panning shot of bike in the air

Snimanje kretanja

Kako da dočarate kretanje na fotografiji

Suština akcione fotografije je u beleženju uzbuđenja, kretanja i doživljaja brzine. Međutim, dilema sa kojom se fotografi suočavaju je kako to kretanje dočarati na fotografiji.

Velika brzina zatvarača neophodna je za zamrzavanje akcije i dobijanje oštrih slika. Ali, na primer, snimanje automobila koji se kreće brzinom od 320 km/h pomoću veoma velike brzine zatvarača daće sliku na kojoj će izgledati kao da automobil stoji. Gledaocu je teško dočarati doživljaj kretanja pomoću takve slike.

Možete da pročitate ovaj članak o švenkovanju, tehnici koja podrazumeva smanjivanje brzine zatvarača i praćenje subjekta dok snimate. Ovo je odličan način za dočaravanje kretanja, ali je primenljiv samo u određenim situacijama. Takođe je potrebno dosta vežbe da biste postojano dobijali dobre rezultate.

Uz principe švenkovanja, možete da koristite brzinu zatvarača da biste dočarali kretanje bez potrebe za pomeranjem fotoaparata do kraja – probajte da smanjite brzinu zatvarača sa 1/1.000 s na 1/640 s, a čak i to blago smanjenje brzine zatvarača može nežno da zamuti delove subjekta koji se brzo kreću, kao što su točkovi na automobilu u pokretu ili krila ptice. Takođe, steknite naviku da pratite subjekat kroz tražilo dok snimate – čak i pri većim brzinama zatvarača, pomoću ove tehnike možete da dočarate kretanje, dok je ona nezamenljiva kada koristite male brzine zatvarača.

Postoje i druge tehnike koje možete da koristite za dočaravanje kretanja pored menjanja brzine zatvarača. Potražite ključnu akciju u sceni. Snimanje jednog subjekta u sceni je u redu, ali dva subjekta koji se zajedno kreću mogu da dočaraju ideju brzog kretanja i akcije.

Pored tandemske akcije, potražite karakteristike scene do kojih dolazi usled brzine i kretanja, dim pneumatika, trag u vodenim sportovima, prašina ili blato koji se dižu na konjičkim trkama su primeri kako možete da zabeležite ideju kretanja.

Takođe možete namerno da zamutite fotografije. Fokusiranjem subjekta, primenom kratkog vremena ekspozicije i pomeranjem fotoaparata suprotno od kretanja akcije, možete da kreirate zamućene boje koje dočaravaju kretanje.

Srodni članci
Learn to use panning for better action photos

OSNOVE FOTOGRAFISANJA

Naučite kako da snimate bolje fotografije akcije pomoću švenkovanja

Bez obzira na zamisao, švenkovanje je odlična veština. Naučite kako da upravljate fotoaparatom da biste dobili savršen snimak.

Capturing motion photography

OSNOVE FOTOGRAFISANJA

Fotografisanje pokreta

Kada fotografišete pokret, morate da birate između zamrzavanja radnje ILI dozvoljavanja kreativnog zamućenja koje će odraziti ideju pokreta na vašim fotografijama. Tutor iz kompanije Canon, Brajan Vorli, deli svoje najbolje savete za fotografisanje pokreta.

Shoot sharper fast-moving action

SPORTSKA FOTOGRAFIJA

Oštrije fotografisanje brze akcije

Za pravljenje odličnih snimaka akcije, poput urbanih surfera na reci, snoubordera ili trkača, potrebno je razmišljati unapred. Prvo je potrebno da razmislite o tome šta želite da snimite, koliko brzo se kreće subjekat i odakle ćete snimati.

Slični proizvodi

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike