KREATIVNO ŠTAMPANJE

Jednostavno pravljenje dnevnika sa putovanja

Sačuvajte uspomene sa putovanja tako što ćete ih pretvoriti u dnevnik. Kreativni autor dnevnika Kia Mari Hant objašnjava kako je oživela ideje za pravljenje dnevnika pomoću modela Canon Zoemini S2 i Canon štampača.
Otvoreni dnevnik sa putovanja na tamnom drvenom stolu, pored otisaka fotografija, olovke, „washi“ trake i pečata. Stranice su pune raznobojnih natpisa, ilustracija i fotografija.

Odmori i pauze od svakodnevice pružaju nam iskustva i uspomene kojima ćemo se radovati kada se osvrnemo na život. Ta osećanja često su vezana za fotografije – porodični snimci braće i sestara koji dele sladoled na plaži ili grupni selfiji tinejdžera koji uživaju u uzbuđenju prvih putovanja bez roditelja. Kada je autor, ilustrator i kreator dnevnika Kia Mari Hant otišla u Kostariku sa partnerom da proslavi osmogodišnjicu veze, bila je odlučna da to učini putovanjem za pamćenje – kreiranjem specijalnog dnevnika.

„Bila je to prava avantura“, kaže ona. „Svi želimo da mislimo da ćemo zauvek jasno pamtiti stvari, ali istina je da bi puno sitnijih detalja bilo zaboravljeno da ih nisam dodala u dnevnik sa putovanja. Čini me veoma srećnom da se osvrnem na te stranice i da znam da svi ti divni trenuci nikada neće biti zaboravljeni.“

Kia se bavi pravljenjem dnevnika od kada zna za sebe. Autor je serije dnevnika za decu „My Awesome Year“, a svoje ideje i savete za pravljenje dnevnika deli sa preko 130.000 pratilaca na dva Instagram naloga: @InspiringJournals i @KiaCreates. Takođe isporučuje mesečne komplete „uradi sam“ preko svog kluba za dnevnike i vodi Etsy prodavnicu, u kojoj prodaje kancelarijski materijal, nalepnice i druge potrepštine za pravljenje dnevnika. Evo njenog postupnog vodiča za jednostavno pravljenje dnevnika sa putovanja.

Žena sa dugom tamnom kosom u pastelnom prugastom džemperu sedi za stolom i bira fotografije koje će staviti u dnevnik sa putovanja. Dnevnik je okružen fotografijama, nalepnicama, „washi“ trakom, modelom Canon Zoemini S2, Canon SELPHY Square QX10 iz kojeg izlazi fotografija i drugim stvarima.

„Za mene, pravljenje dnevnika predstavlja način da objedinim dnevnik, spomenar i foto-album na jednom mestu“, kaže Kia. „Počela sam da se bavim kreativnim pravljenjem dnevnika ne samo da bih se umetnički izrazila, već i kako bih beležila i čuvala detalje i uspomene.“

1. Snimajte upečatljive trenutke

Ruke lepe fotografije u otvoreni dnevnik sa putovanja, okružen slikama, trakom i suvenirima.

U Canon Zoemini S2 možete da ubacite do 10 listova samolepljivog foto-papira Zink™ i da štampate i lepite omiljene snimke direktno u dnevnik sa putovanja. Ako vam ponestane papira, omiljene snimke sačuvajte na Micro SD karticu, kako biste ih kasnije odštampali.

Ruke drže i okreću stranice dnevnika sa putovanja, sa živopisnim slikama i predmetima zakačenim na stranice.

Stranice dnevnika ne moraju da krase samo reči, fotografije i ilustracije, već to mogu da budu i stvari poput ulaznica, menija ili flajera. „Videćete me kako tražim vizitkarte u prodavnicama, pregledam brošure u turističkoj organizaciji i tražim mape na železničkoj stanici“, objašnjava Kia. „Sve što ima finu papirnu teksturu, zabavan i zanimljiv dizajn ili vas podseća na neko mesto na bilo koji način, može da nađe mesto u vašem dnevniku ako to želite.“

Pravljenje dnevnika može da bude nešto što radite usput ili kada se vratite, izbor je na vama. „Pravljenje dnevnika tokom putovanja omogućava vam da uhvatite trenutak, a pravljenje dnevnika kada se vratite sa putovanja omogućava vam da ponovo doživite putovanje“, kaže Kia. „Izbor je dobar za koju god opciju da se odlučite.“ U svakom slučaju, potrebno je da dokumentujete. „Pravila sam beleške o svemu što smo radili svakog dana u Kostariki i izdvojila sam oko 20 minuta svake večeri za pravljenje dnevnika, lepeći predmete koje sam prikupila, kao i dodavajući fotografije, beleške i crteže“, seća se ona.

„Uvek utvrdim da se tokom putovanja dešavaju najspontanije stvari – bilo da je reč o neočekivanom obrtu događaja, očiglednoj nezgodi koja se pretvori u srećnu zgodu, otkrivanju neverovatnog pogleda, pa čak i probanju nove hrane. Zato obožavam to što mogu da snimim fotografiju pomoću modela Canon Zoemini S2 i da je odmah odštampam. Pošto se slike štampaju direktno na samolepljivom papiru, mogu da ih dodam direktno u dnevnik, u kojem će trenutak biti sačuvan zauvek.“ U ovom TikTok video zapisu možete da vidite proces kojeg se pridržava Kia.

2. Ne razmišljajte previše o selfijima

Canon Zoemini S2 stoji na stranici atlasa pored sveske i izbora fotografija sa odmora.

Ogledalo i prstenasto svetlo na modelu Canon Zoemini S2 čine ga idealnim za snimanje spontanih selfija na putovanjima. Možete da podesite kašnjenje do tri sekunde pomoću tajmera u aplikaciji Canon Mini Print, da biste vi i vaši prijatelji imali vremena da uđete u kadar.

„Dani kada ste morali da pitate nasumičnu osobu da vas fotografiše predstavljaju prošlost. Zahvaljujući objektivu-ogledalu na modelu Canon Zoemini S2, vidim odraz sebe i grupe, a vođice u tražilu pružaju indikaciju o tome šta je u kadru, pa mogu da budem sigurna da ćemo svi stati na fotografiju“.

Ako putujete sami, takođe možete da koristite smartfon kao daljinski okidač pomoću aplikacije Canon Mini Print, da biste dobili selfi sa pozadinom koja oduzima dah. Kada su u pitanju selfiji, Kia savetuje da budete prirodni. „Ponekad su fotografije za koje u trenutku snimanja smatrate da su „najčudnije“ ili „najgore“ – u stvari najbolje. Pregledanje dnevnika ili albuma sa nameštenim selfijima nije ni približno toliko zabavno kao pregledanje spontanih selfija koji verno prenose kako ste se osećali na nekom mestu ili u određenom trenutku.“

3. Prilagodite fotografije

Ruke dodiruju smartfon na kojem je prikazana fotografija na koju se dodaje grafika. Telefon stoji na otvorenom dnevniku sa putovanja, a Canon Zoemini S2 se nalazi sa strane.

Dajte ličnu notu fotografijama ili dodajte vremenske oznake i detalje o lokaciji pomoću okvira, nalepnica, oblika i opcija rasporeda u aplikaciji Canon Mini Print.

AplikacijaCanon Mini Print idealna je za dodavanje zabavnih prilagođavanja fotografijama. Možete da isprobate kadar, da stavite filter ili da dodate sopstvene crteže i beleške. Možete čak i da objedinite omiljene snimke u kolaž uz pomoć pametne alatke za kolaže u aplikaciji ili da pomoću funkcije za uklapanje napravite zanimljiv samolepljivi poster od četiri ili 9 malih snimaka.

„Ako ne mogu da odlučim koje fotografije želim da štampam, pravim kolaž od više fotografija i koristim funkcije za dodavanje zabavnog raznobojnog teksta, što je naročito korisno za dodavanje lokacije na sliku pre štampanja“, kaže Kia.

4. Štampajte fotografije – gde god da se nalazite

Beli Canon SELPHY Square QX10 na površini od tamnog drveta, okružen otiscima fotografija sa belim okvirom, pakovanjem papira za SELPHY Square štampač i otvorenim dnevnikom sa putovanja.

Za slike na koje je zaista ponosna, Kia koristi Canon SELPHY Square QX10 – dok je u pokretu ili kod kuće – za brzo štampanje većih slika koje želi da istakne.

Žena neposredno izvan kadra stoji pored štampača Canon PIXMA na malom stolu i vadi tek odštampanu fotografiju.

Ako želite slobodu da eksperimentišete sa različitim veličinama papira ili softverom za uređivanje kao što je Digital Photo Professional (DPP) kompanije Canon, samo izaberite omiljene fotografije sa odmora koje ste snimili pomoću fotoaparata i koristite štampač kao što je serija Canon PIXMA TS5350a.

Canon Zoemini S2 vam omogućava da štampate u pokretu i da dodajete slike direktno u dnevnik, ali postoji i nekoliko različitih opcija za štampanje uspomena sa odmora, bilo na putovanjima ili kada dođete kući.

Ako želite da uključite slike koje dele prijatelji sa kojima putujete ili fotke sa telefona, možete da povežete smartfon sa džepnim štampačem Canon Zoemini, za fotografije od 50 x 76 mm otporne na razmazivanje, cepanje i vodu, gde god da se nalazite. Canon Zoemini je takođe kompatibilan sa aplikacijom Canon Mini Print, pa možete da dodajete filtere, kadrove i ilustracije.

Canon SELPHY Square QX10 daje veće otiske od 68 x 68 mm sa bogatim, živopisnim bojama na papiru za nalepnice, sa okvirom za beleške. „Veća slika daje bolju vizuelnu upečatljivost, pa SELPHY Square QX10 koristim za ono što zovem „istaknute slike“, objašnjava Kia. „To su glavne slike na stranici dnevnika, oko kojih raspoređujem manje fotografije sa štampača Canon Zoemini S2.

„Ako mi se neka fotografija toliko sviđa da stalno želim da je gledam, a ne samo kada otvorim dnevnik, koristim Canon PIXMA TS5351 (sada ga je nasledila serija Canon PIXMA TS5350a) za štampanje na foto-papiru veličine 10 x 15 cm i uramljivanje slike kako bih je izložila u domu ili je poklonila nekome ko je bio na putovanju sa mnom“, dodaje ona.

5. Odaberite dnevnik

Dnevnik sa putovanja je otvoren na zadnjoj strani. Sa leve strane je fotografija sa odmora sa jarkim crtežima i pocepanim papirima oko nje, a sa desne strane je zalepljena koverta, uz ruku koja uklanja fotografiju iz koverte.

Ostavljanje vremena za pravljenje dnevnika znači da izdvajate vreme za sebe, tokom kojeg možete da razmišljanje o iskustvima i da pažljivo izaberete šta ćete dodati na stranice. Iako pravite dnevnik o prošlosti i čuvate uspomene za budućnost, takođe provodite vreme u aktuelnom trenutku, fokusirajući se na umetnički proces, što može imati istinski terapeutski efekat. Ovakva vrsta pravljenja dnevnika takođe doprinosi osećaju ispunjenosti, jer vam daje prostor za eksperimentisanje sa svojom kreativnom stranom.

„Pravljenje dnevnika je veoma oslobađajući medij, nema pravila i može da bude ono što vam treba“, naglašava Kia. „Svaka vrsta sveske može da bude dnevnik. Sa tvrdim povezom, sa mekim povezom, postavljena ili sa praznim stranicama – izbor je u potpunosti na vama. Eksperimentisala sam sa raznim vrstama dnevnika u prošlosti, čak sam ih sama pravila ili koristila stare knjige pretvarajući ih u dnevnike, pravljenjem kolaža na stranicama.“

Kia preporučuje korišćenje dnevnika koji je dovoljno čvrst da zaštiti stranice, ali i dovoljno mali da stane u torbu. Ona takođe voli da dnevnik ima džep sa zadnje strane, kako biste mogli da držite suvenire na sigurnom – ako nemate džep, možete da ga napravite tako što ćete zalepiti kovertu na stranicu dnevnika. „Uvek držim spajalice za papir u kompletu za vođenje dnevnika sa putovanja, koje su korisne za kačenje fotografija na stranice na koje planirate da ih dodate“, dodaje ona.

6. Pustite mašti na volju

Ruka stavlja odštampane kružne nalepnice na stranicu dnevnika. Pored dnevnika je Canon Zoemini S2, koji štampa list sa još dve kružne nalepnice na kojima je jarkocrveni cvet.

Kia voli da koristi pakovanje Canon unapred isečenih kružnih nalepnica za dodavanje u dnevnik detalja sa mesta koje je posetila. „U Kostariki sam fotografisala zanimljivo cveće i divlje životinje i odštampala te fotografije kao kružne nalepnice koje ću rasporediti po stranicama dnevnika, dodavši detalje u boji bez zauzimanja mesta, kao kad bih dodala još jednu fotografiju pune veličine – dobro je za stranice na kojima želite puno da pišete.“

Dve ruke drže otvorene stranice dnevnika sa putovanja, prikazujući izbor pečata, fotografija, natpisa i ilustracija, sa mnogo zelenih i plavih nijansi.

Kia predlaže zabavnu ideju za izbor fotografija za stranicu dnevnika ako ste na putovanju sa drugim osobama: organizujte fotografsko takmičenje. „Postavite zadatak – da fotografišete nešto određeno ili da samo „zabeležite dan“ – zatim delite fotografije međusobno“, objašnjava ona. „Svaka osoba bira pobedničku fotografiju iz galerije druge osobe, i štampate pobedničke fotografije koje možete da dodate u dnevnik.“

„Započnite aranžiranjem fotografija i suvenira na stranicama, pomoću beleški dodajte željene zapise, a zatim finiširajte popunjavanjem prostora bojom“, objašnjava Kia.

Kao pomoć pri navigaciji po stranicama možete da koristite Canon papir sa unapred isečenim kružnim nalepnicama, što vam omogućava da, između ostalog, kreirate nalepnice sa brojevima za svaki dan putovanja, nazive mesta ili naslove poglavlja.

Ako nemate ideja ili vam svakodnevno snimanje putovanja nije zanimljivo, tematske stranice predstavljaju način da ostanete inspirisani. „Dnevnik možete da vodite po bojama, gde svaku stranicu popunjavate fotografijama, suvenirima ili nalepnicama sa putovanja koje odgovaraju jednoj boji“, predlaže Kia. „Ili zašto ne biste napravili stranicu o hrani i piću, stranicu o smešnim trenucima i stranicu o aktivnostima koje ste probali?

„Postoji toliko mogućnosti, a pravljenje dnevnika sa putovanja je veoma lično – možete da ga prilagodite kako god želite.“Napisala Rejčel Segal Hamilton

Slični proizvodi

Srodni članci

 • KREATIVNO ŠTAMPANJE

  Vizuelizujte svoj stil za odmor

  Unapredite kofer i organizujte se uz Canon Zoemini 2.

 • KREATIVNO ŠTAMPANJE

  Vrhunski festivalski prijatelji

  Sačuvajte uspomene u pokretu uz asortiman džepnih fotoaparata Canon Zoemini.

 • KREATIVNO ŠTAMPANJE

  Kreirajte sopstvenu knjigu priča

  Pustite mašti na volju u ručno napravljenoj knjizi priča pomoću štampača Canon SELPHY CP1500.

 • ŠTAMPANJE

  Najbolji štampači za pravljenje rukotvorina

  Od porodičnih projekata do profesionalne završne obrade, kompanija Canon ima savršen štampač za vas.