Kvaliteta slike – EOS-1D X Mark II

Kvalitet, detalji i širina

Rezolucija, osetljivost i širina više nisu međusobno isključivi.

hero.jpg
sensor

CMOS senzor punog formata od 20,2 megapiksela

CMOS senzor punog formata od 20,2 megapiksela sa velikom širinom koji je razvila i proizvela kompanija Canon smanjuje količinu šuma pri visokim i niskim ISO vrednostima. Ovaj izvanredni senzor ima mikrosočiva bez razmaka koja garantuju visok kvalitet slike u svim uslovima snimanja. Sočiva bez razmaka sprečavaju gubitak svetla između piksela pošto se svo svetlo koje pada na senzor usmerava na piksele ispod. Ovo povećava sposobnost prikupljanja svetla i odnos signal-šum.

Zahvaljujući povećanom broju piksela za snimanje, u poređenju sa modelom EOS-1D X, 20,2 MP na modelu EOS-1D X Mark II pružaju veće mogućnosti za isecanje, uz zadržavanje izvanrednog nivoa detalja. Istovremeno, povećana širina ekspozicije omogućava preeksponiranje i podeksponiranje kompozicija bez većeg gubitka detalja.

high_iso.jpg

ISO 51.200

Visoka ISO osetljivost

Brzina je od ključne važnosti u svakoj profesionalnoj situaciji, a veća ISO fleksibilnost naročito je korisna kada snimate pri slabom osvetljenju i u skoro potpunom mraku. Uz najveću matičnu ISO osetljivost od 51.200, EOS-1D X MARK II omogućava proširivanje čak do ISO 409.600, za snimanje na veoma tamnim lokacijama. Fleksibilnost ne prestaje tu. Čak i u režimu automatske ISO osetljvosti moguće su brzine zatvarača do 1/8.000 s, kao i kompenzacija ekspozicije u ručnom režimu.

eos-1d-x

Korekcija aberacija u vezi sa objektivom u fotoaparatu

Kada je predstavljen prvobitni EOS-1D X, uključivao je funkcije korekcije periferne osvetljenosti i hromatske aberacije, dok je dodatna funkcija korekcije izobličenja implementirana kod modela EOS 7D Mark II. Unapređujući opcije obrade u fotoaparatu, EOS-1D X Mark II obuhvata ove funkcije zajedno sa novom funkcijom korekcije difrakcije koja se primenjuje na JPEG slike tokom snimanja. Ova funkcija omogućava fotografima da rade pri manjim otvorima blende bez bojazni da će doći do degradacije kvaliteta slike izazvane difrakcijom.

U prošlosti je bilo neophodno registrovati podatke o korekciji u vezi sa objektivom pomoću EOS Utility1 softvera. Međutim, kod modela EOS-1D X Mark II, podaci o korekciji periferne osvetljenosti, hromatske aberacije i izobličenja u vezi sa objektivom već su uskladišteni u fotoaparatu2, što eliminiše potrebu za korekcijom aberacija u vezi sa objektivom na JPEG slikama putem računara. Ova funkcija takođe prihvata podatke od svih budućih objektiva koji imaju ugrađene podatke o korekciji aberacija, što eliminiše potrebu za registrovanjem podataka pomoću EOS Utility softvera.

1 Podaci o korekciji u vezi sa objektivom nisu neophodni za korekciju difrakcije

2 Određeni objektivi nemaju podatke o korekciji aberacija u vezi sa objektivom

Ugrađena funkcija Digital Lens Optimizer

eos-1d-x

Kod modela EOS-1D X, softver Digital Photo Professional kompanije Canon pružao je rešenja za popravljanje različitih aberacija u vezi sa objektivom i slikom. Na modelu EOS-1D X Mark II te funkcije za popravljanje ugrađene su u fotoaparat zahvaljujući namenskoj funkciji Digital Lens Optimizer.

Digital Lens Optimizer oponaša performanse objektiva pomoću serije matematičkih funkcija koje repliciraju svaku fazu koju svetlo prelazi kroz optičku putanju. Pomoću tih informacija Digital Lens Optimizer može da popravi niz tipičnih optičkih aberacija i gubitak rezolucije koji je izazvan niskopropusnim filterom u fotoaparatu primenom inverzne funkcije na svaki snimak kako bi slika bila približnija onome što vidi oko. To daje detaljne slike visokog kvaliteta koje fotografima pružaju veliku fleksibilnost rada sa velikim ili malim otvorima blende bez brige o abreacijama i difrakciji.

Dok je korekcije aberacija u vezi sa objektivom moguće primeniti na JPEG datoteke dok se slike snimaju, Digital Lens Optimizer se primenjuje tokom RAW obrade u fotoaparatu.

Stil slike sa finim detaljima

menu

menu

Stil slike „Fine Detail“, originalno razvijen za fotoaparate EOS 5DS i EOS 5DS R, dostupan je i na modelu EOS-1D X Mark II radi maksimalnog povećavanja nivoa detalja koje beleži senzor od 20,2 megapiksela. Ova postavka prioritet daje gradaciji nijansi i naglašava fine detalje. Stil „Fine Detail“ namenjen je za slike koje će se koristiti direktno iz fotoaparata, bez postprodukcije.

Stil slike „Fine Detail“ ima tri podesiva parametra za izoštravanje, što pruža veću kontrolu nad izoštravanjem koje se obavlja u fotoaparatu na JPEG datotekama. Parametri su slični onima iz filtera „Unsharp Mask“ u softveru Adobe Photoshop i softveru DPP kompanije Canon.

Klizač „Strength“ (Snaga) podešava koliko se izoštravanja primenjuje na ivice slike. Klizač „Fineness“ (Finoća) određuje veličinu detalja koji se izoštravaju; pomerite ga nalevo da biste izoštrili manje detalje. Klizač „Threshold“ (Prag) određuje koliko je kontrasta potrebno u delu slike da bi se smatrao ivicom i bio izoštren. Niske postavke omogućavaju izoštravanje čak i prefinjenih ivica.

Automatski balans bele: prioritet ambijenta/prioritet bele

2.1.6 part 1

2.1.6 part 2

EOS-1D X Mark II pruža izbor postavki za automatski balans bele (AWB) koje omogućavaju različite pristupe veštačkom svetlu. „Prioritet ambijenta“ za cilj ima da zadrži neke tople nijanse iz izvora veštačkog svetla radi očuvanja dela atmosfere scene, što je slično konvencionalnoj postavci automatskog balansa bele na drugim EOS fotoaparatima, dok „Prioritet bele“ eliminiše većinu topline volfram osvetljenja i za cilj ima pružanje slika sa neutralnim bojama kada je to moguće.