CANON EOS R5

Kvalitet slike

EOS R5 daje kvalitet slike koji prevazilazi očekivanja. Potpuno novi senzor od 45 MP odlično funkcioniše sa DIGIC X procesorom slike i pokazuje šta sve može tehnički napredni EOS-R sistem.

Kvalitet slike

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

Rezolucija od 45 MP i DIGIC X procesor

Srce modela EOS R5 čini potpuno novi CMOS senzor punog formata od 45 MP koji pruža prethodno nedostižne nivoe kvaliteta slike. Detalji i jasnoća su prosto zadivljujući, kao i reprodukcija boja, prelazi između nijansi i dinamički opseg. Novi senzor radi sa maksimalnom osetljivošću od ISO 51.200 kako biste mogli da iskoristite prednost senzacionalnog kvaliteta slike koji pruža EOS R5 čak i pri slabom osvetljenju.

DIGIC X procesor slike prilagođenog dizajna uzima podatke sa senzora fotoaparata i daje datoteke slika izvanrednog kvaliteta. Digitalni šum se održava na minimumu – ne samo sa visokim ISO postavkama, već pri svim osetljivostima. Oštrina se poboljšava pomoću potpuno novog podešavanja jasnoće, a dostupan je i dodatni dinamički opseg zahvaljujući unapređenim tehnologijama Auto Lighting Optimizer (ALO) i Highlight Tone Priority+.

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

A paraglider with a yellow canopy high above the lush German Alps

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

© Robert Marc Lehmann

RF sistem za montažu

EOS R5 je fotoaparat koji u potpunosti koristi prednosti tehničkih dostignuća koja su ugrađena u EOS R sistem. To obuhvata RF sistem za montažu objektiva sa širokim prečnikom od 54 mm i razdaljinom između prstena za montažu i senzora od 20 mm koja omogućava optički dizajn prethodno smatran nemogućim.

RF sistem za montažu takođe prenosi podatke između objektiva i tela fotoaparata deset puta većom brzinom od EF sistema za montažu objektiva. Ovo omogućava brže automatsko fokusiranje, novi sistem inteligentne stabilizacije slike i nove nivoe obrade slike u fotoaparatu, pomoću tehnologija kao što je naš Digital Lens Optimizer koja maksimalno povećava kvalitet slike i pomaže objektivima da pruže najbolje moguće performanse.

Stabilizator slike sa 8 koraka1

EOS R5 je prvi EOS fotoaparat sa stabilizacijom slike u telu, koja pruža zaštitu od pomeranja u 5 osa usled podrhtavanja fotoaparata kada za snimanje koristite objektive koji nemaju stabilizaciju slike, dok sa nekim objektivima daje neverovatnih 8 koraka. Međutim, kada ne EOS R5 postavite kompatibilni RF objektiv sa stabilizatorom slike, dva sistema za stabilizaciju rade zajedno i daju sistem za inteligentnu stabilizaciju slike koji eliminiše zamućenje usled šireg opsega vibracija u odnosu na konvencionalni sistem stabilizacije slike.

To je dovoljno za fotografisanje iz ruke pri veoma malim brzinama zatvarača bez brige o zamućenju usled podrhtavanja fotoaparata. Samo zamislite da možete namerno da koristite malu brzinu zatvarača kako biste zabeležili kretanje vodopada dok snimate iz ruke – u pitanju je samo jedan od načina na koje EOS R5 fotografima pruža nove načine za pokazivanje kreativnosti.

Bez stabilizacije slike

© Ulla Lohmann / Canon ambasador

Stabilizacija slike sa 8 koraka

© Ulla Lohmann / Canon ambasador

Digitalna stabilizacija slike za filmove

Elektronski stabilizator slike u telu sa 5 osa takođe je dostupan kada snimate video*. Ovo funkcioniše zajedno sa sistemom za stabilizaciju slike u telu fotoaparata i stabilizatorom slike u objektivu, za izuzetno visoke nivoe stabilizacije. To materijalu snimljenom iz ruke daje gladak i profesionalan izgled koji je odličan za dokumentarno snimanje i kreativne kinematografske projekte.

* Movie Digital IS sistem nije dostupan kada se snima 8K RAW

HEIF format slike

Pored JPEG i CR3 RAW datoteka, EOS R5 takođe može da snima HEIF (High Efficiency Image Format) datoteke. Ovaj format datoteka slika nove generacije može da se pohvali višim kvalitetom slike u odnosu na JPEG datoteke, ali uz približno istu veličinu datoteka. Ovaj format takođe podržava 10-bitne boje, za veći dinamički opseg, što omogućava snimanje HDR PQ slika.

HEIF datoteke takođe možete da obrađujete u fotoaparatu da biste kreirali JPEG datoteke sa većim dinamičkim opsegom nego kod standardnih JPEG datoteka.

Srodni članci

  1. 8 koraka na osnovu CIPA standarda sa objektivom RF 24-105mm F4 L IS USM pri žižnoj daljini od 105 mm.