KREATIVNO ŠTAMPANJE

Personalizujte, štampajte, organizujte: kreirajte sopstveni foto-kalendar

Sakupite najbolje uspomene tokom godine i odštampajte personalizovani kalendar za dom ili za slanje poklona voljenoj osobi.
Žena drži odštampanu stranicu kalendara dok izlazi iz Canon PIXMA štampača.

Kako sve ranije počinje da se smrkava i provodimo više vremena unutra, to je savršena prilika da pregledate godinu u slikama dok se pripremate za narednih 12 meseci. Koji je bolji način za organizovanje nego uz personalizovani kalendar sa svim omiljenim porodičnim trenucima?

Ručno pravljeni kalendar odštampan na Canon PIXMA štampaču predstavlja fantastičnu priliku da ponovo otkrijete riznicu porodičnih trenutaka snimljenih pomoću telefona ili fotoaparata, kako biste pronašli slike koje savršeno odražavaju svaki mesec. Ili možda možete da izaberete slike sa mesta koja ste posetili, uz uklapanje raspoloženja i odredišta sa godišnjim dobom?

Rafaela Pons, fotograf, influenser i nova mama sa jugozapada Ujedinjenog Kraljevstva, okupila je 19.600 pratilaca na Instagram-u deleći svoj život sa suprugom i detetom, kao i drugi kreativni sadržaj. Takođe vodi marketinšku aplikaciju za influensere, koja pomaže brendovima i influenserima da se međusobno povežu.

Ovde se okreće rukotvorinama i pokazuje kako kreiranje kalendara punog prelepih uspomena iz protekle godine može da bude zabavna i jednostavna aktivnost: potreban vam je samo štampač i malo kreativnosti.

1. Pripremite se za kreativni projekat kalendara

Žena ubacuje papir u štampač koji stoji na stolu pored pakovanja Canon papira i laptopa.

Rafaela zaista uživa u pokazivanju kreativnosti i uvek traži inspiraciju. „Volim sve stvari koje imaju veze sa pravljenjem“, kaže ona. „Pravljenje spomenara je moja specijalnost. Očigledno, prošlo je izvesno vreme zbog bebe, ali obožavam to.“

Za pravljenje kalendara potrebna je minimalna količina pribora, pa je to savršena aktivnost za opuštajući popodnevni umetnički rad kod kuće. Pored Canon PIXMA štampača, kao što je bežična serija Canon PIXMA TS7450 koju koristi Rafaela, biće vam potreban foto-papir koji je dovoljno čvrst da može da se zakači ili prikaže.

Canon mat foto-papir MP-101 idealan je za rukotvorine od papira i daje živopisne fotografije visokog kvaliteta sa mat završnom obradom. Sjajni papir, kao što je Canon Plus Glossy II PP-201, takođe će dobro poslužiti, poboljšavajući jarke boje i pružajući savršenu završnu obradu za digitalne fotografije. Na oba tipa papira možete da pišete, pa možete da zaokružujete datume ili da beležite stvari koje treba da zapamtite. Rafaela se odlučila da koristi papir Plus Glossy za dodavanje prelepog vrhunskog sjaja kalendaru.

2. Odaberite slike

Žena drži stranicu kalendara za oktobar, na kojoj je trudnica koja drži bundevu pored stomaka.

Pronalaženje inspiracije za svaki mesec ne bi trebalo da bude teško. Počnite sa fotografijama voljenih osoba koje možete da iskoristite za mesece njihovih rođendana, kao i sa božićnim porodičnim portretom za decembar, pa nastavite.

Bez obzira na to da li dodajete portret obasjan svećama snimljen na proslavi dečijeg rođendana, srećnu letnju scenu sa odmora, akcionu fotografiju porodičnog psa koji trči kroz jesenje lišće ili omiljeni lokalni pejzaži prekriven snegom, personalizacija kalendara sezonskim slikama najdragocenijih trenutaka predstavlja srce ovog zanatskog projekta.

„Bila sam trudna u ovo vreme prošle godine i napravila sam snimak sa stomakom i bundevom“, objašnjava Rafaela. „Bilo je lepo odštampati tu fotografiju za oktobar, zato što me podseća na taj trenutak i kako vreme leti – moja beba sada ima skoro jednu godinu.

„Za mene je sve u uspomenama koje možete da kreirate pomoću fotografija. Za svaki mesec izabrala bih fotografiju koja vraća dobre uspomene koje sam imala tokom tog vremena.

„Ako odete na moj Instagram, videćete da zaista volim da koristim prirodno svetlo i da ne volim da na fotografijama ima previše dešavanja“, kaže ona. „Smatram da je manje više. Pažljivo birajte slike i uključite puno prirodnog svetla i jednostavnih pozadina.“

3. Pripremite fotografije za štampanje

Žena sedi na kauču sa bebom i koristi aplikaciju Canon Easy-PhotoPrint Editor na telefonu za uređivanje foto-kalendara.

„Možete da eksperimentišete sa aplikacijom Canon Easy-PhotoPrint Editor na računaru ili telefonu“, kaže Rafaela, koja je koristila aplikaciju za šablon kalendara.

Važno je da pripremite slike pre štampanja. Mnoge aplikacije za uređivanje fotografija će vam pružiti opciju da izaberete tip datoteke slike i kvalitet prilikom izvoza, a Rafaela savetuje da izvezete u što je moguće višem kvalitetu. „Ako to učinite, imaćete sliku boljeg kvaliteta kada je odštampate“, kaže ona.

Ako slike izvozite u JPEG formatu, izaberite najviši mogući kvalitet. Takođe možete da ih izvezete kao PNG datoteke, jer ovaj tip datoteka manje gubi na kvalitetu prilikom komprimovanja, što često dovodi do boljih slika. Ako snimate fotografije u RAW formatu, to pruža najviši mogući kvalitet i maksimalnu fleksibilnost u postprodukciji, kada koristite softver za uređivanje slika kao što je Canon Digital Photo Professional (DPP).

Imajte na umu da slike mogu da izgledaju drugačije kada se odštampaju u odnosu na prikaz na ekranu, pa napravite probne otiske da biste dobili predstavu kako će finalne slike kalendara izgledati.

Rafaela koristi aplikaciju Canon Easy-PhotoPrint Editor, koja sadrži izbor šablona za kalendar. Slike možete da uvezete direktno u šablone ili da ih koristite kao inspiraciju za svoj dizajn.

4. Pustite mašti na volju sa šablonom

Žena koja sedi za laptopom i doteruje porodične fotografije u foto-kalendaru pomoću aplikacije Canon Easy-PhotoPrint Editor.

Aplikacija Canon Easy-PhotoPrint Editor omogućava dodavanje teksta, oznaka i okvira u kalendar ili primenjivanje kreativnih filtera na slike. Pored predložaka u aplikaciji, dostupno je mnoštvo opcija za kalendar u usluzi Creative Park, od adventskog kalendara i odbrojavanje do rođendana do 3D kalendara i kalendara sa nalepnicama.

U zavisnosti od zanatskih veština, možete da isprobate kreiranje šablona kalendara od nule, ali je Rafaela izabrala klasični šablon po mesecima u aplikaciji Canon Easy-PhotoPrint Editor, koji vam omogućava da dodate fotografiju na stranicu za svaki mesec. Odaberite odgovarajuću veličinu papira za štampač, uvezite fotografije i eksperimentišite sa kreativnim filterima, oznakama i okvirima, da biste dodali sopstveni stil. Možete čak i da promenite font i boju teksta, da biste zaista napravili jedinstven kalendar.

Dostupan je i asortiman opcija za kalendar u besplatnoj aplikaciji Creative Park, kolekciji besplatnih materijala za pravljenje rukotvorina od papira kompanije Canon. Samo izaberite šablon kalendara, izaberite veličinu u kojoj želite da štampate i preuzmite datoteku. Uzmite makaze, lepak, olovku, hemijsku olovku, čačkalice i pincetu i pripremite se za sečenje, savijanje, lepljenje i sastavljanje kalendara.

5. Štampanje i prikazivanje

Žena se osmehuje dok drži novu odštampanu stranicu kalendara.

Možete direktno da uspostavite vezu sa štampačem iz serije Canon PIXMA TS7450 sa računara ili smartfona. Kartridži sa mastilom za štampač takođe se lako instaliraju i menjaju.

Žena drži bebu na kuhinjskoj ploči. Foto-kalendar je postavljen na ormar iza nje.

Centralna prostorija u domu često je kuhinja, pa personalizovani kalendar možete da prikažete na ormaru montiranom na zid, da ne biste zaboravili važne događaje.

Kada sve bude spremno, vreme je da počnete sa štampanjem. Pristupačni i jednostavni za korišćenje štampač iz serije Canon PIXMA TS7450 ima odličan opseg opcija, koje ga čine idealnim za posao i za zabavu. Možete brzo da kopirate i skenirate više listova za posao, ali i da ga koristite kao kreativnu alatku za aktivnosti sa decom. Širok asortiman kreativnih medija kompanije Canon uključuje magnetni foto-papir, pa možete čak i da odštampani kalendar postavite direktno na frižider.

6. Vaša kreacija kao poklon

Žena koja nosi bebu i kači uramljeni foto-kalendar na zid pored nekoliko drugih uramljenih fotografija i slika.

Personalizovani kalendar ispunjen posebnim uspomenama bio bi odličan rođendanski poklon za babu i dedu ili za bliske prijatelje.

Kada je ispunjen radosnim, zajedničkim uspomenama, personalizovani kalendar može da predstavlja promišljen poklon za prijatelje ili članove porodice. Pored svog kalendara, Rafaela je takođe kreirala uramljeni otisak kalendara sa fotografijom sa venčanja svoje sestre.

„Moja sestra se udala u avgustu, a moja ćerka je nosila prstenje, pa imamo sliku nas sa mojom sestrom i zetom“, kaže ona. „Upotrebila sam neka od dizajnerskih rešenja za pozadinu iz aplikacije, i izgledalo je zaista lepo. Poslaću ga sestri i ona će to obožavati.

„Za mene je sve u uspomenama koje možete da sažmete na fotografijama. Sve je danas digitalno, ali mislim da nam nedostaje „dodira“. To je definitivno poklon koji bih volela da dobijem. Čini vaše uspomene opipljivim.“Napisala Lorna Dokeril

Slični proizvodi

Srodni članci

 • ŠTAMPANJE

  Uređivanje fotografija za štampanje

  Unapredite odštampane fotografije uz naš postupni vodič za uređivanje radi štampanja i najbolje postavke za štampanje koje možete da koristite.

 • KREATIVNO ŠTAMPANJE

  Štampanje lista, planova i ciljeva

  Pokažite kreativnost pomoću štampača Canon PIXMA, organizujte se i ostanite produhovljeni tokom cele godine.

 • ŠTAMPANJE

  Canon PosterArtist

  Brzo, lako i besplatno kreirajte profesionalna dizajnerska rešenja za postere.

 • PRINTING TIPS

  Create a personal gift

  The Canon Photo Cube helps you craft a gift full of happy memories.