FOTOGRAFISANJE HRANE

Najbolji Canon objektivi za fotografisanje hrane

Želite da podignete fotografisanje hrane na viši nivo? Poslužite fotografije vredne uživanja uz naš ručno birani asortiman Canon objektiva koje morate da imate.
Šuplja čokoladna kugla napunjena sladoledom i ukrašena laticama i čokoladnim mrvicama.

Fotografisanje hrane predstavlja isplativ način za eksperimentisanje pomoću Canon fotoaparata – ne samo zato što možete da pojedete subjekta na kraju sesije. Izdvojite vreme za aranžiranje sastojaka, upravljajte osvetljenjem i doterajte postavke, pa ćete otkriti da možete da pravite fotografije hrane vredne uživanja.

Međutim, postoje određeni komadi opreme koji mogu da vam pomognu da izvučete najbolji kvalitet iz fotoaparata. Na primer, stativ može da bude koristan kada fotografišete hranu odozgo u formatu položene kompozicije, pri slabom osvetljenju ili kada snimate ekstremne krupne planove, iako će asortiman objektiva kompanije Canon sa tehnologijom stabilizacije slike takođe značajno pomoći u tim situacijama. Dodavanje Canon Speedlite blica ili drugog oblika veštačkog osvetljenja u torbu sa opremom može da vam pruži više kreativnih opcija kada poželite da postignete profesionalni doživljaj fotografisanja hrane.

Nadogradnja objektiva može da ima najveći uticaj na fotografisanje hrane. Mnogi objektivi imaju dovoljno malu razdaljinu za fokusiranje da biste zabeležili sitne detalje, ali vam samo pravi makro objektiv pruža uvećanje od bar 1x. To znači da se subjekat na senzoru snima u razmeri 1:1 ili u prirodnoj veličini kada je objektiv podešen na minimalnu razdaljinu za fokusiranje.

Makro objektiv je idealan za otkrivanje skrivenih tekstura, komplikovanih šablona i suptilnih struktura hrane koje bi inače mogle da budu neprimećene, ali to nije puna suština fotografisanja hrane. Ovde ćemo pogledati najbolje opcije za objektive za Canon EOS fotoaparate.

Činija sa testeninom sa paradajzom i bosiljkom snimljena odozgo, sa viljuškom, listovima bosiljka i avanom i tučkom u kadru.

Fotografi koji snimaju hranu često biraju objektiv od 35 mm za snimke položenih kompozicija odozgo, zato što je dovoljno širok za uključivanje rekvizita poput escajga i sastojaka. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/125 s, f/2,5 i ISO 800. © Natasha Alipour-Faridani

Najbolji osnovni model RF objektiva za fotografisanje hrane: Canon RF 50mm F1.8 STM

Kompatibilno je sa: EOS R fotoaparatima

Uz vidno polje koje nije previše široko niti usko, Canon RF 50mm F1.8 STM pogodan je za širok opseg uglova za snimanje. Zahvaljujući velikom maksimalnom otvoru blende od f/1,8, ovaj objektiv pruža veliku kontrolu nad dubinom polja i omogućava vam da izolujete pojedinačne elemente jela od kojih kreće voda na usta i da kreirate zamućene, umetničke pozadine prilikom snimanja iz prednjeg, dijagonalnog ili bočnog položaja. Široki otvor blende takođe pruža veliku količinu svetla, za snimanje u slabijim uslovima osvetljenja, kao što su restorani sa slabim osvetljenjem.

Pristupačna ulaznica u EOS R sistem punog formata kompanije Canon, RF 50mm F1.8 STM ima asferični premaz objektiva za oštrinu do ivice kadra – naročito je koristan prilikom snimanja položenih kompozicija koje ispunjavaju kadar. Kompaktan i lagan, predstavlja neprimetan, ali moćan dodatak torbi sa opremom svakog fotografa hrane.

Najbolji osnovni model EF-S objektiva za fotografisanje hrane: Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM

Najbolje za: APS-C DSLR fotoaparati; takođe funkcioniše sa EOS R fotoaparatima sa EF-EOS R adapterima ili sa EOS M fotoaparatima sa EF-EOS M adapterom

Slatkiši pastelnih boja, neki odvojeni a neki u malim činijama, na stolu pored ledenih kolačića u obliku životinja.

Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM ima sistem za fokusiranje sa ultrazvučnim motorom, ali je moguće i ručno rotirati prsten za fokusiranje radi doterivanja oštrine. Super Spectra premaz služi za uklanjanje pojave senki i odbleska usled odbijanja svetla od senzora. Snimljeno pomoću Canon EOS 800D (sada ga je nasledio Canon EOS 850D) sa objektivom Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM pri 1/6 s, f/4 i ISO 100.

Prvi EF-S makro objektiv kompanije Canon koji može da daje slike u prirodnoj veličini predstavlja odličan prvi izbor za fotografe hrane. Mali je, lagan i veoma oštar, sa velikim maksimalnim otvorom blende, koji olakšava pozicioniranje subjekta između prelepo zamućene pozadine i prednjeg plana.

Uz ugao prikaza koji je ekvivalentan 96 mm f/2,8 objektivu na fotoaparatu punog formata, efektivno dobijate veći doseg pomoću objektiva Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM, pa sa veće razdaljine možete da pravite snimke koji ispunjavaju kadar. To ne samo da znači da je manja verovatnoća da napravite senku na subjektu, već i olakšava izdvajanje najukusnijih zalogaja na tanjiru.

Najsvestraniji objektiv za fotografisanje hrane: Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Kompatibilan je sa: EOS R fotoaparatima

Pravougaoni komad sira, rolnica od smokve i komadi voća na kraju uspravljene viljuške.

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM omogućava vam da snimate teksture i detalje od kojih kreće voda na usta delimično zahvaljujući RF sistemu za montažu koji približava objektiv senzoru. Snimljeno pomoću Canon EOS R sa objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/125 s, f/16 i ISO 100.

Različite male namirnice, uključujući špargle i rep gambora, raspoređene na kašiku.

Makro uvećanje do 1:2 omogućava fotografima hrane da precizno istaknu detalje. Snimljeno pomoću Canon EOS R sa objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/125 s, f/16 i ISO 100.

Svestrani makro objektiv napravljen za Canon EOS R fotoaparate punog formata bez ogledala, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM može da zabeleži širokougaoni snimak kompozicije na stolu i krupni plan sa pola prirodne veličine – kao i sve između.

Dovoljno je mali i lagan da možete da ga koristite bez stativa, dok vam tehnologija Dual Sensing IS sa 5 koraka pomaže da na najbolji način iskoristite impresivnu moć razlučivanja objektiva.

Poput drugih objektiva iz Canon RF asortimana, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM ima prilagodljivi kontrolni prsten sa prednje strane kućišta, kojem možete da dodelite važnu funkciju fotoaparata, kao što je otvor blende, ISO ili kompenzacija ekspozicije. To vam omogućava da lako i precizno podesite postavku brzim okretanjem prstena. Ova funkcija je takođe dostupna kada se koriste EF objektivi sa EOS R fotoaparatima pomoću Canon adaptera sa prstenom za upravljanje EF-EOS R.

Probajte da koristite ovaj objektiv sa Canon EOS RP, gde možete da iskoristite prednost funkcije podešavanja fokusa na fotoaparatu da biste fotografisanje hrane preneli na novi nivo oštrine.

Najbolji objektiv za fotografisanje hrane za ekstremne krupne planove: Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM

Kompatibilno je sa: EOS R fotoaparatima

Kriške limuna uz pljusak upadaju u vodu nasuprot potpuno crne pozadine.

Zahvaljujući telefoto vidnom polju, objektiv Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM savršen je za snimke hrane spreda, dijagonalno ili sa strane. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM pri 1/1.000 s, f/4 i ISO 4.000. © Sharon Cosgrove

Uz uvećanje od 1,4x, RF 100mm F2.8L MACRO IS USM će istaći čak i najsitnije detalje složenog obroka, dok njegov kvalitet optičke izrade L serije pruža izvanrednu jasnoću slike. Uz do 8 koraka kompenzacije kada je uparen sa fotoaparatom sa ugrađenom stabilizacijom slike (IBIS) kao što je Canon EOS R6, ovaj objektiv daje izuzetno oštre snimke iz ruke, čak i pri slabom osvetljenju. Pored toga, relativno velika žižna daljina od 100 mm znači da ne morate toliko da se približite kao sa kraćim objektivom To olakšava postavljanje svetala, reflektora i druge dodatne opreme i omogućava da se objektiv ne zamagli prilikom snimanja vrelih jela.

Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM može da se pohvali izuzetno brzim automatskim fokusom zahvaljujući veoma brzom RF sistemu za montažu i tihom Dual Nano USM mehanizmu koji ga čini idealnim za hibridne fotografe hrane koji snimaju video. Ima i prsten za kontrolu sferičnih aberacija koji vam omogućava da podešavate „bokeh“ i efekte mekog fokusa za kreativne snimke hrane.

Najbolji objektiv za fotografe hrane koji žele da putuju sa malo opreme: Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM

Kompatibilno je sa: EOS R fotoaparatima

Makro fotografija šestougaonih odeljaka u saću.

Uz težinu od samo 500 g, Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM dužine 9 cm savršen je telefoto objektiv koji možete da ubacite u torbu sa opremom i da snimate gde god da vas glad odvede, bilo da je to lokalna pijaca ili pčelinjak. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/60 s, f/2 i ISO 1.600. © Ilvy Njiokiktjien

Jeftiniji u odnosu na parnjaka od 100 mm, Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM predstavlja fantastičan izbor za fotografe koji traže kratki telefoto objektiv sa makro mogućnostima.

Malo širi od 100 mm, ovaj objektiv pruža malo veću fleksibilnost prilikom kadriranja kada je prostor ograničen. Zahvaljujući telefoto dosegu od 0,5x i minimalnoj razdaljini za fokusiranje od 35 cm, nema problema sa približavanjem. Ovaj objektiv ima veliki maksimalni otvor blende f/2 i pruža 5 koraka hibridne stabilizacije slike, što daje jasne i oštre rezultate u svim uslovima osvetljenja. Pored toga, ima Super Spectra optički premaz koji služi za smanjivanje odbleska i pojave senki – što je korisno kada imate problema sa kontrolom osvetljenja, kao što su događaji u vezi sa hranom na otvorenom.

Najbolji objektiv za vlogere za hranu: Canon RF 16mm F2.8 STM

Kompatibilno je sa: EOS R fotoaparatima

Devojka fotografisana otpozadi dok drži Canon EOS R6 uperen prema vitrini za salate napunjenoj činijama sa raznobojnim salatama.

Tanki i pristupačni objektiv Canon RF 16mm F2.8 STM pruža izvanredan kvalitet na veoma širokom vidnom polju.

Žena u kafiću drži kroasan prema fotoaparatu koji je postavljen na mali stativ na stolu ispred nje.

Oštri, jasni ultraširokougaoni prikaz čini ga idealnom opcijom za vlogovanje sa hranom.

Na donjem kraju opsega žižne daljine, svaki milimetar pravi primetnu razliku. Ako vam je potreban dodatni prostor i kretanje je ograničeno – na primer, dok snimate u sićušnom restoranu ili kada snimate veliki položenu kompoziciju – ogromna širina koju pruža Canon RF 16mm F2.8 STM može da spasi celo snimanje. Brinete o ultraširokougaonom bačvastom izobličenju? Ne brinite: svi Canon EOS R fotoaparati, uključujući Canon EOS R, EOS RP i EOS R6, imaju ugrađenu korekciju izobličenja objektiva, pa će snimci uvek izgledati prirodno.

Ovaj izuzetno kompaktni objektiv sa težinom od samo 165 g ima minimalnu razdaljinu za fokusiranje od samo 13 cm, čak i kraću od nekih makro objektiva, pa možete da se približite veoma blizu i da maksimalno istaknete detalje. Kao i drugi objektivi sa fiksnom žižnom daljinom na ovoj listi, RF 16mm F2.8 STM ima i svetli maksimalni otvor blende, za fleksibilnost sa dubinom polja i osvetljenjem.

Najbolji zum objektiv za fotografisanje hrane: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Kompatibilan je sa: EOS R fotoaparatima

Krupni plan kriške belog tosta sa malom količinom maslaca koji se topi na njemu.

Ako želite jedan objektiv koji će zadovoljiti vaše kreativne potrebe u svim situacijama, Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM predstavlja fantastičan izbor. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 1/13 s, f/4 i ISO 400.

Uz opseg zuma od 24 mm čak do 105 mm, izuzetno svestrani Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM savršen je za svaku poziciju iz koje snimate. Uz minimalnu razdaljinu za fokusiranje od samo 13 cm i uvećanje od 0,5x kada se ručno fokusira na 24 mm, takođe daje veoma dobre rezultate za fotografe koji zahtevaju ukusne krupne planove.

Možda je najiznenađujuća stvar u vezi sa RF 24-105mm F4-7.1 IS STM je to što su neverovatno široki opseg zuma i 5 koraka stabilizacije slike smešteni u telo koje je dugačko manje od 9 cm i teško je samo 395 g. Zahvaljujući ovom sićušnom formatu, ovaj objektiv lako staje u kompaktne torbe sa opremom i olakšava snimanje iz ruke, uz pouzdano oštre rezultate.Napisao Markus Hokins

Srodni proizvodi

Srodni članci