Ulla Lohmann
© Ulla Lohmann

Ulu Lohman je 15 godina progonila ista slika. Snimio ju je avanturističi fotograf Sajmon Karter 1995. i na njoj je prikazan „čudni, veoma krhki stub od stena nasred okeana“. Ta stena je totem, stub od naslaganih morskih stena visine 65 m koji neizvesno izviruje iz vode na rtu Hauy u Tasmaniji.

U pitanju je mesto koje se nalazi na jugoistočnom kraju Tasmanijskog poluostrva i Ula ga opisuje kao „potpuni kraj sveta“. Poslednje parče zemlje pre širokog, divljeg okeana, koji se prostire na jug do Antarktika.

Splinter of Rock
© Ulla Lohmann
Grasslands
© Ulla Lohmann

Ovaj vertikalni stub od stene predstavlja jedan od najvećih izazova za penjanje i jednu od najvećih nagrada za fotografe. Nemačkom fotografu za ekspedicije Uli postao je opsesija. Kako za penjanje, tako i za snimanje. Osvojiti i zabeležiti. „Ta ekspedicija odisala je avanturom“, kaže ona. „Udaljenost, izolacija, izazov penjanja.“

Međutim, privlačnost nije bila samo u teškom penjanju. Ulini profesionalni instinkti takođe su je vukli ka totemu.

„Kao fotograf, želela sam da zabeležim koliko krhko ta stena izgleda – čini se kao da svakog trenutka može da se sruši.

„Godinama sam gledala mape i fotografije i sanjala da ću jednog dana to uraditi. Stoga sam morala da prihvatim priliku kada se ukazala.“

Ula se opsesivno pripremala. Kao fotograf, odabrala je Canon EOS 5D Mark IV – fotoaparat koji kombinuje svestranost, performanse i robustnu izradu.

„Nema prostora za ponavljanje snimka“, kaže ona. „U divljini ne mogu da budem pažljiva prema opremi. Potreban mi je jedan fotoaparat koji može da radi puno stvari.“

© Ulla Lohmann

Beskompromisni kvalitet slike i napredno fokusiranje i merenje na modelu 5D Mark IV znače da nema potrebe za komplikovanim traženjem pravih postavki – a njegovo robustno telo sa zaštitom od vremenskih uslova nezamenljivo je u nezgodnim okruženjima.

„Kao fotograf, nalazite se u surovim uslovima i borite se sa sopstvenim mogućnostima“, kaže ona. „Istovremeno, morate da izvadite fotoaparat i da pravite odlične snimke. 5D Mark IV pomera granice mogućeg.“

U fizičkom smislu, Ula je testirala svoje granice dok se pripremala za totem, hvatala se u koštac sa penjanjem po zidovima, liticama i dugim alpskim usponima sa suprugom Bastijem… i na kraju je konačno bila spremna za ostvarenje sna. Međutim, od samog početka uspona, totem je bio potpuno neumoljiv.

Podnožju ove stene moguće je prići samo putem rapela (alpinističke tehnike spuštanja) sa litica Tasmanijskog poluostrva, delju ga i o njega se razbijaju talasi, prska voda i šiba vetar – nema očiglednih oslonaca za noge i ruke.

Tasman Peninsula Cliffs
© Ulla Lohmann
Tasman Alpine Cliff
© Ulla Lohmann

„Pogledate i pomislite: ja ne mogu da se popnem tamo“, priseća se ona. „Veoma ste blizu okeana, talasi se razbijaju, vetar je jak i na početku je sve potpuno klizavo. Nema trenja i penjanje je veoma naporno. Mokri ste, a svaki put kada talasi udare postajete sve više mokri i to dodatno otežava stvari.“

Uprkos tome, uspela je da čvrsto prigrli opasnu stenu, tražeći skrivene useke, sićušne pukotine i bilo kakve neregularnosti za koje bi mogla da se uhvati. Dok se Ula polako penjala uz stub, sati su se vukli, svetlo je počelo da slabi… i dogodila se nezgoda.

Basti, koji je vodio penjanje, okliznuo se i povredio stopalo. Dok su procenjivali stepen ozbiljnosti povrede, Ula je počela da se oseća kako joj san izmiče.

„Ruke su mi bile stegnute i šake su mi krvarile – u tom trenutku sam se jedva držala“, kaže ona. „Čak i dok sam pratila Bastija jedva sam uspevala, a znala sam da sama nikako ne bih mogla. Pored toga, poslednji, najopasniji deo penjanja morali smo da obavimo u sumrak. Nisam htela da se predam – uvek možete da uradite više nego što mislite.“

Leidenschaft
© Ulla Lohmann
Campfire
© Ulla Lohmann

Sa Bastijevom nogom u zavojima, pokušali su da stignu do vrha. Konačno, sva u modricama, krvava i gorućih udova, Ula je stigla do vrha i, nakon opsesije duge deceniju i po, napravila je snimak o kojem je sanjala.

„Pogledala sam dole i videla veoma surovi okean, zatim sam pogledala gore i videla prostrano nebo, i iznenada sam osetila pravu slobodu“, kaže ona. „Ostvarila sam san. Uspela sam. Posle te muke, odjednom sam bila na vrhu.

„Nemačka reč za strast je Leidenschaft. Znači „kreiranje kroz patnju“. Dosezanje granica sopstvenih mogućnosti čini da se osećam zaista živo. Obožavam da pomeram sopstvene granice – a totem je učinio baš to.“

Totem, Ula Lohman. Osvojen. Zabeležen. Slavljen.

Autor Ulla Lohmann


Ulla Lohmann
Ulla Lohmann
Fotograf

Ula objašnjava zašto je izabrala Canon EOS 5D Mark IV

„Posedovanje odlične opreme nema svrhu ako je ne iskorišćavate na najbolji mogući način. Fotografi imaju izreku: najbolji fotoaparat je onaj koji koristite, a ne onaj koji vam stoji u torbi. 5D Mark IV je definitivno fotoaparat koji želite da koristite.

„Za mene, njegove najvažnije karakteristike su, osim tehničkih specifikacija, zaštita od vremenskih uslova i robustnost – mora da izađe na kraj sa tropskim pljuskovima, udarcima o stene pri penjanju, intenzivnom hladnoćom i toplotom… i za sada, ovaj fotoaparat je izdržao sve čemu sam ga izložila. Pored toga, ekranom osetljivim na dodir mogu da rukujem sa rukavicama – što je od suštinske važnosti kada radim u ekstremnim uslovima.

„Tokom ovog putovanja, visoka ISO vrednost modela 5D Mark IV – predstavlja meru osetljivosti fotoaparata na svetlo – zaista je bio praktičan, ali ne iz uobičajenih razloga: zaboravila sam baterijsku lampu, ali mi je korišćenje visoke ISO vrednosti omogućilo da fotoaparat koristim kao neku vrstu uređaja za noćno posmatranje, kako bih videla gde se nalazim!“