AKCIONA FOTOGRAFIJA

Nikada ne propustite trenutak uz ove najbolje objektive za akcionu fotografiju

Bez obzira na to da li su u pitanju plivači koji uskaču u bazen ili skejter usred skoka, postoji primamljiv asortiman isplativih Canon objektiva visokih performansi za snimanje kretanja u sportu.
Plivačica skače unazad u bazen sa ispruženim rukama i stvara luk od kapljica vode.

Suština akcione fotografije je u snimanju subjekata u pokretu, od igre kućnih ljubimaca do ptica u letu, od atletike do sportova sa loptom. Pošto se subjekat brzo pomera, teško je napraviti snimak kakav želite, ali će vam korišćenje fotoaparata i objektiva koji su najpogodniji za snimanje akcije pružiti veliku prednost.

Uopšteno, najpogodniji fotoaparati za fotografisanje akcije imaće napredni sistem automatskog fokusa sa mnoštvom AF tačaka, koji vam pomaže da precizno i neprekidno pratite subjekte čak i kada se kreću nepredvidivo. Takođe bi trebalo da imaju veliku maksimalnu brzinu smenjivanja kadrova u režimu uzastopnog snimanja, uz veliki memorijski bafer, kako biste mogli rafalno da snimite više kadrova.

U idealna tela fotoaparata za akciju spadaju Canon EOS R6 i EOS R7. Oba poseduju osetljivi i inteligentni automatski fokus zasnovan na veštačkoj inteligenciji sa temeljnim učenjem, za praćenje ptica, životinja, ljudi, pa čak i vozila, uz izuzetno velike brzine smenjivanja kadrova.

Ruke koje drže fotoaparat Canon EOS R i objektiv Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM.

Canon opisuje razliku u brzini komunikacije podataka između fotoaparata i objektiva za EF i RF sistem za montažu kao razliku između „mopeda i Šinkansena“, što RF objektive, kao što je Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, čini odličnim izborom za akcione snimke. © James North

Koji tip objektiva je najbolji za snimke akcije?

Brzina je ključna prilikom snimanja subjekata u pokretu, a izuzetno brza komunikacija između RF objektiva kompanije Canon i EOS R tela donosi mnoštvo prednosti, uključujući brzinu i preciznost praćenja automatskog fokusa, uz poboljšanu optičku stabilizaciju slike (IS). Optička stabilizacija slike je izuzetno korisna kada snimate pri velikim telefoto žižnim daljinama, pošto rizik od zamućenih slika usled podrhtavanja fotoaparata postaje mnogo veći. Optička stabilizacija slike u objektivu funkcioniše u kombinaciji sa stabilizacijom slike u telu (IBIS), radi poništavanja pomeranja fotoaparata i maksimalnog smanjivanja zamućenja.

Fotografi koji snimaju akciju žele da uvuku gledaoca u slike kako bi preneli iskustvo stajanja pored terena ili sedenja pored trkačke staze, a objektiv sa velikom žižnom daljinom će vam omogućiti da ispunite kadar subjektom. Telefoto ili supertelefoto zum objektivi obično su najbolja opcija ako snimate sa razdaljine, ali standardni zum objektiv takođe može da bude dovoljan ako znate da ćete moći malo da se približite akciji.

Profesionalni sportski fotograf verovatno će koristiti velike, vrhunske sportske objektive, uključujući profesionalne zum i supertelefoto objektive. Međutim, kompanija Canon takođe pruža osnovne telefoto objektive koji su svakako izuzetno sposobni da snimaju akciju i pruže izuzetno oštar kvalitet slike. Ovo su najbolje opcije za različite budžete.

Najbolji početnički objektiv za fotografisanje akcije: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Skejter obučen u farmerke i belu majicu izvodi odvažan trik na rampi u skejt parku sa puno grafita.

Nije vam uvek potreban telefoto objektiv. Standardni zum objektiv, kao što je Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, idealan je kada ste blizu akcije ili želite da uključite okruženje kako biste postavili scenu. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 48 mm, 1/180 s, f/13 i ISO 100.

Prilikom snimanja subjekata u pokretu, akcija često može da bude blizu: deca ili kućni ljubimci koji se igraju u bašti, snimanje akcije u skejt parku ili čak stajanje pored staze na trci motokrosa. U tim situacijama nije vam potreban dugački telefoto doseg, a relativno mali, lagani objektiv je praktičniji.

Kao zum objektiv kompatibilan sa punim formatom, Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM naročito je kompaktan, uz dužinu manju od 9 cm i težinu od samo 395 g. Lako možete da ga odložite i pruža vam slobodu da pratite akciju koliko god želite, bez sputavanja. Brz automatski fokus garantuje glatki i tihi STM motor, dok vam optički stabilizator slike sa 5 koraka omogućava da koristite relativno male brzine zatvarača (na primer, kada pomerate fotoaparat da biste pratili glavni subjekat) bez rizika od zamućivanja snimaka usled podrhtavanja fotoaparata.

Najsvestraniji objektiv za akcionu fotografiju: Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

Jabusame strelac u ceremonijalnoj odori sa velikim lukom i strelom jaše konja velikom brzinom niz usku stazu.

Ako možete da ponesete samo jedan objektiv, svestrani Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM idealan je za širok opseg akcionih scenarija. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM pri 240 mm, 1/800 s, f/6,3 i ISO 800.

Uobičajeni problem prilikom snimanja subjekata u pokretu je u tome što nikada ne znate gde će se akcija desiti. Na primer, stojeći pored gola na amaterskoj fudbalskoj utakmici, u jednom trenutku možete da pokušavate da zabeležite driblanje dalje na terenu, a u sledećem akciju oko gola. Menjanje telefoto i širokougaonih objektiva može da dovede do toga da u potpunosti propustiti važne trenutke.

Zahvaljujući izdašnom opsegu zuma od 10x na Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM, ovaj objektiv je idealan za tu vrstu snimanja i pruža sve, od širokougaonih snimaka do snažnog telefoto dosega. Uparivanje ovog objektiva punog formata sa modelom Canon EOS R7, koji ima manji APS-C senzor, dodatno će povećati taj doseg, pa ćete dobiti opseg ekvivalentan onom od 38,4–384 mm na fotoaparatu punog formata.

Pored praćenja akcije pomoću velikog opsega zuma, ovaj objektiv takođe ima izuzetno brzi sistem Nano USM AF i stabilizator slike sa 5 koraka – sve to zapakovano u udobno kompaktno i lagano kućište.

Najbolji telefoto objektiv za snimanje akcije iz ruke: Canon RF 70-200mm F4L IS USM

Žena drži Canon EOS R fotoaparat na licu i fotografiše ribara kako baca zamku za jastoge u more.

Uprkos tome što je telefoto objektiv, veličina i prenosivost modela Canon RF 70-200mm F4L IS USM čine ga idealnim za fotografisanje akcije iz ruke, kao i za putovanja i divlje životinje. © Andrew Ford

Snimljena otpozadi, žena u vunenoj kapi drži Canon EOS R fotoaparat sa montiranim objektivom Canon RF 70-200mm F4L IS USM.

Efikasnost optičkog stabilizatora slike sa 5 koraka u objektivu Canon RF 70-200mm F4L IS USM povećava se na do 7,5 koraka u kombinaciji sa stabilizacijom u telu na EOS R fotoaparatima, kao što je EOS R6. © Andrew Ford

Iako postoje trenuci kada se akcija odvija u blizini, obično ćete snimati sa razdaljine. Ovo se naročito odnosi na događaje sa publikom, od atletike do moto-sporta. Ako iz izbora izostavite širokougaone i standardne žižne daljine, možete da se odlučite za objektiv koji je namenski napravljen za telefoto performanse.

Neverovatno kompaktni Canon RF 70-200mm F4L IS USM dokazuje da telefoto objektivi ne moraju da budu veliki i teški. Zahvaljujući dizajnu sa uvlačenjem, sklopljen ima dužinu manju od 12 cm za lako odlaganje i težak je samo 695 g, uprkos robustnom kvalitetu izrade serije L sa zaštitom od vremenskih uslova.

U najvažnije karakteristike spada veliki otvor blende f/4, koji ostaje konstantan u celom opsegu zuma, i munjevito brzi AF zasnovan na Dual Nano USM motorima.

Najbolji osnovni model supertelefoto zum objektiva za fotografisanje akcije: Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

Hokejaš na crvenom dresu i crnoj kacigi iz profila, sa podignutim plavim štapom za hokej.

Snažni optički stabilizator slike sa 5,5 koraka u objektivu Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM daje zadivljujuće slike akcije, bez potrebe za stativom. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 400 mm, 1/500 s, f/8 i ISO 1.600.

Hokejaš u plavom dresu i dugim plavim čarapama takmiči se za loptu na terenu sa veštačkom podlogom.

Otvor blende sa devet krilaca takođe pruža prelepo zamućenje pozadine. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 400 mm, 1/640 s, f/8 i ISO 1.600.

Često je slučaj kada fotografišete sport i divlje životinje da jednostavno ne možete da se približite akciji onoliko koliko želite. Čak ni objektiv od 70–200 mm ili Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM možda nema dovoljan telefoto doseg. Da biste pokrili razdaljinu, biće vam potreban supertelefoto objektiv.

Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pruža dva puta veći telefoto doseg od objektiva od 70–200 mm, uz relativno kompaktne dimenzije i naročito malu težinu od samo 635 g. Uvek postoji veći rizik od toga da će podrhtavanje fotoaparata umanjiti oštrinu pri supertelefoto žižnim daljinama, ali stabilizator slike garantuje oštre fotografije iz ruke i glatke video zapise. Izuzetno brzi Nano USM automatski fokus veoma je pogodan za praćenje akcije, a ako vam 400 mm i dalje ne pruža dovoljan doseg, ovaj objektiv je kompatibilan sa Canon ekstenderom RF 1.4x i ekstenderom RF 2x.

Najbolji osnovni model supertelefoto objektiva sa fiksnom žižnom daljinom za akcionu fotografiju: Canon RF 600mm F11 IS STM

Sprinter se pokreće napred iz startnih blokova.

Za neke akcione snimke, skoro da nikada nećete moći da se približite onoliko koliko želite. Najveća moguća žižna daljina odnosi pobedu nad mogućnostima zuma, što supertelefoto objektive, kao što su Canon RF 600mm F11 IS STM i Canon RF 800mm F11 IS STM, čini najboljim opcijama. Snimljeno pomoću Canon EOS R sa objektivom Canon RF 600mm F11 IS STM pri 1/1.600 s, f/11 i ISO800.

Telefoto i supertelefoto zum objektivi pružaju svestranost za podešavanje vidnog polja kada ste ograničeni na jedan položaj za snimanje, na primer, kada ste u prostoru za gledaoce na sportskom događaju ili u skrovištu radi snimanja divljih životinja. U drugim situacijama će vam biti potreban najveći mogući telefoto doseg, a opseg zuma postaje suvišan. Tipični scenariji uključuju snimanje ptica u letu ili divljih životinja u daljini.

Revolucionarni Canon RF 600mm F11 IS STM predstavlja idealnu alatku za zadatak. Zahvaljujući dizajnu sa uvlačenjem, dužina pri nošenju je manja od 27 cm, a težina objektiva je samo 930 g. Potpuno je upotrebljiv, čak i za duže periode snimanja iz ruke, pri čemu je postojana oštrina garantovana zahvaljujući optičkoj stabilizaciji slike sa 5 koraka. Ako vam je potrebno, Canon RF 800mm F11 IS STM daje još veći doseg, a oba objektiva mogu da se koriste sa Canon ekstenderom RF 1.4x i ekstenderom RF 2x.

Najbolji profesionalni objektiv za snimanje brze akcije: Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

Veslač se naginje napred na vesla. Sportista je oštro fokusiran, dok je pozadina zamućena.

„Brzi“ objektiv, kao što je Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM, pruža relativno malu dubinu polja koja je idealna za izolovanje glavnog subjekta u akcionoj sceni zamućivanjem pozadine. Snimljeno pomoću Canon EOS R sa objektivom Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM pri 111 mm, 1/1.000 s, f/2,8 i ISO 1.000. © Matthew Joseph

Fotograf u farmerkama i plavoj jakni naslanja se da bi napravio snimak pomoću Canon fotoaparata i objektiva RF 70-200mm F.2.8L IS USM.

Kao i kod modela Canon RF 70-200mm F4 IS USM, ovaj brži f/2,8 objektiv pruža potpuno profesionalni kvalitet izrade otporan na vremenske uslove, izuzetno brzi i praktično nečujni Dual Nano USM AF i stabilizator slike sa 5 koraka.

Kada je potrebno da zamrznete kretanje izuzetno brzih subjekata, pomoći će vam samo velika brzina zatvarača. Da biste zamrzli brzu akciju, potrebni su vam brzine zatvarača od 1/2.000 s ili veće. To može da predstavlja problem u svim situacijama, osim u onim sa direktnim sunčevim svetlom. Jedno rešenje predstavlja povećanje ISO postavke fotoaparata, ali onda rizikujete zrnasti kvalitet slike usled šuma na slici i gubitak finih detalja.

Ako možete da potrošite malo više novca, Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM je najprefinjenije rešenje. Konstantni otvor blende od f/2,8 omogućava velike brzine zatvarača čak i pri slabom osvetljenju, u celom opsegu zuma. Još jedan bonus je to što možete da izolujete glavni subjekat u sceni zamućivanjem pozadine.

Opcije koje smo ovde obradili savršene su za akcionu fotografiju: lagan je, jednostavan za rukovanje i pogodan za širok opseg budžeta. Stoga, bilo da planirate da stojite pored terena na amaterskoj fudbalskoj utakmici ili da snimite sportistu koji se brzo kreće po stazi, ovde bi trebalo da pronađete objektiv koji ispunjava vaše zahteve. Preostaje vam samo da izađete, isprobate i otkrijete šta je sve moguće.Napisao Metju Ričards

Slični proizvodi

Srodni članci