ŠTAMPANJE

Najbolji štampači za dizajnere

Bez obzira na to da li radite kod kuće ili u studiju, evo kako da izaberete savršen štampač za grafički dizajn prema svojim potrebama.
Canon PIXMA TR150 štampa sliku male plave vaze, a inspiracija za sliku se nalazi pored njega.

Kako načini rada postaju sve fleksibilniji, sve je važnije da kućna kancelarija ili studio budu opremljeni alatkama za grafički dizajn koje su vam potrebne za efikasan rad. Za one koji rade u kreativnim branšama, naročito dizajnere, štampač predstavlja osnovnu alatku. Od pregledanja rasporeda do kreiranja štampanih kopija za odobrenje od strane klijenta i obavljanja svakodnevne administracije, štampač visokog kvaliteta može da vam uštedi vreme i da vam pomogne da dobijate poslove. Ali na koje karakteristike bi trebalo da obratite pažnju?

Oštar tekst i detalji dizajna, glatki prelazi, vernost boja i postojan kvalitet štampe predstavljaju osnovne zahteve za pregledanje od strane klijenata. Svestranost je još jedan ključni atribut štampača. Kao dizajner, možete da dobijete zadatak da napravite bilo šta, od vizitkarti i flajera do otisaka veličine postera, pa će vam štampač koji podržava širi asortiman tipova i formata medija pružiti više kreativnih opcija i smanjiti broj poseta lokalnoj štampariji. Pouzdanost i jednostavnost korišćenja takođe su veoma važni, kao i funkcije za praktičnost, poput bežične veze, automatskog uvlačenja papira i velikih brzina štampe.

Kako bismo vam pomogli da odlučite koje opcije za profesionalno štampanje najbolje odgovaraju vašim potrebama, sastavili smo ovaj vodič za tehnologiju za kreativno štampanje kompanije Canon. Sadrži pregled vrhunskih PIXMA štampača i isplativih modela MAXIFY, a svi oni pružaju visok kvalitet štampe, pa možete da pronađete savršen model.

Najbolji kućni štampači za grafičke dizajnere

Poslovni letak izlazi iz štampača Canon PIXMA.

Canon PIXMA TS7650i ima ekran u boji osetljiv na dodir sa inovativnim interfejsom Switch UI, koji vam omogućava da prilagodite funkcije svojim potrebama, čime se ubrzava radni proces.

Neki od najnovijih štampača PIXMA i MAXIFY kompanije Canon namenski su dizajnirani za hibridni rad. Kompaktnost, lako podešavanje, korisne funkcije i intuitivne komande predstavljaju ključne faktore, kao i isplativost. Canon PIXMA TS7650i je budžetski štampač koji je dovoljno mali da može da se uklopi u skučene prostore, ali ima veće glave za štampanje nove generacije za velike brzine štampe od približno 15 otisaka u minuti1 i 10 otisaka u minuti za monohromatske dokumente i dokumente u boji, tim redosledom, uz poboljšanu obradu slike radi maksimalnog povećavanja kvaliteta štampe.

Kako bi stvari bile jednostavne, koristi samo dva kartridža sa mastilom, oba sa ugrađenim glavama za štampanje: trobojni kartridž sa mastilom zasnovanim na boji za vrhunsko štampanje fotografija i crni kartridž sa pigmentnim mastilom. To je prvi „kućni štampač“ kompanije Canon sa pigmentnim crnim mastilom otpornim na mrljanje, koje je pogodno za korišćenje markera. Prednosti Wi-Fi veze uključuju direktno štampanje i skeniranje pomoću pametnih uređaja. PIXMA TS7750i dodaje mehanizam za automatsko uvlačenje dokumenata kapaciteta 35 listova za jednostavno skeniranje i kopiranje višestraničnih dokumenata.

Oba modela takođe su kompatibilna sa PIXMA Print Plan kompanije Canon, uslugom zasnovanom na pretplati koja prati nivoe mastila u štampaču i isporučuje nove kartridže na kućnu adresu čim otkrije da su pri kraju, čime vam štedi do 50% u odnosu na standardnu cenu mastila.2

Kao i kod mnogih drugih Canon štampača, među aplikacije za podršku spadaju Easy-PhotoPrint Editor za uređivanje fotografija, kao i kreiranje kolaža, postera i drugih materijala pomoću različitih predložaka, kao i Canon Easy-Layout Editor za kombinovanje, raspoređivanje i štampanje više slika. Aplikacija Canon PRINT pruža ažuriranja statusa štampača i nivoa mastila u realnom vremenu, i omogućava izvršenje zadataka održavanja, uz opcije za štampanje, skeniranje i kopiranje direktno sa pametnog uređaja. Tu je i Canon PosterArtist, sa mnoštvom prilagodljivih predložaka za kreiranje i štampanje bilo čega, od flajera do postera i banera.

Najbolji štampači za grafički dizajn za velike projekte

Štampač iz serije Canon PIXMA TS9550 na stolu pored laptopa, beležnice, fotografija i olovaka.

Štampač iz serije Canon PIXMA TS9550 može da pravi A3 otiske bez margina, a nije mnogo veći od standardnog A4 štampača. © Natasha Alipour

Ženska ruka okreće list papira kako bi demonstrirala mogućnosti dvostrane štampe modela Canon PIXMA TS9550.

Automatsko dvostrano štampanje i mehanizam za automatsko uvlačenje dokumenata kapaciteta 20 listova samo su dve od mnoštva funkcija štampača Canon PIXMA TS9550. © Natasha Alipour

Višenamenski štampač Canon PIXMA TS9550 zauzima skoro isto mesta kao A4 štampač, ali može da pravi A3 otiske bez margina i ima mnoštvo funkcija koje dizajnerima omogućavaju da produktivnije koriste vreme. LCD ekran od 10,8 cm osetljiv na dodir omogućava lako podešavanje postavki, dok automatsko dvostrano štampanje i mehanizam za automatsko uvlačenje dokumenata kapaciteta 20 A4 listova smanjuje potrebu za dopunjavanjem. Takođe je u pitanju dobro povezan model, sa Ethernet i bežičnim opcijama, kao i podrškom za AirPrint (iOS) i Mopria (Android), uz aplikaciju Canon PRINT koja vam omogućava da štampate, skenirate i kopirate ideje i inspiraciju direktno sa pametnog uređaja.

Naravno, ultimativni test štampača je sam kvalitet štampe, a serija Canon PIXMA TS9550 koristi pet ChromaLife100 kartridža sa mastilom, uključujući pigmentno crno mastilo za oštar tekst i četiri odvojena CMYK mastila zasnovana na bojama, za detaljne otiske sa trajanjem u albumu do 100 godina.3 Podržava širok asortiman kreativnih medija, uključujući sjajne, lustre, mat i fine umetničke papire, kao i diskove na kojima može da se štampa. XL kartridži visokog učinka su dostupni pored standardnih opcija, kako bi se smanjili troškovi rada. Takođe je kompatibilan sa uslugom Auto-Ink Delivery kompanije Canon. Prijavite se za nju i dobijaćete zamenske kartridže na kućnu adresu kada trenutni budu pri kraju, pa ne morate da brinete da ćete ostati bez mastila usred važnog zadatka.

Ako vam nije potreban štampač sa ugrađenim skenerom, razmotrite Canon PIXMA iX6850. Ovaj slično kompaktni A3+ štampač takođe koristi istu kombinaciju pet pigmentnih mastila i mastila zasnovanih na boji, dok A3+ model PIXMA iP8750 sa šest mastila dodaje sivo mastilo zasnovano na boji, čime se povećava spektar boja i dodatno poboljšava kvalitet monohromatske štampe.

Najbolji štampači za niske troškove rada

Štampač Canon PIXMA G6040 štampa sliku logotipa

Canon PIXMA G6040 može da odštampa do 18.0004 stranica pomoću samo tri boce sa crnim mastilom, što ga čini pametnim izborom za one sa ograničenim budžetom. © Jake Baggaley

Osoba sedi za malim stolom i radi na laptopu. Na stolu iza laptopa nalazi se štampač Canon PIXMA.

Unapređeni Canon PIXMA GX1040 napravljen je tako da se potpuno uklopi u kućnu kancelariju, pošto je veoma kompaktan za štampač MegaTank. Kao i sa drugim Canon štampačima sa dopunjivim mastilom, boce sa mastilom imaju jedinstvene grliće, pa svaku boju možete da sipate samo u odgovarajući rezervoar. Ugrađeni ventil sprečava prepunjavanje i potencijalno prosipanje.

Za dizajnere kojima su potrebna rešenja za kreativno štampanje radi pravljenja velikog broja štampanih kopija za pregled, model iz MegaTank asortimana štampača Canon PIXMA G serije predstavlja veoma praktičnu opciju. Canon PIXMA G6040 ima četiri dopunjiva kartridža sa mastilom visokog učinka i može da pruži do 18.0004 stranica pomoću tri boce sa crnim mastilom ili 7.700 stranica pomoću kompleta mastila u boji. Takođe može da se pohvali kapacitetom za običan papir od 350 listova i automatskim dvostranim štampanjem, pa možete manje vremena da provodite u dopunjavanju štampača PIXMA G6040 papirom i mastilom, a više brinući se o kreativnoj strani stvari.

Tehnologija glave za štampanje u modelu PIXMA G6040 garantuje oštre i detaljne otiske, kao i štampanje bez margina od kvadrata dimenzija 89 x 89 mm do A4. Takođe je u pitanju svestrani tri-u-jedan uređaj, sa mašinom za kopiranje i A4 skenerom, što vam omogućava da uvezete umetničke sadržaje i drugi izvorni materijal u projekat, bez potrebe za dodatnim hardverom. PIXMA G6040 takođe ima podršku za informatički oblak, pa dizajnerska rešenja možete da štampate sa bilo koje lokacije pomoću kompatibilnih usluga, kao što su Google Drive i Dropbox.

Da biste još više smanjili troškove rada, višenamenski MegaTank štampač 3-u-1 MAXIFY GX3040 pruža najbolje troškove u klasi po stranici i ukupne troškove posedovanja. Može da odštampa 6.0004 monohromatskih stranica ili do 14.000 stranica u boji pomoću jednog kompleta boca sa pigmentnim mastilom, a te cifre se povećavaju na 9.000 i 21.000 stranica, tim redosledom, u ekonomičnom režimu. MAXIFY GX4040 dodaje mehanizam za automatsko uvlačenje dokumenata kapaciteta 35 listova i interfejs na ekranu u boji osetljivom na dodir, a oba omogućavaju veoma brzo štampanje od 18 slika u minuti za monohromatski i 13 slika u minuti u boji. Još jedan bonus koji pružaju ova dva štampača je to što imaju dodatni treći ulagač papira sa zadnje strane. Horizontalni dizajn ležišta za ručno uvlačenje omogućava štampanje na kartonu debljine do 0,7 mm i kreiranje banera dužine do 1,2 metra.

Kao izuzetno kompaktni 3-u-1 MegaTank štampač, MAXIFY GX1040 je dizajniran za hibridne radnike, uz prilagodljivi interfejs na ekranu u boji osetljivom na dodir, koji omogućava besprekornu integraciju za dizajnere koji rade kod kuće. Ima dovoljan kapacitet za 3.0004 monohromatskih stranica ili do 3.000 stranica u boji pomoću jednog kompleta boca sa mastilom, a kao i kod PIXMA G6040, sva pigmentna mastila izuzetno su otporna na mrljanje i korišćenje markera, za monohromatske dokumente i dokumente u boji. Canon MAXIFY GX2040 dodaje mehanizam za automatsko uvlačenje dokumenata kapaciteta 35 listova.

Najbolji štampači za dizajnere u pokretu

Muškarac sedi za stolom i pregleda slike koje su upravo odštampane na štampaču Canon PIXMA TR150.

Canon PIXMA TR150 brzo daje živopisne otiske zahvaljujući hibridnom sistemu mastila i brzinama štampe do 5,5 slika u minuti. © Jake Baggaley

Osoba drži Canon SELPHY Square QX10 dok štampa logotip za projekat.

Dovoljno mali da možete da ga ponesete svuda, Canon SELPHY Square QX10 napaja se pomoću punjive baterije i idealan je ako radite na udaljenim lokacijama bez pristupa naponskoj mreži.

Bez obzira na to da li ste grafički dizajner koji želi da pravi probne kopije za prezentaciju klijentu dok ste na putu ili radite na daljinu ili samo želite da oslobodite malo prostora u kućnoj kancelariji, tanki i lagani štampač Canon PIXMA TR150 predstavlja odličan izbor. Ovaj prenosivi štampač može da štampa dokumente i fotografije bez margina do formata A4 i može da se napaja iz mreže ili pomoću opcione baterije, za zaista mobilno rešenje.

PIXMA TR150 koristi hibridni sistem mastila sa pigmentnim crnim mastilom i odvojenim bojama, za živopisne otiske za arhiviranje. Takođe je brz, sa brzinama štampe do 5,5 slika u minuti1 u boji i 9 slika u minuti crno-belo. Takođe je kompatibilan sa kovertama i specijalizovanim papirom, uključujući Canon papir za štampanje visoke rezolucije, mat foto-papir i dvostrani mat papir.

Svi priključci i kablovi nalaze se sa jedne strane štampača, pa lako možete da ga postavite na uska mesta, a dolazi sa podrškom za Wi-Fi na 2,4 GHz i 5 GHz5, kao i za Wi-Fi Direct, pa možete da nastavite bežično da štampate kada nemate pristup internet ruteru. Tu je čak i OLED ekran od 1,44 inča, pa takođe možete direktno da proverite status veze, pristupite postavkama i proverite nivoe mastila.

Ako vaše potrebe za mobilnim štampanjem nisu tako zahtevne, Canon SELPHY Square QX10 koji se napaja pomoću punjive baterije daje slike formata 68 x 68 mm sa okvirom po kojem može da se piše, pa možete da dodajete beleške i komentare, što je idealno za kreiranje table sa slikama.


Napisali Markus Hokins i Metju Ričards

 1. Brzine štampanja dokumenata predstavljaju prosečne ESAT vrednosti sa testom za kancelarijsku opremu u podrazumevanom jednostranom režimu, ISO/IEC 24734. Brzina štampanja fotografija zasnovana je na podrazumevanoj postavci (pomoću ISO/JIS-SCID N2), na foto-papiru Plus Glossy II i ne podrazumeva vreme koje je potrebno za obradu podataka na matičnom računaru.
 2. PIXMA Print Plan dostupan je samo za stanovnike Austrije, Belgije, Danske, Finske, Francuske, Nemačke, Italije, Norveške, Holandije, Španije, Švedske, Švajcarske, Republike Irske i Ujedinjenog Kraljevstva.
 3. Foto-papiri kompatibilni sa ChromaLife 100 uključuju foto-papir Pro Platinum, foto-papir Plus Glossy II, foto-papir Plus Semi-Gloss i sjajni foto-papir. Na osnovu ubrzanog testiranja od strane kompanije Canon, u uslovima odlaganja na tamnom mestu, uz kontrolisanu temperaturu, vlažnost i prisustvo gasova, radi simuliranja odlaganja u albumu sa plastičnim koricama. Canon ne može da garantuje dugotrajnost otisaka; rezultati mogu da se razlikuju u zavisnosti od odštampane slike, vremena sušenja, uslova prikazivanja/odlaganja i faktora okruženja.
 4. Učinak predstavlja procenjenu vrednost na osnovu metoda za pojedinačno testiranje kompanije Canon, uz upotrebu grafikona ISO/IEC 24712 i simulaciju uzastopnog štampanja sa zamenskim kartridžima sa mastilom nakon početnog podešavanja.
 5. Podrška za 5 GHz možda će biti nedostupna u vašem regionu.

Srodni proizvodi

Srodni članci

 • ŠTAMPANJE

  Prava Canon aplikacija za štampanje po vašoj meri

  Pokažite kreativnost i organizujte se uz aplikacije kompanije Canon za štampanje – dostupna je odgovarajuća za svaki projekat.

 • ŠTAMPANJE

  Najbolji štampači za kućne kancelarije

  Učinite rad od kuće izuzetno jednostavnim uz štampače Canon PIXMA i MAXIFY.

 • ŠTAMPANJE

  Kako da koristite bežični štampač

  Pametni načini da na najbolji način iskoristite bežični štampač.

 • ŠTAMPANJE I RUKOTVORINE

  Objašnjenje tipova papira

  Istražite različite tipove Canon papira uz ovaj praktični vodič za kupce.