FOTOGRAFIJE ZA UBRZANI PROTOK VREMENA

Foto-projekti za ubrzani protok vremena namenjeni početnicima

Istražite svet filmova sa ubrzanim protokom vremena iz udobnosti doma ili kada ste napolju sa porodicom. Canon EOS fotoaparat olakšava stvari!
Dva sladoleda napravljena tako da izgledaju kao kriške lubenice tope se na tanjiru.

Ubrzani protok vremena je kreativna tehnika koja vam omogućava da otkrijete skriveni svet u pokretu, a može da da iznenađujuće i zanimljive rezultate. Od ubrzavanja olujnih oblaka dok se nadvijaju nad pejzažom do snimanja sporog pomeranja zvezda na noćnom nebu, ubrzani protok vremena pruža izvanredne mogućnosti za snimanje – ali u pitanju je tehnika koja je podjednako efektivna sa malim predmetima bliže domu.

Da bismo pokazali da nije potrebno da otputujete daleko da biste pokazali kreativnost, postavili smo izazov za dvoje fotografa koji se bave ubrzanim protokom vremena – da snime nešto prelepo u okviru svog doma.

Vežbajte kod kuće

Aleks Nejl je nagrađivani fotograf pejzaža i kinematograf za ubrzani protok vremena iz Ujedinjenog Kraljevstva. Sa strašću pristupa oživljavanju pejzaža, a pored impresivnog portfolija ličnih projekata sa ubrzanim protokom vremena, komercijalno je koristio ovu tehniku za brojne organizacije, uključujući British Tourist Authority.

Iako ćete Aleksa obično sresti sa objektivima uperenim u evropske planinske masive, on kaže da ostajanje blizu doma predstavlja odličan način da se upoznate sa tehnikom ubrzanog protoka vremena. Ovaj film sa ubrzanim protokom vremena od dana do noći snimio je kroz jedan od prozora na svojoj kući, da bi pokazao koliko lako može da bude.

A composite image representing a time-lapse of the scene through a window from day to night.

„Dom je savršeno mesto da se upoznate sa tehnikom ubrzanog protoka vremena, zato što je okruženje tako praktično i kontrolisano“, objašnjava Aleks. „Snimanje sa ubrzanim protokom vremena na otvorenom postaje malo izazovnije usled snažnog vetra, kiše ili neočekivanih promena osvetljenja. Međutim, iz udobnosti doma lako možete detaljnije da se upoznate sa tehnikom ubrzanog protoka vremena. Čak i sada, nakon što materijal sa ubrzanim protokom vremena snimam već osam godina, i dalje testiram stvari u zatvorenom.

„Naravno, ni snimanje u zatvorenom nije bez izazova. Domovi su obično prilično statična mesta, pa je izazov za vas kao fotografa da smislite kako ćete da uvedete promene ili kretanje u scenu. Takođe, možda ne živite u savršeno uređenom domu (ja svakako ne živim), ali to ne bi trebalo da vas spreči da zabeležite kretanje svakodnevnog života ili da se usredsredite na sitne detalje. Ako snimate u zoru ili sumrak, uzmite u obzir to kako će se menjati (ili neće) veštačko svetlo u zatvorenom u poređenju sa značajnim promenama napolju.“

Aleks preporučuje da koristite statične predmete kao kontrast kretanju koje želite da zabeležite. „Na primer, možete da napravite kontrast između statične prirode prozorskog okna i ukrasa i nasumičnog pomeranja drveća napolju na vetru ili oblaka koji jure preko horizonta. Statični elementi doprinose usredsređivanju pažnje gledaoca na kretanje u sceni.“

Snimanje kretanja životinja

Nakon što je diplomirala na Central Saint Martins Collage of Art and Design u Londonu, Kamila Raterford iz Škotske pobegla je od gradskog života kako bi fotografisala i snimala filmove sa avanturističkim sportistima i „pratila sneg širom sveta“. Na kraju se skrasila u Vanaki na Novom Zelandu, gde sa porodicom živi na planinskoj farmi merino ovaca.

A flock of sheep grazing in a field of grass with brown hills in the background and blue sky above.

Kamilin film sa ubrzanim protokom vremena prikazuje kretanje krda ovaca na njenoj farmi. Razlika u tempu između brzog kretanja životinja koje se hrane i sporog valjanja talasa unosi vizuelni kontrast, dok kvalitet svetla i uzbudljiva pozadina unose kinematografski obrt u ovu uobičajenu scenu.

Iako možda nemate ovaj stepen sirove lepote na svom pragu, u pitanju je tehnika koja podjednako dobro može da se primeni na snimanje kretanja kućnog ljubimca po sobi ili ptica koje posećuju hranilicu u bašti. Postavite fotoaparat na stativ, podesite dugačak interval za ubrzani protok vremena i snimite svakodnevno kretanje životinja koje obično ne biste uočili.

Pravljenje sopstvenog filma sa ubrzanim protokom vremena

Videli ste koliko efektivan može da bude film sa ubrzanim protokom vremena malog opsega. Takođe vam ne treba napredni fotoaparat niti specijalizovani objektiv. Ako imate dosta slobodnog vremena i mnogo strpljenja, možete jednostavno da snimite seriju fotografija u jednakim intervalima, pa da ih objedinite pomoću softvera za uređivanje videa i da kreirate gotov film sa ubrzanim protokom vremena.

Ako želite da olakšate stvari, određeni broj Canon EOS fotoaparata ima ugrađen tajmer intervala koji automatizuje ceo proces. On vam omogućava da izaberete koliko slika želite da snimite i koliki će biti vremenski interval između snimaka – u sekundama, minutima ili satima. Fotoaparat će zatim snimiti seriju fotografija u unapred podešenim intervalima, dok ne dođe do podešenog broja snimaka. Te slike zatim možete da koristite za kreiranje filma sa ubrzanim protokom vremena pomoću odgovarajućeg softvera, a možete da koristite i pojedinačne slike na druge kreativne načine.

Za vrhunsku praktičnost, neki EOS fotoaparati imaju opciju za snimanje filmova sa ubrzanim protokom vremena. Ona obavlja teži deo posla umesto vas, pošto kombinuje slike u fotoaparatu i čuva finalni film sa ubrzanim protokom vremena na memorijsku karticu, da biste odmah mogli da uživate u njemu i delite ga.

Jednu od ovih funkcija – a ponekad i obe – ćete pronaći na mnoštvu fotoaparata iz EOS asortimana. EOS 250D i EOS RP su dva fotoaparata namenjena početnicima, koji vam omogućavaju da istražite kreativni svet filmova sa ubrzanim protokom vremena kod kuće. Od cvetova koji cvetaju i venu do sladoleda koji se topi i pomeranja sunčevog svetla po dnevnoj sobi, postoji ogroman broj subjekata koje možete da pretvorite u primamljive filmove sa ubrzanim protokom vremena.

Two ice creams designed to look like slices of watermelon, starting to melt on a plate.

Saveti za materijal sa ubrzanim protokom vremena

Kada izaberete odgovarajući subjekat za film sa ubrzanim protokom vremena, vreme je da podesite fotoaparat. Ovde se preporučuje stativ kako bi statični delovi scene bili oštri u finalnoj sekvenci.

Canon EOS 250D postavljen na stativ i okrenut prema sladoledu u obliku kriške lubenice na tanjiru, uz stonu lampu sa jedne strane.

Postavite fotoaparat na stativ da biste bili sigurni da se cela scena neće pomerati, već samo delovi koji bi trebalo da se menjaju.

Trajanje baterije može da donese brige prilikom snimanja veoma dugačkih sekvenci sa ubrzanim protokom vremena, pa obavezno započnite sa potpuno napunjenom baterijom. Da bi se trošenje baterije svelo na minimum, zadnji ekran se podrazumevano deaktivira na nekim fotoaparatima ili možete da ga onemogućite na ekranu sa postavkama za film sa ubrzanim protokom vremena. Za veoma dugačke sekvence za ubrzani protok vremena, poželjno je da na fotoaparat postavite rukohvat sa baterijom i dodatnu bateriju, odnosno da koristite opcioni adapter kako biste obezbedili neprekidno napajanje.

Ubacivanje baterije u Canon EOS 250D.

Proverite da li je baterija potpuno napunjena pre nego što počnete da snimate video sa ubrzanim protokom vremena, naročito ako pravite veliki broj snimaka tokom dužeg vremena.

Kada je u pitanju osvetljavanje sekvence za ubrzani protok vremena u zatvorenom, često je bolje da koristite veštačko svetlo umesto prirodnog, radi postizanja postojanijih rezultata. Dnevno svetlo može da promeni intenzitet i temperaturu boje tokom vremenskog perioda koji je potreban za snimanje sekvence za ubrzani protok vremena. Iako ta promena možda nije vidljiva golim okom dok pravite snimke, dovešće do primetnog treperenja u finalnom filmu. Stona lampa je odlična za manje subjekte, naročito kada se njeno svetlo ublaži pomoću materijala za prigušivanje.

Stona lampa svetli kroz parče fine gaze i osvetljava sladoled na tanjiru.

Ako pravite film sa ubrzanim protokom vremena na kojem je predmet u zatvorenom, veštačko svetlo može da doprinese pružanju postojanog osvetljenja tokom snimanja.

Tajmer intervala ili film sa ubrzanim protokom vremena možete da omogućite u crvenom meniju za snimanje na EOS fotoaparatu koji podržava neku od tih funkcija. Neki fotoaparati imaju obe opcije, ali će biti potrebno da fotoaparat prebacite na video režim da biste pristupili filmu sa ubrzanim protokom vremena – kao što je prikazano ovde sa EOS 250D.

Canon EOS 250D se podešava na režim za filmove.

Podesite EOS fotoaparat na režim za filmove.

Prst korisnika bira režim za filmove sa ubrzanim protokom vremena na ekranu sa promenljivim uglom osetljivom na dodir na Canon fotoaparatu.

Izaberite režim za filmove sa ubrzanim protokom vremena.

Neki EOS fotoaparati pružaju izbor unapred podešenih opcija za scene u meniju za film sa ubrzanim protokom vremena. One su optimizovane za različite tipove subjekata, kao što su ljudi koji hodaju ili oblaci koje se sporo kreću. Međutim, ako želite punu kontrolu nad postavkama za ubrzani protok vremena, odaberite Prilagođeno. Ovde možete da podesite interval između snimaka, kao i ukupni broj snimaka koji će činiti finalni film sa ubrzanim protokom vremena. Te opcije određuju vreme koje je potrebno za snimanje slika i trajanje finalnog filma sa ubrzanim protokom vremena, a menjaju se na ekranu, kako podešavate parametre.

Ekran sa prilagođenim postavkama za film sa ubrzanim protokom vremena.

Ako želite punu kontrolu nad videom sa ubrzanim protokom vremena, izaberite Prilagođeno – zatim možete da izaberete dužinu intervala između snimaka i ukupni broj snimaka koji će biti napravljen.

Izaberite interval u skladu sa brzinom kretanja koje želite da zabeležite. Ako se radnja odvija u kratkom vremenskom periodu, kao kada porodica igra neku igru ili priprema obrok, potrebno je da podesite kratak interval od samo nekoliko sekundi, da biste dobili glatku sekvencu. Sa sporijim kretanjem, kao što je izlaženje i zalaženje sunca i meseca, možete da odaberete duži interval. Menjanje intervala dovodi do produžavanja ili skraćivanja vremena snimanja.

Postavke intervala za film sa ubrzanim protokom vremena na LCD ekranu modela Canon EOS 250D.

Da biste zabeležili dinamičniju akciju, izaberite kraći interval između snimaka. Da biste zabeležili sporije događaje, kao što je zalazak sunca, izaberite duži interval.

Broj snimaka koji napravite određuje koliko će trajati reprodukcija finalne sekvence sa ubrzanim protokom vremena, u skladu sa brzinom smenjivanja kadrova u videu. Na primer, ako snimate 4K film sa ubrzanim protokom vremena pri 25 kadrova u sekundi, za svaku sekundu videa će biti potrebno da napravite 25 pojedinačnih snimaka. To znači da će biti potrebno da snimite 500 slika da biste kreirali film sa ubrzanim protokom vremena od 20 sekundi. Menjanje broja snimaka utiče na vreme snimanja i na vreme reprodukcije – i određuje koliko prostora je potrebno na memorijskoj kartici.

Ekran sa postavkama za video sa ubrzanim protokom vremena koji pokazuje da će pravljenje 300 snimaka sa razmakom od 10 sekundi trajati malo manje od 50 minuta i da će reprodukcija trajati 12 sekundi.

Broj snimaka u videu sa ubrzanim protokom vremena u kombinaciji sa brzinom smenjivanja kadrova u videu određuje koliko će trajati reprodukcija sekvence sa ubrzanim protokom vremena. Pravljenje većeg broja snimaka će prirodno trajati duže i daće dužu sekvencu prilikom reprodukcije.

Podesite opciju filma sa ubrzanim protokom vremena tako da se oglasi zvučni signal nakon snimanja svake slike.

Opciono možete da podesite fotoaparat tako da se oglasi zvučnim signalom posle svakog snimka, što vam olakšava da znate kada je snimanje sekvence završeno.

Opcija za film sa ubrzanim protokom vremena pruža dodatne postavke, kao što je zvučni signal nakon svakog snimka. Ovo je korisno ako je fotoaparat u drugoj prostoriji, pošto ćete znati kada je sekvenca završena.

Dobra ideja je da što više parametara za snimanje podesite ručno, kako bi film sa ubrzanim protokom vremena imao postojan izgled od početka do kraja. Na primer, ako stil slike i balans bele ostavite na automatskim postavkama, fotoaparat može da prilagodi postavke za neke snimke.

Ekran modela Canon EOS 250D sa promenljivim uglom na kojem su prikazane postavke izabrane za snimanje sa ubrzanim protokom vremena.

Da biste bili sigurni da fotoaparat neće automatski promeniti ekspoziciju, balans bele ili druge postavke usled malih promena uslova tokom snimanja, što više parametara za snimanje podesite ručno.

Tehnika ubrzanog protoka vremena pruža veliku količinu zabave, gde god da se nalazite. Kao i sa svim fotografskim projektima, ima smisla da prvo savladate osnove, pa da onda pređete na izazovnije subjekte. Zašto ne biste odmah uzeli fotoaparat i snimili kretanje kroz prozor? Ili postavite stativ u kuhinji kada budete pripremali sledeći obrok i napravite snimak dešavanja. Najbolja stvar u vezi sa tehnikom ubrzanog protoka vremena je to što se lako uči i daje odlične rezultate kada je potpuno savladate. Za tili čas ćete početi da posmatrate svakodnevne subjekte na novi kreativni način.


Napisao Markus Hokins

Srodni članci

 • FOTOGRAFIJE ZA UBRZANI PROTOK VREMENA

  Snimanje kretanja u obliku video zapisa sa ubrzanim protokom vremena

  Oprobane tehnike za snimanje videa sa ubrzanim protokom vremena, hiperprotokom vremena i usporenim prikazom.

 • FOTOGRAFIJE ZA UBRZANI PROTOK VREMENA

  Kako da snimate vremenske naslage

  Naučite kako da postavite celodnevno snimanje za ubrzani protok vremena i da kreirate zadivljujuće vremenske naslage koje na jednoj slici pokazuju protok vremena.

 • OSNOVE FOTOGRAFISANJA

  Daljinski snimajte fotografije

  Otkrijte prednosti daljinskog snimanja za razne vrste fotografisanja.

 • PEJZAŽNA FOTOGRAFIJA

  5 najboljih saveta za snimanje pejzaža sa ubrzanim protokom vremena

  Oživite pejzaže pomoću ovih vrhunskih saveta za fotografisanje sa ubrzanim protokom vremena.