KREATIVNO ŠTAMPANJE

Eksperimentisanje sa hranom: kako Paperboyo održava stvari svežim

Rič MekKor, kreativni um iza Instagram naloga Paperboyo, priča o svojoj strasti prema pravljenju rukotvorina od papira i objašnjava kako je koristio Canon SELPHY Square QX10 za kreiranje neverovatnih umetničkih dela na temu hrane.
Limun lebdi u vazduhu iznad ilustrovanog otiska tenisera koji se sprema da servira. Efekat čini da izgleda kao da se teniser sprema da udari limun.

„Razlog zašto sa toliko strasti pristupam onome što radim je u tome što sam put do toga pronašao isključivo prateći stvari koje su pobuđivale moju radoznalost“, objašnjava Rič MekKor. „Za mene je to bio način da predstavim svet oko sebe na drugačiji i maštovit način, kakav nisam nikada video, uz priliku da istražim svoj matični grad London.“

Za Riča, britanskog umetnika iza popularnog Instagram naloga Paperboyo, kombinovanje fotografisanja kao hobija sa pravljenjem rukotvorina od papira u početku je predstavljalo način za pravljenje originalnog sadržaja koji je podsticao njegovu maštu. Neki od njegovih najprepoznatljivijih radova uključuju držanje crnih isečaka od papira nasuprot londonskih znamenitosti, radi kreiranja veštih iluzija.

„Bilo je to u vreme štapova za selfije i kada su Instagram fidovi počeli da postaju standardni“, kaže Rich. „Imao sam nameru da izbegavam klišee i da pronađem jedinstven stil, pa sam eksperimentisao sa različitim varijacijama rukotvorina od papira.“

Nakon više od pola decenije Ričov rad se pretvorio iz hobija u blistavu karijeru. Objavio je knjigu pod nazivom Oko sveta sa isečcima, sarađivao je sa velikim brendovima, kao što je Disney®, a uživa u stilu života zahvaljujući kojem je pre 2020. godine obišao svet.

Rič razmišlja o svom uspehu i naglašava: „Nešto što je počelo kao večernji i vikend hobi pretvorilo se u karijeru koja me odvela širom sveta i omogućila mi da živim od eksperimentisanja.“

Kreativnost uz Canon SELPHY Square QX10

Štampač Canon SELPHY Square QX10 okružen otiscima i nažvrljanom konceptualnom umetnošću.

„Način razmišljanja koji sam odmah usvojio je da ne posmatram Canon SELPHY Square QX10 samo kao štampač, zato što je to očigledno i nikome nije potrebno dokazivati da može da štampa prelepe slike“, kaže kreativni fotograf Rič MekKor, poznat kao Paperboyo.

Canon SELPHY Square QX10 štampa raznobojnu ilustraciju male devojčice sa roze kosom i gumom za žvakanje na licu.

Bežičan i prenosiv, Canon SELPHY Square QX10 omogućava pravljenje upečatljivih otisaka visokog kvaliteta za nekoliko sekundi.

Sada, uz skoro pola miliona pratilaca na Instagramu, Rič svoje izume prenosi na novi nivo. Najnoviji projekat mu je omogućio da pokaže kreativnost uz Canon SELPHY Square QX10 uvođenjem otisaka likova na kartonu u teme o hrani – sa velikom dozom Paperboyo originalnosti.

Rič je znao da Canon SELPHY Square QX10 može da pravi živopisne fotografije, ali je hteo da se oproba u ilustrovanju da bi omogućio da se boje zaista ističu. Rič je ilustrovao svoje animacije pomoću softvera Adobe® Photoshop® pre nego što je primenio stok fotografije kao pozadinu, izvezao ih na smartfon i daljinski ih odštampao pomoću aplikacije SELPHY Photo Layout.

Eksperimentisanje sa kreativnom interpretacijom

A tomato is suspended in the air in front of an illustrated print of a boxer. The effect makes it look as if the boxer's left glove is reaching out of the picture.

„Ograničenja tokom 2020. naterala su me da promenim način rada i okruženja u kojima kreiram slike“, kaže Rič. Sa željom da nastavi da pronalazi načine za razvijanje kreativnosti, usredsredio se na kućno okruženje. „Umesto kreiranja vizuelnih postavki sa znamenitostima i pejzažima, sada eksperimentišem na kuhinjskoj dasci ili na stolu. Moja dizajnerska rešenja su postepeno postala prefinjenija – imalo je smisla da razvijem siluete i da iskoristim veštine ilustrovanja, čime dodajem boje i detalje likovima.“

U vezi sa limunom koji zamenjuje tenisku lopticu i paradajzom koji uskače umesto bokserske rukavice na dve skorašnje kratke animacije, Rič kaže, „kada sam dobio izazov da pokažem kreativnost sa hranom, odmah sam to protumačio kao „igranje sa hranom’“, što me je navelo da razmišljam o sportu i kako bih mogao da upotrebim hranu kao zamenu za sportsku opremu.“

Dve ruke drže otisak viteza i otisak zmaja sa suprotnih strana šoljice za kafu. Pena na kafi čini da izgleda kao da zmaj bljuje vatru.

Možete da štampate direktno sa smartfona uz Canon SELPHY Square QX10 – kvadratni otisci sa okvirom po kojem može da se piše idealne su veličine da bi Rič mogao da ih dodaje na svoje otkačene slike na temu hrane.

Inspiracija za ovaj konkretni izazov takođe je došla u obliku gume za žvakanje koja puca preko lica i u sličnosti šara na peni od kafe sa plamenom, koji sam zatim postavio pored živopisnih kvadratnih otisaka od 68 mm na kojima su zmaj i vitez. „Uzmem nešto prepoznatljivo i dodam kreativni obrt kako bih iznenadio gledaoca“, kaže on. „Prešao sam na animacije i promenio okruženje, ali koncept kreativne transformacije uvek predstavlja suštinu mog rada.“

Prihvatanje beskonačne potrage za idejama

Raznobojna ilustracija male devojčice sa crvenim kačketom koja je naduvala veliki roze balon od gume za žvakanje.

Za Riča, ključ stalne popularnost koju uživa Paperboyo je u tome što se ne plaši da isprobava nove stvari.

Raznobojna ilustracija male devojčice sa crvenim kačketom koja ima roze gumu za žvakanje preko celog lica.

„Prelaz sa gumom za žvakanje predstavlja samo dobro tempiran kadar sa fotoaparata“, objašnjava Rič. „Želeo sam da kreiram sekvencu koja impresionira, ali takođe ne izgleda kao nešto što svako ne bi mogao da uradi.“

Rič zna da je potrebno da nastavi da isprobava nove stvari ako želi da održi uspeh koji postigao kao Paperboyo, čak i ako usput bude grešaka. „Mislim da je važno za ambiciozne umetnike i kreatore da znaju da na putu do dobrih stvari ima mnogo neuspeha, grešaka i loše umetnosti“, kaže on. „Za svaku dobru ideju koju sam imao bilo je bar 10 loših kroz koje sam morao da prođem dok nisam došao do onoga što me je odvelo do bolje ideje.“

Strast prema umetnosti takođe mu pomaže da popuni fid fotografijama koje publika obožava i koje želi da kupi u obliku otisaka. „Često dobijam pitanje, „Kako da uspem na Instagramu?“, a ja mislim da je to pogrešno pitanje. Trebalo bi da glasi: „Kako da pronađem nešto što volim?“, zato što sam ja tako uspeo ovo da pretvorim u uspeh.

„Čudan je prelaz sa opuštenog hobija koji je samo vaš, gde ste samo vi svedok svih neuspeha, ali i uspeha, na karijeru koja zahteva da dopustite da mišljenja drugih ljudi oblikuju sadržaj“, nastavlja Rič. „Održavam publiku zainteresovanom zato što sam uspeo da evoluiram i da pronađem nove pravce, a to je zato što i dalje volim to da radim i dalje sam usredsređen na kreiranje jedinstvenog sadržaja.“


Napisala Lorna Dokeril

Slični proizvodi

  • Kućni štampači

    SELPHY SQUARE QX10

    Sačuvajte specijalne uspomene u obliku prelepih otisaka koje možete da pravite bilo gde, bežično.
  • DSLR fotoaparati

    EOS 6D Mark II

    Bez obzira na to da li želite da snimate ambicioznije projekte ili prelazite u profesionalne fotografe, EOS 6D Mark II vam pruža ono što vam je potrebno da napravite te uzbudljive nove korake.
  • Objektivi za DSLR

    EF 24-105mm f/4L IS II USM

    Cene ga oni koji žele da nose jedan objektiv na lokaciju, ovaj objektiv pruža zadivljujući kvalitet slike i naprednu stabilizaciju slike.
  • Srodni članci

  • KREATIVNO ŠTAMPANJE

    Odštampajte instant tablu sa slikama

    Prenesite kreativne projekte na novi nivo i otkrijte kako da napravite tablu sa slikama.

  • KREATIVNO ŠTAMPANJE

    Napravite tablu za viziju života

    Uklopite prostor sa svojim stilom uz Canon SELPHY Square QX10.

  • KREATIVNO ŠTAMPANJE

    Zabavite se štampajući

    Pet razloga zbog kojih vam je potreban kompaktni foto-štampač.

  • FOTOGRAFISANJE HRANE

    Kako da postanete influenser za hranu

    Saveti za fotografisanje hrane od Instagram influensera i Canon ambasadora Jasmin AlBatoul.