Alan Rowan stands on the side of a hill, with yellow gorse bushes, grassy fields and a river in the valley behind him. He holds a compact camera to take a photo of the natural view.

Ponoćna skitnica: Kako Munro Munvoker fotografiše planinske pejzaže

Kad je Alan Rouen završio sa ponoćnim novinarstvom u državnim novinama, shvatio je da je previše nafuran da bi mogao da spava. Kao strastveni planinar, iz redakcije je počeo da odlazi pravo u škotsko gorje. Penjući se po mraku, gledao bi izlaske sunca „bez igde ikog na vidiku“, dok se ostatak sveta tek budio.

„Jedna od sjajnih stvari kad pešačite u to doba je da se dan budi pored vas“, kaže on.

The sun sets over a low mountain landscape.

Alanov jedinstven životni stil mu je tako odgovarao da ga nije menjao 20 godina, uklapajući ljubav prema planinama u radni raspored, tako da se popeo na oko 300 vrhova noću.

Alan, koji je sad slobodni novinar i pisac, je objavio dve knjige o svojim ponoćnim avanturama i trenutno piše treću, o svojoj misiji da se ove godine za svaki pun mesec popne na drugu planinu.

Strast za noćim osvajanjem vrhova znači da mu je ranac uvek spakovan i u svakom trenu spreman da krene na neki od najviših vrhova u Škotskoj – to su avanture koje pod pseudonimom Munro Munvoker beleži na svim blogu i društvenim mrežama.

Za fotografisanje planinskih pejzaža, na planinarenje uvek nosi Canon kompaktni fotoaparat, dovoljno mali da staje u džep jakne. „Treba se penjati sa što manje prtljaga, i zato volim dobre džepne fotoaparate“, kaže Alan. „Idem da gledam planine i fotografišem, a ne da fotografišem na planini. Postoji razlika. Ne želim da se mlatim menjanjem objektiva i takotim stvarima. Zato su džepni fotoaparati savršeni za moje potrebe.“

"Svaka fotografija sadrži priču. To je zapis o tome gde ste bili i ko ste"

Alan koristi PowerShot SX740 HS za fotografisanje uspomena na planinama. Pored toga što je prenosiv i lak za korišćenje, fotoaparat ima i bojne moćne funkcije, od 4K videa do izuzetnog optičkog zuma od 40x, što znači da može da fotografiše i detalje iz blizine i divlje životinje u daljini.

„Fotografija mi mnogo znači“, kaže on. „Svaka fotografija sadrži priču. To je zapis o tome gde ste bili i ko ste. To je i način da drugim ljudima pokažete šta propuštaju. Toliko puta se popnem na vrh planine i pomislim „voleo bih da Pera Perić vidi ovo isto“. To je odlično zaveštanje. Fotografije se nasleđuju, uz malo sreće će i moja unučad uživati gledajući šta sam sve radio.“

Alanovi saveti za fotografisanje prirode

1. Nosite nešto s velikim zumom

Alan na usponima često prolazi vrletima, na kojima bezbednost zavisi od toga da se držite utabane staze. „Dobar zum znači da, kad vidite divlje životinje ili ptice, možete da ih približite na fotografiji“.

„Ako vidite nešto na kilometar, ne možete samo da krenete tamo i to slikate – ta životinja će otići dok vi stignete. Treba vam sposobnost da fotografišete sa mesta na kom se nalazite.“

A rusty red boat sits in the middle of a lake on a sunny day
A close-up of the boat’s hull shows flaky red and blue paint with a metallic texture.

Canon PowerShot SX740 HS ima optički zum od 40x u kompaktnom telu, što omogućava detaljne fotografije udaljenih objekata, a tehnologija ZoomPlus digitalno udvostručava optički zum i daje zum od 80x uz mali gubitak kvaliteta u poređenju sa drugim digitalnim zumovima. Na fotografijama iznad, zum od 80x je korišćen za fotografisanje detalja rđe na koritu dalekog čamca.

On omogućava Alanu i da pravi zumirane fotografije noćnog neba. „Radim na knjizi o boravku u planinama po punom mesecu“, kaže on. „Fotoaparat sa velikim zumom omogućava da pravim fotografije mnogo bližeg kadra“.

2. Budite spremni za akciju

Režim rafalnog snimanja može da bude koristan u planinama. „Okruženi ste ogromnim prostorom, ali često možete da negde daleko uočite kretanje i imate samo nekoliko sekundi da to iskoristite“, kaže Alan. „Ako vidite da nešto mrda u vresu, treba odmah da odreagujete na to. Brzina uzastopnog snimanja koju ima Canon PowerShot SX740 HS daje veliku prednost u fotografisanju brzih kretnji.“

Pogodan za objekte u pokretu, od divljih životinja do dana na sportskom terenu, režim rafalnog snimanja od 10 kadrova u sekundi hvata celu priču.

3. Uverite se da možete da snimite sve detalje

Srodni članci
A person wearing hiking gear and a large rucksack stands on top of a rocky outcrop with their dog. In the background, acres of remote moorland can be seen.

AVANTURISTIČKA FOTOGRAFIJA

Avanturistička fotografija na otvorenom

Fotograf Ana Blekvel pešači kroz divljinu Dartmura sa fotoaparatom Canon EOS R6.

Water droplets catching the light on a spiderweb.

FOTOGRAFISANJE PRIRODE

Priroda u crno-beloj tehnici sa fotoaparatom Powershot G7 X Mark III

Canon ambasador Helen Bartlet deli savete za kreiranje inspirativnih crno-belih fotografija prirode pomoću kompaktnog fotoaparata u pokretu.

„Kad ste na vrhu planine, imate savršen pogled, koji treba uhvatiti u najboljem mogućem obliku“, kaže Alan. Zato se isplati imati fotoaparat koji može da snimi onoliko informacija koliko je moguće. „Video snimak rezolucije 4K snima svaku vlat trave.“ Snimanjem u 4K hvatate i sitne detalje koji bi se inače izgubili.“

Canon PowerShot SX740 HSrežim za 4K video ima oštru rezoluciju i nudi opciju vađenja fotografija iz snimka. Alan je utvrdio i da je funkcija „ubrzan protok vremena“ izuzetno zgodna. „Ubrzan protok vremena je odličan za izlaske i zalaske sunca. U veoma kratkoj sekvenci možete da uhvatite promene svetla i razne boje.“

4. Delite u pokretu, gde god da se nalazite

A purple and grey landscape lies on the floor with walking poles and a camera on top of it.

„Deljenje je postalo veoma značajno“, kaže Alan. „Ljudi na društvenim mrežama nestrpljivo čekaju da postujem nove priče. Ponekad to ne stignem i po pravilu je prvo što čujem „Čekam na post, gde je?“

Mogućnost da se Canon PowerShot SX740 HS poveže preko Bluetooth-a i Wi-Fi znači da Alan može da deli slike u hodu, povezivanjem fotoaparata sa mobilnim telefonom i postuje novosti još sa planine. Fotografije se automatski prenose na telefon funkcijom automatskog prenosa aplikacije Canon Camera Connect, a može i da geografski označi fotografije koristeći GPS na telefonu pre objavljivanja na blog i društvene mreže.

5. Koristite stabilizaciju slike za oštre fotografije divljih životinja i makro fotografiju


Bilo da Alan fotografiše unuku kako u dvorištu pravi zvezde ili orla kako mu šestari iznad glave, tvrdi da je sistem Intelligent IS fotoaparata Canon PowerShot SX740 HS neprocenjiv za mirne snimke i oštre fotografije. Kaže da radi podjednako dobro za makro fotografije i fotografisanje kretanja.

„Izbliza slikam gusenice, leptire i koješta drugo i onda to pokazujem unuci“, kaže on. „Ona to mnogo voli, i imamo jaku vezu preko toga.“ „Sjajno je što voli da izlazi napolje i istražuje.“ „Nema ničeg boljeg nego da dobijete mlađariju koja je zainteresovana za prirodu i živi svet.“

A macro shot shows bluebells with wet grass behind.

Napisala Lusi Fulford

Otkrijte snagu i svestranost 4K asortimana 4K kompanije Canon.

Srodni članci

Get Inspired predstavlja ključni izvor korisnih fotografskih saveta, vodiča za kupovinu i informativnih intervjua – sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji fotoaparat ili najbolji štampač i pretvorili sledeću kreativnu ideju u stvarnost.

Povratak na sve savete i tehnike