Približavanje akciji

Kompozicija je važna u fotografiji, a ključno je da znate šta da obuhvatite kadrom, a šta da izbacite iz njega. Kada fotografišete akciju, jedan od najboljih načina održavanja dramatičnosti na fotografijama jeste popunjavanjem kadra subjektom snimanja. Na taj način ćete biti više povezani sa akcijom.

Pokušajte da se fizički što više približite. To olakšava ispunjavanje kadra akcijom. Ako snimate u sportskoj hali i u nivou ste sa igračima, dobićete finu zamućenu pozadinu, koju ne biste dobili da ste snimali sa više tačke gledišta.

Često postoji ograničenje koliko blizu možete fizički da se približite akciji. U toj situaciji koristite teleobjektiv ili fotoaparat sa velikim zumom, da biste smanjili udaljenost od subjekta.

Prilikom zumiranja, naročito pri velikoj žižnoj daljini, toliko ste blizu da možete lako da izgubite subjekat. Canon je dizajnirao genijalnu novu tehnologiju koja rešava taj problem.

Pomoć za kadriranje pri zumiranju pomaže vam da održite subjekat u kadru tako što udalji zum kada subjekat dođe do kraja kadra. Zatim vraća zum kada postavite subjekat u centar kadra.

To vam daje moć zumiranja bez gubitka perspektive ili subjekta snimanja.

Akciona fotografija – zumiranje