnom okruženju. Ovu fotografiju sam napravio u novembru tokom noći, kada nije bilo predviđeno pojavljivanje polarne svetlosti. Snimljena je u podnožju planine Kirkjufel, blizu grada Grundarfjörður Lake.

Mesec je bio skoro pun i nebo je bilo vedro. Odlučio sam se za jednostavnu kompoziciju sa ispucalim ledom u prednjem planu i planinom na sredini. Oko 23 sata sam primetio zelenu tačku na nebu koja je postepeno postajala vidljiva. Osetio sam neverovatno uzbuđenje kako je zora počela da se rađa i napravila skoro savršen luk iznad planine Kirkjufel.

Da bih zabeležio pomeranje svetlosti, koristio sam ručni režim sa ekspozicijom od 2,5 sekunde, uz otvor blende f/2,8 i ISO 3.200.“

Oprobajte se u ovomesečnim izazovu

Giljermo, Marga i Havijer zabeležili su lepotu slabog osvetljenja na svojim slikama. Želimo da vidimo svet kroz vaš objektiv, pa nema razloga da ne učestvujete u ovomesečnom fotografskom izazovu? Uzmite fotoaparat, istražujte grad i otpremajte ovde.