Binoculars FAQs

NAJČEŠĆA PITANJA U VEZI SA DVOGLEDIMA

Koji tipovi dvogleda postoje?

Prvi dvogled nastao je pre približno 400 godina. Sada postoji nekoliko stotina različitih modela dvogleda koji se proizvode i prodaju širom sveta. Iako se koncept posmatranja uvećane slike nije promenio, postoje dva značajno različita tipa dvogleda: dvogledi sa prizmom i Galilejevi dvogledi

 • Dvogledi sa prizmom

Većina dvogleda koji se danas prodaju koristi konveksna sočiva u objektivu i okularu. Oni se zovu dvogledi sa prizmom, zato što se prizme koriste za „popravljanje“ obrnute slike.

Porro prizme

Usled upotrebe Porro prizmi, svetlo prolazi kroz oblik slova „Z“ pre nego što dođe do oka.

Krovne prizme

Kada se koriste prizme u obliku krova, poznate i pod nazivom krovne (ili Dach: što na nemačkom znači krov), svetlo prolazi pravolinijski, što omogućava dizajniranje kompaktnih dvogleda.

 • Galilejevi dvogledi

U ovim dvogledima se koristi koncept korišćen u teleskopima, koje je pravio Galileo Galilej u 17. veku. Usled korišćenja konkavnih sočiva u okularu, nema potrebe za prizmama u cilju popravljanja slike. Poznat i pod nazivom operske naočare, ovaj tip se koristi za posmatranje objekata koji nisu previše udaljeni.

Šta je to uvećanje?

Uvećanje ukazuje na odnos veličine između posmatranja golim okom i pri posmatranju kroz dvogled. Na primer, ako dvogled ima uvećanje 10x, objekt će biti uvećan deset puta. Drugim rečima, nešto udaljeno 100 metara će, gledano kroz dvogled, izgledati kao da je udaljeno 10 metara.


Telefoto objektiv od 1.000 mm za fotoaparat daje pet puta veće uvećanje od objektiva od 200 mm. Isto se odnosi na dvoglede, pa objekat izgleda pet puta veći pomoću dvogleda sa uvećanjem od 20x nego pomoću dvogleda sa uvećanjem od 4x. Jedina razlika je u tome što, za razliku od telefoto objektiva koji mora da bude dovoljno širok kako bi uvećao sliku za relativno veliki otvor blende fotoaparata, dvogledi moraju da uvećaju sliku za relativno manju dužicu ljudskog oka. Na primer, recimo da imate dvogled sa uvećanjem od 12x. Da biste dobili sliku istog uvećanja pomoću SLR fotoaparata od 35 mm, bio bi vam potreban telefoto objektiv od 700~800 mm. Različiti tipovi dvogleda: dvogledi sa prizmom i Galilejevi dvogledi.

Zašto se slika lakše vidi kada je uvećana?

Stepen jasnoće koji dvogled pruža pri raspoznavanju detalja zove se moć rezolucije. Zbog toga što je površina kupastih ćelija u zenici ljudskog oka mala, nikakav fizički trening ne može da dovede do povećanja moći rezolucije. Jedini način za povećavanje moći rezolucije je da posmatrate kroz dobar dvogled. Ako koristite dvogled sa uvećanjem od 10x, imate 10x veću moć rezolucije od normalne.


Ne pružaju svi dvogledi odnos uvećanja i moć rezolucije koji su navedeni na instrumentu. Kada je prisutno previše aberacija, moć rezolucije nije dovoljna. Bez obzira na to koliko je dvogled superioran, moć rezolucije se smanjuje usled podrhtavanja slike. Što je odnos uvećanja veći, podrhtavanje ruku više utiče na sliku. Uopšteno, dvogledi sa uvećanjem preko 10x ne preporučuju se za upotrebu iz ruke. U cilju eliminisanja ovog problema, kompanija Canon iskoristila je svoje superiorne optičke tehnologije nastale razvojem objektiva za fotoaparate. Pored korišćenja dvostrukog poravnavanja polja, UD sočiva i asferičnih sočiva radi postizanja idealne moći rezolucije, kompanija Canon upotrebila je svoju originalnu tehnologiju za stabilizaciju slike (u seriji IS), koja značajno poništava podrhtavanje ruku. Te tehnologije su zaslužne za to što se pomoću Canon dvogleda svako pero na krilu ptice prikazuje oštro i jasno.

Zašto različiti dvogledi pružaju različita vidna polja?

Optička struktura svakog modela dvogleda se razlikuje, pa se intenzitet približavanja koji dvogled može da pruži razlikuje čak i ako je oznaka uvećanja ista. Širina prikaza koji vidite kroz dvogled zove se vidno polje. Korišćenje šireg vidnog polja korisnije je za posmatranje ptica u velikoj šumi.

 • Stvarno vidno polje

Ovo je prikaz kroz dvogled i meri se od sredine sočiva objektiva, a navodi se u stepenima (ugao). Što je uvećanje dvogleda manje, šire je stvarno vidno polje, a što je uvećanje veće, vidno polje je uže. Zbog ovoga je teško porediti stvarno vidno polje dvogleda kod modela sa različitim uvećanjima.


 • Prividno vidno polje

Ova vrednost zasnovana je na izračunavanju iz standarda ISO 14132-1:2002 i predstavlja vidno polje koje vam je dostupno kada posmatrate kroz dvogled. Uporediva je čak i između dvogleda sa različitim uvećanjima. Uopšteno, ako je prividno vidno polje veće od 60°, to se smatra širokim vidnim poljem.

Zašto neki dvogledi daju svetliju sliku od drugih?

Osvetljenost se razlikuje u zavisnosti od modela dvogleda. Osvetljenost se razlikuje u skladu sa cenom i veličinom dvogleda. Postoji mnoštvo različitih osvetljenosti u skladu sa potrebama korisnika.

 • Izlazna pupila

Svetli krug koji je vidljiv kada se okular posmatra sa razdaljine od približno 25 cm zove se izlazna pupila. Prečnik, koji se meri u milimetrima, zove se blenda pupile. Što je izlazna pupila veća, dvogled daje svetliju sliku, a osvetljenost predstavlja blendu izlazne pupile na kvadrat.


Ljudske zenice imaju prečnik od najviše 2–3 mm pri intenzivnom osvetljenju, a izlazne pupile dvogleda trebalo bi da imaju prečnik od približno 3 mm. Noću, naše zenice se šire na približno 7 mm, pa je poželjno da imate dvogled sa velikim izlaznim pupilama ako ćete ga koristiti noću. Međutim, mana je to što su takvi dvogledi obično veliki i teški.

 • Dostupna blenda sočiva objektiva

Prečnik sočiva objektiva, kroz koje prolazi svetlo, zove se dostupna blenda sočiva objektiva. Ako je uvećanje isto, što je veća dostupna blenda sočiva objektiva, svetlija je slika koju vidite kroz dvogled. Efekat je isti kao kada telefoto objektiv ima veoma veliki prečnik. Veza između ove tri stvari:


Blenda izlazne pupile = Dostupna blenda sočiva objektiva / Uvećanje.

Kako mogu da uočim razliku u kvalitetu slike?

Idealan dvogled je onaj koji vas navede na to da zaboravite da gledate kroz dvogled. Ako kupite model sa širokim vidnim poljem koji pruža superioran kvalitet slike (toliki da ne postoji značajna razlika u odnosu na posmatranje golim okom), on će vam pružiti mnogo sati ugodnog korišćenja. Neki ljudi imaju pogrešno shvatanje da nije važno što je spoljni deo slike zamućen pošto su usredsređeni na sredinu slike. Mrežnjača obično projektuje sliku bez izobličenja, pa mozak pokušava da zanemari zamućenu sliku koju gledate. Ako duže vreme svesno pokušavate da zanemarite zamućenu sliku, postoji mogućnost da dođe do ozbiljnog umora, pa čak i da vam ne bude dobro. Veoma je teško odrediti kvalitet slike samo pomoću lista sa specifikacijama. Najlakši i najpouzdaniji način je da gledate kroz dvogled. Imajte sledeće stvari u vidu prilikom kupovine dvogleda.


 • Da li vidite samo jednu sliku ili dve?

Dvogledi koriste dva sočiva koja su međusobno paralelna. Međutim, ako poravnanje tokom proizvodnje nije savršeno ili u slučaju udaraca tokom transporta, poravnanje sočiva može malo da se poremeti. Ako se to dogodi, videćete dve slike. Čak i ako popravite takav dvogled, sočiva će se pomerati čak i pri najmanjem potresu. Ne preporučujemo da kupujete takve dvoglede.


 • Da li je slika dovoljno oštra?

Proverite da li su slova na nekom znaku ili tanke grane na drveću kristalno jasne. Takođe, proverite da svetla noću i zvezde nisu zamućeni, kao i da oblici nisu izobličeni. Možda ćete teško moći da uočite koliko je slika jasna ako gledate kroz samo jedan dvogled. Probajte da posmatrate kroz nekoliko dvogleda i moći ćete da uočite razliku.


 • Da li izgleda kao da se boje stapaju? Da li dolazi do gubljenja boja?

Kada posmatrate beli objekat, pojavljuje se prsten u vidu duge. To je poznato pod nazivom hromatske aberacije, obično ima negativan uticaj na kvalitet slike i javlja se kod dvogleda sa većom blendom i uvećanjem. Takođe, zbog premaza i različitih sočiva koja se koriste za dvoglede, boje mogu da se promene. Uperite dvogled u belu površinu i proverite koliko je slika bela. U cilju sprečavanja gubljenja boja, kompanija Canon koristi UD sočivo (15X50 IS AW, 18X50 IS AW, 10x32 IS, 12x32 IS i 14x32 IS) iz EF serije objektiva koja je poznata po superiornoj optičkoj tehnologiji. Pored toga, Super Spectra premaz nam omogućava da garantujemo svetlu i jasnu sliku.


 • Da li je cela slika jasna?

Postoje različiti dvogledi sa širokim vidnim poljem radi odgovaranja na potrebe korisnika. Međutim, postoje slučajevi kada je dvogledu „nametnuto“ široko vidno polje, što dovodi do opadanja kvaliteta slike po ivicama sočiva. Kada se to dogodi, u većini slučajeva uzrok je krivljenje polja. Uperite dvogled u zid, usredsredite se na nešto jednostavno i proverite da li je sve okolo jasno vidljivo. Ako je krivljenje polja veliko, ivice će biti zamućene. Ne preporučujemo da kupujete takve dvoglede. U cilju značajnog smanjivanja krivljenja polja, kompanija Canon koristi sočivo za poravnavanje polja i asferično sočivo. Canon dvogledi pružaju prelep kvalitet cele slike.


 • Da li je slika izobličena?

Kada gledate kroz dvogled, postoje situacije kada izgleda kao da se upravne ivice prozora na zgradi ili cigli obavijaju oko ivice sočiva. Ovo se zove izobličenje. Kada je izobličenje veliko, ne samo da će ceo objekat izgledati izobličeno, nego će i pri pomeranju dvogleda izgledati kao da se objekat zamućuje, što značajno otežava posmatranje. Kompanija Canon koristi veoma precizna asferična sočiva radi popravljanja izobličenja.

Šta čini IS seriju kompanije Canon tako jedinstvenom?

 • Eliminisanje „podrhtavanja slike“, koje je predstavljalo veliki problem sa dvogledima. Koriste najnapredniji stabilizator slike.

  Skoro svako ko je bar jednom koristio dvogled na sportskom događaju ili koncertu iskusio je koliko slika podrhtava, pa dvogled izgleda beskorisno. Glavna zamerka korisnika bilo je podrhtavanje slike. Što je veće uvećanje, to je veće podrhtavanje slike. Uopšteno, dvoglede sa uvećanjem preko 10x ne bi trebalo duže koristiti. Najbolje rešenje u prošlosti bila je upotreba stativa. Međutim, stativi su glomazni i ne možete svuda da ih koristite. Čak i ako vam je potreban dvogled sa uvećanjem preko 10x za posmatranje ptica, najveće uvećanje koje bi trebalo da koristite pošto se mnogo krećete je 7x ili 8x.


Canon je prvi proizvođač na svetu koji koristi aktivni optički stabilizator slike za seriju IS. Zbog toga što optički sistem kompenzuje pokrete i njime upravlja mikroprocesor, podrhtavanje ruku se eliminiše. Kao rezultat toga, stativ nije potreban čak ni pri uvećanjima preko 10x. Možete da ih koristite čak i za posmatranje iz objekta u pokretu.


 • Široko vidno polje, uz superiorni ukupni kvalitet slike. Koriste duplo poravnavanje polja.
Kvalitet slike po ivicama predstavlja veoma važnu stavku, na koju bi trebalo da obratite pažnju pri izboru dvogleda. Ako duže vreme koristite dvogled koji pruža lošiji kvalitet slike, možete lako da se umorite, pa čak i može da vam postane loše. Serija IS koristi prvo na svetu dvostruko sočivo za poravnavanje polja. Ovo je ekskluzivni optički dizajn kompanije Canon sa dva sočiva za poravnavanje polja, a u pitanju su sočiva koja su obično rezervisana za vrhunske dvoglede. Zahvaljujući korišćenju dva sočiva, kompanija Canon je postigla vidno polje od 61° (15x50 IS AW) i 60,3° (18x50 IS AW), uz neprikosnovenu oštrinu.


 • Lagani su i vodootporni: odlični su za upotrebu na otvorenom.
Ptica koju ste pratili izdaleka iznenada vam se približila. Problem na koji nailazite je najmanja razdaljina za fokusiranje. Uopšteno, što je veće uvećanje dvogleda, to je veća razdaljina za fokusiranje. Postoji mnoštvo situacija kada niste imali drugi izbor osim posmatranja golim okom, zato što niste mogli na vreme da fokusirate. Takođe, kada posmatrate ptice, neprestano se krećete sa dvogledom. Iz tog razloga, trebalo bi da nosite nešto što ima malu težinu.


Dvogled 10x30 IS II kompanije Canon, uprkos stabilizatoru slike i punoj veličini, težak je samo 600 g. Pošto bi stativ dodao približno jedan kilogram, težina se značajno smanjuje. Modeli 15x50 IS AW i 18x50 IS AW dizajnirani su sa zaptivenom konstrukcijom koja ih čini pogodnim za korišćenje na otvorenom, čak i po najvećoj kiši. Napravljeni su za akciju u svim vremenskim uslovima.

Različiti tipovi i karakteristike tehnologije za stabilizaciju slike

Trenutno postoji tri proizvođača, uključujući Canon, koji prodaju dvoglede sa tehnologijom za stabilizaciju slike.


 • Tip sa prizmom promenljivog ugla

Dva senzora detektuju horizontalno i vertikalno podrhtavanje, tim redosledom. Dvema prizmama sa promenljivom uglom u levom i desnom teleskopu upravlja mikroprocesor radi trenutnog prilagođavanja ugla refrakcije ulaznog svetla. Ovaj sistem se koristi u IS dvogledima kompanije Canon.


Prednosti: kompaktne dimenzije, mala težina; trenutni odziv nakon aktiviranja stabilizatora slike (sistem se aktivira neposredno po pritisku na dugme); stabilna slika čak i pri pomeranju. 

Mana: zahteva baterije.


 • Tip sa optičkim pomeranjem objektiva

Ovo je slično tipu sa prizmom sa promenljivim uglom, osim što optiku za popravljanje podrhtavanja čine obični elementi objektiva, a njihovo pomeranje se kontroliše unutar lebdećeg sistema – poput stabilizatora slike koji se koristi u EF asortimanu objektiva kompanije Canon.


Prednosti: veća jasnoća i popravljanje ekstremnijih pokreta, poput ljuljanja plovila ili sporih pokreta disanja.


 • Tip sa žiroskopom

Veoma brzi motorni žiroskop postavljen je na prizmu. Bez obzira na to koliko tresete dvogled, slika ostaje stabilna. Ovaj sistem se koristi u modelima Stabiscope S1240 i S1640 kompanije Fujinon.


Prednost: ekstremna otpornost na intenzivno podrhtavanje ili pokrete. Mane: minut kašnjenja dok se motor od 12.000 o/min pokreće; veća težina; ovaj sistem ne može da razlikuje podrhtavanje i pomeranje, pa slika nije stabilna pri pomeranju; zahteva baterije.


 • Mehanički tip

Sistem prizme je povezan sa sistemom Kardanove suspenzije, čime se sprečava pomeranje prizme bez obzira na intenzitet podrhtavanja dvogleda. Ovaj sistem se koristi u dvogledu Zeiss 20x60S Professional.


Prednosti: ne zahteva baterije zato što je u pitanju mehanički sistem; trenutni odziv nakon aktiviranja stabilizatora slike (sistem se aktivira neposredno po pritisku na dugme).

Mane: veća težina; ovaj sistem ne može da razlikuje podrhtavanje i pomeranje, pa slika nije stabilna pri pomeranju.