burano-italia-estelle-moreau.jpg

Vaše fotografije, naši omiljeni snimci: Moj grad

Od Stokholma do Seula, Portlanda do Palaua, ovog meseca ste nam poslali slike sa svih strana sveta i pokazali nam kako izgleda vaš grad na jednoj fotografiji. Evo izbora naših omiljenih snimaka od slika koje ste otpremili u našu Galeriju.

Burano, Italija – Estel Moro

„Burano je ostrvo u Venecijanskoj laguni u severnoj Italiji. Mentalitet stanovnika Burana savršeno predstavljaju raznobojne kuće: topao je i otvoren. Dok hodate kroz male ulice na ostrvu, shvatate koliko je atmosfera opuštenija nego u Veneciji. Uz raznovrsnu i živopisnu arhitekturu, tihi ambijent i isprepletane kanale, Burano je potpuno različit od svoje veće i poznatije sestre. Ovo ostrvo takođe je poznato po proizvodnji čipke, zanatu koji se svojom prefinjenošću potpuno uklapa sa ovako lepim gradom.

Ovu sliku sam napravila nakon celodnevne šetnje u Veneciji i Muranu. Demoralisala me je gomila turista, ali sam osetila kako mi se raspoloženje popravlja kada sam naišla na Burano. Ovo mesto ima tako pozitivan uticaj na osobe koje se kreću njegovim kaldrmisanim ulicama – lokalno stanovništvo i posetioci uvek imaju osmeh na licu.

Provedite popodne na ovom mestu i sigurno ćete osetiti dobro raspoloženje. Krenula sam osećajući se srećno i osveženo, zadovoljna što sam doživela ovo bogatstvo boja pre povratka u moj tmurniji i više industrijski svet.“

Pečuj u magli, Mađarska – Robert Jakab

„Vreme uvek može da iznenadi u Pečuju, malom gradu na jugu Mađarske, koji je moj dom. Ovu fotografiju sam snimio jednog ranog januarskog jutra, dok je arhitektura centralnog trga tek izlazila iz oblaka. Možete da vidite jarka svetla gradske skupštine kako sijaju u magli, kao i upečatljivu bakarnu kupolu Džamije Kasim paše.

Da bih se pripremio za snimanje, danima sam pratio vremensku prognozu, a zatim sam se popeo na planinu kako bih pronašao savršen pogled. Moj fotoaparat je dobro podneo hladnoću, i skoro svaka fotografija koju sam napravio tog jutra bila je zadivljujuća.

Mnoštvo etničkih grupa živi zajedno u Pečuju. Tokom detinjstva živeo sam u blizini kapele koju vidite na slici. Sada živim odmah pored džamije. Za mene, ova slika na pravi način odslikava prelepu kulturnu raznolikost ovog grada.“

Genova gabbiani affamati – Renco Orobonkoidi

„Ovu fotografiju sam napravio tokom posete primorskom gradu Đenovi. U njemu se nalazi najprometnija luka u Italiji. Želeo sam da zabeležim raznolike karakteristike grada, da prikažem kontrast između starih zgrada i urbanih ulica i mnoštva prolaza, a onda sam primetio ove galebove. Spustili su se na zid kako bi pokupili komade hleba koje je neka gospođa ostavila. Ovaj snimak u sumrak zaista je uzbudljiv. Ako se zagledate u daljinu, primetićete sjaj zalaska sunca koji se ogleda u vodi.“

Oprobajte se u ovomesečnim izazovu

Svaki od ovih fotografa pokazao nam je trenutak iz svog života, a mi smo ih sa zadovoljstvom pogledali. Zašto i vi ne biste napravili sliku jedinstvenog trenutka? Potražite inspiraciju u ovomesečnoj temi u Galeriji, a zatim delite slike. Možda će se baš vaš rad naći u našem sledećem izdanju.

Pošaljite fotografije