ŠTAMPANJE

Uređivanje fotografija za štampanje

Postupni vodič za postizanje najboljih rezultata kada odštampate fotografije.
Žena koja jednom rukom drži paket Canon papira za štampač pregleda odštampane fotografije na stolu ispred sebe, dok je pored njih otvoren laptop. Canon štampač se vidi na komodi u pozadini.

Odšampane fotografije predstavljaju odlične poklone i suvenire. Fotografije možete da koristite da biste osmislili čestitke,kalendare i kućnu dekoraciju, sastavljali spomenare ili personalizovali stvari nalepnicama sa omiljenim slikama. Odštampane fotografije su i trajne uspomene na putovanja, porodična okupljanja ili važne događaje u životu vaše porodice.

Možete da izaberete iz asortimana aplikacija za štampanje. Za čestitke i kalendare, softver Easy-PhotoPrint Editor kompanije Canon vam omogućava da uređujete, isecate, menjate pozadinu, dodajete tekst ili okvire i koristite mnoge druge kreativne alatke, kao što su predlošci, pečati i simboli, da biste poboljšali slike, a zatim ih odštampali. Aplikacija Canon PRINT takođe olakšava pravljenje raznih projekata za štampanje i otvara vam svet kreativnih mogućnosti.

Osim što ćete na njima iskazati svoju kreativnost i dodati svoj lični pečat, želećete da odštampane fotografije budu i najboljeg mogućeg kvaliteta sa oštrim detaljima, bogatim opsegom nijansi i prirodnim bojama. Ovde ćemo se fokusirati na to kako da optimizujete slike pomoću softvera Digital Photo Professional (DPP) kompanije Canon ili svog omiljenog softvera za uređivanje da biste dobili najbolje rezultate prilikom štampanja.

Na ekranu otvorenog laptopa koji se nalazi na stolu prikazuje se softver Canon Easy-PhotoPrint, dok se sa leve strane laptopa nalazi Canon papir, a Canon štampač sa desne.

Softver Easy-PhotoPrint Editor kompanije Canon olakšava dodavanje teksta, okvira, šablona i drugih kreativnih detalja fotografijama pre štampanja na kompatibilnim štampačima PIXMA i MAXIFY. Poseduje čak i alatku za automatsko popravljanje fotografije, koja pomoću jednog klika omogućava optimizovanje fotografija za štampanje.

Muškarac drži odštampanu fotografiju Velikog kanala u Veneciji, dok se Canon štampač vidi na radnom stolu u pozadini.

Odaberite tip papira koji će na pravi način prikazati fotografije porodičnih putovanja na posebna mesta i omogućiti vam da kreirate uspomenu kojoj ćete se vraćati.

Izbor štampača

Koji štampač treba da koristite? Ako kupujete štampač, pogledajte naše vodiče za najbolje Canon štampače za štampanje fotografija i štampače za svaki scenario. Za sada ćemo pretpostaviti da koristite dobar inkdžet štampač opšte namene.

Ipak, jedna stvar koju treba imati na umu je da možete očekivati da će boje biti verodostojnije ako koristite štampač sa više od četiri osnovne boje mastila. Na primer, serija Canon PIXMA TS8750 koristi šest pojedinačnih kartridža, uključujući pet mastila u boji za izvanredan kvalitet fotografija, uz unapređen prostor boja i opseg nijansi. Da biste se zaista izrazili, Canon PIXMA PRO-200, koji koristi osam pojedinačnih kartridža sa mastilom zasnovanim na boji, pruža štampanje na velikim formatima A3+ profesionalnog kvaliteta po relativno pristupačnoj ceni.

Izbor papira

Bez obzira na to koji štampač koristite, izaberite odgovarajući tip papira koji će odgovarati karakteru slike i tipu otiska koji želite. Uopšteno govoreći, sjajni foto-papir, kao što je sjajni foto-papir GP-501 kompanije Canon, može da podrži širi opseg nijansi od mat papira, zbog čega je to dobar izbor za fotografije živopisnih boja čiji je kvalitet kao iz fotolaboratorije. Mat papir, kao što je mat foto-papir MP-101 kompanije Canon, odličan je za slike sa malim kontrastom i setnom atmosferom, naročito u crno-beloj tehnici. Pamučni papir, slikarsko platno i umetnički papir dostupni su u različitim teksturama i završnim obradama, pa mogu da budu savršeni za nezaboravan poklon ili originalni ukras.

Ključna stvar je u tome što različiti mediji imaju različitu apsorpciju mastila i karakteristike refleksivnosti, zbog čega je od ključne važnosti koristiti ispravne postavke kada štampate. Pored toga, da biste dobili najbolje rezultate, imajte na umu predviđenu namenu i optimizujte sliku za medijum na kojem štampate.

Korisnik u jednoj ruci drži odštampanu fotografiju pored laptopa na kojem se prikazuju fotografije istog događaja. Na stolu se nalazi još odštampanih fotografija sa obe strane laptopa.

Najnoviji laptopovi obično prikazuju boje kao previše hladne (previše plave) i imaju mogućnost prikaza kontrasta od čak milion ka jedan – što je hiljadama puta više od odštampane fotografije. Da biste bolje uskladili ono što vidite na ekranu i sa onim što dobijate kada odštampate fotografiju, smanjite osvetljenost ekrana i kalibrišite boje. Kao polaznu tačku podesite belu boju koju vidite na ekranu tako da se podudara sa belom bojom papira koji koristite.

Upravljanje bojama

Pre nego što započnete uređivanje fotografija, ne bi bilo loše da kalibrišete monitor ako možete. To će omogućiti da odštampane fotografije bolje odgovaraju onome što vidite na ekranu, kako ne biste morali više puta da štampate pre nego što dođete do ispravnog otiska, što vam troši vreme i resurse. Najdelotvorniji način da to uradite jeste pomoću kompleta za kalibraciju, ali ako je to prevelika investicija koju povremeno štampanje fotografija ne opravdava, evo nekih brzih rešenja koja možete da isprobate.

Pre svega, uobičajeno je da odštampane fotografije izgledaju previše tamno jer monitor otkriva više detalja u senkama nego što ih je moguće odštampati. Savremeni ekrani podržavaju mnogo veći opseg osvetljenosti nego odštampane fotografije, sa odnosom kontrasta koji obično iznosi najmanje 1000:1, a često i mnogo više. Poređenja radi, najbolji sjajni foto-papir može da postigne odnos kontrasta 200:1 između najtamnije crne i najsvetlije bele boje, dok za mat papir to može da bude samo 100:1. Da biste dobili precizniji utisak na ekranu o tome šta ćete dobiti na odštampanom primerku, jednostavno smanjite osvetljenost monitora.

Drugo, moderni LCD ekrani imaju tendenciju da budu previše plavi, naročito kada su novi (boje često postaju toplije, tj. žuće, kako ekran stari). Da biste to rešili u operativnom sistemu Windows, izaberite Postavke > Ekran > Kalibriši boju ekrana. U operativnom sistemu Mac, otvorite meni Pomoć i potražite opciju Pomoćnik za kalibraciju ekrana. Ekrani obično imaju podrazumevanu postavku bele tačke (temperaturu boje) od D65 ili 6500K – pokušajte da promenite postavku na D50 ili 5000K. Ili, jednostavnije, podesite belu tačku tako da bela boja na ekranu odgovara beloj boji papira na kojem štampate, pod uslovima osvetljenja u kojima će se prikazivati – i vodite računa da vam osvetljenost ekrana ne zavara oko.

Na kraju, proverite postavke boje. U programu DPP idite na Alatke > Željene postavke, a zatim kliknite na Upravljanje bojama. Ne brinite o prvoj opciji, tj. Radni prostor boja – profesionalni fotografi ponekad snimaju koristeći Adobe RGB, širi opseg boja, ali ako su vaši snimci sRGB, onda nema praktične koristi od toga da ih menjate. U iskačućem prozoru Profil štampanja izaberite štampač koji ćete koristiti. DPP primenjuje upravljanje bojama pomoću ICC profila za štampače koji ih podržavaju, a koji sadrže detalje o tačnim mogućnostima reprodukcije boja na uređajima i omogućavaju bolju verodostojnost boja.

Pored ove opcije, za stavku Namena prikaza izaberite Relativna kolorimetrija. Ako slika sadrži bilo koju boju koja je van spektra ili opsega boja štampača, ova postavka podrazumeva to da će ta boja biti pretvorena u najbližu boju koja može da se odštampa, dok će ostatak slike ostati nepromenjen. Ako izaberete Perceptualno, sve boje na slici će biti podešene tako da se očuva odnos između njih i često dolazi do toga da zasićenost slika u boji postaje smanjena, zbog čega izgledaju zagasito. Boje se obično menjaju manje ako koristite postavku Relativna kolorimetrija.

Snimak ekrana softvera DPP kompanije Canon na kojem je prikazano povećavanje osvetljenosti na slici tek venčanog para u zagrljaju.

Softver Digital Photo Professional (DPP) kompanije Canon pruža sveobuhvatnije opcije u odnosu na aplikacije na pametnom telefonu, što vam omogućava da, na primer, ciljano podešavate određene boje pomoću klizača za nijanse, zasićenost i osvetljenost za svaki opseg boja.

Osnove uređivanja

Ako možete da započnete sa RAW datotekom, koja sadrži sve podatke o bojama i nijansama koje je zabeležio senzor, imaćete više prostora za uređivanje. Međutim, ako niste snimili RAW format, možete i dalje da koristite DPP da biste poboljšali sliku za štampanje (mada, neke alatke i opcije neće biti dostupne). Ako počinjete rad sa TIFF ili JPEG datotekom, najbolja praksa je da radite na kopiji slike da biste sačuvali original.

U slučaju RAW datoteka, dobar prvi korak je da ispravite sve optičke aberacije u softveru DPP pomoću alatke Digitalna optimizacija objektiva (ako ste koristili podržani fotoaparat sa podržanim objektivom) ili pomoću alatki na tabli za korekciju objektiva, što može da popravi nedostatke kao što su vinjetiranje i izobličenja objektiva. Na JPEG datoteke će u fotoaparatu biti primenjene određene korekcije objektiva.

Verzija softvera DPP 4.17 sadrži funkciju Neural Network Image Processing (zahteva pretplatu), koja koristi veštačku inteligenciju koja mašinski uči da bi inteligentno analizirala različite oblasti svake slike i primenila selektivna poboljšanja na osnovu sadržaja slike. Može precizno da doteruje oblasti detalja, primeni smanjenje šuma boljeg učinka u oblastima sa manje detalja i ispravi nedostatke i izobličenja do kojih dođe usled nesavršenosti objektiva. Ako često štampate fotografije ili ako želite da štampate fotografije važnih prilika koje se događaju jednom u životu, kao što je venčanje, onda vredi razmotriti pretplatu.

Snimak ekrana softvera DPP kompanije Canon na kojem je prikazana fotografija mlade koja se sprema. Podeksponirane oblasti su istaknute plavom bojom, a preeksponirane crvenom bojom.

DPP ima veoma koristan ekran za upozorenja o istaknutim delovima i senkama, koji može da vas upozori na oblasti koje su izložene riziku od gubitka detalja („clipping“) (gubitak detalja nijansi). Crveni element prikazuje istaknute oblasti koje mogu da budu odštampane kao bela boja bez detalja, a plavi element prikazuje oblasti u senci koje su izložene riziku da budu odštampane bez uočljivih detalja. Ovaj ekran može da vam pomogne da na odgovarajući način podesite osvetljenje i nijanse.

Isecanje i doterivanje kompozicije

Potom razmotrite kompoziciju slike. Ako planirate da odštampate fotografiju sa odnosom širine i visine koji se razlikuje od originalnog, kao što je kvadratni portret 1x1 ili široki pejzaž 16 x 9, onda isecite tako da kadriranje bude onako kako želite, a da nijedan važan element slike ne bude izbačen. Takođe možete da isecate fotografiju radi postizanja kreativnog efekta, bilo li želite da uklonite delove kadra koji vam se ne sviđaju ili koji odvlače pažnju ili da usmerite pažnju na određeni element. Možete da rotirate sliku da biste dodali interesovanje ili da poravnate nagnuti horizont.

Principi kompozicije, kao što je pravilo trećina, mogu da vam pomognu da efektivno kadrirate snimak tako da usmeravate pažnju oka. Kada je kadar uspravan, isecanje na krupan kadar može da ima efekta, ali je obično najbolje izbeći postavljanje subjekta tačno u sredinu kadra – asimetrične kompozicije izgledaju dinamičnije.

Izbegavajte isecanje na veoma mali deo slike, koji možda neće sadržati dovoljno detalja da bi rezultati štampanja bili zadovoljavajući. S tim na umu, kompanija Canon je predstavila revolucionarnu Neural Network Upscaling Tool (zahteva pretplatu),1 koja može da udvostruči rezoluciju slike sa mnogo foto-realističnijim rezultatima nego u slučaju standardnog povećanja rezolucije. Ova alatka, koju pokreće tehnologija za obradu slike sa dubokim učenjemkompanije Canon može da bude idealna ako je fotografija u dosta isečena ili ako jednostavno nema dovoljno piksela za štampanje na velikim formatima.

Umesto da isecanjem odstranite pozadinu koja količinom detalja odvlači pažnju, zašto ne biste razmislili o tome da je zamutite? U toj fazi možete da primenite kreativnije izmene, na primer, tako što ćete da ispravite nijanse boja pomoću funkcije za podešavanje balansa bele u softveru DPP, retuširate nesavršenosti ili neželjene detalje, kao i da brzo i jednostavno stilizujete sliku pomoću filtera i stilova slike. Na primer, možete da postignete da slika izgleda kao da je snimljena pomoću starog fotoaparata za jednokratnu upotrebu ili da joj date retro sepija završnu obradu, između ostalog.

Snimak ekrana softvera DPP kompanije Canon koji prikazuje histogram i druge opcije na tabli s alatkama za podešavanje opsega boja.

Ako slika izgleda previše tamno ili previše isprano, na tabli sa alatkama za podešavanje opsega boja u softveru DPP pokušajte da kliknete na dugme Automatski (A) iznad histograma radi brzog popravljanja. Proverite da li se histogram rasteže do kraja sleva nadesno, i da li se smanjuje na svakom kraju. Ako se naglo prekida na nekom kraju (kao u ovom primeru), prevucite oznake ispod njih (B) ka unutra dok ne budu samo dodirivale ivicu grafikona. Tako će najtamnije senke biti pune crne boje, a najsvetliji istaknuti delovi čiste bele. Ovaj pun opseg od tamnih do svetlih delova čine sliku bogatijom i intenzivnijom kada se odštampa, naročito na sjajnom foto-papiru.

Snimak ekrana softvera DPP kompanije Canon koji prikazuje kontrole na tabli Napredne alatke, koje obuhvataju Kontrast, Zasićenost boja i Oštrinu.

Tabla sa naprednim alatkama sadrži kontrole za podešavanje nijanse, boje i oštrine. U softveru DPP nije moguće maskirati oblasti i lokalno primenjivati izoštravanje kao u nekim softverima za uređivanje, kao što je Adobe Photoshop,2 ali pomoću opcije Maskiranje neoštrine (dostupna za RAW datoteke) u softveru DPP, ako zadržite nisku postavku Finoća i povećate Prag, ograničićete efekat izoštravanja na istaknute ivice i izbeći da tekstura kože i druge relativno nedetaljne oblasti slike izgledaju grublje.

Podešavanje nijansi i dinamičkog opsega

Ako je slika tamna ili je kontrast mali, alatku za automatsku optimizaciju osvetljenja u softveru DPP možete da koristite za automatsko ispravljanje osvetljenosti i kontrasta. Ako želite veću kontrolu, u softveru DPP otvorite tablu sa alatkama za podešavanje opsega boja. Kao i vaš fotoaparat, DPP putem ove alatke prikazuje histogram – grafički prikaz nijansi slike, od najtamnije do najsvetlije. Ako se grafikon na nekom od krajeva naglo završava, to znači da slika pati od gubitka detalja u najsvetlijim tonovima ili najtamnijim senkama.

Počnite tako što ćete da kliknete na Auto (Automatski) (iznad histograma), što automatski podešava belu tačku, crnu tačku i srednju tačku i vraća opcije za automatsku optimizaciju osvetljenja i kontrast na podrazumevane vrednosti. Potom možete ručno da prilagodite osvetljenost, balans bele i druge postavke.

Mnogi vole da povećaju zasićenost i kontrast kako bi slike bile upečatljivije – u tu svrhu isprobajte tablu sa naprednim alatkama (Advanced) u softveru DPP. Možete da promenite i ukupnu ekspoziciju pomoću klizača za podešavanje osvetljenosti. Ponekad nije loše da posvetlite čitavu sliku ako štampate na mat papiru, koji može da izgleda manje belo, ali nemojte da preterujete – zaustavite se dok bele površine izgledaju belo, a ne sivo. Ako slika počne da izgleda neprirodno, smanjite stepen podešavanja senki i istaknutih delova pomoću klizača.

Ako je potrebno, možete da koristite tablu sa alatkama za delimično podešavanje u softveru DPP kako biste fino podesili osvetljenost, kontrast, nijansu i zasićenost određenih delova slike.

Snimak ekrana softvera DPP kompanije Canon prikazuje detalj fotografije obale reke u sumrak, na kojoj je vidljiv šum na oblacima, prikazan u okviru sa detaljima u softveru DPP.

Fotografije snimljene pri slabom osvetljenju mogu da imaju šum na slici, naročito u oblastima u senci, a prekomerno izoštravanje može još više da poveća takav šum, kao što je prikazano u krupnom planu u okviru sa detaljima na tabli sa desne strane softvera DPP.

Snimak ekrana softvera DPP kompanije Canon na kojem je prikazana ista fotografija rečne obale u sumrak, uz značajno smanjen šum na slici.

DPP obuhvata veoma efikasne alatke za smanjenje šuma, koje mogu da ciljaju šum osvetljenosti (zrnatosti) i šum hrominacije (istačkanost boje). Ovde uporedite krupan plan detalja u odnosu na original.

Izoštravanje radi štampanja

Izoštravanje uvek treba da bude poslednji korak. Najbolje rezultate ćete dobiti ako na početku imate što čistiju sliku, zato se prvo pozabavite šumom na slici (i izbegavajte da više puta uzastopno otvarate i čuvate JPEG slike – kvalitet slike će svaki put biti sve lošiji). Ako želite da izoštrite sliku ili smanjite šum, prikažite je pri uvećanju od 100% da biste jasno videli efekte.

Sve fotografije će imati koristi od izoštravanja zato što štampanje samo po sebi malo umekšava slike, ali se to razlikuje u zavisnosti od tipa papira – u onoj meri u kojoj se mastilo više apsorbuje i širi, utoliko je efekat umekšavanja veći. To znači da će štampanje fotografije na platnu zahtevati veći stepen izoštravanja nego u slučaju štampanja na polusjajnom ili satenskom papiru, dok će za štampanje na sjajnom foto-papiru biti potrebno još manje izoštravanje.

Alatka za oštrinu u softveru DPP unapređuje kontrast duž ivica na slici da bi se stvorio utisak veće oštrine, ali alatka za maskiranje neoštrine pruža precizniju kontrolu – poseduje zasebne kontrole za jačinu, finoću i prag. Međutim, za razliku od sličnih softvera, kao što je Photoshop, alatka za maskiranje neoštrine u softveru DPP dostupna je samo za RAW datoteke.

Bez obzira na to koje alatke koristite, izoštravajte selektivno – izbegavajte izoštravanje tamo gde želite blage prelaze, glatke nijanse kože ili zamućenu pozadinu. Izoštravanje oblasti ujednačene boje može da dovede do pojave neprivlačnog šuma na slici. Uz pomoć Neural Network Image Processing Tool u softveru DPP 4.17, fini detalji i tekstura mogu se automatski izoštriti radi postizanja najboljeg efekta, dok će relativno nedetaljne oblasti slike zadržati glatke gradacije i izgled bez šuma.

Postavke za optimalni rezultat štampanja

Spremni za štampanje? Umesto da samo pokrenete štampanje pomoću opcije Odštampaj, izaberite stavku Datoteka > Odštampaj sa detaljnom postavkom. Ostavite rezoluciju na 350 tpi, što je podrazumevana vrednost za štampanje u softveru DPP. Da biste postigli najbolje rezultate, uvek postavite opciju Kvalitet štampe na Visoko. Ako koristite odgovarajuće vrednosti za Željene postavke (kao što je prikazano iznad), to bi trebalo da reši podudaranje boja, ali u padajućoj listi Tip papira od ključne je važnosti da izaberete papir koji koristite – ako ovde izaberete pogrešne postavke, možete izgubiti sav trud koji ste uložili.

Pratite ovaj vodič da biste izvukli maksimum iz fotografija svaki put i dobili odštampane fotografije koje ćete sa zadovoljstvom prikazivati ili deliti – a pogledajte i najbitnije savete profesionalaca za izlaganje porodičnih fotografija.


Napisao Aleks Samersbi

 1. Neural Network Upscaling Tool namenjena je samo za Windows i za nju je neophodna pretplata (dostupan je jednomesečni besplatni probni period). Ako se pretplatite na Neural Network Processing Tool, Neural Network Upscaling Tool ne zahteva dodatnu pretplatu.
 2. Adobe i Photoshop su registrovani zaštićeni trgovački znakovi ili zaštićeni trgovački znakovi kompanije Adobe u Sjedinjenim Američkim Državama i/ili u drugim zemljama.

Srodni proizvodi

 • Snimak modela Canon Pixma Pro-200 spreda

  Profesionalni foto-štampači

  PIXMA PRO-200

  Uz fokus na štampanje živopisnih fotografija u boji, svestranost i upotrebljivost, PIXMA PRO-200 predstavlja idealan izbor za foto-entuzijaste i ambiciozne fotografe.
 • Kućni štampači

  PIXMA TS7450a Series

  Elegantni višenamenski uređaj za poznavaoce tehnologije, sa asortimanom kreativnih tretmana za štampanje, kao i mehanizmom za automatsko dvostrano uvlačenje dokumenata koji pojednostavljuje proces kopiranja i skeniranja više različitih listova.
 • Kućni štampači

  Serija PIXMA TS5350

  Pokažite svoje dizajnersko umeće uz svestranu podršku za medije, kul kreativne aplikacije i veoma jednostavno povezivanje sa smartfonima na seriji PIXMA TS5350.
 • PIXMA G640

  Kućni štampači

  PIXMA G640

  Prvi višefunkcionalni štampač u asortimanu PIXMA G sa čest dopunjivih kartridža sa mastilom u odvojenim bojama, PIXMA G640 spaja neprikosnoveno štampanje foto kvaliteta sa mogućnošću obrade zadataka velikog obima uz izuzetno male troškove.

Srodni članci

 • OSNOVE

  Fotografije za štampanje

  Sedam najbitnijih saveta za snimanje uspomena koje ćete sačuvati odštampane.

 • OSNOVE UREĐIVANJA

  Kako da uređujete specijalne fotografije

  Unapredite snimke specijalnih prilika pomoću ovih jednostavnih saveta za uređivanje fotografija.

 • FOTOGRAFISANJE VENČANJA

  Kreirajte sopstveni album sa venčanja

  Kreiranje sopstvenog albuma sa venčanja može zaista da vas ispuni. Saznajte kako uz naše profesionalne savete.

 • UREĐIVANJE FOTOGRAFIJA / POST-PRODUKCIJA

  Uređivanje RAW slika u softveru DPP

  Otkrijte kako da uređujete, doterujete i poboljšavate RAW fotografije pomoću softvera DPP kompanije Canon.