OSNOVE FOTOGRAFISANJA

Kako daljinski da snimate fotografije – i zašto bi trebalo

Neophodno je da naučite kako da daljinski upravljate fotoaparatom ako želite da snimate divlje životinje, noćne scene i pejzaže, kao i autoportrete. Ovo je brzi vodič za prednosti daljinskog snimanja i kako da ga izvršite.
Žena u žutoj letnjoj haljini pozira na zaobljenom pešačkom mostu, a Canon EOS R10 na malom stativu podešen je da je fotografiše.

Daljinsko snimanje može da izgleda kao napredna tehnika, ali mnogo je lakše nego što mislite i pruža neke značajne prednosti. Saznajte kako funkcioniše, kada da ga koristite i kako će doprineti različitim vrstama fotografisanja pomoću ovog korisnog vodiča.

Šta znači daljinsko snimanje?

Korisnik drži smartfon sa pokrenutom aplikacijom Canon Camera Connect, koja prikazuje istu sliku kao na ekranu Canon fotoaparata iza.

Najverovatnije već imate opremu koja vam je potrebna za fotografisanje sa daljinskim upravljanjem – širokim asortimanom Canon fotoaparata možete da upravljate pomoću besplatne aplikacije Canon Camera Connect na smartfonu ili tabletu.

Daljinsko snimanje jednostavno znači da možete da upravljate fotoaparatom i zatvaračem sa drugog uređaja umesto pomoću komandi na samom fotoaparatu. Tradicionalno rešenje za ovo bio je kabl za daljinsko okidanje koji je bilo moguće priključiti na fotoaparat, ali sada je moguće bežično upravljanje. Širok opseg Canon fotoaparata ima Wi-Fi vezu, a noviji modeli, uključujući sve iz sistema EOS R, takođe imaju Bluetooth. Uz aplikaciju Canon Camera Connect imate mogućnost da upravljate širokim opsegom postavki i da okidate direktno sa smartfona ili tableta.

Kada biste koristili daljinski okidač?

Postoji nekoliko prednosti korišćenja daljinskog okidača. Prvo, pošto ne dodirujete fotoaparat fizički, rizik od podrhtavanja se otklanja kada aktivirate okidač, što ga čini odličnim načinom za sprečavanje podrhtavanja fotoaparata i dobijanje najoštrijih slika. Drugo, korisno je i za snimanje fotografija koje bi moglo biti teško kadrirati dok fotoaparat držite u ruci, uključujući grupne fotografije sa vama u kadru ili fotografije stidljivih životinja u divljini.

Daljinsko snimanje predstavlja korisnu alatku za mnoge različite fotografske žanrove, kao što su:

Fotografija reke u strmoj dolini sa dugom ekspozicijom, snimljena pomoću fotoaparata Canon PowerShot G5 X Mark II. Duga ekspozicija je učinila da tekuća voda izgleda kao belo zamućenje, dok je ostatak scene oštar.

Duga ekspozicija je ovde zamutila vodu u pokretu, dok je ostatak scene ostao oštar. Za ovaj efekat je od ključne važnosti da se fotoaparat ne pomera, pa je veoma korisno da možete da aktivirate okidač bez dodirivanja fotoaparata. Snimljeno pomoću Canon PowerShot G5 X Mark II pri 8 s, f/11 i ISO 125. © James North

Daljinsko snimanje za fotografisanje pejzaža

Daljinsko okidanje idealno je kada snimate pejzaže sa stativa, naročito kada koristite duge ekspozicije, jer odsustvo dodirivanja fotoaparata sprečava njegovo podrhtavanje. Kada snimate sa ubrzanim protokom vremena, takođe vam pomaže da ne zakačite fotoaparat i promenite kadar, što bi moglo da dovede do ometajućeg pomeranja u završnom video materijalu. Aplikacija Canon Camera Connect omogućava vam da menjate postavke sa smartfona između snimaka, a to takođe znači da nema potrebe da se vraćate do fotoaparata ili da proveravate slike na ekranu fotoaparata. Možete čak i da dodajete ocene u vidu zvezdica pomoću mobilnog uređaja radi lakšeg izbora, deljenja i obrade.

Prst osobe dodiruje fotografiju sove u aplikaciji Canon Camera Connect na ekranu smartfona.

Lako možete da fokusirate prilikom daljinskog snimanja pomoću aplikacije Canon Camera Connect na smartfonu. Samo dodirnite oblast na ekranu gde želite da objektiv fokusira i posmatrajte kako se subjekat izoštrava.

Daljinsko snimanje za fotografisanje divljih životinja

Daljinsko snimanje idealno je za fotografisanje ili snimanje krotkih ili neuhvatljivih subjekata poput divljih životinja. Možete da postavite fotoaparat na najbolju lokaciju da biste napravili snimak, čak i ako je to mesto na kojem bi moglo da bude nezgodno ili opasno da se pozicionirate, a zatim da se sklonite sa vidika kako ne biste uplašili subjekte ili poremetili njihovo prirodno ponašanje. Daljinsko snimanje odlično je za snimanje izbliza i za makro fotografiju sićušnih subjekata, gde čak i najmanje pomeranje fotoaparata može da se uveća, čime se kvari kadar ili subjekat stavlja izvan fokusa. Isto važi i ako koristite tehniku podešavanja fokusa za pravljenje serije makrosnimaka sa različitim delovima subjekta u fokusu, da biste kombinovali fotoaparat u jednu sliku sa većom oštrinom – održavanje stabilnosti fotoaparata je od ključne važnosti. Ponovo, mogućnost menjanja postavki i pregledanja snimaka sa smartfona, pa čak i uvećavanje prikaza radi provere fokusa, znači da nećete morati da se vraćate do fotoaparata i da ometate scenu. Kada napravite snimak, geografsko označavanje – dodavanje podataka o lokaciji na sliku sa smartfona pomoću aplikacije Canon Camera Connect – daje vam precizan zapis o tome gde ste uočili tu retku životinju.

Osoba koristi smartfon za daljinsko podešavanje postavki Canon fotoaparata, na čijem ekranu je prikazana scena zalaska sunca.

Fotografisanje noću i pri slabom osvetljenju često takođe zahteva duge ekspozicije, a daljinski upravljač je i tu od neprocenjive važnosti za snimanje fotografija, bez rizika od drmanja fotoaparata prilikom okidanja.

Astrofotografija pomoću daljinskog snimanja

Kod astrofotografije ćete često morati da snimate veoma dugačke ekspozicije, između 30 minuta i nekoliko sati. Mogućnost daljinskog snimanja znači da nećete izazvati podrhtavanje fotoaparata kada okidate, što je od ključne važnosti za oštre slike neba. Pored toga, možete da budete na solidnoj udaljenosti od fotoaparata, možda čak i da se grejete u automobilu ili u skloništu dok čekate da se ekspozicija završi. Za astrofotografiju retko je potrebno da podesite mnoštvo postavki, ali ako to želite da uradite ili čak pređete sa automatskog na ručno fokusiranje, sve to možete da obavite sa razdaljine. Pored toga, možete da isključite LCD ekran fotoaparata, što znači manje neželjenog svetla koje kvari ekspoziciju.

Grupa odraslih i dece sedi zajedno za stolom, a muškarac sa leve strane koristi smartfon za okidanje na Canon fotoaparatu, koji se nalazi na stolu u prvom planu.

Kreativne autoportrete i grupne snimke možete da pravite kada koristite aplikaciju Canon Camera Connect da biste savršeno kadrirali sve i menjali postavke iz aplikacije.

Fotografija snimljena pomoću fotoaparata Canon EOS R10 putem daljinskog snimanja, a prikazuje ženu u žutoj haljini koja je uokvirena ornamentalnim lukom u Sevilji.

Ako koristite aplikaciju Canon Camera Connect za snimanje sa razdaljine, možete da snimite kompletnu scenu i da se vi nađete u kadru. Snimljeno pomoću Canon EOS R10 sa objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 35 mm, 1/2.000 s, f/5,6 i ISO 12.800. © Diana Millos

Portretna fotografija bez upotrebe ruku

Ako želite da se oprobate u kreativnim autoportretima, daljinsko snimanje je idealno. Lako kadrirajte sami sebe i uverite se da ste u kadar smestili sve što želite. Mogućnost menjanja postavki, poput otvora blende, znači da možete da eksperimentišete sa različitim efektima bez potrebe za promenom kompozicije, tako što ćete odlaziti do fotoaparata i nazad. Daljinsko snimanje takođe je veoma korisno za grupne snimke, pošto možete da proverite da li su svi uključeni (i da li se osmehuju) bez uznemiravanja scene. Pregledajte svaki snimak na licu mesta i po potrebi možete da podesite postavke ili da premestite osobe u bolje položaje pre nego što se grupa raziđe.

Prilikom snimanja u studijskom okruženju možete da upravljate fotoaparatom sa računara pomoću softvera Canon EOS Utility koji pruža još veći ekran od mobilnog uređaja – više o tome ubrzo.

Šta vam je potrebno za daljinsko fotografisanje?

Žena u žutoj haljini kleči dok podešava postavke na fotoaparatu Canon EOS R10 koji se nalazi na stativu.

Daljinsko upravljanje fotoaparatom omogućava snimanje autoportreta iz neuobičajenih uglova – samo podesite fotoaparat, a zatim uđite u kadar, proverite kompoziciju i podesite postavke pomoću aplikacije Canon Camera Connect, pa napravite snimak kada budete spremni. Stativ je idealan, ali ako ga nemate, možete da postavite fotoaparat na bilo koju stabilnu površinu.

Kompanija Canon nudi širok asortiman dodatne opreme za daljinsko snimanje. Canon daljinski okidač RS-60E3 je kablovski daljinski okidač od 60 cm za EOS fotoaparate sa priključkom tipa E3, a Daljinski okidač RS-80N3 je daljinski okidač od 80 cm za EOS fotoaparate sa priključkom tipa N3. Daljinski upravljač sa tajmerom TC-80N3 (za kojeg je možda neophodan i Adapter za daljinski upravljač RA-E3) omogućava vam da snimate slike u redovnim intervalima, za projekte sa ubrzanim protokom vremena bez dodirivanja fotoaparata.

Što se tiče bežičnih rešenja, Canon daljinski upravljač RC-6 radi na udaljenostima do 5 metara pomoću infracrvene veze. Canon bežični daljinski upravljač BR-E1 radi sa EOS fotoaparatima sa podrškom za Bluetooth na udaljenostima do 5 metara.

Međutim, verovatno već posedujete opremu koja je potrebna za daljinsko fotografisanje. Aplikaciju Canon Camera Connect možete besplatno da preuzmete za iOS i Android uređaje, kao i da je brzo podesite na smartfonu ili tabletu. Kompatibilna je sa ogromnim asortimanom Canon fotoaparata – ne samo sa najnovijim fotoaparatima bez ogledala, već i sa nekim DSLR i PowerShot kompaktnim fotoaparatima.

Neke funkcije aplikacije rade preko Bluetooth veze, a druge zahtevaju Wi-Fi vezu, pa omogućite oba na mobilnom uređaju da biste na najbolji način iskoristili aplikaciju.

Kako da koristite aplikaciju Canon Camera Connect za daljinsko snimanje

Povezivanje sa fotoaparatom je jednostavan proces, uz uputstva na ekranu u okviru aplikacije koja će vas voditi kroz proces. Nakon uspostavljanja veze, imaćete nekoliko opcija koje možete da istražite, u zavisnosti od modela fotoaparata, kao što su daljinsko snimanje, dodavanje slikama ocena u vidu zvezdica i prenos slika i video zapisa radi deljenja sa drugima.

Trebalo bi da vidite opciju pod nazivom Daljinsko snimanje sa prikazom uživo, koja će uživo prikazati ono što fotoaparat vidi. Odatle možete da podešavate postavke poput tačke fokusa, brzine zatvarača, otvora blende, ISO osetljivosti, balansa bele, tajmera, merenja itd. Vredi da se upoznate sa interfejsom prilikom prvog podešavanja.

Takođe ćete videti veliko belo dugme na ekranu, koje treba samo da dodirnete da biste fotografisali. Ako želite da snimate video, prebacite ikonu video zapisa u vrhu ekrana da biste se prebacili na režim za filmove.

Aplikacija Canon Camera Connect takođe služi kao centrala za druge aplikacije koje su korisne za fotoaparat, kao što je aplikacija image.canon za prenos i skladištenje slika zasnovano na informatičkom oblaku, što je čini mestom koje objedinjuje najnovije alatke. Za EOS R3, PowerShot ZOOM i druge EOS fotoaparate predstavljene od 2022. godine, takođe možete da ažurirate firmver fotoaparata pomoću aplikacije Canon Camera Connect, što vam omogućava da jednostavnije nego ikada pre ostanete u toku sa najnovijim poboljšanjima i novim funkcijama.

Kako se fokusira prilikom daljinskog snimanja?

Tri snimka ekrana aplikacije Canon Camera Connect sa uputstvima za podešavanje tačke fokusa, na primeru krupnog plana sa zelenom jabukom.

Koristite aplikaciju Canon Camera Connect za jednostavno prelaženje između ručnog i automatskog fokusa i podešavanje tačke fokusa, u zavisnosti od željenog kadra.

Lako možete da fokusirate pomoću aplikacije Canon Camera Connect. Možete da dodirujete ekran da biste promenili AF tačku i videćete da objektiv automatski fokusira tamo gde ste postavili tačku fokusa.

Takođe je podržano ručno fokusiranje, što može da bude korisno za krupne planove i makro fotografije na kojima želite da doterate fokus na subjektu. Dodatna prednost je u tome što možete da pređete sa automatskog fokusa na ručni fokus bez potrebe za vraćanjem do fotoaparata i korišćenjem prekidača na objektivu – možete da pritisnete dugme za ručno fokusiranje u aplikaciji i da koristite strelice da biste podesili ručno fokusiranje.

Kako da daljinski snimate pomoću softvera Canon EOS Utility?

Laptop stoji na stolu na otvorenom, blizu fotoaparata na stativu, a na ekranu se prikazuje slika sa fotoaparata i postavke sa strane.

Ako radite u formalnijoj konfiguraciji sa laptopom pri ruci, EOS Utility kompanije Canon pruža pregled uživo i mogućnost daljinskog podešavanja postavki, uz veći prikaz nego na ekranu telefona.

Daljinsko snimanje ne mora da se obavlja samo pomoću smartfona. Postoje i drugi načini koji mogu da budu prikladniji, u zavisnosti od vaših potreba.

EOS Utility je softver kompanije Canon za računar koji omogućava daljinsko snimanje. Može da se koristi bežično ili putem USB veze, što omogućava sveobuhvatnu kontrolu nad fotoaparatom, a slike je moguće čuvati direktno na računar ili memorijsku karticu. To može da bude odlična opcija u studijskom okruženju, koja vam omogućava da slike prikazujete na većem ekranu računara, da podešavate postavke i da postignete savršeno kadriranje u pregledu uživo pomoću mreža i alatki za kompoziciju. Možete da ga koristite i u kombinaciji sa softverom Digital Photo Professional kompanije Canon za uređivanje i ocenjivanje fotografija koje ste snimili na daljinu.

Ako želite da fotoaparat koristite kao veb kameru, EOS Webcam Utility je odlična opcija. Kompatibilna je sa širokim opsegom fotoaparata kompanije Canon i omogućava vam da fotoaparat koristite za strimovanje uživo i video pozive, što je takođe odlično za emitovanje i snimanje materijala na fotoaparat.

Bez obzira na model fotoaparata i vrstu fotografije kojom se bavite, Canon pruža načine za daljinsko snimanje fotografija ili video zapisa. Zašto ne biste isprobali daljinsko snimanje?

Astrid Pitman

Slični proizvodi

Srodni članci

 • OSNOVE FOTOGRAFISANJA

  Kako da upravljate ekspozicijom

  Savladajte otvor blende, brzinu zatvarača i ISO postavke.

 • NOĆNA FOTOGRAFIJA

  Fotografisanje noćnog neba

  Vrhunske tehnike za snimanje zvezda noću, uključujući snimke sa ubrzanim protokom vremena i slike sa zvezdanim tragovima.

 • OSNOVE FOTOGRAFISANJA / NA OTVORENOM

  Saveti za snimanje u ekstremnim vremenskim uslovima

  Od zaštite opreme do čuvanja sebe, evo naših najboljih saveta i trikova za savladavanje fotografije u ekstremnim vremenskim uslovima.

 • FOTOGRAFIJE ZA UBRZANI PROTOK VREMENA

  Snimanje kretanja u obliku video zapisa sa ubrzanim protokom vremena

  Oprobane tehnike za snimanje videa sa ubrzanim protokom vremena, hiperprotokom vremena i usporenim prikazom.