H1 header

Oštrije fotografisanje brze akcije

Za pravljenje odličnih snimaka akcije, poput urbanih surfera na reci, snoubordera ili trkača, potrebno je razmišljati unapred. Prvo je potrebno da razmislite o tome šta želite da snimite, koliko brzo se kreće subjekat i odakle ćete snimati.

Snimajte mnogo i održite pogled na akciji

Što više snimaka napravite, veća je verovatnoća da ćete snimiti sliku kakvu želite. Zadržite pogled na akciji i nemojte proveravati svaki snimak koji napravite, jer ćete na taj način propustiti ono što se odvija ispred objektiva. Na vrhuncu akcije snimajte u kratkim nizovima umesto jednu po jednu sliku. Većina DSLR fotoaparata, fotoaparata bez ogledala i naprednih kompaktnih fotoaparata, kao i mnogi smartfoni, imaju režim rafalnog ili uzastopnog snimanja. Savršen je za trke, brze sportske snimke, plesače ili surfere.

Predvidite sledeći potez subjekta i koristite uzastopno fokusiranje

Bez obzira na to da li fotografišete londonski maraton, surfere u Minhenu ili utakmicu malog fudbala sa prijateljima, ostavite subjektu prostor za kretanje i predvidite gde će se pomeriti. Ako je moguće, fotoaparat podesite na režim uzastopnog fokusiranja, poznat kao AI SERVO ili SERVO AF na Canon fotoaparatima, kako bi automatski podešavao i održavao oštrinu subjekta dok vam se približava. Svi Canon DSLR fotoaparati, fotoaparati bez ogledala i napredni kompaktni fotoaparati nude ovu funkciju.

Zamrznuti ili ne zamrznuti?

Snimanje pokreta svodi se na odluku da li ćete zamrznuti akciju ili pokušati da postignete efekat zamućenja pomoću male brzine zatvarača. U većini slučajeva želite da dobijete oštru sliku scene. Da biste to postigli, izaberite veliku brzinu zatvarača. Brzina zatvarača zavisi od toga koliko brzo se pomera subjekat. 1/4000 s može da bude dovoljno brzo da biste zamrznuli kretanje automobila i njegovih točkova. 1/250 s je dovoljno brzo za osobu koja džogira. Takođe možete da probate da pomerate fotoaparat i da tako pratite subjekat. Time ćete zamutiti pozadinu i izoštriti subjekat.

Unesite uzbuđenje zumiranjem

Kada snimate akciju, pokušajte da zumirate kako biste zabeležili ono što se dešava. Ako snimate ljude, fokusirajte njihova lica radi postizanja veće uzbudljivosti. Pokušajte da pokažete izraz lica subjekta dok se prepušta akciji ili dok pokušava da postigne pobednički gol.

Povećajte ISO postavku da biste zabeležili više svetla

Ako nemate dovoljno svetla, povećajte ISO na 400, 800 ili više. Ako i dalje nista zadovoljni rezultatima, pređite na ručni režim i preuzmite kontrolu nad otvorom blende. Zatim izaberite f/4 ili f/2,8 da biste propustili što više svetla. To će vam omogućiti da snimate sa većom brzinom zatvarača i da dobijete oštriju sliku.