A close-up of a snail on a leaf. Taken on a Canon EOS 77D with a Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM lens.

MAKRO FOTOGRAFIJA

Kako da snimate makro fotografije ove jeseni

Beleženje krupnog plana predstavlja suštinu makro fotografije. Ističe teksture koje nisu vidljive ljudskom oku i pokazuje lepotu sakrivenu u detaljima. Ne morate da odete daleko da biste vežbali makro. Svakodnevni predmeti dobijaju novu perspektivu kada ih posmatrate iz blizine, pa bašta ili lokalni park može da bude savršen poligon za vežbanje.

1. Kakva oprema vam je potrebna za makro fotografisanje?

Mnogi objektivi mogu da fokusiraju na maloj razdaljini, ali samo pravi makro objektiv pruža uvećanje od bar 1:1 ili prirodnu veličinu. To znači da će slika koja se formira na senzoru kada fotoaparat držite na najmanjoj razdaljini za fokusiranje biti iste veličine kao subjekat.

Ovaj tip objektiva ima veoma kratku minimalnu razdaljinu za fokusiranje, što znači da možete da se približite da biste snimali slike sićušnih subjekata koji ispunjavaju kadar. Na primer, objektiv Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM može da fokusira sa razdaljine od 3 cm. Ovaj objektiv takođe ima praktično ugrađeno LED svetlo za makro fotografiju, koje kompenzuje senku na subjektu usled toga što je fotoaparat toliko blizu. Ako imate fotoaparat iz serije EOS M, kao što je Canon EOS M50 ili Canon EOS M6 Mark II, objektiv Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM ima isto svetlo za makro fotografiju.

A Canon EOS 77D with a Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM lens and a tripod lie on long grass.

Ako želite da se oprobate u makro fotografisanju pre nego što kupite namenski objektiv, postoje dodaci koji mogu da povećaju uvećanje standardnog objektiva. Na primer, ako postavite Canon cev za povećanje uvećanja EF 25 II ili Canon cev za povećanje uvećanja EF 12 II sa zadnje strane kompatibilnog objektiva, možete da fokusirate sa manje razdaljine nego obično. Sličan efekat možete da postignete tako što ćete postaviti Canon 250D makro sočivo od 58 mm ili Canon 500D maro sočivo od 77 mm na prednji navoj za filter.

Kojim god putem da uđete u svet makro fotografije, efekti podrhtavanja fotoaparata podjednako su izraženi kada radite blizu subjekta, pa stabilizovanje opreme pomoću stativa ili slične potpore može da vam pomogne da postižete oštrije rezultate.

2. Koja podešavanja su potrebna za makro fotografisanje?

Mnogi EOS fotoaparati imaju namenski makro režim, ali ako želite veću kreativnu kontrolu, trebalo bi da fotoaparat podesite na režim prioriteta blende (Av) ili ručni režim (M). Oba ova režima za snimanje omogućavaju vam da izaberete otvor blende, što ima značajan uticaj na izgled makro fotografije, kao i na ekspoziciju.

Režim prioriteta blende najjednostavniji je za početak, pošto fotoaparat automatski podešava brzinu zatvarača radi dobijanja ujednačene ekspozicije na osnovu otvora blende kojeg ste izabrali. Kada budete spremni da preuzmete punu kontrolu nad postavkama, prebacite fotoaparat na ručni režim.

3. Prednosti sistema koji smo mi koristili (EOS 77D + 35mm f/2.8 Macro)

Makro objektiv u kombinaciji sa senzorom od 24,2 MP na fotoaparatu Canon EOS 77D omogućava snimanje finih dlačica na nogama ove muve i njene ogromne crvene oči, uz izuzetno oštre detalje.

Canon EOS 77D predstavlja odličan izbor za makro fotografisanje. CMOS senzor ovog fotoaparata od 24,2 MP omogućava beleženje neverovatnog nivoa detalja, dok ekran osetljiv na dodir sa promenljivim uglom olakšava snimanje iz neobičnih uglova, na primer, blizu tla.

Da biste na najbolji način iskoristili mogućnosti isticanja detalja koje pružaju makro objektiv i CMOS senzor visoke rezolucije, važno je da obezbedite da se fotoaparat ne pomera tokom ekspozicije. Čak i male vibracije mogu da utiču na kvalitet slike, pa razmislite o korišćenju tajmera za snimanje dok je fotoaparat postavljen na stativ. Objektiv Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM ima stabilizaciju slike koja je odlična za snimanje u pokretu, ali se setite da je isključite kada snimate sa stativa, pošto interni mehanizam koji je dizajniran za poništavanje pokreta može da ima suprotan efekat kada se ne detektuju pokreti. (Neki objektivi imaju funkciju detekcije stativa, ali ne svi, pa je najsigurnije da stabilizaciju slike isključite ručno, naročito za dugačke espozicije.)

Da biste dodatno smanjili mehaničke vibracije, možete da aktivirate funkciju fiksiranja ogledala pomoću glavnog menija, odnosno da fotoaparat podesite na prikaz uživo kako bi se ogledalo automatski fiksiralo. Možete čak i da iskoristite prednost Wi-Fi veze na fotoaparatu Canon EOS 77D da biste daljinski upravljali pomoću aplikacije Canon Camera Connect instalirane na smartfonu ili tabletu.

4. Otvor blende

Srodni članci
See glorious autumn through fresh eyes

JESENJA FOTOGRAFIJA

Pogledajte predivnu jesen iz sveže perspektive

Fotograf prirode Teo Bosbom deli svoje tajne za beleženje jeseni u punom sjaju iz jedinstvene perspektive.

How to capture nature in the city

FOTOGRAFISANJE PRIRODE

Kako da snimate prirodu u gradu

Osi Sarinen deli najbolje postavke fotoaparata i kreativne tehnike za fotografisanje urbane prirode.

Discover the world of insects

MAKRO FOTOGRAFIJA

Otkrijte svet insekata

Otkrijte tajne živote sićušnih stvorenja uz savete Pjera Ankea.

Mali f-broj znači da je puž u fokusu, a pozadina je meko zamućena.

Izbor otvora blende utiče na „dubinu polja“, tj. na to u kojoj meri će makro subjekat biti oštar. Mali f-brojevi, kao što su f/2,8 i f/4, daju malu dubinu polja (samo mala oblast je oštro fokusirana), dok veliki f-brojevi, kao što su f/11 i f/16, daju veću dubinu polja (više subjekta je u fokusu).

Kod makro fotografije, čak i velika dubina polja može da pokriva samo nekoliko milimetara, pa nema mesta greškama kada je u pitanju fokusiranje. Verovatno je da će pozadina svakako biti izvan fokusa, ali vam korišćenje manjeg otvora blende (većeg f-broja) omogućava da postignete da veći deo subjekta bude oštar, dok vam veći otvor blende (manji f-broj) omogućava da se usredsredite na manji deo subjekta, a da ostatak ostavite izvan fokusa.

5. Brzina zatvarača

Mala dubina polja pri ovom otvoru blende stvara vrlo malu oblast fokusa, pa su i delovi lista izvan fokusa.

Kada promenite otvor blende, potrebno je da se promeni brzina zatvarača ili ISO osetljivost da biste održali ekspoziciju. Međutim, promena ISO osetljivosti može da utiče na kvalitet slike, pa je dobra ideja da otvor blende i brzinu zatvarača podesite u skladu sa onim što želite da postignete pre nego što promenite ISO.

Evo kako to funkcioniše: kako povećavate f-broj, veličina otvora blende objektiva se smanjuje. To za rezultat ima da manje svetla ulazi u fotoaparat, pa brzina zatvarača mora da se smanji kako slika ne bi bila previše tamna. Ako odaberete manji f-broj, otvor blende objektiva postaje veći, pa brzina zatvarača mora da se poveća kako slika ne bi bila previše svetla.

Možda izgleda neobično da mali f-broj, kao što je f/4, daje veliki otvor blende, a veliki f-broj, kao što je f/16, daje mali otvor blende, ali može da pomogne ako o tome razmišljate kao o razlomcima: 1/4 je veće od 1/16.

Za gornji snimak je korišćen otvor blende f/2,8, što je najmanja postavka na objektivu Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM. Kao što vidite, mala dubina polja pri ovom otvoru blende daje manju oblast fokusa i prelepo zamućenje pozadine.

6. ISO

Podešavanje ISO osetljivosti daje vam slobodu da kombinujete manje otvore blende i veće brzine zatvarača.

Za slike najboljeg kvaliteta, pokušajte da koristite niske ISO postavke, kao što su ISO 100, ISO 200 i ISO 400. Pri tim osetljivostima, brzina zatvarača može da postane prespora za dobijanje oštrih rezultata kada podesite mali otvor blende ili snimate pri slabom osvetljenju.

Povećavanje ISO osetljivosti vam omogućava da koristite veću brzinu zatvarača, ali veće ISO osetljivosti mogu da dovedu do povećanja šuma na slici, što je digitalni ekvivalent filmskog zrna. Da biste to smanjili, možete da povećate intenzitet funkcije uklanjanja šuma pri velikim ISO osetljivostima. Ova opcija nalazi se u crvenom meniju za snimanje na fotoaparatu.

7. Pokazivanje kreativnosti

Pri ovom otvoru blende (f/2,8), stabljika bambusa je u fokusu, ali je pozadina zamućena.

Jedna od prednosti makro fotografije je to što možete da pravite zadivljujuće slike praktično čim izađete napolje. Svakodnevni predmeti mogu da postanu fascinantni subjekti ako ih prikažete u novom svetlu, a slobodno možete da eksprimentišete sa postavkama fotoaparata.

Jedan od najjednostavnijih načina da to postignete je da eksperimentišete sa otvorom blende. U gornjem primeru, otvor blende je bila podešen na f/2,8. Ova slika ima glatko zamućenu pozadinu, ali je štap bambusa u prednjem planu u savršenom fokusu.

Manji otvor blende omogućava vam da vidite više detalja u pozadini.

Za sledeći snimak (iznad) korišćen je otvor blende f/5. Više detalja u pozadini je vidljivo u poređenju sa slikom snimljenom pri f/2,8.

Dodatno smanjivanje otvora blende dovelo je do toga da je mnogo više detalja vidljivo u pozadini.

Na kraju, za sliku iznad korišćena je manji otvor blende f/8. Ekspozicija je slična kao na drugim snimcima, ali je u pozadini sada vidljivo mnogo više detalja. Ovo pokazuje kako mala podešavanja mogu da naprave veliku razliku u svetu makro fotografije.

Jesen je odlično vreme za vežbanje makro fotografije. Kako zelena prelazi u braon i priroda se sprema za zimu, pronaći ćete lepotu u detaljima. Izađite i detaljnije pogledate.


Napisali Ian Vejd i Markus Hokins

Slični proizvodi

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike