Jedan od najekstremnijih zimskih sportova

Skidžoring, koji je nekada predstavljao način putovanja kroz zabačena mesta, danas je jedan od najekstremnijih takmičarskih zimskih sportova. Osobu na skijama, koja drži uzde, vuku posebno trenirani trkački konji bez jahača. Učesnici se takmiče na brzinama do 50 km/h koje oduzimaju dah.

Skidžoring je bio demonstracioni sport na Zimskim olimpijskim igrama 1928, a danas se trke održavaju u mnogim zemljama, među kojima su SAD, Kanada, Francuska i delovi Skandinavije. Većina trka je na razdaljine između 5 i 20 kilometara. U svim varijantama, konji se gaje i treniraju tako da ostanu mirni bez obzira na uslove trke i da budu naviknuti na uzde i skijaša iza sebe.

Da bismo se približili uzbuđenju i adrenalinu koji krasi skidžoring, pratili smo 55-godišnjeg Franka Mora, aktuelnog svetskog šampiona, zavisnika od brzine i pratioca snega, na treningu u Argentini. On već 31 godinu neguje svoju opsesiju skidžoringom i njegova opsesija ovim sportom otkriva drugi način na koji se može iskusiti najhladnije godišnje doba – proslavljanjem ekstremnih snegova umesto hibernacije u zatvorenom prostoru. Come and see.

Slike © Richard Walch. Canon ambasador