Christine Sonvilla looking through printed copies of photographs scattered on a table.

ŠTAMPANJE

Upečatljive slike: zašto štampanje pravi razliku

Ako želite da postanete bolji fotograf, veoma je važno da možete da identifikujete karakteristike slike koje vam se sviđaju ili ne sviđaju, kao i aspekte koji mogu da se unaprede. Najlakši način da to uradite je da odštampate fizičku kopiju, koja precizno reprodukuje boje i kvalitet slike, pa da je uzmete u ruke i pažljivo je pogledate.

Kristin i njen suprug Mark Graf su više od decenije specijalizovani za fotografisanje divljih životinja, uz fokus na očuvanju. Njihovi radovi su objavljivani u knjigama i časopisima širom sveta, uključujući National Geographic.

„Odštampana fotografija izgleda drugačije od fotografije na ekranu“, kaže Kristin, „pa štampanje fotografija ustvari predstavlja ključni zadatak kako biste ih sagledali u novom svetlu. Identifikujte stvari koje vam se sviđaju i ne sviđaju na slici, pa upotrebite te informacije tokom sledećeg snimanja. Saznajte kako da ispravite greške koje ste primetili. Što više ovo budete radili, brže ćete učiti.“

„Utisak koji ostavlja odštampana slika uvek će biti upečatljiviji od digitalnih slika na internetu ili društvenim mrežama, gde imate hiljade slika koje se pojavljuju svaki dan“, dodaje Mark. „Odštampana slika je nešto posebno.“

Christine and Marc stand by a printed version of one of their shots displayed as part of an outdoor exhibition in a forest.
Kristin i Mark eksperimentišu sa inovativnim načinima za predstavljanje radova, uključujući izložbe na otvorenom koje povezuju ljude sa prirodom dok se nalaze u prirodnom okruženju, a ne samo na slikama. Potrebno je da otisci budu veliki, izdržljivi, živopisni i primamljivi.

Elegantna, bežična 3-u-1 serija Canon PIXMA TS8350 idealna je za štampanje kod kuće. Uz šest odvojenih mastila i FINE tehnologiju kompanije Canon, ovaj višefunkcionalni A4 štampač može da daje otiske kvaliteta kao iz foto-laboratorije, ali i da služi za poslovne projekte i porodičnu zabavu. Zahvaljujući ChromaLife100 mastilu kompanije Canon, možete da uživate u dugotrajnijim otiscima koji pružaju vek trajanja do 100 godina u albumu. Tu je čak i slot za SD karticu, pa možete da štampate direktno sa memorijske kartice.

Bez obzira na to koji štampač koristite, kako štampanje fotografija može da unapredi fotografisanje? Kristin i Mark dele stručne savete.

Pokažite slike u novom svetlu

A Canon   Colorado 1640 printing out a large-scale shot of a brown bear in a forest.
Kada Kristin i Mark žele da štampaju otiske u prirodnoj veličini, oslanjaju se na profesionalni standard, model Colorado 1640.

Štampanje pruža način za deljenje omiljenih snimaka, a da to nije preko USB veze. Zašto ne biste napravili album od najboljih snimaka i podelili ga sa prijateljima? Fizička priroda otisaka čini slike vrednijim, naročito u vidu poklona.

„Naći ćete se u mnoštvu situacija kada ćete pogledati odštampanu fotografiju i reći, „Au, nisam ni primetio/la da je to na slici““, kaže Kristin.

Kao posvećeni izlagači, Kristin i Mark koriste Canon imagePROGRAF Pro-1000 za štampanje i procenu slika, kao i prednost štampanja na formatima do A2, uz tačnost boja zahvaljujući sistemu sa 12 mastila. Za još veću raznovrsnost, uključujući grafičke prikaze veličine banera i otiske galerijskog kvaliteta u prirodnoj veličini, na kojima prikazuju mnoštvo ugroženih vrsta, poput planinskih medveda i velikih mačaka, ovaj par je poverenje dao modelu Colorado 1640.

Štampanje stvara više mišljenja

A close up shot of a red squirrel on the driveway to a stately manor in Vienna.
Proces izbora fotografija za štampanje, bez obzira na to da li štampate slike za kačenje na zid ili za prikazivanje na izložbi, uči vas kako da razlikujete dobre slike od loših.

Ponekad je potrebno da se vratite unazad da biste napredovali, a za unapređivanje načina na koji snimate potrebno je da budete iskreni prilikom procenjivanja radova. Korišćenje štampača, kao što je serija Canon PIXMA TS8350, može da unapredi ovaj proces.

Detaljno analiziranje grupe snimaka radi izbora slike za štampanje navodi vas da usavršite veštinu identifikovanja atributa koji sliku čine dobrom. Ako i dalje niste sigurni, samo pitajte druge, kao što Mark savetuje.

„Najbolje povratne informacije, dobre i loše, dobijamo kada odštampane slike prikazujemo na izložbama“, kaže on. „Posmatrač se koncentriše na približno deset slika, u odnosu na stotine na Instagram-u. Sužavanje fokusa čini procenu realističnijom i ozbiljnijom. Ljudi su iskreniji pri davanju mišljenja, što je, u kontekstu fotografije koja se bavi očuvanjem, još važnije.“

Pokažite prave boje

Wildlife photos by Christine Sonvilla and Marc Graf on display in an outdoor exhibition in a forest.
Veliki otisci fotografija koje su snimili Kristin i Mark, odštampani na modelu Colorado 1640 sa inovativnom UVgel tehnologijom, ostaju oštri i svetli, čak i kada se prikazuju na otvorenom.

Jedan od glavnih problema sa deljenjem slika onlajn je nedostatak kontrole u vezi sa tim kako drugi ocenjuju vaš rad, a naročito način prikazivanja boja. Korišćenje štampača iz serije Canon PIXMA TS8350 sa tehnologijom mastila ChromaLife100 garantuje da će otisci zadržati živopisne boje i kvalitet do 100 godina* u albumu.

„Jedan od razloga zašto smo odabrali Canon štampače je taj što su boje mnogo postojanije“, kaže Kristin. „Čak i nakon cele godine na otvorenom, uz izloženost UV zračenju, naše slike izgledaju kao da su odštampane pre samo jednog dana, pa godinu za godinom možemo ponovo da koristimo otiske sa izložbi.“

Napisala Natali Denton


* Na osnovu ubrzanog testiranja od strane kompanije Canon, u uslovima odlaganja na tamnom, uz kontrolisanu temperaturu, vlažnost i prisustvo gasova, radi simuliranja odlaganja u albumu sa plastičnim koricama. Canon ne može da garantuje dugotrajnost otisaka; rezultati mogu da se razlikuju u zavisnosti od odštampane slike, vremena sušenja, uslova prikazivanja/odlaganja i faktora okruženja.

Srodni članci
The ink levels showing on a setting bar of a Canon printer.

SAVETI ZA ŠTAMPANJE

Najčešća pitanja u vezi sa štampačem, mastilom i papirom

Canon stručnjak Suhaib Hussain daje odgovore na najčešća pitanja o tehnologiji štampača, mastilu i papiru.

A squirrel looks up, paws in front of its body, surrounded by a field of white daisies and lush green grass up to its shoulders.

FOTOGRAFISANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

Snimajte sa svrhom: kako da fotografišete prirodu i da napravite razliku

Kristin Sonvila and Mark Graf dele najbolje savete za fotografisanje divljih životinja i podizanje svesti o očuvanju prirode.

A before and after image of a marshy landscape, unedited on the left and in black and white on the right.

OSNOVE UREĐIVANJA

Kako da uređujete pejzažne fotografije za štampu

Tehnike za uređivanje koje će vaše živopisne fotografije pretvoriti u umetnička dela.

Slični proizvodi

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike