KREATIVNO ŠTAMPANJE

Svet nadohvat ruke: izazov pravljenja rukotvorina od papira

Testirajte svoje kreativne veštine i slavite posebne gradove pomoću Canon PIXMA štampača i usluge Creative Park.
Kreator rukotvorina Paula Milner i njen suprug Den drže modele rukotvorina od papira u obliku japanskog zamka i Big Bena napravljene od Canon Creative Park predložaka.

Koji jedinstveni trenuci sa putovanja su vas ispunili radošću? Od poslovnih pozicija u inostranstvu i kulturnih avantura sa prijateljima do zabavnih porodičnih odmora i samostalnih gradskih izleta, uspomene koje nastaju kada posećujete prelepe delove sveta predstavljaju deo zabave. Ali najbolja iskustva se ne završavaju kada se vratite kući.

Možda ste mislili da je pravljenje rukotvorina od papira samo za decu, ali postoji i niz izazovnijih kreacija u usluzi Canon Creative Park, uključujući predloške najpoznatijih svetskih znamenitosti.

Ove zgrade od papira bile bi idealne za tematsku zabavu za određenu lokaciju ili za zabavu koja zahteva jedinstvene ukrase, a mogu i da čine deo tematske kućne izložbe, kao priprema za značajno putovanje. Odvajanje vremena za isecanje i pravljenje rukotvorina takođe predstavlja odličnu aktivnost za produhovljenost. Upotpunite ga tradicionalnom gozbom iz te zemlje i lokalnom muzikom i aktivnosti udahnite potpuno novi život.

Izazov za rukotovorine namenjen parovima

Kreator rukotvorina Paula Milner i njen suprug Den prave Canon Creative Park predloške za rukotovorine od papira.

Kreator rukotvorina Paula Milner i njen suprug Den otkrili su da zajedničko pravljenje rukotvorina od papira predstavlja odličan način za opuštanje.

Profesionalni kreator rukotvorina Paula Milner, poznata kao Crafty Lass, i njen suprug Den, inženjer u Formuli 1, prihvatili su izazov pravljenja omiljenih kultnih znamenitosti pomoću štampača Canon PIXMA TS7450a. Paula je bila zainteresovana za rukotvorine od detinjstva, ali je njihovo venčanje raspalilo njenu strast za stvaranjem. Provela je godinu dana pripremajući sve za događaj, od držača salveta i ukrasa do stotina platnenih cvetova za ukrašavanje oltara i stolova. Ona sada dizajnira tkanine i organizuje radionice i događaje za rukotvorine.

„Den je takođe veoma kreativan i ako mu date projekat koji treba da uradi, zaista uživa u tome“, kaže Paula.

„Život može da bude veoma užurban“, dodaje Den. „Može da bude teško da odvojite vreme da se isključite, naročito sa dvoje dece. Ova aktivnost pravljenja rukotvorina nam je pružila priliku da uradimo baš to.“

Ako želite sebi da postavite izazov i da napravite sopstvena arhitektonska čuda, evo šta će vam biti potrebno, uz neke savete Paule i Dena.

Monitor na kojem se prikazuju uputstva za pravljenje Canon Creative Park predloška japanskog zamka.

Canon Creative Park ne sadrži samo projekte za pravljenje rukotovorina od papira, već i 3D kartice, čestitke, kalendare i zidne ukrase. Svaki predložak, od jednostavnih do naprednijih, dolazi sa namenskim uputstvima kako biste mogli da kreirate nešto prelepo bez obzira na nivo veštine.

Odaberite omiljeni trenutak sa putovanja

Ekran laptopa na kojem se prikazuje predložak holandske vetrenjače koji možete da preuzmete sa veb stranice Canon Creative Park.

Pored Big Bena, Paula je takođe odlučila da napravi holandsku vetrenjaču kako bi se podsetila putovanja. „U Amsterdamu sam živela samo kratko, ali je to bilo dovoljno dugo da ostavi upečatljiv uticaj“, priseća se ona. „Jednostavno obožavam kulturu. Moja majka je takođe živela u Amsterdamu dok je bila mlađa, pa mi je mnogo značilo da napravim ovu vetrenjaču.“

Muškarac drži i divi se sastavljenom Canon Creative Park predlošku zamak Nagoja u Japanu.

Den je izabrao istorijski zamak Nagoja za ovaj izazov, ali tu su i drugi japanski spomenici koje možete da izaberete, uključujući zamak Macujama, zamak Macumoto, zamak Šuri, pa čak mini verziju Nacionalnog muzeja zapadne umetnosti.

Paula i Den su se opredelili da reprodukuju znamenite zgrade sa kojima imaju ličnu vezu. Paula je izabrala londonski Big Ben i vetrenjaču koja predstavlja Holandiju, pošto je jedno vreme živela u Amsterdamu. „Big Ben je izuzetno Britanski i ima kultni status, a nedavno sam vodila našeg sina Fredija da ga vidi, pa je bilo još posebnije da podelimo tako prelepu građevinu. Kada sam ga napravila, znao je šta je to i podsetilo ga je na naš zabavni dnevni izlet u London“, kaže Paula.

Den je izabrao japanski zamak pošto je radio u toj zemlji, slučajno dok je Paula živela u Amsterdamu. „Japan ima posebno mesto u mom srcu“, objašnjava on. „Imao sam sreće što sam rano u karijeri imao dve privremene pozicije u Japanu i zaljubio sam se u kulturu i ambijent“, kaže on. „Provođenje vremena u šetnjama po parkovima tokom sezone cvetanja trešanja i posećivanje istorijskih lokacija, kao što je Niko, uspomene se koje ću zauvek pamtiti.“

Izaberite znamenitu zgradu

Canon Creative Park predložak Big Bena izlazi iz Canon PIXMA štampača.

Big Ben nije jedina londonska znamenitost u usluzi Creative Park – tu j i predložak za Tauerbridž. Da biste oživeli zemlju po izboru uz jednostavniji dizajn, zašto ne biste izabrali cveće ili životinje koji predstavljaju određeno područje?

Uz tako veliki izbor besplatnih predložaka, sigurno ćete pronaći znamenitost koji ima neko značenje za vas. Od rimskog Koloseuma i Ajfelovog tornja u Parizu, do katedrale Sagrada Familia u Barseloni i krivog tornja u Pizi, postoji veliki izbor projekata za pravljenje rukotvorina od papira.

Paula predlaže da povežete izbor dizajna predloška sa idejama za rođendanske zabave, uspomenama sa venčanja, mladencima i još toga. „To je odlična ideja za zabave. Čak i za venčanje, možete da napravite različita značajna mesta za postavljanje na centralne ukrase ili da uključite odredište za medeni mesec. To je zaista lepa aktivnost za par, a možete i da zamolite prijatelje za pomoć“, kaže ona.

Znamenitosti od papira takođe mogu da budu sjajna opcija za ispraćaj, za krstarenje za godišnjicu ili dobrodošlicu nekome ko se vraća sa putovanja.

Isecite, savijte i napravite

Ruke koriste lenjir i makaze za isecanje dela Canon Creative Park predloška.

Paula i Den su uživali u izazovu pravljenja znamenitosti. Za pravljenje tih složenijih dizajnerskih rešenja može da bude potrebno nekoliko sati, a usredsređivanje na zadatak može da vas oraspoloži i da smanji stres i anksioznost.

Ruke koriste makaze za sečenje delova Canon Creative Park predloška Big Bena koji je odštampan na Canon mat foto-papiru.

Paula je impresionirana mat foto-papirom kompanije Canon. „Kvalitet otisaka je bio izvanredan“, kaže ona. „Nivo detalja je bio neverovatan. Da ste pokušali da uradite ovaj projekat rukotvorina na papiru za fotokopiranje, nikada ne bi zadržao strukturu.“

Kada preuzmete predložak, vodite računa da koristite odgovarajuće medije, kao što je preporučeni Canon mat foto-papir, koji zaista može da napravi razliku u finalnoj strukturi.

„Zaista bih preporučila korišćenje Canon mat foto-papira“, dodaje Paula „zato što omogućava jednostavnije preklapanje i prilično dobro zadržava strukturu. Takođe bih definitivno predložila da posvetite vreme savijanju i da zaista budete sigurni da su ivice oštre i uredne tako da kada se spoje žele da poprime taj oblik, umesto da morate da forsirate.“

Den se slaže da ćete više uživati u zadatku ako odvojite dovoljno vremena za njega, naročito kada pravite rukotvorine sa porodicom i prijateljima. „Ostavite više vremena nego što je preporučeno“, kaže on. „Time ćete obezbediti da ne osećate pritisak da završite, pa da žurite ili pravite greške. Ostavite dovoljno vremena i bićete zadivljeni krajnjim rezultatom.“

Zašto ne biste odštampali uputstva i proširili projekat na nekoliko večeri – ako sebi postavite izazov da napravite najbolju moguću zgradu i zatim vidite kako sve to nastaje, imaćete pravi osećaj ostvarenja.

Pokažite svoju kreaciju

Vetrenjača od papira napravljena od Creative Park predloška pored zastave Holandije, malog bicikla i para drvenih klompi.

Vaša kreacija od papira može da bude deo tematske izložbe, uz suvenire i sitnice sa putovanja.

Model Big Bena od papira stoji na zastavi Ujedinjenog Kraljevstva.

Paula smatra da pravljenje rukotvorina od papira može da predstavlja odličan način da deca uče o različitim zemljama i kulturama. „Zaista mislim da bi škole imale koristi od takve stvari“, kaže ona. „Tokom proteklog polugodišta, razred mog sina je napravio projekat pod nazivom „ljubav prema lokalnom području“. Bio je o Britaniji, Londonu i našem selu. Model Big Bena bi bio neverovatan objekat pomoću kojeg bi deca mogla da uče.“

Kada se naporan rad završi i sklopite odštampanu znamenitost sa putovanja, vreme je da se divite svojoj kreaciji. Bez obzira na to da li planirate da okačite svoje arhitektonsko remek-delo, postavite ga na zid ili ga koristite kao ukras na stolu, dostupno je mnoštvo ideja za prikazivanje rukotvorina od papira.

„Imamo vitrinu ispunjenu knjigama i uspomenama, pa planiramo da u nju stavimo neke Denove stvari iz Japana kako bismo kreirali temu“, kaže Paula.

Den i Paula smatraju da ova aktivnost predstavlja sjajan način za učenje o drugim kulturama, kao i zabavan kreativni „ventil“. „Jednostavno postoji toliko toga da se nauči od različitih ljudi“, kaže Den sa entuzijazmom. „Takođe postoji mnoštvo prelepih prizora i zvukova koje treba pronaći, a to svaki put ojačava osećanje da živimo zajedno na veoma posebnom mestu koje treba da poštujemo i štitimo.“

Inspirisali ste se da sami isprobate? Pogledajte heš oznaku #MadeWithPixma za dodatne kreativne ideje, pa delite ručno pravljena čuda sveta uz korišćenje oznake @canonemea.

Napisala Lorna Dokeril

Slični proizvodi

Srodni članci

 • KREATIVNO ŠTAMPANJE

  Pravljenje solarnog sistema

  Odvojte vreme za ponovno povezivanje, učenje i igranje uz kolekciju rukotvorina od papira na temu svemira iz usluge Creative Park.

 • KREATIVNO ŠTAMPANJE

  Vodite dnevnik putovanja poput profesionalca

  Pretvorite fotke sa odmora snimljene pomoću modela Canon Zoemini S2 u personalizovani kreativni dnevnik.

 • ŠTAMPANJE

  Najbolji štampači za dizajnere

  Štampači predstavljaju osnovne alatke za dizajnere – mi ćemo vam pomoći da odaberete odgovarajući model u skladu sa vašim potrebama.

 • ŠTAMPANJE I RUKOTVORINE

  Najbolji saveti za promišljene papirne poklone

  Otkrijte kako možete da pravite promišljene poklone tako što ćete koristiti Creative Park i štampač PIXMA kompanije Canon.