ČLANAK

Canon EOS 90D: brzina i automatski fokus

EOS 90D Owl Sample Image
© Copyright Markus Varesvuo

Od snimanja ptica iz skrovišta do akcije pored staze

Pratite akciju i snimajte zadivljujuće slike teško uhvatljivih trenutaka. Brzo uzastopno snimanje, izuzetno precizno fokusiranje sa praćenjem i vrhunsko rukovanje čine ovaj fotoaparat idealnim za sve koji fotografišu divlje životinje ili snimaju sport i brzu akciju.

Dovoljno brz da uhvati trenutak

Odličan izbor za fotografe sporta i divljih životinja: daje neverovatno detaljne slike od 32,5 MP brzinom od 10 kadrova u sekundi sa uzastopnim fokusiranjem kada koristite tražilo fotoaparata, odnosno 11 kadrova u sekundi i režimu prikaza uživo. APS-C format pruža dodatni „doseg“ sa telefoto objektivima, pa lako možete da se približite udaljenoj akciji na kompoziciji i da kreirate velike, upečatljive otiske.

Podrška za UHS-II SD memorijske kartice omogućava fotoaparatu da brzo upisuje slike, kao i da snima 58 JPEG datoteka, 25 RAW datoteka ili 39 CRAW datoteka pune veličine u jednom rafalu.

Detekcija treperenja na modelu EOS 90D upravlja brzinom uzastopnog snimanja radi kompenzovanja treperećeg svetla koje je često prisutno u sportskim dvoranama.

EOS 90D Swallow Sample Image
© Copyright Markus Varesvuo

Oštrina i fokus

Čak se i subjekti u pokretu prate i održavaju oštro fokusiranim zahvaljujući sofisticiranim AF sistemima na modelu EOS 90D. Bez obzira na to da li za snimanje koristite zadivljujuće optičko tražilo fotoaparata ili svestrani ekran osetljiv na dodir sa mogućnošću naginjanja, fokusiranje je brzo, tačno i precizno.

Brzo i precizno fokusiranje

45 tačaka za automatsko fokusiranje raspoređeno je u optičkom tražilu modela EOS 90D; sve su krstastog tipa za poboljšanu osetljivost i preciznost, bez obzira na to da li snimate horizontalno ili vertikalno. Snimajte pri slabom osvetljenju, čak do -3 EV, uz kombinacije konvertora sa maksimalnom blendom od samo f/8.

Koristite pojedinačne AF tačke ili u grupama i oblastima – koje brzo i lako možete da pomerate po kadru pomoću intuitivnog višenamenskog AF kontrolera. iTR AF sistem za fokusiranje koristi informacije o bojama i licima za prepoznavanje i praćenje subjekata u pokretu. Preuzmite kontrolu nad osetljivošću fokusa i praćenjem pomoću fokusa da biste uklopili ponašanje automatskog fokusiranja fotoaparata sa vrstom subjekata koje fotografišete.

EOS 90D Fast Accurrate Focusing
© Copyright Fergus Kennedy

Dual Pixel CMOS AF

Kada snimate u režimu prikaza uživo, odnosno kada snimate video, renomirani sistem Dual Pixel CMOS AF kompanije Canon daje izvanrednu oštrinu i široku oblast pokrivanja, uz performanse pri slabom osvetljenju, do -5 EV. Uz vertikalno i horizontalno pokrivanje kadra do 100x88% i izbor od najviše 5.481 AF tačke, lako možete da doterujete kompozicije. Otkrivanje lica i oka omogućava praćenje osoba u pokretu i održavanje oštrog fokusa na njima.

Podešavanje fokusa

Kada je važno postići maksimalnu dubinu polja na celoj slici, kao kod makro fotografisanje, podešavanje fokusa može da garantuje potpunu oštrinu. Jednim pritiskom na dugme okidača, EOS 90D snima uzastopno uz podešavanje razdaljine fokusiranja od početnog položaja do pozadine. Zatim se slike objedinjuju pomoću softvera Digital Photo Professional kompanije Canon radi dobijanja jedne slike u punom fokusu.


< Nazad na pregled modela EOS 90D

Možda će vam se svideti i...