TEHNIKE OSVETLJENJA

7 najboljih saveta za fotografisanje pri slabom osvetljenju

Saznajte kako da na najbolji način iskoristite Canon fotoaparat i naučite kako da kreirate zadivljujuće slike od sumraka do svitanja.
Raznobojni svetlosni zraci iznad staze za pešačenje na obali.

Zora i sumrak predstavljaju magične trenutke. To su trenuci kada oživljavaju festivali, atmosfera u gradu počinje da se uzburkava i kada se javlja mnoštvo fotografskih prilika. Međutim, beleženje detalja pri slabom osvetljenju može da predstavlja izazov – naročito ako koristite kameru na smartfonu.

U situacijama sa slabim osvetljenjem, kreativni režimi na DSLR fotoaparatu, fotoaparatu bez ogledala ili naprednom kompaktnom fotoaparatu pomoći će vam da po slabom osvetljenju dobijete oštre, detaljne slike, kakve inače ne biste mogli lako da dobijete.

1. Koristite širok otvor blende (mali f broj) da biste propustili što je moguće više svetla

Krupan plan lica tamnokose žene koja ima roze karmin i senku za oči, pri slabom osvetljenju.

Objektivi sa širim otvorima blende propuštaju više svetla do senzora slike i omogućavaju veće brzine zatvarača radi beleženja detalja i zamrzavanja akcije, bez potrebe za povećavanjem ISO postavke na izuzetno visoke nivoe, čime se rizikuje šum na slici. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/1.250 s, f/1,8 i ISO 1.250. © Ejiro Dafé

Ako imate fotoaparat sa ručnim postavkama, otvor blende možete da kontrolišete pomoću režima prioriteta blende (Av). Postavka blende jednostavno saopštava fotoaparatu koliko svetla da propusti. U uslovima slabog osvetljenja potrebno je da što više svetla prepustite da biste dobili dobru ekspoziciju i zabeležili detalje u sceni. Da biste to uradili, koristite širok otvor blende (mali f-broj). Ako je snimak i dalje podeksponiran (previše taman), korišćenje manje brzine zatvarača takođe će povećati količinu svetla produžavanjem ekspozicije, ali uz opasnost od zamućenja – pogledajte odeljak u nastavku kako bi slike bile oštre.

Međutim, postavka otvora blende ne utiče samo na ekspoziciju. Veliki otvor blende takođe daje malu dubinu polja – tj. pri malom f-broju, samo će uski deo scene biti oštro fokusiran. Ovo može da bude idealno ako snimate portrete pre zore i želite prijatno zamućenu pozadinu, ali ako želite da zabeležite specijalne detalje gradskog pejzaža u sumrak, korišćenjem užeg otvora blende (veći f-broj) ćete dobiti veću dubinu polja kako bi veći deo scene bio u fokusu. Za dobru ekspoziciju potrebno je da pokušate sa manjom brzinom zatvarača.

Neki objektivi imaju širi ili „brži“ otvor blende od drugih. Odlične kompaktne opcije za EOS R fotoaparate bez ogledala punog formata poput Canon EOS R6 i EOS RP uključuju Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, koji je odličan izbor za širokougaone snimke gradskih pejzaža noću i druge scene pri slabom osvetljenju. Canon RF 50mm F1.8 STM daje običniju perspektivu (sličnu ljudskom oku) i idealan je za spontanu uličnu fotografiju noću, dok je duži telefoto opseg objektiva Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM savršen za snimanje portreta pri slabom osvetljenju.

Ako koristite DSLR fotoaparat, objektiv kao što je Canon EF 35mm f/2 IS USM pruža prirodnu perspektivu i prednost stabilizacije slike (IS) za snimanje iz ruke. Canon EF 35mm f/1.4L II USM, sa još širim maksimalnim otvorom blende, pruža izvanredne mogućnosti pri slabom osvetljenju. Ako imate DSLR fotoaparat sa senzorom formata APS-C, kao što je Canon EOS 850D, onda EF-S objektiv, kao što je Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM, predstavlja dobru opciju za prirodnu perspektivu. Ako tražite sličnu širokougaonu i prirodnu perspektivu za EOS M fotoaparat bez ogledala kao što je EOS M50 Mark II, koji takođe ima APS-C senzor, nemojte da tražite dalje od ultrakompaktnog „pljosnatog“ objektivaCanon EF-M 22mm f/2 STM i izuzetno brzog Canon EF-M 32mm f/1.4 STM.

2. Povećajte ISO postavku radi veće osetljivosti na svetlo

Velika vodena površina okružena brdima i planinama, pri slabom osvetljenju.

Ako ste koristili širok otvor blende, ali vam se čini da osvetljenost slike i dalje nije dovoljna, povećajte ISO postavku fotoaparata. Time se povećava osetljivost senzora na svetlo i korisno je kada snimate noću bez blica. Što je ISO broj veći, to je veća osetljivost. Canon DSLR fotoaparati, fotoaparati bez ogledala i napredni kompaktni fotoaparati imaju veće senzore, pa daju bolje fotografije pri visokim ISO postavkama od fotoaparata sa malim senzorima, poput onih na smartfonima.

CMOS senzori punog formata u Canon fotoaparatima bez ogledala, kao što su Canon EOS RP i EOS R6, omogućavaju im da daju izvanredan kvalitet slike pri visokoj ISO osetljivosti, sa malo ili nimalo primetnog šuma / zrnatosti slike. Senzori u najnovijim fotoaparatima APS-C formata kompanije Canon malo su manji, ali svakako daju detaljne slike sa niskim nivoom šuma čak i pri veoma visokim ISO postavkama, što ih čini idealnim za snimanje iz ruke noću.

3. Održite slike oštrim

Kada snimate iz ruke pri slabom osvetljenju, možda ćete dobiti zamućene rezultate. Ovo se obično dešava ako ste koristili duže vreme ekspozicije (manja brzina zatvarača) za hvatanje veće količine svetla. Evo još jedne prednosti korišćenja većeg otvora blende: što više svetlosti ulazi u objektiv, možete da koristite veću brzinu zatvarača. To je važno zato što veće brzine zatvarača zamrzavaju kretanje – a što je kretanje koje želite da snimite brže, potrebno je da brzina zatvarača bude veća kako bi se izbeglo zamućivanje pokreta. Pri dobrom osvetljenju, razumno statične subjekte obično možete da snimate brzinom zatvarača od približno 1/50 s, za subjekte koji hodaju potrebna je malo veća brzina od približno 1/250 s, a brža akcija traži brzine od 1/1.000 s ili veće. U uslovima slabog osvetljenja biće potrebne veće brzine zatvarača.

Pored pokreta subjekta potrebno je uzeti u obzir i podrhtavanje fotoaparata – što je veća žižna daljina, teže je izbeći podrhtavanje fotoaparata prilikom snimanja iz ruke. Opšte pravilo je da se započne sa postavkom otvora blende recipročnom žižnoj daljini – pa sa objektivom od 50 mm koristite najmanje 1/50 s ili brže; sa objektivom od 600 mm, koristite 1/600 s itd. Korišćenje objektiva sa optičkom stabilizacijom slike (IS) omogućava korišćenje manjih brzina zatvarača uz postizanje iste oštrine.

Canon EOS R6 poseduje sistem za stabilizaciju slike u telu (IBIS) koji funkcioniše u kombinaciji sa objektivima sa stabilizacijom slike radi izuzetno oštre duge ekspozicije prilikom snimanja iz ruke. Možete da koristite i svoje okruženje da biste smanjili pomeranje fotoaparata: pokušajte da se naslonite na zid ili da postavite fotoaparat na čvrstu površinu. Ako ga imate, koristite stativ, jer će vam to pružiti maksimalnu fleksibilnost.

4. Na najbolji način iskoristite opcije balansa bele

Slika opatije Bath uveče, osvetljene toplim reflektorima i upaljenom uličnom lampom.

Podešavanje balansa bele predstavlja kreativan način za radikalno menjanje finalnog izgleda slika. Snimljeno pomoću Canon EOS 7D (sada ga je nasledio Canon EOS 7D Mark II) sa objektivom Canon EF 17-40mm f/4L USM pri 2,5 s, f/11 i ISO 100. © Marcus Hawkins

Opatija Bath fotografisana noću, sa hladnijim bojama i nebom koje ima duboku nijansu plave.

U ovoj verziji istog snimka promenjen je balans bele, čime su dobijene prirodnije boje kamena, a nebo je dobilo dublju nijansu plave. Snimljeno pomoću Canon EOS 7D sa objektivom Canon EF 17-40mm f/4L USM pri 21 mm, 2,5 s, f/11 i ISO 100. © Marcus Hawkins

Postavka automatskog balansa bele na Canon fotoaparatima pruža postojano precizne rezultate prilikom snimanja po danu i održava dobre performanse prilikom fotografisanja pri slabom osvetljenju. Međutim, slikama pri slabom osvetljenju možete da dodate stilsku notu pomoću alternativnih unapred podešenih postavki balansa bele, kako biste kreirali određenu atmosferu.

Na primer, za snimanje pod gradskim svetlima u sumrak, postavka balansa bele Volfram obično daje veštački osvetljenim oblastima neutralniju temperaturu boje, a pojačava i duboku plavu boju neba iznad. Umesto toga, ako želite da istaknete toplotu veštačkog osvetljenja, pokušajte da pređete na postavku balansa bele Dnevno svetlo.

Mnogi fotoaparati kompanije Canon, uključujući kompaktne fotoaparate kao što je Canon PowerShot G5 X Mark II, mogu da snimaju u RAW formatu datoteka. Izaberite ovu opciju da biste mogli da promenite ili fino podesite postavku balansa bele prilikom naknadne obrade slika pomoću željenog softvera za obradu RAW slika, uključujući moćni i besplatni Digital Photo Professional kompanije Canon.

5. Svetlosni efekti

Mačka u slabo osvetljenoj prostoriji sa prednjim šapama na dve knjige.

Postavljanje fotoaparata na stativ omogućava vam da koristite manje brzine zatvarača kako biste zabeležili više svetla uz zadržavanje oštrog kvaliteta slike. Naravno, pomaže kada imate subjekat koji sarađuje i koji će pozirati bez preteranog pomeranja. Snimljeno pomoću Canon EOS 850D sa objektivom Canon EF 50mm f/1.2L USM pri 1/160 s, f/2,8 i ISO 100.

Mreža puteva noću sa prednjim svetlima automobila koja stvaraju jasno definisane svetlosne tragove.

Dugačke ekspozicije su idealne za pretvaranje noćnog saobraćaja u svetlosne tragove koji obične scene pretvaraju u opčinjujuće kreativne slike. Snimljeno pomoću Canon EOS R6 sa objektivom Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM pri 61 s, f/16 i ISO 400. © Lorenz Holder

Noćnim snimcima možete da dodate dinamičnost kreiranjem svetlosnih tragova, korišćenjem bilo čega, od zadnjih svetala vozila u pokretu do neonskih ukrasa. Potrebna vam je dugačka ekspozicija ako želite da dočarate pomeranje svetlosti kroz fotografiju, što znači da su potrebne brzine zatvarača od nekoliko sekundi ili više, sa fotoaparatom na stativu ili na čvrstoj površini. Eksperimentišite sa različitim trajanjima ekspozicije. Koristite funkciju automatskog tajmera ili daljinskog snimanja na fotoaparatu da biste bili sigurni da nećete zatresti fotoaparat kada pritisnete okidač. Mnogi Canon fotoaparati imaju Wi-Fi funkciju, što vam omogućava da menjate postavke i da okidate sa smartfona pomoću aplikacije Canon Camera Connect.

6. Isprobajte režim uzastopnog snimanja

Figura koja skače na motociklu za motokros preko brda, kao silueta nasuprot neba u sumrak.

Režim uzastopnog snimanja ili rafalni režim savršen je za fotografisanje akcije pri slabom osvetljenju, što garantuje da ćete uvek zabeležiti savršen trenutak. Snimljeno pomoću Canon EOS 7D Mark II sa objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri 35 mm, 1/1.600 s, f/8 i ISO 3.200.

Režim uzastopnog snimanja (poznat i kao režim rafalnog snimanja na nekim fotoaparatima) beleži niz slika u deliću sekunde. Koristan je za snimanje subjekta u pokretu ili veoma dinamične akcije. Ako ga imate na fotoaparatu, uključite ga i isprobajte – povećava verovatnoću dobijanja izvanrednog snimka akcije pri slabom osvetljenju, baš kakav tražite.

7. Najbolji fotoaparati za fotografisanje pri slabom osvetljenju

Fotoaparat Canon EOS R6.

Bez obzira na vaše potrebe i budžet, postoji širok asortiman fotoaparata koji su idealni za fotografisanje pri slabom osvetljenju, uključujući Canon EOS R6.

Canon EOS R6 – savršen fotoaparat punog formata bez ogledala za fotografisanje pri slabom osvetljenju

 • Izuzetno efikasna stabilizacija slike u telu
 • Vodeći sistem automatskog fokusa u klasi radi u skoro potpunom mraku
 • Impresivan kvalitet slike na visokim ISO postavkama

Canon EOS RP – vrhunski isplativi fotoaparat bez ogledala za noćnu fotografiju

 • Senzor slike punog formata za zadivljujući kvalitet pri slabom osvetljenju
 • Napredne performanse automatskog fokusa pri slabom osvetljenju
 • Konkurentna cena za fotoaparat punog formata bez ogledala

Canon EOS M50 Mark II – idealan korak više od fotografisanja pomoću smartfona

 • Prednosti fotoaparata bez ogledala u elegantnom, laganom kućištu, uz senzor slike formata APS-C.
 • AF performanse pri veoma slabom osvetljenju do -4 EV i snimanje sa ISO osetljivošću do 25.600
 • Namenski asortiman izmenjivih, kompaktnih EF-M objektiva

Canon EOS 850D – sledeći korak u kreativnoj kontroli: lagani DSLR fotoaparat

 • Lagano telo od 515 g – odlično za uličnu fotografiju noću
 • APS-C senzor od 24,1 MP pruža izvanredan kvalitet slike
 • Klasična DSLR ergonomija i optičko tražilo za direktnu vezu sa scenom

Canon PowerShot G5 X Mark II – mali i elegantan, ali izuzetno sofisticiran

 • Snažan ugrađeni opseg zuma od 5x, ekvivalentan opsegu od 24–120 mm
 • Mali, ali veoma kvalitetan senzor slike od 1"
 • Mnoštvo režima za noćno snimanje, uključujući Star Portrait, Star Nightscape, Star Trails, Star Time-Lapse Movie i Handheld Night Scene

Pročitajte dodatne savete za fotografisanje pri slabom osvetljenju* mentora izazova Redline Challenge Lorenca Holdera.Napisao Metju Ričards*Dostupno je na određenim jezicima.

Srodni proizvodi

 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R6 Mark II

  Fotografije ili video zapisi, akcija ili portret – spoj performansi i kvaliteta slike na fotoaparatu EOS R6 Mark II omogućava vam da pokažete svu kreativnost
 • Fotoaparati bez ogledala

  EOS R8

  Pređite na fotografiju i video u punom formatu i realizujte svoje kreativne ambicije.
 • Standardni objektivi

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompaktni, tihi i lagani RF objektiv sa fiksnom žižnom daljinom od 50 mm i širokim otvorom blende f/1,8, savršen za realizovanje vaše kreativne vizije.
 • RF objektivi

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  35mm f/1.8 MACRO sa velikim otvorom blende za širokougaonu perspektivu, fokusiranje izbliza i hibridnu stabilizaciju slike.
 • Širokougaoni objektiv sa fiksnom žižnom daljinom

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Kompaktan i lagan objektiv od 24 mm sa fiksnom žižnom daljinom idealan je za fotografisanje pejzaža, vlogovanje i enterijere – kao i za odlične makro slike.
 • Srodni članci

 • NOĆNA FOTOGRAFIJA

  Fotografisanje meseca

  Postupni vodič za kreativno fotografisanje meseca.

 • TEHNIKE OSVETLJENJA

  Snimanje sa dostupnim svetlom

  Saznajte kako da pronađete i zabeležite najbolje svetlo kako biste poboljšali izgled fotografija.

 • VIDEO TEHNIKE

  Saveti za snimanje noću

  Zakoračite u potpuno novi svet kreativnosti pomoću našeg vodiča za snimanje noću.

 • FOTOGRAFISANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

  Divlje životinje pri slabom osvetljenju

  Otkrijte skrivene živote životinja pomoću naših najboljih saveta za noćnu fotografiju.