NOĆNA FOTOGRAFIJA

Astrofotografija: saveti za fotografisanje noćnog neba i zvezda

Vodič za pravljenje izvanrednih fotografija noćnog neba, od najboljeg vremena do snimanja Mlečnog puta do preporučenih postavki, fotoaparata i objektiva.
Pejzažna slika borova, jezera i snegom prekrivenih planina pod zvezdanim nebom.

Stajanje na otvorenom noću i posmatranje zvezda predstavlja zaista čaroban doživljaj. U današnje vreme, zahvaljujući unapređenjima tehnologije fotoaparata, lakše nego ikada pre možete da izađete i zabeležite čudo noćnog neba.

Ovde istražujemo kako funkcioniše astrofotografija, opremu koja je potrebna za noćno fotografisanje, uključujući snimke sa ubrzanim protokom vremena i slike sa zvezdanim tragovima, kao i najbolje tehnike i postavke fotoaparata za fotografisanje noću.

1. Proverite vremensku prognozu

Pre nego što krenete na snimanje, ne zaboravite da proverite vremensku prognozu, pošto će vam biti potrebno vedro noćno nebo da biste pravili najjasnije fotografije zvezda. S tim na umu, delimična pokrivenost oblacima može da doda atmosferu fotografijama noćnog neba, pa budite kreativni i iskoristite vremenske uslove u svoju korist. Pratite vetar: ako su oblaci relativno mirni, neće izgledati previše zamućeno na snimcima na kojima koristite dugu ekspoziciju.

Spakujte rezervne baterije i memorijske kartice, baterijsku lampu za glavu i toplu odeću. Ne zaboravite da držite baterije u džepovima, pošto se brže prazne kada su izložene hladnoći.

2. Pronađite odgovarajuću lokaciju i odaberite pravo vreme

Zvezdano noćno nebo, horizont prošaran narandžastom bojom i jelka jedva vidljiva levo u prednjem planu.

Astrofotografija zahteva strpljenje i malo istraživanja. Da biste postigli najbolje rezultate, trebalo bi da pronađete savršenu kombinaciju vremenskih prilika, lokacije, vremena i datuma. Snimljeno pomoću Canon EOS R5 sa objektivom Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM pri 22 mm, 8 s, f/3,5 i ISO 1.250. © Ulla Lohmann

Mlečni put na noćnom nebu sa siluetom mrtvog stabla u prednjem planu.

Zvezde, a naročito prelepi Mlečni put, teško je videti na mestima sa puno svetla. Odlazak u obližnju prirodu ili divljinu pružiće vam ogromnu prednost kada fotografišete noćno nebo. Snimljeno pomoću Canon EOS R sa objektivom Canon RF 28-70mm F2L USM pri 28 mm, 30 s, f/2 i ISO 3.200.

Da biste napravili najbolje snimke noćnog neba, potrebno je da se zaputite u prirodu, daleko od bilo kakvog osvetljenja. Potražite mirno mesto bez veštačkog osvetljenja. Gradska svetla će prigušiti zvezde, ali će to učiniti i pun mesec, a čak i polumesec, pa proverite lunarni kalendar prilikom planiranja snimanja zvezda.

Najbolje vreme za fotografisanje Mlečnog puta na severnoj hemisferi je između marta i septembra, kada je najviše na nebu. Ciljajte da snimate između ponoći i 5 ujutru, idealno noćima sa mladim mesecom. Sezona Mlečnog puta traje duže na južnoj hemisferi, od februara do kasnog oktobra.

3. Isprobajte različite postavke fotoaparata

Silueta čvornovatih narandžastih formacija stena nasuprot zvezdanog noćnog neba.

Biće potrebno da se upoznate sa postavkama fotoaparata kako biste uspeli da snimite zvezde noću. Ne plašite se da eksperimentišete i isprobavate različite kombinacije postavki, da biste videli kakav uticaj imaju na fotografije noćnog neba. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon EF 14mm f/2.8L II USM pri 15 s, f/2,8 i ISO 3.200.

Da biste snimali zvezdano nebo, potrebno je da preuzmete kontrolu nad fotoaparatom, pa izaberite ručni režim (M) i isprobajte neke od postavki navedenih u nastavku:

 • Brzina zatvarača: Zvezde se pomeraju dok se Zemlja okreće, pa ako želite da snimite precizne tačke svetla, podesite brzinu zatvarača na najviše 20 sekundi. Produžavanje preko ove vrednosti će dovesti do stvaranja zvezdanih tragova.
 • Otvor blende: Takođe će biti potrebno da koristite postavku šireg otvora blende. To će vam omogućiti da u fotoaparat uđe što je moguće više svetla, uz održavanje relativno kratkog vremena ekspozicije. Imajte na umu da će širi otvor blende za rezultat imati malu dubinu polja, što znači da će sve neposredno ispred objektiva biti izvan fokusa.
 • ISO: Treći faktor koji utiče na ekspoziciju fotografija je ISO vrednost. Što je ISO broj veći, senzor će biti osetljiviji na svetlo koje ulazi kroz otvor blende. Ako odete predaleko, slike će početi da izgledaju zrnasto. Uverite se da ste zadovoljni otvorom blende i brzinom zatvarača pre eksperimentisanja sa ISO postavkama. Prvo isprobajte ISO vrednost 1.600 i odatle podesite da biste videli kako će to uticati na rezultate.

Zvezdano noćno nebo sa narandžastom formacijom stena u prednjem planu.

Prelazak na senzor punog formata omogućava vam da snimate odlične slike pri slabom osvetljenju. Visoke maksimalne vrednosti ISO na fotoaparatima Canon EOS RP i EOS R6 omogućavaju zadržavanje detalja i boja uz minimalnu količinu šuma. Snimljeno pomoću Canon EOS RP sa objektivom Canon RF 28-70mm F2L USM pri 28 mm, 15 s, f/2 i ISO 3.200.

4. Budite usredsređeni prilikom snimanja zvezda noću

Fotografisanje noćnog neba može da predstavlja izazov za mogućnosti automatskog fokusa svakog fotoaparata. Razmislite o prebacivanju na ručno fokusiranje okretanjem prekidača AF/MF na kućištu Canon objektiva. Fotoaparati bez ogledala, kao što su Canon EOS R6 i EOS RP, pružaju uvećani pregled scene u elektronskom tražilu i na zadnjem ekranu, što omogućava izuzetno precizno ručno fokusiranje. Još jedan bonus je to što se osvetljenost slike u tražilu automatski povećava. U istim prednostima možete da uživate sa DSLR fotoaparatom, kao što je Canon EOS 90D, kadriranjem snimaka u režimu prikaza uživo pomoću zadnjeg LCD ekrana.

Fotoaparati koji mogu da se pohvale velikim brojem megapiksela, kao što je Canon EOS R5, mogu da imaju ogroman uticaj na fotografisanje noćnog neba, jer vam omogućavaju da zadržite izuzetno fine detalje prilikom fotografisanja zvezda. To može da napravi razliku koja se ogleda u tome da li su najbleđe zvezde jasno vidljive ili se uopšte ne vide. Ovaj nivo detalja je posebno važan ako želite da pravite otiske fotografija zvezdanog neba*.

5. Izaberite najbolji objektiv za astrofotografiju

Siluete drveća nasuprot zvezdanog noćnog neba.

Magični objektiv za astrofotografiju, Canon RF 28-70mm F2L USM ima izuzetno veliki otvor blende u čitavom opsegu zuma, koji može da se takmiči sa mnogim „brzim“ objektivima sa fiksnom žižnom daljinom. Snimljeno pomoću Canon EOS R sa objektivom Canon RF 28-70mm F2L USM pri 28 mm, 75 s, f/2 i ISO 1.600.

Siluete visokih stabala palmi nasuprot Mlečnom putu na noćnom nebu.

Potreban je ultraširoki ugao gledanja i veliki otvor blende za snimanje prostranstva Mlečnog puta pomoću fotoaparata. To obično podrazumeva potrebu za velikim, teškim i veoma skupim objektivom, ali je Canon RF 16mm F2.8 STM relativno lagan, kompaktan i pristupačan, što ga čini idealnim za isplativu astrofotografiju. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM pri 25 s, f/2,8 i ISO 6.400.

Objektivi sa „brzom“ blendom su uvek poželjniji za fotografisanje zvezda, a nije neophodno da koštaju bogatstvo. Na primer, Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM predstavlja vrhunski objektiv za astrofotografiju. Umereno široko vidno polje ovog objektiva obuhvata veliki deo noćnog neba, dok veliki otvor blende prima veliku količinu svetla, a optička stabilizacija slike omogućava snimanje noćnih fotografija iz ruke. Za pravljenje još sveobuhvatnijih snimaka Mlečnog puta, Canon RF 16mm F2.8 STM je idealan objektiv kompanije koji kombinuje izuzetno široko vidno polje i veliki otvor blende sa kompaktnim dimenzijama.

Ako želite dodatnu svestranost zum objektiva, Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM ide od izdašnog širokog vidnog polja do telefoto žižne daljine, što znači da ovaj objektiv može da posluži za portrete i divlje životinje. Takođe ima stabilizaciju slike koja vam omogućava da usporite zatvarač tokom snimanja iz ruke. Za fotografe koji žele još viši kvalitet u ovom opsegu žižne daljine, Canon RF 24-105mm F4L IS USM pruža profesionalnu optiku iz serije L i potpunu zaštitu od vremenskih uslova.

Canon RF 28-70mm F2L USM predstavlja spektakularan standardni zum za astrofotografiju, uz neverovatno brz maksimalni otvor blende od f/2. Ako želite da dobijete dodatnu širinu na širem kraju, gde nekoliko milimetara može da donese puno, probajte Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM.

Ultraširokougaoni zum objektiv Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM omogućava vam da zabeležite veliki deo noćnog neba, dok i dalje uživate u velikom otvoru blende i fleksibilnom opsegu zuma. Kompaktniji Canon RF 14-35mm F4L IS USM predstavlja dobru alternativu – samo je za jedan f/korak sporiji, a pruža još veće maksimalno vidno polje. Saznajte više o tome zašto RF objektivi mogu da vam pruže prednost prilikom snimanja noću pomoću našeg vodiča za najbolji Canon komplet za fotografisanje pri slabom osvetljenju*.

Ako ste u potrazi za isplativim zum objektivom za DSLR fotoaparat APS-C formata, Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM daje besprekoran kvalitet slike i stalni otvor blende od f/2,8, što je neobično u ovoj klasi.

6. Poboljšajte kompoziciju noćnog neba

Mlečni put se proteže preko neba iznad kamenitih obala jezera.

Nebo ispunjeno zvezdama često možete ulepšati tako što ćete na fotografijama uključiti okolne pejzaže. To dodaje jedinstven element slikama i čini da se vaši radovi izdvoje u odnosu na druge fotografije noćnog neba. Snimljeno pomoću Canon EOS 6D (sada ga je nasledio Canon EOS 6D Mark II) pri 20 mm, 30 s, f/2,8 i ISO 5.000.

Silueta razgranatog drveta nasuprot zvezdanog noćnog neba.

Pokušajte da kadrirate snimak tako da dok je fotoaparat uperen ka nebu, u kada ulazi visoki element u prednjem planu, kao što je formacija stena ili ovo drvo. Snimljeno pomoću Canon EOS R sa objektivom Canon RF 28-70mm F2L USM pri 28 mm, 30 s, f/2 i ISO 3.200.

Podignite fotografisanje noćnog neba na viši nivo tako što ćete uključiti druge elemente i povećati vizuelno interesovanje – zgrade, drveće, planine ili reflektujuća jezera su dobre opcije. Ponekad snimcima na kojima su samo zvezde može da nedostaje perspektiva ili karakter, pa uvek potražite nešto jedinstveno, što možete da snimite i da dodate na sliku.

Tradicionalna tehnika za zadržavanje oštrine u sceni od prednjeg plana do pozadine je postavljanje objektiva na hiperžižnu daljinu, ali to je nepraktično kod mnogih modernih objektiva kojima nedostaje skala razdaljine fokusiranja. Proveravanje različitih oblasti na zadnjem ekranu fotoaparata uz uvećani pregled omogućava precizno ručno fokusiranje, ali uz malu dubinu polja pri velikim otvorima blende, možda će biti nemoguće fokusirati celu scenu. Alternativa je pravljenje dva ili više snimaka sa različitim postavkama fokusa i ekspozicije, odvojeno prilagođenih oblastima u prednjem planu i udaljenom zvezdanom nebu, koje ćete zatim objediniti u jednu sliku pomoću programa za uređivanje koji sadrži maske slojeva, kao što je Adobe Photoshop.

Ako ipak želite da zabeležite sve na jednom snimku, ali su oblasti u prednjem planu veoma tamne, pokušajte da ih osvetlite pomoću blica, kao što je Canon Speedlite 430EX III-RT, uz jedan ili više impulsa svetla tokom dugačke ekspozicije. Takođe možete da pokažete kreativnost tako što ćete određene objekte u prednjem planu i oblasti od interesa osvetliti lampom tokom dugačke ekspozicije, pa čak i farovima automobila ako ste se odvezli do lokacije za snimanje.

7. Snimajte slike sa zvezdanim tragovima

Snimanje fantastičnih linija svetla koje pokazuju kretanje zvezda predstavlja izazov, ali savladavanje ove tehnike je moguće praćenjem nekoliko jednostavnih koraka. Počnite tako što ćete pronaći Severni pol, što se lako postiže pomoću aplikacije za zvezdanu kartu na smartfonu. Pozicionirajući se tako da Severni pol (ili Južni pol ako ste na južnoj hemisferi) predstavlja tačku fokusa na fotografiji i korišćenjem duge ekspozicije dobićete kružni šablon koji se formira oko centralne lokacije. Ne zaboravite, za bilo koji snimak sa dugačkom ekspozicijom važno je da koristite stativ kako bi se izbeglo zamućenje usled kretanja.

Zvezde ne emituju puno svetla, pa koristite visoku ISO vrednost (800, 1.600 ili višu) da biste dobili jasne zvezdane tragove. Napravite nekoliko eksperimentalnih snimaka pre nego što pokušate sa dugačkom ekspozicijom, pošto se sa povećavanjem ISO vrednosti povećava i količina šuma na slici.

Iako je zvezdama potrebno 24 sata da naprave pun krug na nebu, izgled zvezdanih tragova u obliku punog kruga može da se postigne sa dugačkom ekspozicijom od približno 60 do 90 minuta. Ako snimate na severnoj hemisferi, lociranje zvezde Polaris na noćnom nebu će vam pružiti referentnu tačku oko koje će izgledati da se zvezde okreću.

Najmanja brzina zatvarača na mnogim fotoaparatima je 30 sekundi, pa je potrebno da koristite postavku ekspozicije Bulb u ručnom režimu (M). To vam omogućava da održite zatvarač otvorenim koliko god želite. Podesite fokus na beskonačnost i nakon što budete spremni, isprobajte ekspoziciju od oko 30 minuta. Zatim ponovo pogledajte snimak. Možda će biti potrebno nekoliko pokušaja i malo strpljenja, ali na kraju ćete postići rezultate kojima ste zadovoljni.

Druga opcija je da kreirate video noćnog neba sa ubrzanim protokom vremena. Mnogi Canon fotoaparati, uključujući Canon EOS R6, EOS R5 i EOS 90D, imaju režim snimanja video zapisa sa ubrzanim protokom vremena uz upotrebu ugrađenog merača intervala. Postavite fotoaparat na stativ i podesite brzinu zatvarača od oko 20 sekundi ili veću, pa uskladite otvor blende i ISO (f/4 i ISO 640 su obično dobre postavke). Napravite probni snimak i pregledajte rezultate, a zatim izmenite postavke ekspozicije. Zatim podesite merač intervala tako da uzastopno pravi snimke na svakih nekoliko minuta.

Ukupno vreme snimanja za sekvencu zavisi od toga koliko želite da traje video noćnog neba sa ubrzanim protokom vremena, kao i od brzine smenjivanja kadrova. Na primer, sekvenca od 60 snimaka pri brzini smenjivanja kadrova od 30 kadrova u sekundi daje video zapis sa ubrzanim protokom vremena od dve sekunde.

Dobro napravljen video zvezdanog neba sa ubrzanim protokom vremena može da bude zadivljujući, sa nebom koje izgleda kao da se postepeno okreće pred vašim očima. Ako imate sreće ili planirate snimanje tako da se poklopi sa meteorskom kišom, zvezde padalice će vam proletati kroz kadar, što doprinosi galaktičkom čudu. Saznajte kako profesionalci beleže ovu zadivljujuću nebesku predstavu u našem vodiču za fotografisanje meteorskih kiša*.


Napisao Metju Ričards


*Dostupno je na određenim jezicima.
Adobe i Photoshop su registrovani zaštićeni trgovački znakovi ili zaštićeni trgovački znakovi kompanije Adobe u Sjedinjenim Američkim Državama i/ili u drugim zemljama.

Srodni proizvodi

 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R6 Mark II

  Fotografije ili video zapisi, akcija ili portret – spoj performansi i kvaliteta slike na fotoaparatu EOS R6 Mark II omogućava vam da pokažete svu kreativnost
 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R8

  Pređite na fotografiju i video u punom formatu i realizujte svoje kreativne ambicije.
 • Širokougaoni objektiv sa fiksnom žižnom daljinom

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Kompaktan i lagan objektiv od 24 mm sa fiksnom žižnom daljinom idealan je za fotografisanje pejzaža, vlogovanje i enterijere – kao i za odlične makro slike.
 • Ultraširokougaoni zum objektiv

  RF 14-35mm F4L IS USM

  Najširi RF objektiv kompanije Canon daje detaljnu sliku uz preciznost L serije, od 14–35 mm, dok je snimanje iz ruke lako uz stabilizaciju slike u 5,5 koraka.
 • Širokougaoni objektiv

  RF 16mm F2.8 STM

  Kompaktan i pristupačan ultraširokougaoni objektiv od 16 mm punog formata za seriju EOS R, dizajniran za vlogere i kreativne kreatore sadržaja.
 • Srodni članci

 • NOĆNA FOTOGRAFIJA

  Fotografisanje meseca

  Postupni vodič za kreativno fotografisanje meseca.

 • TEHNIKE OSVETLJENJA

  7 saveta za fotografisanje pri slabom osvetljenju

  Otkrijte ključne tehnike za snimanje oštrih fotografija pri slabom osvetljenju i najbolju opremu kompanije Canon za fotografisanje pri slabom osvetljenju.

 • OSNOVE FOTOGRAFISANJA / NA OTVORENOM

  Saveti za snimanje u ekstremnim vremenskim uslovima

  Od zaštite opreme do čuvanja sebe, evo naših najboljih saveta i trikova za savladavanje fotografije u ekstremnim vremenskim uslovima.

 • NOĆNA FOTOGRAFIJA

  Najbolji osnovni komplet za noćne snimke

  Fotoaparati i objektivi za izvanrednu noćnu fotografiju.