Your photos, our favourites: Urban and street

Vaše fotografije, naši omiljeni snimci: Urbano i na ulici

Vaše fotografije, naši omiljeni snimci: Urbana i ulična fotografija

Krenite sa nama na put od Poljske preko Indije do Hrvatske i pogledajte koje su nam omiljene slike iz naše galerije u vezi sa skorašnjim fotografskim izazovom. Svaka slika beleži trenutak u urbanom okruženju i predstavlja uvod u zanimljivu priču koja stoji iza nje.

Outburst of Joy Mihaua Patrona

„Ovu sliku sam snimio na otvaranju uličnog umetničkog događaja u Lublinu u Poljskoj. Nisam znao šta će se dogoditi, pa sam se uklopio u gužvu kako bih sačekao. Iznenada je mašina za pravljenje dima počela da pravi ogromne oblake, što je izazvalo nalet oduševljenja kod obližnje grupe dece. To je bila moja prilika.

Iako mi je dim zaklanjao pogled, izabrao sam najširi mogući ugao, sa decom u prednjem planu i siluetama poput duhova u pozadini. Imao sam samo nekoliko sekundi, a zatim su se deca razišla i parada je počela.

Ova slika je osvojila prvu nagradu na Grand Press Photo 2015, najpoznatijem fotoreporterskom takmičenju u Poljskoj.“

Free Suzane Hinoho

„Popela sam se na Amber Fort u Džajpuru i imala sam sreće da je u toku bio zaista poseban festival. Ljudi su se okupili kako bi protestovali protiv vekovima stare kulture nejednakosti polova u Indiji.

Čitava scena bila je magična, a zatim se pred mojim očima ukazao savršen trenutak. Potpuno prirodan gest ljubavi i sreće između majke i ćerke.

U tom trenutku srce mi je bilo potpuno usklađeno sa onim što su moje oči videle.“

Façade med Patina Frederika Fridendala

„Dok sam se vozio rikšom kroz Split u Hrvatskoj prošao sam pored malog izloga i osetio da me ta slika privlači. Toliko da sam se kasnije vratio kako bih je fotografisao.

Pokazalo se da me instinkt nije prevario. Uz opuštenu atmosferu, prirodnu patinu i prefinjenu teksturu, za mene je priča iza ove fotografije jednostavno „dome slatki dome“.

Za putnu i uličnu fotografiju uvek koristim format RAW i režim AV, u ovom slučaju u kombinaciji sa otvorom blende f/8. To mi omogućava da zabeležim najveći mogući stepen detalja.“

Oprobajte se u ovomesečnim izazovu

Svaki od ovih fotografa podelio je trenutak u vremenu, zabeležen kao deo svakodnevnih aktivnosti u urbanim okruženjima. Šta se dešava oko vas? Pronađite inspiraciju u našoj mesečnoj temi pomoću galerije, delite svoju priču i vaš rad može da bude deo naše izložbe sledećeg meseca.