TEHNIKE NOĆNE FOTOGRAFIJE

Kako da fotografišete supermesec: 8 saveta za izuzetno upečatljive fotografije Meseca

Koristite ove profesionalne tehnike fotografisanja i otkrijte kako da fotografišete jedan od najupečatljivijih prizora na noćnom nebu.
Krupan plan punog meseca iznad usamljenog drveta na polju.

Mesec ne prestaje da bude primamljiv subjekat za fotografe širom sveta, naročito u retkim prilikama kada je vidljiv kao supermesec, pa čak i „krvavi“ mesec. Međutim, možda će vam biti nezgodno da ga zabeležite na pravi način. Snimanje izuzetno udaljenog svetlog subjekta pri slabom osvetljenju može da predstavlja izazov, kao i kadriranje i fokusiranje pri velikim žižnim daljinama. Međutim, uz odgovarajući fotografski komplet i postavke ekspozicije, možete da pravite prelepe detaljne fotografije meseca i pejzaže sa mesecom koji odišu atmosferom. Mi ćemo vam ovde pokazati kako to da uradite.

1. Saveti za fotografisanje Meseca – pratite kalendar

Mesec tokom vedre noći sa granama drveća u prednjem planu.

Kretanje meseca je možda tačno kao sat, ali su vremenske prilike nepredvidive. Vedra noć je najbolja za fotografisanje meseca, pa proverite prognozu pre nego što krenete. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM pri 400 mm, 30 s, f/11 i ISO 100.

Pun mesec visoko na nebu iznad reda drveća.

Između 2021. i 2025. godine biće vidljiva četiri supermeseca godišnje, pa ćete imati mnoštvo prilika da zabeležite ovaj zadivljujući događaj. „Krvavi“ mesec će biti vidljiv u maju 2021. i 2022. godine, novembru 2022, martu i septembru 2025. i martu 2026. godine, uz to da će za neke od njih biti potrebno putovati da bi se videli. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM i Ekstenderom RF 1.4x pri 700 mm, 2 s, f/10 i ISO 1.000.

U određenim fazama tokom mesečeve orbite od 27,322 dana, on se nalazi bliže Zemlji. Kada se to poklopi sa punim mesecom – vreme u mesecu kada su Sunce, Mesec i Zemlja poravnati – vidljiv je uvećani pun mesec, odnosno supermesec. „Krvavi“ mesec je još ređi. To je kada se obični supermesec poklopi sa potpunim pomračenjem Meseca. To znači da Zemlja potpuno blokira direktno sunčevo svetlo, tako da ne dolazi do Meseca, pa ostaje samo svetlo koje se prelama kroz zemljinu atmosferu, što dovodi do toga da Mesec poprimi blago krvavo crvenu boju.

2. Planirajte unapred

EOS RP na stativu sa telefoto objektivom, podešen za fotografisanje meseca koji izlazi iznad drveća oko jezera.

Bez obzira da li želite da napravite snimak sjajnog punog meseca visoko na nebu ili linije mladog meseca, datume možete da planirate u skladu sa lunarnim ciklusom, da biste dobili baš ono što želite.

Mesec fotografisan kroz drveće, uz odsjaj u obliku traka svetla na jezeru u prednjem planu.

Planiranje unapred takođe znači da možete unapred da izaberete kompoziciju, bez obzira na to da li želite da mesec bude iznad lokalnog zamka ili da baca odsjaj na jezero. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM pri 300 mm, 1/40 s, f/6,3 i ISO 500.

Fotografisanje Meseca ne samo da predstavlja zabavan način da testirate svoju fotografsku veštinu, već i izuzetno zanimljiv način da upoznate kretanje Zemlje i njenog satelita. Možemo precizno da odredimo gde će Mesec izaći, kako će se kretati preko neba i gde će zaći, svake večeri, godinama unapred. Postoji nekoliko korisnih aplikacija za telefon koje mogu da vam pomognu sa preciznim planiranjem uglova, a mesečeve faze možete da pratite onlajn. Kao grubi vodič, pun mesec će izaći direktno nasuprot zalazećem suncu.

3. Postavke za fotografisanje Meseca

Osoba podešava ekran sa promenljivim uglom na fotoaparatu Canon EOS RP dok fotografiše mesec.

Snimanje tako svetlog subjekta okruženog tamom može da dovede do problema sa ekspozicijom, pa probajte ručno da podesite ekspoziciju.

Ekran fotoaparata Canon EOS RP na kojem su prikazane postavke isticanja.

Ako se mučite da fokusirate Mesec, isprobajte ručno fokusiranje. Koristite prikaz uživo i omogućite isticanje fokusa da biste bili sigurni da su detalji oštri.

Režimi automatske ekspozicije možda neće davati postojane rezultate kada snimate Mesec, pa je najbolje da koristite ručnu ekspoziciju. U suštini, intenzitet sunčevog svetla koje obasjava Mesec ostaje isti, pa postoji jednostavno pravilo za ekspoziciju, koje možete da koristite kao vodič – pravilo „looney 11“. Otvor blende podesite na f/11 i brzinu zatvarača uskladite sa obrnutom ISO vrednošću, pa na ISO 100 koristimo 1/100 s, na ISO 200 bi bilo 1/200 s itd. Ipak, ovo je podložno promenama – možete da menjate brzinu zatvarača i otvor blende oko tih vrednosti dok ne dobijete željenu sliku.

4. Koji objektiv za fotografisanje Meseca?

Fotograf podešava fotoaparat EOS RP sa objektivom RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM koji je postavljen na stativ.

Zum objektiv, kao što je Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM, pruža vam mnoštvo opcija za šire pejzaže sa Mesecom, kao i za detaljne krupne planove.

Pejzaž sa Mesecom iznad autoputa i tragovima saobraćaja usled dugačke ekspozicije.

Elementi u prednjem planu takođe mogu da predstavljaju način za beleženje drugog izvora svetla, poput ovog snimka sa tragovima saobraćaja usled dugačke ekspozicije, što je odličan način za dodavanje kontrasta na fotografije. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM pri 100 mm, 8 s, f/10 i ISO 250.

Dugački objektiv je neophodan za krupne planove Meseca, ali nije obavezno da to bude brz i skup objektiv, zato što je Mesec toliko svetao da vam nisu potrebni najširi otvori blende dostupni na vrhunskim objektivima. Pogodan je čak i standardni zum objektiv, kao što je Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM – možda vam ne omogućava da ispunite kadar, ali uvek naknadno možete da isečete. Tu do izražaja dolaze fotoaparati sa visokom rezolucijom, kao što je Canon EOS RP od 26,2 MP.

5. Povećajte doseg

Fotograf podešava objektiv Canon RF 800mm F11 IS STM na fotoaparatu EOS RP koji je postavljen na stativ.

Uz jedinstvene objektive, kao što je Canon RF 800mm F11 IS STM, nema potrebe da izdvajate mnogo novca da biste pravili izuzetno detaljne fotografije meseca.

Krupni plan skoro punog meseca po vedroj noći.

Ovde smo iskombinovali objektiv Canon RF 800mm F11 IS STM sa 2x telekonvertorom, čime se dobija neverovatan doseg od 1.600 mm, za izuzetno detaljne fotografije meseca. Snimljeno pomoću EOS RP sa objektivom Canon RF 800mm F11 IS STM i Ekstenderom RF 2x pri 1.600 mm, 1/50 s, f/22 i ISO 100.

6. Precizno odredite trenutak

Jarkožuti puni mesec proviruje kroz drveće.

Ako želite da kadrirate objekte ispred meseca pomoću dugačkog objektiva, potrebno je da budete udaljeni bar 800 m od objekta kako biste uklopili proporcije. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM pri 500 mm, 0,5 s, f/8 i ISO 100.

Silueta aviona koji proleće ispred punog meseca.

Precizno određivanje trenutka vam omogućava da pravite upečatljive snimke poput ovog aviona koji proleće ispred meseca. Snimljeno pomoću Canon EOS R5 sa objektivom Canon RF 800mm F11 IS STM pri 1/1.000 s, f/11 i ISO 1.600. © Tibor Szövetes

Supermesec je verovatno najimpresivniji kada se prvi put pojavi na horizontu. Svetlo mora da putuje bočno kroz zemljinu atmosferu do vas, pa Mesec dobija blago crvenu boju. To je takođe trenutak kada Mesec izgleda najveći, iako je to iluzija – veličina ostaje ista tokom noći, ali zakrivljenost atmosfere ima ulogu uveličavajućeg stakla.

7. Fotografisanje Meseca sa prednjim planom

Fotoaparat Canon EOS RP na stativu podešen za fotografisanje meseca iznad jezera. Stara daska za skakanje izdiže se visoko iznad vode.

Uključivanje detalja u prednjem planu na fotografije meseca može da vam pomogne da uokvirite mesec, što daje zanimljiviju sliku.

Odsjaj meseca na jezeru. Stara daska za skakanje izdiže se visoko iznad vode.

Korišćenjem stativa i usporavanjem zatvarača na sekund ili više, možete da snimate pejzaže sa Mesecom i eterične pejzaže koji izgledaju skoro kao da su snimljeni po danu. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 46 mm, 2,5 s, f/5,6 i ISO 800.

Možemo da pokažemo kreativnost sa lunarnim kompozicijama uključivanjem primamljivih detalja na horizontu. Međutim, morate da budete na mestu i da brzo reagujete – u roku od nekoliko minuta mesec će se pomeriti od horizonta i podići na nebu.

8. Zaboravite na pun mesec

Krupni plan meseca, na kojem su prikazani karakteristike i detalji na njegovoj površini.

Opadajući ili rastući zaobljeni mesec (kada je približno tri četvrtine pun) predstavlja odličnu fazu za snimanje detalja na površini. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 800mm F11 IS STM i Ekstenderom RF 2x pri 1.600 mm, 1/50 s, f/22 i ISO 100.

Iako je pun mesec očaravajući, u stvari ne predstavlja pravo vreme za fotografisanje ako želite da zabeležite karakteristike na površini poput kratera. Na skoro potpuno isti način kao što iskačući blic fotoaparata osvetljava lice, frontalno sunčevo svetlo tokom punog meseca eliminiše većinu senki. U drugim periodima tokom meseca sunčevo svetlo pada više sa strane, čime nastaju isticanja i senke neophodni za prikazivanje detalja lunarnog pejzaža.

Prenesite fotografisanje Meseca na novi nivo uz dodatne savete i inspiraciju profesionalnog fotografa Endrjua Fuseka Petersa*.

*Dostupno je samo na određenim jezicima.


Napisao Fil Hol

Slični proizvodi

Srodni članci