burano-italia-estelle-moreau.jpg

Vaše fotografije, naši omiljeni snimci: Putovanja

Od raznobojne Kube do živopisne Indije, ovog meseca ste nam slali slike sa putovanja širom sveta i delili ste jedinstvene perspektive zadivljujućih mesta. Evo našeg izbora slika koje ste otpremili u našu Galeriju.

Colors of India Margarite Trul Boš

„Ova fotografija je snimljena u Amber-fortu, u blizini Džajpura u Radžastanu, jednoj od najživopisnijih država u Indiji.

Napravljeno od crvenog peščara i mermera, ovo utvrđenje predstavlja četvorospratnu palatu na veoma strmom brdu. Da biste stigli do vrha, možete da jašete slona kako biste poštedeli noge.

Ovo utvrđenje obuhvata mnoštvo prelepih prostora i velikih terasa. Na jednoj od njih bila je grupa prijatnih žena koje su stajale zajedno, sve u raznobojnim i upečatljivim sarijima. Zaista mi se svideo kontrast između žena sa slonovima i blede boje kamenog poda. Sariji, slonovi i prelepi izrazi su se izdvajali čak i među svim živopisnim bojama Radžastana.“

Cuba Meline Surano

„Ovu fotografiju sam napravila na Kubi, prvoj stanici na krstarenju. Zgrade su predstavljale neverovatnu mešavinu starog i novog. Izuzetno mi se svidela sunčeva svetlost i želela sam da zabeležim scenu koja bi takođe prikazala prelepe boje retro automobila koji su i dalje u upotrebi na Kubi.

Provela sam malo vremena na ulicama u potrazi za pravom kombinacijom starog i novog. Iznenadilo me je to što je stari deo grada i dalje naseljen, pošto je potpuno zapušten, sa mnogim urušenim zgradama.

Mnogo putujem i pokušaću sve da bih napravila prelep snimak. Dobro je posmatrati scene tokom različitih doba dana i uzeti u obzir osvetljenje. Obavezno nosim fotoaparat sa sobom kako bih zabeležila spontane trenutke.

Kuba me prijatno iznenadila. Iskoristila bih priliku da se vratim, iako znam da se sprema da otvori novo poglavlje u istoriji i da verovatno obnovi mnoge gradove. Samo se nadam da neće izgubiti šarm. To bi zaista bila šteta.“

Paris mon Amour Larsa Suečtinga

„Ovu fotografiju sam napravio u Parizu. Bio sam na odmoru sa suprugom i želeli smo da vidimo drugu stranu grada, dalje od standardnih znamenitosti. Od kako sam sa pet godina dobio prvi Canon fotoaparat, uživam da snimam zanimljive stvari iz novih uglova.

Dugo smo hodali ulicama, videli mnoge predivne kuće i parkove i sreli mnoštvo predusretljivih i prijatnih ljudi. Završili smo ispred neke gradske kuće. Bilo je mnogo ljudi i dece koji prave gomilu balona od sapunice. Svi su bili srećni, smejali su se i bili su u pokretu. Sa bočne strane ove zgrade nalazila se stara vrteška ispred prelepih kuća, i video sam scenu Pariza koju sam oduvek zamišljao – prelep, star, razigran, raznobojan, magičan i uvek u pokretu.

Putovanja su zaista važna za razvoj moje fotografske veštine. Uvek isprobavam nove stvari kako bih zabeležio suštinu zemlje u kojoj se nalazim. To mogu da budu posebni ljudi, vremenske prilike, pejzaži, arhitektura, cveće i drugi detalji. Kroz fotografiju saznajem više o zemlji, njenim stanovnicima i njihovim životima.“

Oprobajte se u ovomesečnim izazovu

Svaki od ovih fotografa podelio je svoja putovanja sa nama, a mi smo ih sa zadovoljstvom pogledali. Zašto i vi ne biste zabeležili trenutak iz jedinstvene perspektive? Potražite inspiraciju u ovomesečnoj temi u Galeriji, a zatim delite slike. Možda će se baš vaš rad naći u našem sledećem izdanju.

Pošaljite fotografije