Stef Michalak crouching on a path with a Canon EOS M50 to film his son's first ride on a balance bike.

VIDEO TEHNIKE

Trenuci za pamćenje: snimanje porodice

Stef i Hana Mičalak sebe opisuju kao porodicu iz Bata koja pravi video zapise. Ovaj par snima intimne trenutke svog putovanja kroz roditeljstvo u obliku serije kinematografskih video zapisa koji su očigledno privukli pažnju – od kada su se 2012. pridružili YouTube-u, nedeljni vlogovi porodice Mičalak privukli su 276.000 prijavljenih korisnika i ostvarili više od 43 miliona pregleda.

Iako video zapisi daju autentičan i spontan uvid u njihov život, rezultat su pažljivog planiranja, snimanja i uređivanja – proces koji je Stef usavršio putem pokušaja i grešaka, kao i kroz godine iskustva.

Za Stefa i Hanu, naporan rad se isplatio. Ne samo zato što su pronašli uspeh kao jutjuberi, već i zbog toga što imaju biblioteku prelepih video zapisa kojima će godinama moći da se vraćaju. Kao što Stef kaže, „Zaista se isplati uložiti malo truda, zato što je vrednost tog videa za vašu porodicu neprocenjiva. Nema šanse da ćete se za 20 godina osvrnuti i pomisliti da se kajete što ste tog dana snimili sav taj materijal i napravili taj prelepi video. A razlog zašto koristimo video zapise za beleženje uspomena, umesto fotografija, je taj što ništa ne može da vas vrati u neki trenutak kao video“.

Porodica Mičalak je započela sa jednostavnim kompaktnim fotoaparatom, a iako su u međuvremenu opremu obogatili profesionalnim fotoaparatima, njihov glavni fotoaparat za vlogovanje i beleženje malih trenutaka iz života je Canon EOS M50, odlični svestrani fotoaparat bez ogledala koji omogućava snimanje fotografija od 24,1 MP i 4K Ultra HD videa uz kompaktno telo.

„Potreban vam je fotoaparat kao što je Canon EOS M50 koji će biti vaš glavni radni fotoaparat i koji je veoma jednostavan za korišćenje: uključite ga, podesite ga na režim za filmove, eventualno odvojite nekoliko sekundi na podešavanja u menijima i to je sve, spremni ste“, otkriva Stef.

Saznajte šta Stef radi dok snima film o tome kako njegov najmlađi sin uči da vozi bicikl – i deli savete za to kako da uđete u svet videa.

1. Pronađite zanimljiv ugao

Stef Michalak holding a Canon EOS M50 camera at floor level to film his son's first ride on a balance bike.
Eksperimentisanje sa različitim uglovima predstavlja odličan način za unošenje raznovrsnosti u snimanje. Stef preporučuje da premeštate fotoaparat radi unapređivanja kompozicije, što će finalni video učiniti uzbudljivim za gledanje.

Ako ste vičniji snimanju fotografija nego videa, ne plašite se promene. Sve veštine kadriranja fotografija možete dobro da iskoristite za snimanje videa. „Mislim da je važno da snimku pristupite kao da je fotografija“, kaže Stef. „U suštini, imate sićušni prozor kroz koji posmatrate ogromno prostranstvo, a sve se svodi na to gde ćete postaviti taj prozor radi savršenog beleženja scene. Ponekad je samo potrebno da napravite korak levo ili desno, odnosno da pomerite fotoaparat dole ili gore kako biste unapredili kompoziciju i pažnju gledaoca usmerili ka subjektu.“

„Ljudi obično drže fotoaparat u nivou očiju, ali je važno da isprobate različite uglove“, dodaje on. „Na primer, kada snimate decu, važno je da fotoaparat spustite na njihov nivo. Ja većinu vremena čučim, sedim ili ležim. Zgodna stvar u vezi sa fotoaparatom Canon EOS M50 je to što ima ekran sa promenljivim uglom osetljiv na dodir, pa fotoaparat možete da držite nisko i da ekran nagnete nagore da biste videli šta snimate. Takođe preporučujem da aktivirate prikaz mreže kako biste lakše kadrirali snimak.“

Aplikacija Canon Camera Connect, koja povezuje fotoaparat sa iOS ili Android uređajem, takođe je korisna za snimanje materijala iz neuobičajenih uglova, zato što vam omogućava da podešavate fokus tokom snimanja, bez dodirivanja fotoaparata.

Srodni članci
Vlogger Matt Adlard sat at a kitchen table filming a video on the EOS M50 Mark II.

VLOGOVANJE

Najbolji fotoaparati kompanije Canon za vlogovanje

Ovi sjajni fotoaparati za vlogovanje kompanije Canon omogućavaju vam da lako oživite vlog, uz odličnu kontrolu i zadivljujući kvalitet slike.

Print family life story

KREATIVNO ŠTAMPANJE

Odštampajte životnu priču svoje porodice

Štampajte i pravite rukotvorine od slika dragocenih porodičnih trenutaka.

Geoff shooting the video from top with EOS 80D.

VIDEO TEHNIKE

Saznajte kako da snimite prvi kratki film

Imate zanimljivu priču koju želite da ispričate? Zašto je ne biste pretvorili u kratak film. Saznajte kako da to uradite pomoću nekoliko saveta.

2. Stabilne slike

Stef Michalak helping his son hold onto the handles of his balance bike. Stef's EOS M50 is resting on the arm of a bench.
Niko ne želi zamućene slike, a postoje razni načini za borbu protiv podrhtavanja fotoaparata, kao što je postavljanje opreme na stabilnu površinu, investiranje u stativ ili korišćenje objektiva sa stabilizatorom slike.

Da biste izbegli nestabilan materijal i obezbedili profesionalni izgled filmova, važno je da stabilizujete fotoaparat i objektiv na isti način kao kada fotografišete. „Proverite da li fotoaparat držite sa obe ruke i uvucite laktove“, kaže Stef. „Svakako investirajte u stativ. Nema potrebe da bude veliki i težak ako koristite lagan fotoaparat, kao što je Canon EOS M50.

„Osvrnite se oko sebe i potražite nešto što možete da iskoristite kao podršku, na primer, naslonite fotoaparat na vrata i polako ih otvarajte da biste postigli glatko kretanje. Ja sam ranije fotoaparat stavljao čak i na tajmer za jaja koji se sporo okreće, pa sam naknadno ubrzavao materijal.“

Canon objektiv sa stabilizatorom slike, kao što je Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, značajno olakšava snimanje materijala bez podrhtavanja. Takođe je moguće digitalno popraviti podrhtavanje fotoaparata, čak i kada koristite objektiv bez stabilizacije slike.

3. Fokusirajte lica

A portrait of Stef Michalak's youngest son Rufus.
Canon EOS M50 ima AF režim Lice+praćenje, što vam omogućava da lakše nego ikada pre održavate fokus na subjektima u pokretu – idealno rešenje za snimanje porodične zabave.

Stef preporučuje da koristite AF režim Lice+praćenje na fotoaparatu Canon EOS M50 kako biste automatski održavali fokus na subjektima u pokretu. „Svi moji Canon fotoaparati stalno su podešeni na ovaj režim. Odlično obavlja posao praćenja akcije, naročito sa aktivnom decom. Veoma je pouzdan, što znači da imate jednu brigu manje dok snimate.“

Mnogi fotoaparati kompanije Canon koriste tehnologiju Dual Pixel CMOS AF koja omogućava da pikseli na senzoru fotoaparata služe i kao diskretne AF tačke za još brže i preciznije praćenje. Ova funkcija postaje aktivna na modelu Canon EOS M50 kada snimate u Full HD rezoluciji, što je dobra rezolucija ako želite brzu obradu ili kada imate manje prostora za čuvanje datoteka. Dual Pixel CMOS AF pruža do 143 AF tačke (u zavisnosti od objektiva koji se koristi) sa praćenjem lica i objekata. Mogućnost ručnog izbora fokusa u kadru znači da prilikom snimanja akcionog materijala možete da prevučete prstom preko ekrana osetljivog na dodir da biste premestili AF tačku ili kreirali profesionalni efekat privlačenja fokusa.

4. Koristite veću brzinu smenjivanja kadrova za akciju

Stef Michalak's eldest son, Grayson, riding a scooter over a bridge in a park.
Stef obično snima sa najvećom dostupnom brzinom smenjivanja kadrova, kako bi mogao da zabeleži više detalja i da kreira usporene video zapise.

Pre nego što počnete da snimate, potrebno je da izaberete brzinu smenjivanja kadrova za veličinu za snimanje video zapisa. To je broj kadrova koji se snima u sekundi. Snimanje pri većoj brzini smenjivanja kadrova omogućava vam da zabeležite više detalja u akcionim sekvencama, kao i da kreirate usporeni video kada klip reprodukujete normalnom brzinom.

„U devedeset posto slučajeva snimam sa najvećom dostupnom brzinom smenjivanja kadrova, zato što mi to omogućava da naknadno usporim materijal“, kaže Stef. „Stoga bih odabrao 50 kadrova u sekundi umesto 25 kadrova u sekundi, ako je ta opcija dostupna. Međutim, nikada ne bih onlajn delio video sa većom brzinom smenjivanja kadrova, zato što obično izgleda hiperrealistično. Umesto toga, konvertujem video u 25 kadrova u sekundi pre nego što ga otpremim, zato što to izgleda više kinematografski. Retka situacija u kojoj bih snimao sa 25 kadrova u sekundi je video u kojem neko priča, za koji sam siguran da neće biti potrebno usporiti ga.“

Imate širi izbor brzina smenjivanja kadrova kada snimate video u nižoj rezoluciji, pa vredi snimati materijal u Full HD rezoluciji umesto 4K ako želite da kreirate glatke usporene klipove.

5. Snimajte jasniji zvuk

The Canon EOS M50 with the Canon DM-E100 mic attached, positioned on the arm of a bench behind Stef Michalak and his son.
Kvalitet zvuka je od ključne važnosti pri snimanju videa. Stef preporučuje da proces održite jednostavnim i da nivo za snimanje podesite na Automatski, kao i da eventualno koristite mali stereo mikrofon.

Kvalitet zvuka je podjednako važan kao kvalitet slike, ali Stef savetuje da sve bude najjednostavnije moguće. „Preporučujem da nivo za snimanje ostavite podešen na Automatski, kako biste mogli da se usredsredite na beleženje trenutka.“

Canon STM objektiv, kao što je Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM koristi tehnologiju automatskog fokusa sa skoro nečujnim stepenastim motorom, što ga čini odličnim izborom kada snimate zvuk na fotoaparatu. Dodatno možete da unapredite kvalitet zvuka tako što ćete koristiti mikrofon koji se povezuje na priključak fotoaparata sa interfejsom. „Čak i mali stereo mikrofon, kao što je Canon DM-E100, može da napravi veliku razliku“, kaže Stef.

Ako snimate sa dugačkim objektivom, Stef preporučuje da za snimanje zvuka koristite telefon. „Ako želite da snimate sebe sa razdaljine, podesite telefon na režim za snimanje zvuka i stavite ga blizu. Tri puta pljesnite rukama za fotoaparat, pošto ćete tako olakšati sinhronizovanje zvuka i slike u softveru.“

6. Budite objektivan pripovedač

Stef Michalak filming his young son as he makes a peace sign at the camera.
Ne možete da zabeležite svaki trenutak, pa postavite sebi vremensko ograničenje. Kada je u pitanju uređivanje, izaberite najbolje delove, a ostatak isecite, kako biste napravili film na koji ćete biti ponosni.

Lako možete da preterate sa snimanjem na porodičnim događajima, ali Stef preporučuje da ostanete objektivni i da postavite sebi cilj. „Ima zaista puno prelepih situacija za snimanje, ali moraju da doprinose priči, umesto da samo budu lepi snimci. Javlja se opsesija kada prvi put počnete da snimate sve što stignete, ali će to dovesti do prezasićenja. Potrebno je da pronađete pravi ritam sa fotoaparatom i da ne brinete o beleženju svakog trenutka tokom dana.

„Ako uređivanje započinjete sa satima materijala, postavite sebi vremensko ograničenje od samo nekoliko minuta za finalni film – u suprotnom ćete završiti sa montažom od 45 minuta. Samo isecajte klipove dok vam ne ostanu najbolji delovi.“

Napisao Markus Hokins

Slični proizvodi

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike