KREATIVNO ŠTAMPANJE

Zakoračite u divljinu: odštampajte sopstvenu životinjsku avanturu

Od lavova i tigrova do žirafa i medveda, kreirajte zabavni kućni papirni safari uz Creative Park kompanije Canon i sa celom porodicom saznajte više o zaštiti životinja.
Troje dece koja se igraju papirnim marionetama žirafe, nilskog konja i medveda.

Istraživanje životinjskog carstva može da dovede do beskrajnog maštovitog igranja za mališane, a u pitanju je savršena kombinacija zabavnog i edukativnog sadržaja. Ako tražite aktivnost koja će podstaći kreativnost i pomoći deci da nauče o najslađim i najmoćnijim bićima na svetu, zašto ne biste isprobali pravljanje rukotvorina od papira?

Creative Park kompanije Canon je besplatni onlajn resurs prepun projekata za rukotvorine od papira inspirisanih životinjama koje je moguće preuzeti, pogodnih za zabavan porodični dan u zatvorenom. Sve što vam je potrebno za kreiranje iskačućeg safarija su štampač i motivisani kreatori rukotvorina. Od geparda i koala do crvenih pandi i kraljevskih pingvina, postoji mnoštvo životinja iz svih delova sveta i mnogo zabave uz koju cela porodica uči više o prirodnom svetu.

Blogerka Fariba Soetan živi u Londonu sa suprugom i troje dece. Ovde deli kako je njena porodica koristila Creative Park i štampač serije Canon PIXMA TS8350 za izuzetno zabavnu životinjsku avanturu.

1. Sakupite materijal za pravljanje rukotvorina

Serija šablona projekata od papira odštampanih na A4 listovima, koju razmenjuju među članovima porodice.

Creative Park projekti za rukotvorine od papira jednostavni su za pravljenje i ne zahtevaju specijalni alat. Sve što vam treba su makaze, lepak, prostor za rad i mladi kreatori rukotvorina.

Neće vam biti potrebno mnogo alatki da biste započeli svoj kućni safari – makaze za svakog od učesnika, štampač, papir i malo lepka ili lepljivih traka je sve što vam je potrebno.

„Za složenije životinje verovatno će vam biti potrebne šiljatije makaze za razliku od dečijih, jer postoje neki zaista mali komadi koje treba da zaobiđete“, kaže Fariba, koja preporučuje da odrasli pružaju pomoć deci prilikom sečenja dizajnerskih rešenja.

Svaki šablon u aplikaciji Creative Park1 ili na veb stranici ima preporuku za papir koji treba koristiti i najbolje je da se pridržavate tih preporuka za najbolje rezultate. Papir dobrog kvaliteta, kao što su Plus Glossy i mat foto-papir, predstavlja odlične opcije za živopisne isečke u obliku životinja. Fariba takođe koristi štampač serije Canon PIXMA TS8350 za jasne i živopisne otiske. „Naručili smo deblji papir, pa nije bio kao običan papir za štampanje. Kada se sklopi, zadržava oblik“, kaže ona.

2. Izaberite šablon

Majka i dvoje dece za staklenim stolom okupljeni oko laptopa.

Creative Park pruža veoma širok izbor, pa bi trebalo da deca mogu da pronađu šablon svoje omiljene životinje koji ima odgovarajući nivo složenosti. „Postoji ogroman broj životinja koje možete da napravite“, kaže Fariba, koja vodi blog Mixed.Up.Mama.

Cela porodica je sedela u dnevnoj sobi i sekla je papirne šablone.

Kada osmislite projekat, vreme je za štampanje – a ako se uključi cela porodica, safari možete da napravite za mnogo manje vremena.

Postoje razni šabloni koje možete da izaberete u usluzi Creative Park. To znači da deca mogu da izaberu životinju za kreiranje koja im se zaista sviđa, bilo da je to egzotična zver ili životinja koja se nalazi bliže domu.

Sve što treba da uradite je da koristite aplikaciju Creative Park ili da posetite Creative Park veb stranicu, preuzmete omiljena papirna dizajnerska rešenja, a zatim da ih odštampate pomoću kućnog štampača. Izbor različitih šablona sa odgovarajućim nivoima veštine omogućava da se cela porodica zabavi zajedničkim radom.

„Posetili smo veb stranicu i devojčice su pregledale različite životinje, a ja sam im pomogla da odaberu u skladu sa nivoom veštine. Devojčice su bile zaista oduševljene u vezi sa tim i u uzrastu su u kojem svaka ima omiljenu životinju“, kaže Fariba, čije ćerke imaju šest, osam i deset godina.

„Kao roditelji ćete upoznati svoju decu i otkrićete za šta su sposobna. Postoji ogroman izbor životinja“, nastavlja ona.

„Preporučila bih da izaberete nešto što odgovara njihovom opsegu koncentracije, a ako stariji žele da nastave sa složenijim šablonom, kao što je gepard, kao što su moji želeli, mogu to da učine.

3. Isecite i kreirajte papirne životinje

Porodica seče životinje od papira.

Marionete koje je Faribina porodica odlučila da napravi imaju opcije za prilagođavanje, pa svaka dobija kreativni lični pečat.

Devojka seče tačkasti oblik geparda odštampan na A4 papiru.

Složeniji šabloni, poput ovog geparda od papira, mogu da pruže zanimljivu aktivnost za stariju decu.

Jedan od najuzbudljivijih delova procesa pravljenja rukotvorina od papira je zajedničko sklapanje i lepljenje životinje kako biste oživeli safari ili lutkarsku predstavu. Fariba smatra da to može da predstavlja izvanrednu porodičnu vikend aktivnost.

„U pitanju je sjajna aktivnost koja aktivira mnoštvo različitih veština – oni razvijaju finu motoriku sečenjem i lepljenjem, koriste koncentraciju i objedinjuju nešto u 3D oblik.“

„U subotu, kada tražite neku aktivnost i u zatvorenom ste prostoru, to im omogućava da donekle upotrebe kreativnost“, kaže ona. „Mogu da budu sami, ali možete i vi da budete u blizini i da ispijate čaj, tako da možete da pomognete ako imaju pitanja. Veoma je lepo da se nečemu posvete, a nakon toga mogu da se igraju životinjama.

„Pored marioneta za ruku, postoje različite opcije za oči, šešire i dodatke. Tako da su deca zaista uživala u izboru dodataka, u tome kako bi oči mogle da izgledaju i u biranju različitog izgleda za svaku, što je bilo slatko.“

4. Zabavite se

Papirna marioneta u obliku nilskog konja na okruglom stolu pored Canon PIXMA štampača.

Pored toga što je veoma zabavna, Fariba kaže da je ova aktivnost takođe povezana sa onim što neke od njenih kćerki uče u školi. „Na njihovom nivou, uče o 3D oblicima, kako u prvoj tako i u trećoj godini, pa se sve lepo uklapa.“

Tri male ruke drže papirne marionete u obliku životinja iza velikog plavog kauča u porodičnoj dnevnoj sobi. Sa leve strane kadra vidljiv je veliki zec.

Faribina deca su odlučila da naprave lutkarsku predstavu sa životinjskim likovima – a čak su umešala i porodičnog zeca.

Bez obzira na to da li ste odštampali i napravili čitav niz divljih životinja sa ravnica Afrike, čudesnu evropsku šumu ili smešnu i kreativnu lutkarsku predstavu, igranje je odlična prilika za decu da razrade kreativnost.

Faribina deca su se opredelila za predstavu koja uključuje porodičnog ljubimca i uživala su u zamišljanju zvukova koje bi njihove životinjske kreacije pravile. „Želeli su da imaju malu lutkarsku predstavu i da ih koriste za igranje sa zecom i za razne druge stvari“, kaže Fariba. „Razgovarali smo o tome kako će se njihove životinje zvati, čemu su pristupile sa entuzijazmom, i pokušale su da naprave zvukove kao žirafa – što je bilo upitno!“

5. Učite kroz igru

Troje dece iza plavog kauča, drže papirne marionete i smeju se.

Kreiranje rukotvorina od papira u obliku životinja može da bude odličan način da podstaknete decu da se angažuju i da nauče više o svetu prirode.

Pokretanje tema poput zaštite divljih životinja može da bude obeshrabrujuće za roditelje, ali uz interaktivnu aktivnost poput ove, jednostavno je uvesti i zabavno učenje. Od kreiranja životinjskih kvizova, pričanja životinjskih priča sa papirnim likovima ili razgovora o pravim staništima i navikama kreiranja kod vaše dece, obrazovanje o prirodi može lako da postane deo papirne igre.

„Razgovarali smo o tome da li neke od ovih životinja žive zajedno, zato što smo kao marionete imali pandu, nilskog konja, tigra i žirafu. Razgovarali smo o tome da li sve te životinje dele isto stanište“, kaže Fariba.

To je takođe odličan način za razgovor o osetljivijim temama, poput životnog ciklusa. Roditeljima takođe pruža odličnu priliku da razgovaraju o tome zašto neke životinje imaju određeni izgled da bi mogle da se sakriju od grabljivica ili da dođu do izvora hrane.

Da biste angažovali svoju porodicu, uputite se na Creative Park i pronađite inspiraciju u beskrajnom nizu šablona za životinje – savršeno za decu sa kreativnom stranom i ljubavlju prema prirodnom svetu.

Možete čak i da kreirate sopstveni park za divlje životinje u bašti tako što ćete papirne kreacije izneti napolje i postaviti životinje u najpodesnija staništa, ispod drveća, u visokoj travi ili na kamenju.

Napisala Lorna Dokeril

  1. Ako vaš štampač nije podržan, pogledajte veb stranicu Creative Park.

Srodni proizvodi

Srodni članci