Geoff shooting the video from top with EOS 80D.

VIDEO TEHNIKE

Pravljenje video priče

Kada snimate video priču, od ključnog značaja je da imate subjekat koji vas interesuje. To vam usredsređuje pažnju i navodi vas da beležite osnovne elemente koji publiku zadržavaju pred ekranom do kraja. Sledeći saveti će vas voditi kroz snimanje svog materijala potrebnog za kreiranje priča.

Planirajte snimanje

Geoff drawing storyboard with pencil in a notebook.
Zapišite ideju i pripremite opremu.

Planiranje snimanja doprinosi tome da snimite sav potrebni materijal. Pravljenjem beleški o sadržaju koji želite da snimite i kako da tome pristupite organizujete snimanje u glavi pre nego što započne.

Pripremite opremu pre snimanja; napunite baterije i očistite objektive. Imajte na umu da se baterije brže troše kada snimate video nego kada snimate fotografije, pa se postarajte da imate rezervne. Formatirajte memorijske kartice u fotoaparatu kako bi bile spremne za snimanje. Video datoteke su velike, pa će vam možda trebati memorijske kartice većeg kapaciteta.

Većina fotoaparata ima ugrađen mikrofon koji može da snima zvuk, ali ćete bolji zvuk snimati pomoću spoljnog mikrofona, kao što je Canon stereo mikrofon DM-E100. Fotoaparati poput EOS M6 Mark II imaju priključke za spoljni mikrofon za situacije kada je potrebno da budete sigurni da će zvuk biti kristalno jasan.

Pripremite scenu

Pripremite scenu za film pomoću serije širokougaonih snimaka lokacije. Pomešajte te snimke sa nekim detaljima i ekstremnim krupnim planovima okruženja u kojem snimate. Zum objektivi sa koračnim motorom (STM) – opcije uključuju EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM, EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM i RF 24-105MM F4-7.1 IS STM – odlični su za filmove pošto rade glatko i tiho.

Obavezno se krećite po lokaciji i izbegavajte snimanje iz istog položaja. Ovaj materijal će predstavljati uvod u priču i gledaocu će pokazati kontekst i lokaciju. Probajte da zabeležite bar deset sekundi po klipu za te uvodne snimke, kako biste imali prostora za rad tokom uređivanja.

Predstavite subjekat

Shot from video Robot Man with the subject named Alan standing in front of the camera.
Zabeležite kretanje glavnog protagoniste kako biste ga predstavili publici.

Predstavite glavni subjekat filma prikazivanjem detalja o tome gde se nalazi i šta radi. Snimite različite klipove subjekta u akciji i isprobajte neobične kompozicije i stilove osvetljenja. Mnogi fotoaparati, na primer, EOS RP, EOS M50 ili EOS 6D Mark II, omogućavaju vam da koristite automatski fokus prilikom snimanja videa, pa možete da budete sigurni da će lice subjekta biti u fokusu.

Razgovarajte sa subjektom tokom snimanja, to će njegov/njen izraz lica učiniti mnogo prirodnijim. Takođe može da vam pomogne da otkrijete još jedan sloj karaktera koji možete da zabeležite u videu.

Koristite krupne planove

Izolovanje određenih stvari pomoću krupnog plana povećava primamljivost. Ti detaljni snimci mogu da budu od velike pomoći prilikom uređivanja filma.

Nije za sve krupne planove potreban makro objektiv – standardni objektiv može da bude dobar u mnogim slučajevima. Zumirajte što je više moguće da biste subjekte učinili većim u kadru, izolujući ih u odnosu na pozadinu.

Stvari sa teksturom i izolovani delovi u boji idealni su za apstraktne detaljne snimke. Ne zaboravite da pomerate fotoaparat i da u kadar ubacite detalje iz pozadine izvan fokusa.

Isprobajte drugačiju perspektivu i eksperimentišite

Geoff crouching on the floor taking a video of the robot with EOS 80D.
Popnite se visoko ili se spustite na zemlju i odvojite vreme da biste probali nešto drugačije.

Probajte da snimite subjekte iz neobičnih uglova. Neće svi snimci uspeti, ali nećete znati ako ne probate! Promenite ugao gledanja tako što ćete se pozicionirati iznad subjekta i snimati nadole, odnosno spustiti na zemlju i snimati nagore. Snimanje ispod subjekta može da stvori zaista jedinstvenu perspektivu. Ekran osetljiv na dodir sa promenljivim uglom, kao što je onaj na modelu EOS 850D, može veoma da pomogne u tome. Menjanje položaja može da učini video mnogo dinamičnijim od snimanja samo iz normalnog ugla gledanja.

Ako snimate iza subjekta u prednjem planu, izaberite određenu tačku fokusa da biste pozadinu održali oštrom i stvorili kinematografsko zamućenje u prednjem planu.

Dobro razmislite o kompoziciji

Razmislite o tome kako da najbolje pozicionirate elemente u kadru. Ponekad, uobičajeni pristupi kompoziciji, kao što su pravilo trećina i vodeće linije, daju dobre rezultate. Obavezno isprobajte druge uglove gledanja, na primer korišćenje simetrije radi kreiranja alternativnih snimaka.

Iskoristite detaljne snimke i ekstremna isecanja da biste održali interesovanje gledaoca. Isprobajte različite uglove i tačke gledišta da biste otkrili svoj stil i izdvojili svoj film iz gomile.

Eksperimentišite sa brzinom i vremenom

Geoff leaning over EOS 80D on a tripod filming a robot.
Koristite ubrzani protok vremena da biste komprimovali duže scene, za uzbudljiviji efekat.

Skokovi su korisni za dodavanje tempa i uzbudljivosti filmu. Snimajte slične sekvence iz istog ugla, pa skačite između različitih delova svake sekvence radi prelaska sa jednog trenutka na sledeći.

Ako vaš fotoaparat omogućava snimanje sa ubrzanim protokom vremena ili sa velikom brzinom smenjivanja kadrova, možete da upotrebite te opcije za eksperimentisanje sa brzinom i vremenom. Privucite pažnju gledaoca sekvencom sa ubrzanim protokom vremena da biste sporu akciju komprimovali u kraće klipove. Upotrebite mogućnost snimanja sa brzim smenjivanjem kadrova da biste usporili brzu akciju.

Izgradite uzbuđenje

Da biste započeli pripremu za finale filma, potrebno je da kreirate vizuelnu tenziju. To možete da postignete pomoću različitih snimaka, ekstremnih snimaka izbliza i širokougaonih. Promena kadra kamere sa neutralnog subjekta na glavnu finalnu scenu predstavlja dobar način da video uvedete u ovu finalnu fazu.

Održite snimke kratkim da biste izgradili neizvesnost. Imajte u vidu da uvek možete da uzmete nekoliko sekundi iz dužeg klipa, pa probajte da zabeležite nekoliko sekundi rezervnog materijala pre i posle onoga što želite da snimite.

Zabeležite akciju i reakciju

Geoff looking at the LCD screen on the back of EOS 800D filming Robot Man video.
Ne zaboravite da zabeležite reakcije i emocije subjekata u videu.

Ubacite potpuno napunjenu bateriju u fotoaparat pre nego što započnete finalnu scenu. Ne želite da propustite akciju zbog ispražnjene baterije. Takođe, proverite da li imate dovoljno prostora na memorijskoj kartici.

Ključno je da zabeležite finalnu akciju filma, ali ne zaboravite reakciju uključenih protagonista. Možda ćete morati brzo da se pomerate. Neka fotoaparat snima i probajte glatko da ga pomerate. Canon stativ-rukohvat HG-100TBR, koji najbolje funkcioniše sa manjim fotoaparatima, kao što je EOS M6 Mark II, može da vam pomogne da dobijete gladak materijal. Promenite snimak sa širokog na krupni plan tako što ćete promeniti poziciju i zumirati objektivom. Neka vam cilj bude da zabeležite doživljaj učestvovanja u akciji koja vas okružuje – želite da angažujete gledaoce.

Zabavite se

Zabavite se snimajući filmove, ponekad stvari neće ispasti onako kako ste planirali, ali ćete puno naučiti iz tih situacija. Uspostavljanjem veze sa subjektima, otkrivate više o ljudima i svetu koji vas okružuje.

Kada snimate film, vi kontrolišete kako će se priča odvijati. Kada radite sa ljudima, imaćete uticaj na to kako oni prikazuju događaje i situacije. Vaš film sadrži deo vaše ličnosti, pa uživajte u njegovom pravljenju.

Srodni članci
Stef Michalak crouching on a path with a Canon EOS M50 to film his son's first ride on a balance bike.

VIDEO TEHNIKE

Pretvorite dan proveden na otvorenom sa porodicom u fantastičan kućni film

Beležite dragocene porodične trenutke i saznajte kako da na najbolji način iskoristite video funkcije EOS fotoaparata uz porodičnog vlogera Stefa Mičalaka.

A wooden chopping board with balls of colourful clay spread along it.

VIDEO TEHNIKE

Saveti za snimanje kadar-po-kadar

Profesionalni animator Ed Džekson otkriva kako da kreirate film sa animacijom kadar-po-kadar.

Introducing the Canon EOS M50 Mark II

VIDEO TEHNIKE

Kreirajte upečatljivi dokumentarac pomoću EOS fotoaparata

Nagrađivani dokumentarni kinematograf i Canon ambasador Džoel Santos deli svoje najbolje savete za pravljenje priča pomoću video zapisa.

Slični proizvodi

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike