The Milky Way arcs across the sky above the rocky shores of a lake.

FOTOGRAFISANJE NA OTVORENOM

Zvezdano nebo: pet saveta za snimanje noćnog neba

Stajanje pod noćnim nebom i posmatranje zvezda predstavlja zaista čaroban doživljaj. A sada, zahvaljujući napretku na polju tehnologije fotoaparata, lakše nego ikada pre možete da izađete i napravite neke neverovatne snimke.

Želite da se oprobate u astrofotografiji? Evo naših najpopularnijih saveta za najbolje načine za beleženje lepote zvezdanog neba.

1. Proverite vremensku prognozu

Pre nego što krenete na snimanje, ne zaboravite da proverite vremensku prognozu, pošto će vam biti potrebno vedro noćno nebo da biste napravili odlične snimke zvezda. Međutim, delimična oblačnost može da unese atmosferu na fotografije noćnog neba, pa budite kreativni i iskoristite to kao prednost. Ako su oblaci relativno statični, imaćete manje problema sa tim da ispadnu zamućeni na snimcima sa dugačkom ekspozicijom. Kao sa svim dugačkim ekspozicijama, održavanje fotoaparata stabilnim je od ključne važnosti za izbegavanje neželjenih svetlosnih tragova ili zamućenja. Koristite stativ da biste snimali oštre i jasne slike zvezdanog neba i pazite na vetar, koji može da dovede do pomeranja oblaka i da vam upropasti snimak.

Srodni članci
A close up of a full moon above a lone tree in a field.

TEHNIKE NOĆNE FOTOGRAFIJE

8 najboljih saveta za fotografisanje supermeseca

Otkrijte kako da fotografišete jedan od najupečatljivijih prizora na noćnom nebu.

Chasing the Northern Lights

PEJZAŽNA FOTOGRAFIJA

Potraga za polarnom svetlošću

Pridružite se Markusu Moravecu i njegovoj porodici na putovanju od 9.000 km sa fotoaparatom Canon EOS R.

Create light trails

PEJZAŽNA FOTOGRAFIJA

Kreiranje svetlosnih tragova

Kako da koristite dugačke ekspozicije za kreiranje svetlosnih tragova: saveti pobednika izazova Redline Challenge kompanije Canon.

2. Pronađite najbolju lokaciju za fotografisanje zvezda

Da biste napravili najbolje snimke, potrebno je da se zaputite u prirodu, daleko od bilo kakvog osvetljenja. Gradska svetla će nadjačati zvezde, a isto važi za pun mesec, pa čak i za polumesec. Postoje neka poznata mesta sa kojih možete da napravite neverovatne snimke Mlečnog puta (takvo mesto je Dolina smrti u Arizoni), ali samo kada se odvezete izvan grada možete da pronađete mesto bez veštačkog svetla.

3. Isprobajte različite postavke

Da biste snimali zvezdano nebo, potrebno je da preuzmete kontrolu nad fotoaparatom, pa promenite režim na Ručni i da isprobate neke od postavki navedenih u nastavku.

  • Fokus: Podesite fokus objektiva na beskonačnost. To možete da uradite ručno tako što ćete prekidač na objektivu prebaciti na ručni fokus. Zatim upotrebite indikator razdaljine (ako je dostupan na vašem objektivu) ili gledajte kroz tražilo i okrećite prsten za fokusiranje dok nešto u daljini ne bude izoštreno. Nakon što objektiv fokusirate na razdaljini većoj od šest metara, njegova hiperžižna daljina projektovaće se u beskonačnost i zvezde će biti oštre.

  • Otvor blende: Ako želite da zvezde budu prikazane kao tačke, a ne kao tragovi, potrebno je da koristite širi otvor blende. To će vam omogućiti da u fotoaparat uđe što je moguće više svetla, uz održavanje relativno kratkog vremena ekspozicije. Imajte na umu da će širi otvor blende za rezultat imati malu dubinu polja, što znači da će sve neposredno ispred objektiva biti izvan fokusa.
  • Brzina zatvarača: Imajte na umu da zvezde neprestano trepere. Da biste napravili što statičnije fotografije zvezda ili mlečnog puta, brzinu zatvarača podesite na najviše 20 sekundi. Povećavanje brzine zatvarača preko ove vrednosti za rezultat će imati zvezde u obliku tragova.
  • ISO: Četvrti faktor koji utiče na ekspoziciju fotografija je ISO vrednost. Što je ISO broj veći, senzor će biti osetljiviji na svetlo koje ulazi kroz otvor blende. Kada budete zadovoljni otvorom blende i brzinom zatvarača za efekat koji pokušavate da postignete, počnite da eksperimentišete sa ISO postavkama. Počnite od ISO 1.600, pa odlučite (pregledanjem slika) da li fotoaparat prima dovoljno svetla pomoću postavke otvora blende i vremena ekspozicije za slike koje želite da napravite. Zatim možete da povećavate ISO vrednost (na 3.200 ili dokle god fotoaparat omogućava) da biste videli kako će to uticati na rezultate.

4. Kreirajte kompoziciju

Nebo ispunjeno zvezdama u obliku tačkica predstavlja jednu od najupečatljivijih stvari koje možete da fotografišete. Međutim, možete da uzmete u obzir uključivanje drugih elemenata prilikom kadriranja, kako biste sliku učinili zanimljivijom – kao što su zgrada, planine, karakteristike pejzaža ili površina jezera koja odbija svetlost. Samim zvezdama ponekad može da nedostaje perspektive ili upečatljivosti, pa uvek potražite nešto jedinstveno što možete da zabeležite.

5. Zabeležite tragove zvezda

Tragovi zvezda mogu da izgledaju uzbudljivo i intrigantno. Biće vam potrebno dosta vremena i strpljenja, stativ i daljinski okidač. Efekat nastaje usled rotacije Zemlje – zvezde stoje u mestu.

Beleženje tih fantastičnih svetlosnih linija predstavlja izazov, ali izazov koji može da dovede do zadivljujućih rezultata. Prvo je potrebno da locirate severni pol. To možete da uradite pomoću neke od mnogih aplikacija za mapiranje zvezda, namenjenih za smartfone. Snimanje severnog pola kao žižne tačke fotografije i korišćenje dugačke ekspozicije za rezultat će imati kružnu putanju oko centralne lokacije, kao što možete da vidite na priloženoj slici.

Zvezde ne emituju puno svetla, pa koristite visoku ISO vrednost (800, 1.600 ili višu) da biste zabeležili njihovo kretanje. Posmatrajte i eksperimentišite pre nego što pokušate sa dugačkom ekspozicijom, pošto se sa povećavanjem ISO vrednosti povećava i količina šuma na slici.

Maksimalna brzina zatvarača na mnogim fotoaparatima je 30 sekundi, pa za dužu ekspoziciju koristite postavku Bulb u ručnom režimu. To vam omogućava da održite zatvarač otvorenim koliko god želite tako što ćete ga jednostavno pomeriti u otvoren ili zatvoren položaj. Podesite fokus na beskonačnost. Eksperimentišite i pregledajte snimke pre nego što isprobate dužu ekspoziciju od približno 30 minuta. Zatim ponovo pogledajte snimak. Možda će biti potrebno nekoliko pokušaja i nekoliko strpljivo provedenih noći pre nego što postignete željene rezultate.

Slični proizvodi

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike