CANON EOS R5

Revolucija na polju videografije. Ponovo.

Mi u kompaniji Canon smo ponosni na ulogu koju smo imali u transformisanju kinematografije, uz proizvode kao što su naša serija DSLR fotoaparata EOS 5D i Cinema EOS kamere i objektivi. EOS R5 nadograđuje to nasleđe, uz revolucionarne video performanse koje redefinišu ono što bi kinematografi trebalo da očekuju od malog fotoaparata.

Revolucija na polju videografije. Ponovo.

8K RAW je stigao

EOS R5 može da snima zadivljujući 8K DCI RAW video interno na CFexpress karticu, pomoću cele širine senzora punog formata, za zaista kinematografski izgled. Fokus sa praćenjem takođe je dostupan, za materijal koji izgleda toliko dobro da biste pomislili da je snimljen sa holivudskim budžetom.

Pored toga što pruža realističan kvalitet slike, 8K rezolucija montažerima omogućava da isecaju materijal i da na kraju dobiju 4K verziju.

EOS R5 pruža mnoštvo opcija za snimanje u 8K rezoluciji:
• 12-bitni RAW,
• 10-bitni 4:2:2 MP4/H.265
• 8-bitni 4:2:0 MP4/H.265,

Uz izbor DCI ili UHD razmera, ALL-I, IPB i IPB (mala brzina protoka) metoda komprimovanja i opcije Canon Log 1 i 3 ili HDR PQ. Dostupne su brzine u kadrovima 23,98p, 24p, 25p ili 29,97p i pomažu vam da postignete željeni izgled. 8K može da se snima čak i na brze SD (v90) kartice kada se koriste IPB opcije komprimovanja.

8K RAW pruža najviši nivo kvaliteta slike i fleksibilnosti: snimajte u rezoluciji koja je četiri puta veća od 4K i menjajte parametre poput balansa bele nakon snimanja materijala pomoću softvera Canon Cinema RAW Development ili omiljene aplikacije za nelinearno uređivanje.* 8K RAW je dostupno kao standardno ili komprimovano, za male video datoteke uz RAW fleksibilnost.

Takođe možete da izdvajate kadrove iz 8K materijala u obliku pojedinačnih JPEG datoteka od 35 MP (ili HEIF datoteka ako je materijal snimljen pomoću HDR PQ), što je idealno za situacije u kojima je potrebno da isporučite video materijal i fotografije istog događaja.

*Kompatibilnost i dostupnost se razlikuju za svakog proizvođača softvera
A side profile of Canon Ambassador Ivan D'Antonio with his eye to the viewfinder of a Canon EOS R5 camera.

4K performanse kao nikada pre, do 120 kadrova u sekundi

Pored revolucionarnih 8K mogućnosti, EOS R5 postavlja nove standarde za videografe koji snimaju u 4K. Snimajte 4K DCI (pun format) i 4K UHD pri brzinama do 120p (119,88 kadrova u sekundi) i 4:2:2/10-bitnom kvalitetu, za svilenkasto glatko usporavanje i zadivljujuće visoku rezoluciju. Uz brzine do 59,94 kadrova u sekundi, imate izbor između korišćenja pune širine senzora fotoaparata ili isecanja od 1,6x, što je po veličini slično sa Super 35 mm.

Za one kojima je potreban najviši 4K kvalitet, 4K HQ režim na modelu EOS R5 reprodukuje zadivljujuće detalje pri brzinama do 30p oversemplovanjem 8K materijala. Morate da vidite rezultate da biste verovali.
Mnoštvu opcija za rezoluciju, brzinu u kadrovima itd. koje pruža EOS R5 možete da pristupite pomoću redizajniranog menija za filmski režim, pa lako možete da pronađete kombinaciju postavki koju tražite.

Dual Pixel CMOS AF II

Naš ažurirani sistem Dual Pixel CMOS AF II omogućava glatko, precizno uzastopno fokusiranje u svim režimima za snimanje, uz detekciju lica i oka, što ga čini idealnim za dokumentarce i dinamični stil snimanja. Takođe može da prepoznaje mačke, pse i ptice, kao i da ih prati u kadru. Efekte privlačenja fokusa, koji prebacuju pažnju publike sa jednog mesta na drugo, lako možete da kreirate – samo dodirnite ekran fotoaparata, a EOS R5 će glatko ponovo fokusirati, brzinom koju ste izabrali.

Kada fokusirate ručno, EOS R5 pruža nekoliko alatki koje vam pomažu da precizno postignete kritičnu oštrinu. Isticanje fokusa naglašava ivice objekata koji su u fokusu bojom koju izaberete, dok Dual Pixel vodič za fokusiranje koristi grafički indikator za prikazivanje da li je fokus ispred/iza subjekta i postaje zelen kada se postigne pravilan fokus.

© Robert Marc Lehmann

Stabilizacija slike

Isti sistem inteligentne stabilizacije slike koji štiti fotografije od podrhtavanja fotoaparata takođe funkcioniše kada EOS R5 snima video i poništava neželjeno pomeranje fotoaparata. U kombinaciji sa elektronskim sistemom Movie Digital IS,* koji dodaje još jedan nivo performansi, rezultati su izvanredni, a materijal izgleda kao da je snimljen pomoću stabilizatora ili slajdera.

*Movie Digital IS sistem nije dostupan kada se snima 8K RAW

8K film sa ubrzanim protokom vremena

Baš kao što 8K rezolucija otkriva fine detalje i jasnoću, tako fotografisanje sa ubrzanim protokom vremena može da otkrije sićušne detalje pokreta koji se odvijaju na potpuno različitoj vremenskoj skali. Kada se te dve stvari spoje dobijate vizuelni spektakl – praznik za oči.

EOS R5 vam omogućava da lakše nego ikada pre snimate te filmove visoke rezolucije sa ubrzanim protokom vremena, koje takođe možete da snimate u 4K, uz kreiranje filma u fotoaparatu. Možete da izaberete interval između kadrova, kao i da odredite da li će ekspozicija biti fiksirana na početku sekvence ili će se ponovo meriti za svaki snimak.

Intuitivan je za korišćenje, pa imate osećaj da ste bliže subjektu

EOS R5 je dizajniran tako da pruža instinktivan i prirodan doživljaj snimanja, pa možete da se usredsredite na subjekat i svoju kreativnu viziju. Ekran sa promenljivim uglom može da se okrene od tela fotoaparata i rotira za 270˚, što omogućava ugodno snimanje iz različitih uglova. Preeksponirani delovi mogu da budu istaknuti pomoću prugastih „zebra“ oznaka koje upozoravaju na previše svetle oblasti.

Čist HDMI izlaz je dostupan za 4K/60p, što omogućava korišćenje spoljnih snimača, kao i istovremeno interno/eksterno snimanje.

Vremena snimanja

EOS R5 pruža vodeći automatski fokus u klasi, uz opcije za snimanje videa visoke rezolucije i velike brzine u kadrovima, pomoću maksimalne širine senzora punog formata uz velike brzine u bitovima. Neizbežno je da kombinacija takvih karakteristika dovodi do stvaranje značajne količine toplote, što ograničava vreme snimanja. Ispod su navedena približna vremena snimanja za dostupne rezolucije i brzine u kadrovima u okruženju sa temperaturom od 23 °C / 73 °F, uz hladni start.
8K 30p
- Puna širina senzora: 20 minuta
- Puna širina senzora RAW: 20 minuta

4K 120p
- Puna širina senzora: 15 minuta *1

4K 60p
- Puna širina senzora: 35 minuta*2
- APS-C isečeno (5,1K oversemplovano): 25 minuta

4K 30p
- Puna širina senzora: nije ograničeno zagrevanjem*2
- Puna širina senzora, visoki kvalitet (8,2K oversemplovano): 30 minuta
- APS-C isečeno (5,1K oversemplovano): nije ograničeno zagrevanjem*2
*1 Snimanje se zaustavlja na 7 minuta i 30 sekundi za video sa velikom brzinom u kadrovima. Ukazuje na vreme kada snimanje može odmah da se nastavi.
*2 Snimanje je ograničeno na 29 minuta 59 sekundi. Ukazuje na vreme kada snimanje može odmah da se nastavi.

Ako fotoaparat dostigne temperaturno ograničenje, preporučuje se da isključite fotoaparat kako bi se ohladio.
Ispod su navedena približna vremena oporavka za okruženje sa temperaturom od 23 °C / 73 °F, ali na njih utiču razni faktori, kao što su ambijentalna temperatura, uzastopni rad fotoaparata i izabrana rezolucija snimanja. Vreme do ponovne dostupnosti punog vremena snimanja razlikuje se u zavisnosti od ambijentalne temperature.

8K 30p
- Hlađenje od 10 minuta pruža približno 3 minuta snimanja
- Hlađenje od 20 minuta pruža približno 8 minuta snimanja

4K 60p
- Hlađenje od 10 minuta pruža približno 10 minuta snimanja
Dodatne funkcije sa najnovijim firmverom

Najnoviji firmver za EOS R5 pruža mnoštvo korisnih ažuriranja i učiniće ovaj model primamljivijim kinematografima. Sada su podržani Cinema EOS zum objektivi sa ugrađenim motorima; upravljajte zumom pomoću dugmeta na fotoaparatu. Kada snimate 8K RAW, sada možete da snimate 12-bitni Prores RAW format ako je priključen Atomos rikorder. Takođe su podržane VPG400 CFExpress kartice zahvaljujući ovom ažuriranju firmvera. Pogledajte stranice za podršku da biste preuzeli.

Srodni članci

 • ČLANAK

  Prvi snimci sa Canon EOS R5: snimanje prirode uz prelepe detalje

  Ula Loman i Robert Mark Leman o tome kako su im senzor od 45 MP i AF sa praćenjem oka na modelu Canon EOS R5 pomogli da prave spektakularne snimke na otvorenom.

 • Vozač planinskog bicikla izvodi vratolomiju u vazduhu naspram sunca. Slika je snimljena sa zemlje i uokvirena crvenim makom i travom na brdu

  ČLANAK

  Snimanje 8K i oversemplovanog 4K videa pomoću modela Canon EOS R5

  Na prvim video snimanjima pomoću modela Canon EOS R5, Martin Bisig i Ivan D’Antonio istražili su kako 8K mogućnosti skraćuju vreme snimanja i proširuju kreativne opcije.

 • ČLANAK

  Canon EOS R5: 10 funkcija koje ne smete da propustite

  Otkrijte funkcije koje EOS R5 čine revolucionarnim modelom, uključujući mogućnost snimanja fotografija od 45 MP do 20 kadrova u sekundi i 8K RAW video materijala.

 • Muškarac drži Canon EOS R6 pored sebe.

  ČLANAK

  Canon EOS R5 vs EOS R6 – koji je pravi za vas?

  Canon predstavlja ne jedan, već dva revolucionarna fotoaparata punog formata bez ogledala. Koji je pravi za vas? Poredimo modele EOS R5 i EOS R6.