CANON EOS R5

Dual Pixel RAW obrada slike

U režimu Dual Pixel RAW, EOS R5 fotografima omogućava da prave neverovatne izmene na slikama koje snimaju – nakon što ih snime. Podešavajte položaj oštrine, „bokeh“ i osvetljenje na portretima, a jasnoću pozadine koristite da biste dobili najbolji mogući izgled pejzaža.

Kako funkcioniše

Svaki od piksela na senzoru od 45 MP u modelu EOS R5 sastoji se od dva piksela u boji. U režimu Dual Pixel RAW, prave se dve slike prilikom svakog snimanja: jedna sa pikselima u boji sa leve strane, a druga sa onima sa desne strane. Poređenjem neznatno različitih prikaza na svakoj od ovih slika, u RAW datoteku može da se umetne mapa dubine, što omogućava pravljenje suptilnih izmena na krajnjem rezultatu na osnovu ovih 3D podataka.

Dual Pixel RAW izmene se obavljaju pomoću besplatnog softvera Canon Digital Photo Professional. Novo na modelu EOS R5 je mogućnosti primene Portrait Relighting i Background Clarity u fotoaparatu.

Portrait Re-Lighting

(u fotoaparatu)

Ova nova funkcija u fotoaparatu menja izgled osvetljenja na licima subjekata na portretima. Izgled intenziteta, prostiranje i usmerenje svetla možete da izmenite tokom naknadne obrade, što omogućava posvetljavanje ili potamnjivanje senki, kao i njihovo premeštanje radi simuliranja efekta reflektora.

Background Clarity

(u fotoaparatu)

Selektivno primenjujte poboljšanja jasnoće na pozadinu fotografije u meniju za uređivanje RAW datoteka u fotoaparatu – izvanredno rešenje za fotografisanje pejzaža kada postoji potreba za probijanje kroz izmaglicu u daljini, što pozadinu čini jasnijom.

Bez poboljšavanja jasnoće pozadine

Sa poboljšavanjem jasnoće pozadine

Mikro podešavanje slike

(softver Digital Photo Professional)

Besplatni softver Digital Photo Professional vam omogućava da malo pomerate tačku maksimalne oštrine u odnosu na položaj prilikom snimanja. Ovo je odlično za fotografe portreta koji žele da doteraju kritičnu oštrinu, na primer, ako oči subjekta nisu savršeno fokusirane.

Pomeranje „bokeh“ efekta

(softver Digital Photo Professional)

Pomoću funkcije Dual Pixel RAW Optimizer u našem softveru DPP možete da podesite izgled oblasti izvan fokusa na fotografiji pomeranjem perspektive slike sleva nadesno.

Smanjivanje odbleska i pojave senki

(softver Digital Photo Professional)

Još jedna funkcija Dual Pixel RAW Optimizer u našem softveru DPP doprinosi smanjivanju pojave grešaka usled snažnih izvora svetla u kadru. Prikazi sa slika sa leve i desne strane dvostrukih piksela porede se i selektivno zamenjuju kako bi se maksimalno smanjili ili izbegli odblesak i senke.

Digital Photo Professional

Digital Photo Professional (DPP) je softver za obradu, pregledanje i uređivanje RAW slika visokih performansi namenjen EOS digitalnim fotoaparatima i PowerShot modelima sa podrškom za RAW.

Srodni članci

 • ČLANAK

  Prvi snimci sa Canon EOS R5: snimanje prirode uz prelepe detalje

  Ula Loman i Robert Mark Leman o tome kako su im senzor od 45 MP i AF sa praćenjem oka na modelu Canon EOS R5 pomogli da prave spektakularne snimke na otvorenom.

 • ČLANAK

  Snimanje 8K i oversemplovanog 4K videa pomoću modela Canon EOS R5

  Na prvim video snimanjima pomoću modela Canon EOS R5, Martin Bisig i Ivan D’Antonio istražili su kako 8K mogućnosti skraćuju vreme snimanja i proširuju kreativne opcije.

 • ČLANAK

  Canon EOS R5: 10 funkcija koje ne smete da propustite

  Otkrijte funkcije koje EOS R5 čine revolucionarnim modelom, uključujući mogućnost snimanja fotografija od 45 MP do 20 kadrova u sekundi i 8K RAW video materijala.

 • ČLANAK

  Canon EOS R5 vs EOS R6 – koji je pravi za vas?

  Canon predstavlja ne jedan, već dva revolucionarna fotoaparata punog formata bez ogledala. Koji je pravi za vas? Poredimo modele EOS R5 i EOS R6.