Profil kompanije Canon Inc.

Profil kompanije Canon Inc. – PDF

Preuzmite profil kompanije Canon Inc. Ltd [PDF, 149 KB]

Korporativni profil: Kompanija Canon Inc., sa sedištem u Tokiju u Japanu, vodeći je svetski inovator i dobavljač rešenja za obradu slike za kompanije i korisnike. 1933. godine je osnovana prva Canon kompanija za trgovinu, Kwanon, a nekoliko godina kasnije, 1937, osnovana je i kompanija Precision Optical Industry Co. Ltd, prethodnik kompanije Canon Inc. Kompanija sada razvija, proizvodi i prodaje širok asortiman mašina za kopiranje, štampača, fotoaparata, optičkih proizvoda i drugih proizvoda koji pokrivaju veliki opseg potreba korisnika. Robna marka Canon priznata je kao pouzdana širom sveta od strane pojedinaca, porodica, kompanija i u industrijskim sektorima.

Korporativna filozofija – Kyosei: Korporativna filozofija kompanije Canon sažeta je u reči Kyosei koja označava zajednički život i rad za opšte dobro. Ova filozofija predstavlja osnovu svega što kompanija Canon radi, od razvoja metoda održive proizvodnje do pružanja većeg izbora korisnicima.

Strateški prioriteti: Cilj kompanije Canon je da pruži postojan rast kroz brzu transformaciju, kao i da postane jedna od 100 najuspešnijih kompanija na svetu. Diverzifikacija u nove poslovne domene i širenje na oblasti kao što su medicinsko snimanje, proizvodno štampanje fotografija, mrežne kamere, profesionalna kinematografija i kombinovana realnost, kao i širenje poslovanja kroz prilike za spajanja i akvizicije, igraju ključnu ulogu u postizanju ovog cilja. Globalno širenje preko tri regionalna sedišta takođe će pospešiti strategiju kompanije Canon, povećavanjem stepena inovacija i proizvodnjom bliže ciljnom tržištu.

Finansijski podaci: Konsolidovana neto prodaja kompanije Canon Inc. u drugom kvartalu fiskalne 2014. bila je 926,8 milijardi JPY (9,2 milijardi USD ili 6,7 milijardi EUR*).
*Iznosi u dolarima i evrima navedeni su samo kako bi čitaocima bilo lakše, a za 2. kvartal 2014. korišćen je kurs 101 JPY = 1 USD i 138 JPY = 1 EUR, što je bio srednji kurs na tokijskoj berzi 30. juna 2014.

Struktura kompanije: U kompaniji Canon smatramo da ključ stalnog uspeha predstavlja osnivanje odvojenih poslovnih jedinica za razvoj, proizvodnju i prodaju u svakom globalnom regionu.

Uz približno 194.000 zaposlenih širom sveta, kompanija Canon ima podružnice za proizvodnju i marketing u Japanu, Americi, Evropi, Aziji i Okeaniji; kao i globalnu mrežu za istraživanje i razvoj sa kompanijama u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi, Aziji i Australiji.

Glavne aktivnosti Canon grupe

Poslovna jedinica za kancelarijske proizvode: kancelarijski mrežni digitalni višefunkcionalni uređaji, digitalni mrežni višefunkcionalni uređaji u boji, mrežni digitalni višefunkcionalni uređaji za ličnu upotrebu, kancelarijske mašine za kopiranje, mašine za kopiranje u punoj boji, mašine za kopiranje za ličnu upotrebu, laserski štampači

Jedinica za proizvodno štampanje: inkdžet štampači velikog formata, digitalni štampači u proizvodnji

Poslovna jedinica za potrošačke proizvode: digitalni SLR fotoaparati, kompaktni digitalni fotoaparati, izmenjivi objektivi, digitalni video kamkorderi, višefunkcionalni inkdžet štampači, inkdžet štampači sa jednom funkcijom, skeneri za slike, oprema za emitovanje, kalkulatori

Poslovna jedinica za industrijske i druge uređaje: oprema za poluprovodničku litografiju, oprema za LCD litografiju, oprema za medicinsko snimanje, oftalmološki proizvodi, magnetne glave, mikromotori, računari, terminali, skeneri za dokumente

Proizvodnja: Procesi proizvodnje koje koristi kompanija Canon neprestano se unapređuju radi postizanja cilja brzog pružanja proizvoda višeg kvaliteta korisnicima. Uvođenjem reformi poput ćelijske i automatizovane proizvodnje kompanija Canon ima za cilj da uvede inovacije u proizvodni sistem tokom svake faze procesa – nabavke, proizvodnje i distribucije. Kompanija Canon takođe se trudi da ostvari pozitivan uticaj na životnu sredinu kupovinom ekološki prihvatljivih delova i materijala, kao i putem efikasne distribucije.

Fabrika u Torideu, osnovana 1961. godine, zadužena je za proizvodnju kancelarijskih proizvoda za obradu slike kompanije Canon i koristi jedinstveni sistem ćelijske proizvodnje koji je uveden pre približno 14 godina.

Sistem ćelijske proizvodnje, koji eliminiše procese sa pokretnom trakom, zasniva se na malim timovima radnika (ćelijama) koji sklapaju proizvode od početka do kraja. Broj operacija koje obavlja svaki radnik zasnovan je na individualnom nivou veštine. Ovaj metod proizvodnje doveo je do značajnog povećanja efikasnosti, a omogućava i fleksibilnost po pitanju obima proizvodnje.

Istraživanje i razvoj/tehnologija: Kompanija Canon posvećena je ulaganju u vrhunsko istraživanje i razvoj, kao ključno sredstvo za pružanje jedinstvenih, originalnih proizvoda. Tokom fiskalne 2013. godine kompanija je uložila 306,3 milijardi JPY u istraživanje i razvoj, što predstavlja više od 8% prodaje. Tokom 2013. odobreno je 3.825 patenata* kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama, što je postavlja na treće u konkurenciji svih korporacija. To je bila 28. godina zaredom da se kompanija Canon nalazi među prvih pet kompanija po broju odobrenih patenata u SAD.

Pet jedinstvenih mašina za obradu slike kompanije Canon predstavljaju osnovnu tehnologiju u svim trenutnim proizvodima kompanije Canon, a kreirane su spajanjem niza tehnologija koje je kompanija Canon razvila tokom svoje istorije:

Mašina za snimanje slike – visoka rezolucija i kvalitet slike za objektiv, senzor i tehnologije za obradu slike;

Elektrofotografska mašina – elektrofotografska tehnologija čini srž laserskih štampača i mašina za kopiranje koji su ocenjeni kao najbolji na svetu;

Inkdžet mašina – omogućava korišćenje mikroskopskih kapljica mastila sićušne veličine od jednog pikolitra (trilioniti deo litra), pa čak i proizvodnju DNA čipova;

Fotolitografska mašina – tehnologija izlaganja poluprovodnika kompanije Canon objedinjuje vrhunske optičke i ultraprecizne tehnologije;

Mašina za prikaz – sledeća generacija tehnologije za prikaz pomoću ravnog ekrana pruža velike ekrane, visok kvalitet slike i malu potrošnju energije.

Više informacija o globalnim operacijama Canon grupe potražite na veb stranici www.canon.com.

*Izvor: Američka agencija za patente i trgovačke znakove; obračuni su zasnovani na nedeljnim izveštajima o ukupnim iznosima.