A woman lifts a Canon EOS 250D to take a photo of her daughter.

PORODIČNO FOTOGRAFISANJE

Kako snimati savršene porodične fotografije jednim klikom uz EOS 250D

Fotografije vaše porodice su vremenske kapsule kojima ćete se vraćati do kraja života – pa zato ima smisla da želite slike koje su oštre i živopisne kao što su i kadrovi bili u stvarnom životu.

Deca dok rastu, ljubimci dok se igraju, večernji izleti – za porodične fotografije koje prkose zubu vremena treba vam fotoaparat mali po gabaritima, a veliki po funkcijama. Bilo da je reč o 4K video zapisima, snimanju pri slabom osvetljenju, širokom izboru brzine smenjivanja kadrova ili Dual Pixel CMOS autofokusu (AF), savremena tehnologija za obradu slike vam omogućava da zabeležite svaki trenutak, bilo gde, i da jednim klikom stvarate predivne uspomene.

Ovde jedna porodica istražuje funkcije najlakšeg DSLR-a na svetu sa pokretnim ekranom*, uz demonstraciju funkcija i opcija modela Canon EOS 250D uz impresivne rezultate.

Nađite više uzbudljivih perspektiva

Kada je reč o fotografisanju porodičnih portreta, kompozicija je ključna. Važno je naći pravi ugao da biste prikazali subjekte u najboljem izdanju, a Canon EOS 250D ima ekran osetljiv na dodir, sa promenljivim uglom, čija fleksibilnost vam omogućava da nađete neobične perspektive. Može se zakretati u svim pravcima, što znači da možete da ga nagnete tako da snimate iz bilo kog ugla posmatranja. To vam omogućava da kreativno pristupite kompozicijama i da, na primer, fotografišete decu sa njihove visine, ali i da okrenete aparat ka sebi da biste i vi bili u kadru.

Ekran osetljiv na dodir vam omogućava brz rad: možete da dodirnete deo kadra koji želite da fokusirate ili da menjate podešavanja, da vam nijedan trenutak ne bi promakao.

Srodni članci
A girl holds a frisbee in front of her like a picture frame around her face.

PORODIČNO FOTOGRAFISANJE

Snimajte bolje portrete: zabavni izazovi za porodično fotografisanje

Porodični bloger Katja Gaskel zamenila je smartfon za Canon EOS M50 i oduševila se rezultatima – oduševite se i vi tako što ćete isprobati ove tehnike.

A mother picks her son up to hug, both of them wearing sunglasses.

PORODIČNO FOTOGRAFISANJE

Kako da snimate prirodne, kreativne porodične portrete

Profesionalni fotograf portreta Kristijan Anderl govori o tome kako možete da koristite Canon fotoaparat za snimanje spontanih slika porodične zabave.

Print your family's life story

KREATIVNO ŠTAMPANJE

Odštampajte životnu priču svoje porodice

Štampajte i izrađujte slike dragocenih porodičnih trenutaka.

Ako želite da se fokusirate na kadriranje i kompoziciju, možete da dozvolite fotoaparatu da se pobrine za ostalo. Kada ga podesite na automatski režim, Canon EOS 250D meri svetlo i određuje najbolju ekspoziciju za sliku. Izabraće najbolju kombinaciju brzine zatvarača, otvora blende i vrednosti ISO, pomoću kojih se dobija slika sa savršenim tonovima.

Izaberite sopstveni stil uz Creative Assist

Kada ste u pokretu, automatski režim može da vam pomogne da zabeležite dragocene trenutke. Ali ako želite veću kontrolu nad kreativnim procesom, Canonov korisnički interfejs olakšava istraživanje opcija fotografisanja u fotoaparatu – naći ćete savete i napomene i informacije o načinu rada podešavanja.

Canon EOS 250D ima i dodatnu funkciju: Creative Assist. Ona vam omogućava da fotografisanje odvedete korak dalje i da im date lični pečat. Da biste pravili bolje fotografije, Creative Assist ima čitavu paletu efekata, filtera i alatki za korekciju boje koje možete da primenite na sliku pre ili posle fotografisanja. Isprobajte crno-beli filter da biste porodičnim portretima dali vanvremenski, klasični šmek. A ako beležite uzbuđenje porodičnog odmora, probajte filter sa jakim, živopisnim bojama.

Kada snimate portrete na otvorenom pod jakim svetlom, lica u senci mogu da ispadnu previše tamna. Canon EOS 250D ima ugrađeni iskačući blic pomoću kojeg možete da dodate potrebno svetlo. Tako dobijate to malo dodatne svetlosti potrebne da se osvetle senke na licu subjekta, bez uticaja na ukupnu ekspoziciju.

Ako želite da podignete osvetljenje svojih fotografija na viši nivo, Canon EOS 250D ima priključak za spoljni blic, na koji možete da postavite neki od Canonovih Speedlite bliceva koji daju intenzivnije i preciznije osvetljenje.

Budite kreativni u svim uslovima

Večere, žurke, Badnje veče… mnoga porodična okupljanja podrazumevaju slabije osvetljenje! Korišćenje blica često stvara rizik od „ispranog“ izgleda, a stativ i duga ekspozicija mogu da budu nepraktični. Rešenje – oslonite se na ISO mogućnosti koje pružaju savremene tehnologije, koje ne žrtvuju ni boje ni oštrinu u celom ISO opsegu.

Canon EOS 250D nudi izvanredne rezultate pri slabom osvetljenju, uz ISO opseg 100–25.600, proširiv do ISO 51.200. I to nije ograničeno samo na fotografije – Canon EOS 250D vam omogućava da snimate video zapise i kada je osvetljenje izazovno, jer možete da podesite ISO do 12.800 za video kada snimate pri 1080p (Full HD), odnosno ISO do 6.400 za 4K.

Pravite kompozicije, izrazite kreativnost i uhvatite trenutak bez obzira na osvetljenje!

Kada je reč o deljenju slika, mogućnost povezivanja je danas neizostavna. Canon EOS 250D vam omogućava da delite slike direktno sa smartfona čim ih fotografišete. Pomoću aplikacije Canon Camera Connect povežite željeni uređaj sa fotoaparatom, prebacite slike i podelite uspomene sa porodicom i prijateljima.

Želite da saznate još više o tome kako se prave sjajne fotografije koristeći Canon EOS 250D? Informacije, ideje i inspiraciju ćete naći u aplikaciji Canon Photo Companion.


Napisao Džef Mejer


*EOS 250D (crna/srebrna) je najlakši DSLR fotoaparat na svetu među modelima sa APS-C senzorom i LCD ekranom pokretnim u svim pravcima. Sa baterijom i memorijskom karticom, u skladu sa smernicama CIPA. 9. april 2019. (istraživanje kompanije Canon).

Slični proizvodi

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike