2 young men dressed in black leap around on a rooftop between Turkish domes with stone lanterns on top

AKCIONA FOTOGRAFIJA

Snimanje spektakularne parkur akcije sa Samom Vidicem

Samo Vidic
Samo Vidic

Professional sports photographer


Samo Vidic je profesionalni sportski fotograf već gotovo 20 godina. Kao Canon ambasador, redovno pokriva velike sportske događaje za časopise i novine, uz snimanje portreta vrhunskih sportskih zvezda i reklamnih kampanja za velike brendove. Fotografiše sportske događaje za Red Bull od 2005.

Samo je nedavno snimao parkur grupu Storror u Istanbulu u Turskoj i napravio je spektakularne slike sportista koji skaču na površine različitih visina, prebacuju se ili trče preko njih. Zbog toga smo ga pitali koje savete ima za fotografe koji su spremni za izazov snimanja slobodnog trčanja i drugih adrenalinskih urbanih sportova.

Pronađite najbolja mesta za posmatranje

„Priprema za snimanje je ključna, naročito sa dinamičnim i nepredvidljivim sportovima poput parkura“, kaže Samo. „Zvuči očigledno, ali pre nego što krenete morate da proverite da li imate svu neophodnu opremu, kao što su odgovarajući objektivi, napunjene baterije i rezervne memorijske kartice.“ 

Samo kaže da je važno da na dan snimanja isplanirate šta ćete raditi. „Pre nego što izvadim Canon EOS-1D X Mark II iz futrole, razgovaram sa sportistima i detaljno razgledam lokaciju kako bih odredio tačke sa kojih mogu da pravim savršene snimke“, kaže on. 

Izbor odgovarajućeg objektiva takođe je od ključne važnosti. „Od ključne je važnosti da za snimanje koristite najsvestranije i najrobusnije objektive, pošto oprema može da bude izložena udarcima tokom snimanja“, objašnjava Samo.

"Snimajte slike u svim uslovima osvetljenja i iz različitih uglova i perspektiva."

Snimajte brzo i tražite detalje

„Preporučujem da za snimanje dinamičnih urbanih sportova koristite širokougaoni objektiv, kao što je Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM, za postojan i svestran doživljaj. Za snimanje iz daljine odličan izbor predstavlja Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM zato što je savršen za usredsređivanje na detalje i izolovanje sportiste u odnosu na pozadinu.“
Parkur sportisti su uvek u pokretu, što otežava snimanje tog sporta pomoću fotoaparata. Da biste postigli najbolje rezultate, Samo preporučuje da preuzmete kontrolu nad postavkama ekspozicije.

Srodni članci
Action photography: tips from a pro

SPORTSKA FOTOGRAFIJA

Akciona fotografija: saveti profesionalca

Saznajte više o akcionoj sportskoj fotografiji sa ove mentorske sesije za brdski biciklizam.

5 top tips for shooting action

AKCIONA FOTOGRAFIJA

5 najboljih saveta za snimanje akcije

Otkrijte kako da pravite kreativnije akcione snimke svakodnevnih avantura uz savete profesionalnog fotografa Toma Binga.

Get to grips with shutter speed

BRZINA ZATVARAČA

Ovladajte brzinom zatvarača

Ovih 5 osnovnih saveta pomoći će vam da ovladate brzinom zatvarača kako biste snimali subjekte u pokretu i unapredili akcionu fotografiju.

4 men running up a crane on to shipping containers

„Da biste uhvatili svu akciju, preporučujem da za snimanje koristite najveću dostupnu brzinu zatvarača“, kaže on. „Minimum je 1/1000 s ili brže, da podesite automatski fokus na AI Servo i da koristite najveću dostupnu brzinu u kadrovima.“

Ako ste početnik u svetu sportske fotografije, Samo kaže da dobar izbor predstavlja najnoviji Canon fotoaparat bez ogledala, EOS M50. „Lagan je, može da snima brzinom do 10 kadrova u sekundi, da snima video bogate 4K rezolucije i da veoma jednostavno prebacuje slike u informatički oblak ili na smartfon“, kaže on.

Vežbajte tehniku

Međutim, bez obzira na to da li želite da uvežbate snimanje parkura ili bilo kojeg drugog urbanog sporta, Samov savet je isti: morate što više da vežbate. „Snimajte slike u svim uslovima osvetljenja i iz različitih uglova i perspektiva“, savetuje on.

A casually-dressed young athlete seen from below in mid-jump

„Posetite lokalni sportski klub zato što će vam to omogućiti da doterate fotografske veštine i da razumete postavke i mogućnosti fotoaparata. Uspeh ne dolazi preko noći, pa je vežbanje od ključnog značaja. Izađite iz rutine, isprobajte nove stvari i uradite nešto drugačije.“
Za još radova Canon ambasadora Sama Vidica, posetite njegovu veb stranicu i njegov projekat za sportiste sa hendikepom koji se nalazi ovde.

Napisao Dejvid Klark
Fotoreporter i novinar

Otkrijte snagu i svestranost 4K asortimana 4K kompanije Canon.

Slični proizvodi

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike