Maxim Shemetov

Kopanje u gradu – urbani Šveđani vraćaju se korenima
Maksim Šemetov i Helena Soderpalm

Maxim Shemetov
Maxim Shemetov

Rade to na krovovima, na terasama stambenih zgrada, pa čak i na železničkim šinama koje se ne koriste: Šveđani su otkrili strast prema urbanom baštovanstvu kao načinu za uzgajanje svežih namirnica i ponovno uspostavljanje veze sa prirodom.

Kao deo globalnog pokreta, sve veći broj stanovnika gradova u Švedskoj samostalno uzgaja namirnice u saksijama na prozorima i javnim baštama ili posećuje javne bašte napravljene u industrijskim ili kancelarijskim prostorima, odnosno na njima.

„Na krovovima možemo da kreiramo gradove sa većim biodiverzitetom“, kaže Džon Blok, koji vodi ture kroz krovnu botaničku baštu Augustenborg u Malmeu.

Maxim Shemetov

On kaže da se ova bašta prostire na preko 9.500 kvadratnih metara na lokalnim zgradama vladinih institucija i predstavlja više od lepog prostora.

„Zahvaljujući tim novim zelenim oblastima, stvaramo bolje urbano okruženje zahvaljujući mogućnostima hlađenja i smanjivanja koncentracije zagađivača vazduha.“

Maxim Shemetov

Inspirisan baštom Hajlajn u Njujorku, koja je napravljena na uzdignutim šinama i Princesinengarten u Berlinu, koji predstavlja preobraćenu pustaru, opština u Stokholmu je pretvorila nekorišćene železničke šine u zajednički prostor za stotine baštovana amatera.

Maxim Shemetov

Pre pet godina, meštanin Filip Olsmejer želeo je da učini svoj deo oblasti Sodermalm zelenijim, pa se obratio lokalnim vlastima sa idejom za Tradgard pa Sparet - „Bašta na šinama“ na švedskom.

„Sada ovde ima približno 200 kutija za sadnju. Neke od njih pripadaju udruženju, a neke školama“, kaže on.

Maxim Shemetov

Nekoliko kilometara dalje nalazi se gradska bašta Rosendals, koja je popularna kod ljubitelja hrane iz Stokholma koji uživaju u povrću, voću i začinskim travama iz nje u kafeu u stakleniku.

Pele Matson kombinuje posao ilustratora i grafičkog dizajnera sa baštovanstvom u bašti Rosendals, što pomaže ovom stanovniku grada da ostane u vezi sa smenjivanjem godišnjih doba.

Maxim Shemetov

„Baštovanstvo u Švedskoj zasnovano je na godišnjim dobima, pa mislim da je u pitanju dobra kombinacija“, kaže on.

„Mogu da sedim u studiju i da crtam, a zatim da provedem nekoliko dana u bašti.“