A dirt-bike speeds through a puddle, creating a spray of water.

BRZINA ZATVARAČA

Kako da ovladate brzinom zatvarača

Promena brzine zatvarača fotoaparata predstavlja jedan način za podešavanje ukupne ekspozicije slike. Međutim, ima i kreativne primene, pa vam omogućava da kontrolišete količinu zamućenja (ili njegovo nepostojanje) na slikama.

Evo pet saveta koji će vam pomoći da ovladate brzinom zatvarača i da ostvarite veću kontrolu nad akcionom fotografijom, bez obzira na to da li snimate sportski dan u školi pomoću EOS M fotoaparata bez ogledala ili motosport pomoću EOS DSLR modela.

1. Upravljajte brzinom zatvarača

The screen of the Canon EOS 90D showing the Tv (Time Value) settings.
Da biste preuzeli direktnu kontrolu nad brzinom zatvarača, fotoaparat podesite na prioritet zatvarača (ili Tv, što označava Time Value (Vremenska oznaka)).

Na većini EOS fotoaparata postoji specijalni scenski režim „Sport“ koji automatski podešava postavke ekspozicije i fokusa fotoaparata za snimanje subjekata u pokretu. Na ovaj način ćete dobiti odlične rezultate, ali možete da povećate stepen kontrole kada želite da pokažete kreativnost, postignete određeni efekat ili da se prilagodite specifičnim uslovima, na primer, kada sa razdaljine, iz ruke snimate subjekat koji se brzo kreće.

Da biste preuzeli direktnu kontrolu nad brzinom zatvarača, fotoaparat podesite na prioritet zatvarača (ili Tv, što označava Time Value (Vremenska oznaka)). Brzinu zatvarača možete da podesite okretanjem glavnog točkića na fotoaparatu ili pomoću ekrana osetljivog na dodir koji je dostupan na mnogim EOS fotoaparatima, uključujući Canon EOS M6 Mark II i Canon EOS 90D. Fotoaparat će automatski podesiti otvor blende radi dobijanja standardne ekspozicije. Najveća brzina zatvarača na EOS fotoaparatu je 1/4.000 s ili 1/8.000 s, a najmanja brzina zatvarača koja se automatski podešava je 30 sekundi.

2. Izbegnite podrhtavanje fotoaparata

Što više zumirate subjekat, podrhtavanje fotoaparata postaje primetnije, pa vam je potrebna veća brzina zatvarača da biste to maksimalno poništili. Na slici iznad, koja je napravljena pri 1/50 s, jasno je vidljivo podrhtavanje fotoaparata. Slika ispod prikazuje zamrznutu akciju i napravljena je pri 1/640 s.

Postoje dve stvari koje bi trebalo da uzmete u obzir prilikom izbora brzine zatvarača: da li je dovoljno velika da bi se izbeglo zamućenje usled pomeranja fotoaparata kada snimate iz ruke – takođe je poznato kao „podrhtavanje fotoaparata“ – i koliko brzo se subjekat pomera.

Brzina zatvarača koja je potrebna da bi se izbeglo podrhtavanje fotoaparata zavisi od više faktora, uključujući to da li koristite objektiv sa ugrađenim stabilizatorom slike i koliko je vetrovito. Međutim, žižna daljina objektiva je najvažniji faktor. Što više zumirate, to podrhtavanje postaje primetnije.

Opšte pravilo za eliminisanje ovog problema je da pokušate da koristite brzinu zatvarača koja je ekvivalentna efektivnoj žižnoj daljini ili veća. Stoga sa postavkom objektiva od 50 mm koristite brzinu zatvarača 1/50 s ili veću, a sa 200 mm koristite 1/200 s ili veću. Zatim je potrebno da uzmete u obzir brzinu subjekta – nastavite da čitate.

3. Zabeležite akciju pomoću velikih brzina zatvarača

Srodni članci
A person riding a dirt bike around a track, leaning the bike low to the ground, photographed using camera panning. © Richard Walch

OSNOVE FOTOGRAFISANJA

Fotografisanje sa švenkovanjem za početnike

Otkrijte kako možete da snimate bolje fotografije akcije sa tehnikom švenkovanja pomoću ovih odličnih saveta.

A female athlete in a purple vest leaping over a hurdle.

SPORTSKA FOTOGRAFIJA

Kako da pravite odlične snimke akcije

Saveti za pravljenje neverovatnih akcionih snimaka pomoću Canon fotoaparata.

Iako će brzina zatvarača od 1/250 s zamrznuti subjekat koji se sporo kreće, kao što je osoba koja hoda, potrebna je veća brzina zatvarača da biste dobili oštar snimak osobe koja trči.

Brzina zatvarača potrebna za zamrzavanje subjekta u pokretu zavisi od udaljenosti od fotoaparata, pravca kretanja i brzine subjekta, ali će vam verovatno trebati veća brzina zatvarača nego što mislite. Brzina zatvarača 1/250 s će zamrznuti subjekat koji se sporo kreće, kao što je osoba koja hoda, dok brzine zatvarača između 1/500 i 1/1.000 s mogu da budu potrebne da biste zamrznuli osobu koja trči. Moraćete da idete do 1/1.000, pa čak i do 1/4.000 s, da biste dobili oštre snimke bržih subjekata, kao što su ptice u letu i automobili koji se brzo kreću.

Uporedite ove snimke motocikla u pokretu. Možete da vidite da su motocikl i motociklista zamućeni pri brzini zatvarača 1/200 s, uz odličan opšti doživljaj brzine, ali bez detalja, dok su svi detalji oštri i akcija je zamrznuta pri 1/1.000 s.

Pri brzini zatvarača koja može da se smatra prilično velikom, 1/200 s (iznad), ovaj snimak odlično prenosi doživljaj subjekta u pokretu koji prolazi velikom brzinom, bez beleženja detalja motocikla ili motocikliste. Pri 1/1.000 s (ispod), ovaj snimak zamrzava akciju.

Budite spremni da povećate ISO osetljivost da biste mogli da koristite veće brzine zatvarača, naročito kada fotografišete sport i divlje životinje.

4. Pokažite kreativnost putem švenkovanja

Mana zamrzavanja akcije može da bude to što više ne izgleda kao akcija. Slike subjekata u pokretu često izgledaju dinamičnije ako je subjekat oštar, ali je pozadina zamućena. Da biste postigli taj efekat, proverite da li brzina zatvarača dovoljno mala da biste dobili određeno zamućenje, pa pomerajte fotoaparat sa subjektom, istom brzinom kojom se on pomera. To se zove švenkovanje.

Švenkovanje fotoaparata radi praćenja subjekata u pokretu daje zamućenu pozadinu, čime se dobija dinamičniji izgled akcije.

Brzina zatvarača koja vam je potrebna zavisi od toga koliko se brzo subjekat pomera i od željene količine zamućenja. Da biste povećali verovatnoću da će subjekat biti oštar, AF režim podesite na AI Servo ili Servo, pošto će to omogućiti fotoaparatu da se neprestano prilagođava radi održavanja fokusa na subjektu u pokretu. Objektiv sa ugrađenim optičkim stabilizatorom slike kompenzuje svako vertikalno „podrhtavanje“ dok pomerate fotoaparat horizontalno i obrnuto. Ako na objektivu postoji prekidač za IS režim, postavite ga u položaj 2 za snimke sa švenkovanjem – na toj postavci stabilizuje vertikalno pomeranje, ali omogućava zamućenje usled horizontalnog pomeranja.

5. Koristite male brzine zatvarača da biste zamutili pokrete

Uz fotoaparat na stativu kako bi bio stabilan i korišćenje dugačke ekspozicije (male brzine zatvarača), sve što se kreće – kao što su talasi – biće zamućeno.

Možete da koristite relativno dugačku ekspoziciju – na primer, dužu od jedne sekunde – da biste namerno zamutili sliku. Međutim, da biste sprečili da to dovede do prekomernog eksponiranja snimka, potrebno je da koristite mali otvor blende (veći f-broj, kao što je f/16 ili f/22), nižu ISO postavku ili ND filter kako biste ograničili količinu svetla koja ulazi u fotoaparat. Možete da pomerate fotoaparat tokom eksponiranja (što će zamutiti celu fotografiju) ili da koristite stativ da bi fotoaparat bio statičan i da biste zamutili samo delove scene koji se pomeraju. Pokušajte drugu gornju tehniku da biste umekšali talase i tekuću vodu u pejzažu, odnosno da biste zamutili vozila u pokretu i ljude u gradskoj sceni.

Za ekspozicije duže od 30 sekundi, koristite režim Bulb. Neki fotoaparati kompanije Canon imaju postavku „B“ na točkiću za režim, dok je druge potrebno podesiti na „M“ (Ručno) da biste mogli da prođete kroz brzine zatvarača i da bi se prikazala postavka „BULB“. Daljinski tajmer ili žični daljinski upravljač može da bude koristan za eliminisanje rizika od pomeranja usled pritiskanja dugmeta zatvarača. Takođe možete da koristite Canon Camera Connect App za daljinsko upravljanje fotoaparatom sa smartfona.

Napisao Markus Hokins

Slični proizvodi

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike