Your photos, our favourites: Patterns and Textures

Vaše fotografije, naši omiljeni snimci: Šabloni i teksture

Ovog meseca vas pozivamo da zaboravite na boje i fokusirate se na šablone, teksture i dizajn fasada vašeg grada. Pitali smo fotografe koji su autori tri naše omiljene fotografije da podele priče koje stoje iza njih.

The Forum District Nikolasa Nojesa

The Forum District Nikolasa Nojesa

„Ovu sliku sam napravio tokom odmora u Barseloni u Španiji. Poznajem grad, ali sam jednog ranog popodneva otkrio novoizgrađeni kvart pod nazivom Forum. Kao arhitekta, obratio sam pažnju na nove zgrade.

Bio sam iznenađen harmoničnim kontrastom između pravih i kosih linija na ovoj poslovnoj zgradi. Sviđa mi se preklapanje struktura koje je napravio čovek i nasumičnih šara oblaka na nebu. Naknadno sam malo uredio sliku da bih naglasio doživljaj. Na taj način mi je pošlo za rukom da podjednako prikažem zgradu i nebo, uz istu ekspoziciju.“

Ponder Ane Valente

Ponder Ane Valente

„Ova fotografija je nastala jedne nedelje u Lisabonu, namenski kao odgovor na ovomesečni izazov Šabloni i teksture. 

Uvek osećam određenu dozu uzbuđenja i straha kada naiđem na scenu koju zaista želim da zabeležim. Scena na koju sam naišla tog popodneva bila je savršena. Ispred zgrade koja predstavlja primer tipične portugalske arhitekture, ukrašene prelepim pločicama, na kamenom pločniku stajao je čovek koji se savršeno uklapao u scenu. 

Sliku sam snimila pomoću ručnog režima na fofoaparatu, u pokušaju da izbegnem da privučem pažnju čoveka, kako bih zabeležila pravu suštinu trenutka.“

Brace Gonzala Garsije

Brace Gonzala Garsije

„Kada šetam po gradu oči su mi spremne za hvatanje trenutaka pri specijalnom osvetljenju. Takođe, volim prilike u kojima prirodno kadriranje može da doprinese mojim kompozicijama. Šetao sam po Ovijedu u Španiji i video sam ovu zgradu opasanu skelama. Horizontalne i vertikalne strukture, kao i dubina boja, podsetile su me na apstraktnu sliku. 

Oko zgrade je bila postavljena zaštitna ograda, pa nisam mogao da promenim tačku gledišta, ali sam pokušao da zadržim horizontalne i vertikalne linije onako kako sam ih video. U postprodukciji sam pažljivo isekao kadar kako bih uneo balans u kompoziciju. Ovu sliku sam snimio pomoću objektiva Canon EF 24-70mm f/2.8 L II USM na fotoaparatu EOS 6D. U pitanju je veoma svestrana kombinacija.“

Oprobajte se u ovomesečnim izazovu

Na svakoj slici zabeleženi su šabloni, teksture i dizajn na jedinstven način, ali sada želimo da vidimo svet kroz vaše oči. Učestvujte u ovomesečnom fotografskom izazovu i vaša fotografija može da bude istaknuta u našoj galeriji. Uzmite fotoaparat, istražujte grad i otpremajte ovde.