KREATIVNO ŠTAMPANJE

4. izazov u pravljenju rukotvorina od papira: zimska dekoracija

U poslednjem izdanju naše serije sezonskih rukotvorina od papira otkrijte kako su grafički dizajner Kris Stener i njegov sin Eli napravili praznične ukrase za jelku.
Snimak odozgo brojnih božićnih ukrasa od papira poređanih na drvenom stolu, uz odštampane Creative Park predloške, papir za Canon štampač, šišarke, konac i prazničnu granu.

Kao deo našeg PIXMA izazova za pravljenje rukotvorina od papira, autorima rukotvorina i porodicama smo dali zadatak da naprave prelepe rukotvorine od papira za prilike tokom godine.

U poslednjem izdanju ove četvorodelne serije, postavili smo izazov pred grafičkog dizajnera Krisa Stenera i njegovog sina Elija da naprave prazničnu dekoraciju za Božić pomoću predložaka iz aplikacije Canon Creative Park i štampača Canon PIXMA.

4. izazov: božićna dekoracija

Štampač Canon PIXMA se nalazi na maloj komodi, prekriven brojnim božićnim ukrasima od papira i Creative Park predloškom u ležištu.

Božić sa malom decom često podrazumeva mnoštvo plastičnih igračaka i ukrasnog papira koji se ne može reciklirati, pa zašto ne biste izabrali jednostavniji Božić sa ručno napravljenim ukrasima koji se mogu odštampati kod kuće i reciklirati.

Bez obzira na to da li slavite Božić, ukrašavanje doma tokom zime može biti zabavno za sve uzraste. Pravljenje vaših ukrasa je ekonomičan način da vaš dom zasija svim bojama, kako dani postaju sve kraći. Takođe, možete da reciklirate predloške od papira ili da ih sačuvate za narednu priliku.

Bilo da svake godine birate iste ukrase u skladu sa porodičnom tradicijom ili volite da menjate teme za novogodišnju jelku, Canon Creative Park nudi veliki izbor prazničnih predložaka, od crvenih i zlatnih zvezda do malih Sneška Belića. Na kraju krajeva, nekada su se božićni ukrasi uvek pravili od dostupnih materijala i ređe kupovali u prodavnicama, a cele porodice bi se okupljale pred Božić i tokom večeri pravili ukrase za jelku.

Svi Creative Park predlošci dostupni su za različite nivoe veštine, što znači da možete da pronađete nešto za svakoga, bez obzira na njihov uzrast ili sposobnosti.

Upoznajte autorku

Ko: Kris Stener

Šta: grafički dizajner

Takođe učestvuje: Eli

Budući da radi u oblasti kreativne industrije i ima oko za umetnost i dizajn, Kris je bio zainteresovan da prihvati izazov i da uradi nešto što on i Eli nikada ranije nisu probali. „Zaista sam uživao praveći ove ukrase umesto da koristim plastične za jednokratnu upotrebu“, kaže on. „Sjajno je što mogu da ih recikliram kada se pokvare ili kada mi više ne trebaju, umesto da pravim otpad. Ako želim da promenim temu jelke, mogu da zadržim šablone i da napravim nove ukrase u različitim bojama.“

Kris kaže da bi svima preporučio pravljenje rukotvorina od papira, jer smatra da se zaista isplati. „Dobro je uraditi nešto što predstavlja izazov za vas i stvarati nešto od samog početka“, kaže on. „Eli voli da boji i crta likove iz crtaća, ali sečenje, lepljenje i spajanje su novine u odnosu na ono što obično radimo.“

Biranje predložaka

Ruka drži smartfon na kojem je prikazan predložak za božićni ukras od papira u aplikaciji Creative Park. U pozadini se nalazi štampač Canon PIXMA sa Creative Park predloškom u ležištu

„Želeo sam predložak zvezde za novogodišnju jelku zato što imamo mnogo ukrasa u obliku kugle i želeo sam drugačiji oblik“, kaže Kris. „Pretražio sam listu „Ukrasi“ u odeljku za Božić i izabrao dva u kombinaciji boja koje volim: crvenoj i zlatnoj.“

Kris i Eli su odlučili da izaberu zvezde i pahulje kao glavnu temu za božićne ukrase za jelku. Da biste pronašli predloške, jednostavno potražite „ukrase“ u aplikaciji Creative Park ili obavite širu pretragu sa terminom „Božić“. Ako vam se ne svidi nijedan od predložaka za ukrase, možete izabrati bilo koji dizajn koji vam se dopada i provući konac kroz rupu da biste ga okačili na jelku. Možete da odaberete ne tako tradicionalnu temu leptira i da na svaki ukras zakačite traku. Prepustite se svojoj kreativnosti.

Creative Park predlošci mogu biti zabavna i raznovrsna aktivnost za prijatelje i porodicu, a mogu biti i povod za večernja okupljanja tokom školskog raspusta, kako bi svi zajedno osetili praznični duh tokom pravljenja ukrasa.

Štampanje predložaka

Creative Park predlošci zvezde za rukotvorine od papira izlaze iz štampača Canon PIXMA.

Kris je podesio štampač PIXMA TS7650i na kućnoj Wi-Fi mreži, a zatim se povezao pomoću smartfona i aplikacije Canon Creative Park. Ovo je lak način da počnete i možete da štampate više primeraka jednog predložaka ako znate da će vam biti potrebni, kao što je Kris uradio sa zvezdama.

Ruke dečaka pažljivo seku Creative Park predložak zvezde za rukotvorine od papira.

Jednostavniji projekti, kao što su ove zvezde, idealni su za uključivanje dece, jer nije potrebno puno sečenja i lepljenja kako bi se dobio prelep ukras na kraju.

Možete da se povežete sa štampačem PIXMA pomoću smartfona i da jednostavno odštampate predloške nakon što ih preuzmete iz aplikacije Creative Park ili sa veb stranice. Vodite računa da ih slučajno ne odštampate dvostrano.

„Bio sam veoma impresioniran bojama iz štampača PIXMA – izgledale su tako živopisno, a tekstura šljokica na zvezdama bila je zaista realistična“, kaže Kris.

Kada izaberete odabrane predloške i odštampate ih, vreme je da počnete sa sečenjem – možete da koristite makaze ili nož za rukotvorine i podlogu za sečenje ako je u pitanju složeniji dizajn. Kada isečete sve elemente, uredno ih savijte duž linija prateći uputstva na internetu da biste proverili da li treba da ih savijate ka sebi ili od sebe. Naznačite linije na preklopima pomoću lenjira, kako bi se predlošci savršeno uklapali kada počnete da ih lepite. „Definitivno bih preporučio bigovanje predložaka“, kaže Kris. „Oblici će biti mnogo izoštreniji i precizniji kada završite.“

Nakon bigovanja, možete da zalepite predloške prateći uputstva na internetu. Možete koristiti lepljive tačkice, lepak u stiku, PVA lepak, pištolj sa lepkom ili neku ekološki prihvatljivu zamenu, ali obavezno sačekajte da se modeli osuše pre nego što nastavite. Lepak koji koristite takođe može da utiče na to da li ćete moći da reciklirate svoje ukrase. Ako radite sa malom decom, pištolji sa lepkom mogu veoma da se zagreju, pa je možda bolje da pređete na PVA lepak da biste mogli da uključite decu. Međutim, biće potrebno malo više vremena da se vaše kreacije osuše.

Sastavljanje ukrasa

Kris pomaže sinu da provuče konac kroz otvor na vrhu papirnog ukrasa u obliku zvezde.

Pravljenje ukrasa od papira možete pretvoriti u zabavno takmičenje za porodicu i prijatelje, uz toplu čokoladu i hleb od đumbira tokom praznične večeri.

Par ruku drži papirni ukras za jelku u obliku Deda Mraza koji je zakačen za ukrasni prugasti konac.

Štampanje papirnih dekoracija poput ovih neodoljivih ukrasa u obliku Deda Mraza predstavlja odličnu zamenu za plastične ukrase. Vaše omiljene ukrase možete iznova da koristite svake godine ili da ih jednostavno reciklirate.

Posle spajanja i sušenja možete pričvrstiti traku ili konac na ukrase. Možete da probušite rupu ili da provučete konac kroz otvor na vrhu ukrasa ako je dovoljno veliki. Ukrase zatim možete da doterate pomoću olovaka, boja ili nalepnica.

„Pričvršćivanje konca na ukras je bilo zaista jednostavno“, kaže Kris. „Mislio sam da će biti nezgodno, ali samo smo probušili rupu i provukli konac. Ukras smo lako okačili na jelku.“ Kris i Eli su koristili prugasti konac, ali vi možete da personalizujete svoje ukrase kojim god materijalom želite, od braon konca do crvene trake, pa čak i tanane trake sa šljokicama.

Kris je opisao pravljenje predložaka kao prilično bogato iskustvo. „Postoji nešto zaista zadovoljavajuće u vezi sa isecanjem zvezda i snežnih pahulja. Veoma ste fokusirani na ceo postupak – od sečenja do lepljenja konačnih kreacija.“

Za Elija je ovo bila jedna od najtežih faza pravljenja, ali je uspeo uz malu podršku. „Neki delovi su bili teški i pomalo nezgodni, kao sečenje, ali mi je tata pomogao“, kaže on.

Počnite da ukrašavate!

Dečak kači ukras od papira u obliku zvezde na novogodišnju jelku.

Kris i njegova porodica obožavaju Božić, obično ga provode sa rodbinom u Bristolu, u Ujedinjenom Kraljevstvu, a zatim se vraćaju kući, u Vels, na opuštanje. „Imamo dve kućne mačke, koje ne volimo da ostavimo predugo same, zato što je Božić i njihov praznik“, dodaje uz smeh.

Zvezda od papira iz aplikacije Canon Creative Park visi na novogodišnjoj jelki sa zamućenim svetlima u pozadini.

„Definitivno bih ponovo pravio ukrase za jelku od papira ili kućnu dekoraciju tokom godine“, kaže Kris. „Sledeći put ću praviti rukotvorine od papira na temu proleća, jer se nadam da će božićni ukrasi trajati najmanje nekoliko godina.“

Kada na ukrase dodate trake ili konac za kačenje, možete započeti ukrašavanje jelke, uživajući u činjenici da ste ih sami osmislili i napravili. Stavite svoj omiljeni ukras na počasno mesto – možete čak i da napravite ukras za vrh jelke da biste upotpunili njen konačan izgled.

„Mislim da sjajno izgledaju na jelci“, kaže Kris. „Ukrasi su zaista raznobojni, a činjenica da sam ih napravio sa sinom im daje posebnu vrednost u odnosu na ukrase kupljene u prodavnici. Ovo je bilo veoma bogato iskustvo, ne samo zato što ukrašavate jelku ukrasima koji se mogu reciklirati, već i zato što ih pravite od nule, zajedno sa porodicom. Ne stavljate samo zvezdu na jelku, već je ukrašavate sa ljubavlju.“

Snimak odozgo Canon fotoaparata koji se nalazi na vrhu štampača PIXMA, sa kolažem fotografija u pozadini.

CANON KLUB

Ekskluzivna zajednica za autore poput vas. Realizujte svoju strast uz podršku, inspiraciju, pogodnosti i još toga. Pridruživanje je lako. Kupite proizvod. Registrujte se. Pridružite se Canon klubu.

Kris kaže da su on i porodica pronašli novu strast u pravljenju rukotvorina od papira. „To je definitivno nešto što bismo ponovo radili“, kaže on. „Sjajno je što sam proveo kvalitetno vreme sa sinom dok smo sedeli za stolom i pravili nešto umesto da smo gledali u telefon.“ Eli je takođe zaista uživao i nada se da će sa svojim tatom praviti nove Creative Park kreacije.

Božićni ukrasi od papira ne predstavljaju samo zabavnu aktivnost za celu porodicu, već i trajne uspomene. Ukrase od papira možete čak pokloniti svojim prijateljima i porodici – na kraju krajeva, ručno napravljeni pokloni često imaju najveću vrednost.

Ako vam se sviđa ideja kombinovanja rukotvorina sa dekoracijom doma, pogledajte druge delove iz ove serije i saznajte šta još možete da uradite sa Creative Park predlošcima. Pogledajte našu Pinterest stranicu za inspiraciju i ne zaboravite da delite svoje kreacije pomoću heš oznake #MadeWithPIXMA.

Tamzin Wilks

Srodni proizvodi

Srodni članci