ČLANAK

Canon EOS-1D X Mark III: Kvalitet slike

Canon EOS-1D X Mark III
© Marina Cano – Canon ambasador

Dobro svetlo, slabo svetlo, potpuno bez svetla… bez obzira na uslove, Canon EOS-1D X Mark III daje vrhunski kvalitet slike. Od dubine detalja u senci do preciznosti boja, možete da budete sigurni da će slike koje snimate biti potpuno spektakularne.

Namenski CMOS senzor od 20,1 MP

Canon EOS-1D X Mark III koristi novu generaciju naše napredne CMOS tehnologije snimanja slike. Prilagođeni senzor punog formata ima rezoluciju od 20,1 MP – pruža idealan balans između kvaliteta slike, performansi i brzine radnog procesa.

Canon EOS-1D X Mark III

U poređenju sa prethodnicima, Canon EOS-1D X Mark III pruža povećan dinamički opseg, napredniju redukciju šuma pri svim ISO osetljivostima i brže očitavanje podataka slike. Matični opseg ISO osetljivosti sada je između ISO 100 i ISO 102.400, uz mogućnost proširivanja do zadivljujućih ISO 50–819.200, što postavlja nove standarde performansi pri slabom osvetljenju.

Canon EOS-1D X Mark III takođe ima Gausov niskopropusni filter (LPF) koji efektivnije smanjuje efekat moarea u odnosu na LPF standardnog dizajna, uz pružanje oštrije i detaljnije slike.

DIGIC X procesor slike

Canon EOS-1D X Mark III ima jedan DIGIC X procesor, koji donosi nove nivoe performansi u ruke fotografa koji ne pristaju na kompromise. Takođe postavlja nove standarde energetske efikasnosti. U stvari, trajanje baterije je više nego udvostručeno u odnosu na model EOS-1D X Mark II.*

Očekujte brzinu snimanja od 20 kadrova u sekundi u režimu prikaza uživo i 16 kadrova u sekundi uz optičko tražilo modela Canon EOS-1D X Mark III, oba sa uzastopnim AF i AE, kao i baferom za više od 1.000 snimaka. Međutim, DIGIC X ne pruža samo brzinu.

DIGIC X takođe pruža niže nivoe šuma pri svim ISO osetljivostima, poboljšanu oštrinu sa potpuno novim podešavanjem jasnoće i dodatni dinamički opseg, zahvaljujući unapređenim tehnologijama Auto Lighting Optimizer (ALO) i Highlight Tone Priority+.

*Na osnovu CIPA standarda

Canon EOS-1D X Mark III

DIGIC X takođe pokreće AF sa detaljnim učenjem na modelu Canon EOS-1D X Mark III, kao i Digital Lens Optimizer mogućnosti u fotoaparatu. Ova obrada slike rešava optičke probleme koje nije moguće rešiti samo putem dizajna objektiva, kao što su aberacije i difrakcija. Pošto Digital Lens Optimizer uopšte ne usporava Canon EOS-1D X Mark III, sada mogu da ga koriste foto-reporteri, sportski fotografi i fotografi divljih životinja koji koriste velike brzine snimanja.

Izbor formata datoteka

Canon EOS-1D X Mark III pruža veliki izbor formata datoteka slika, pa možete da izaberete onaj koji najbolje odgovara trenutnom zadatku.

CR3 Raw datoteka

Format datoteka CR3 Raw sada je dostupan i na seriji EOS-1D.

  • Omogućava nekomprimovano snimanje – uz maksimalan kvalitet slike sa ogromnim dinamičkim opsegom i 16.384 nijanse po kanalu boje. Idealno je za slike koje će proći detaljnu obradu u post-produkciji.
  • Takođe omogućava pravljenje komprimovane datoteke, čime se štedi do 40 procenata na veličini datoteke, uz veoma malo primetan pad kvaliteta slike direktno iz fotoaparata.

Naš softver Digital Photo Professional potpuno podržava CR3 Raw datoteke i besplatno se dobija uz Canon EOS-1D X Mark III, a podržavaju ih i veliki nezavisni proizvođači softvera, kao što su Adobe i Apple.

JPEG i HEIF datoteke

Kada je potrebno da brzo prebacite slike, JPEG nemaju zamenu – tj. nisu je imale do sada. Canon EOS-1D X Mark III vam omogućava da snimate i HEIF datoteke (format slike visoke efikasnosti), koje su zasnovane na HVEC video kodeku.

HEIF pružaju poboljšan kvalitet slike u poređenju sa JPEG datotekama, ali uz približno istu veličinu. Ovaj format podržava 10-bitne boje, za veći dinamički opseg, što omogućava snimanje HDR PQ slika.

Kompatibilnost HEIF datoteka sve je šira, a te datoteke takođe je moguće obraditi u fotoaparatu i pretvoriti ih u standardne JPEG datoteke.

Izuzetno precizno merenje ekspozicije

Namenski RGB+IR senzor za merenje sa 400.000 piksela diže preciznost ekspozicije na nove visine, uz 400.000 piksela grupisanih u 216 zona za merenje. Kada koristite optičko tražilo fotoaparata, osvetljenost se procenjuje u svakoj zoni, a ekspozicija se izračunava sa izuzetnom preciznošću.

U pitanju je senzor za ekspoziciju koji vidi poput vas – u punoj boji. Može da detektuje lica i druge predmete, kao i da pomogne AF sistemu fotoaparata da ih održava oštro fokusiranim dok se pomeraju u kadru.

Canon EOS-1D X Mark III

Senzor detektuje infracrveno i vidljivo svetlo, što mu pomaže da prepoznaje subjekte koji snažno odbijaju infracrveno svetlo i da kompenzuje za to prilikom izračunavanja ekspozicije. Osetljivost na infracrveno svetlo takođe doprinosi sprečavanju grešaka pri automatskom fokusiranju u situacijama sa mešanim osvetljenjem i poboljšava preciznost tehnologija Auto White Balance, Picture Style Auto, Auto Lighting Optimizer i Flicker Detection.

Canon EOS-1D X Mark III
© Marino cano

E-TTL balans

RGB+IR senzor za merenje sa 400.000 piksela na modelu Canon EOS-1D X Mark III takođe omogućava precizno merenje ekspozicije blica, a nova opcija E-TTL balansa dodata je kako bi fotografi imali veću kontrolu nad načinom kombinovanja blica i ambijentalnog svetla.

Odnos osvetljenja može da se bira između prioriteta ambijentalnog (gde je prirodno svetlo dominantni izvor, a blic je svetlo za popunu) i prioriteta blica (gde su uloge zamenjene). Takođe je dostupan standardni režim, u kojem blic i ambijentalno svetlo imaju podjednak udeo, slično kao na postojećim EOS fotoaparatima.


< Nazad na pregled modela Canon EOS-1D X Mark III

Srodni članci