Long exposure lights

Svetao pogled na fotografisanje pri slabom osvetljenju.

Porazgovarali smo sa Nigeom Levantermanom, fotografom pri slabom osvetljenju koji je specijalizovan za „hvatanje“ energije raznobojnih gradskih pejzaža. Ovladavanjem dugačkom ekspozicijome i pravljenjem kontrasta pomoću jarkog svetla, Nige kreira dinamične, prosvetljene priče.

Hajde da te upoznamo Nige – odakle potiče tvoja strast prema fotografiji?

Kada sam dobio novi posao u Londonu želeo sam da istražim i da upoznam grad, pa sam koristio fotografiju da saznam više o nekoj oblasti. Tada sam počeo da snimam fotografije mobilnim telefonom. Međutim, želeo sam da isprobam fotografisanje pri slabom osvetljenju i dugačke ekspozicije, pa sam došao do granice mogućnosti mobilnog telefona. Zatim sam prešao na DSLR.

Nisam prošao nikakvu formalnu obuku – osnove sam naučio putem YouTube uputstava i pratio sam intuiciju. Samo sam vežbao, učio i razvijao veštinu do nivoa na kojem sam sada.

Šta te fascinira u vezi sa snimanjem pri slabom osvetljenju?

Obožavam da snimam kretanje i kontrast snažnog svetla na noćnim snimcima. Pokušavam da oživim scene pomoću energije saobraćaja, ljudi i boja.

Nige, voliš da koristiš dugačku ekspoziciju – možeš li da nam ukratko objasniš kako to radiš?

Od ključne je važnosti da pronađete dobro mesto za stajanje. Potrebno je da to mesto ima dobar ugao, na bezbednoj udaljenosti od saobraćaja – kao i da bude stabilno, pošto će svaki pokret zamutiti snimak. Ako snimate poznata ili znamenita mesta, takođe treba da uzmete u obzir veliki broj ljudi, što može da vas ometa.

Kada je u pitanju snimanje fotografije, stavite fotoaparat na stativ, koristite objektiv sa najmanjom mogućom blendom i fokusirajte centralnu tačku u kadru. Zatim prebacite na ručni režim i koristite malu brzinu zatvarača (5–30 sekundi), za dužu ekspoziciju.

Za fotografe koji tek počinju sa dugačkom ekspozicijom, preporučujem korišćenje postavke „Prioritet blende“, zato što tako fotoaparat obavlja pola posla. Na ovom primeru, započnite sa otvorom blende F14, ISO osetljivošću podešenom na 100 i koristite prioritet blende. Fotoaparat će odrediti dužinu ekspozicije i pod uslovom da je kraća od 30 sekundi, dobićete dobar rezultat.

@Nige Levanterman

Koju opremu kompanije Canon koristiš za snimanje fotografija pri slabom osvetljenju?

Trenutno imam tri fotoaparata. Imam Canon EOS 5DS R, koji koristim za snimanje sa ubrzanim protokom vremena, zato što je fotografije od 50 MP moguće pretvoriti u 8K video. Takođe imam Canon EOS 5D Mark IV i novi Canon EOS R. U pogledu objektiva, preporučujem korišćenje modela sa blendom F2,8 – daju mnogo oštrije snimke noću usled odličnih performansi pri slabom osvetljenju. Pored toga, F2,8 objektiv, ili čak F1,4 objektiv, omogućava vam da snimate dobre fotografije sa dugačkom ekspozicijom iz ruke.

Koristiš puno naknadno dodatih efekata. Koje savete imaš za nekoga ko tek ulazi u svet uređivanja slike?

Prva greška koju svi, uključujući mene, prave je prekomerna zasićenost. Izbegavajte ovo prilikom obrade i zadržite realističan izgled fotografije.

Nažalost, ne postoji težak i brz način za sticanje veština obrade. Stoga, ako nikada niste koristili pakete za obradu, provedite neko vreme upoznajući se sa njima. Na YouTube-u postoji mnoštvo besplatnih uputstava koja su odlična za sve nivoe.

Ključno je da pronađete svoj stil – pronađite inspiraciju u drugima, ali izbegavajte da ih kopirate.

Koja su tvoja omiljena mesta za snimanje noću – i zašto?

Privlače me mesta koja su dinamična, sa puno ljudi, saobraćaja i svetla. Zbog toga obožavam prazničnu sezonu. Ukrasna svetla, užurbanost pijaca i razne privremene prodavnice čine ovo doba godine savršenim za fotografisanje pri slabom osvetljenju.

@Nige Levanterman

Imaš li tri najbolja saveta za savladavanje fotografisanja pri slabom osvetljenju?

Uložite u dobar stativ. Da biste dobili oštar snimak, potrebno je da fotoaparat bude potpuno miran – ako se na fotografiji pojavi zamućenje, uzrok je slučajno pomeranje.

Kada izaberete subjekat, prebacite na ručno fokusiranje – to će sprečiti fotoaparat da pokušava da fokusira druge pokretne elemente u kadru, poput prolaznika ili automobila u prolazu. Da biste to uradili, pritisnite okidač do pola i prebacite objektiv na ručni režim.

Upoznajte se sa fotografisanjem pri slabom osvetljenju, a zatim uložite u objektive. Novi objektiv će vam potpuno promeniti stil i omogućiti vam da se razvijate. Imao sam četiri objektiva pre nego što sam obavio nadogradnju sa prvog DSLR fotoaparata.

Nige, šta je sledeće za tebe na polju fotografije?

Uvek istražujem nove ideje. Cilj mi je da budem drugačiji – zbog toga sam snimio mnogo znamenitih zgrada na moj način. Cilj mi je da neprestano napredujem, uz održavanje koraka sa vremenom i zahtevima društvenih mreža.

@Nige Levanterman


Preporučena oprema

Canon EOS 2000D

Canon EOS M50Napisala Saša Njuburi