See the difference with a specialist action lens

Uočite razliku uz specijalizovani objektiv za akciju

Akcioni fotografi vole da uvuku gledaoca u sliku i da prenesu doživljaj pored terena, sedenja u džipu na safariju ili letenja pored ptice grabljivice.

Popularan način za postizanje ovoga predstavlja ispunjavanje kadra akcijom, tako da subjekat bude detaljno prikazan u prvom planu. Biće situacija u kojima možete da se pozicionirate samo nekoliko metara od akcije. Međutim, obično ćete biti pozicionirani iza barijera ili ograde i moraćete da snimate sa razdaljine. U tim slučajevima je najbolje da koristite objektiv sa velikom žižnom daljinom, kako biste pravili slike u središtu akcije.

Žižna daljina se meri u mm, a što je broj veći, veće je uvećanje na senzoru fotoaparata. Uopšteno gledano, objektivi sa žižnim daljinama većim od 85 mm smatraju se telefoto objektivima, ali će vam za snimanje akcije biti potreban objektiv sa žižnom daljinom od 200 mm ili više, kao što je EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM ili EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM. Ti telefoto zum objektivi pružaju opseg žižnih daljina i popularni su za pravljenje akcionih snimaka na različitim razdaljinama od mesta sa kojeg snimate.

Hajde da pogledamo neke primere:

Ove slike su snimljene pomoću standardnog modela EOS fotoaparata, sa iste pozicije pored vode. Za prvu sliku je korišćen objektiv 18–55 mm – standardna daljina za opšte snimanje. Na slici se vidi dosta okolnog morskog pejzaža i ne osećate vezu sa akcijom, zato što je subjekat premali u kadru. Međutim, za drugi snimak je korišćen objektiv 55–250 mm, pa je akcija u prvom planu i kajt-surfer je u sredini kadra. Ova slika ističe fine detalje, kao što su pojedinačne kapljice vode koje pravi kajt-surfer dok se okreće, kao i njegovo lice. Ovaj krupni plan omogućava da akcija ispuni kadar, čime se eliminišu ometajući elementi u pozadini i gledalac se uvlači u akciju.

Srodni članci
Taking your camera to the match: 7 tips for improving your sports photos

SPORTSKA FOTOGRAFIJA

Nosite fotoaparat na utakmicu: 7 saveta za unapređivanje sportskih fotografija

Fotografisanje sporta pruža ogroman broj kreativnih mogućnosti i predstavlja odličnu priliku da isprobate neke od režima i funkcija fotoaparata koje možda niste ranije koristili.

Zoom in and capture fast action

AKCIONA FOTOGRAFIJA

Zumirajte i zabeležite brzu akciju

Suština fotografisanja akcije je u beleženju trenutaka koji nestaju u deliću sekunde. Nećete morati tako brzo da se pomerate ako ste došli spremni.

A person riding a dirt bike around a track, leaning the bike low to the ground, photographed using camera panning. © Richard Walch

OSNOVE FOTOGRAFISANJA

Fotografisanje sa švenkovanjem za početnike

Otkrijte kako možete da snimate bolje fotografije akcije sa tehnikom švenkovanja pomoću ovih odličnih saveta.

Slični proizvodi

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike