Svetlo – lako kao 1, 2, 3!

UPOZNAJTE SE SA OSVETLJENJEM

Odlično se zabavljate, uzimate telefon da biste zabeležili trenutak, ali rezultati su pomalo razočaravajući. Nema živopisnosti, energije i intimnosti trenutka. Svi smo to doživeli…

Razumevanje i upravljanje postavkama osvetljenja na Canon fotoaparatu transformisaće fotografije i video zapise koje snimate – i zabeležiti trenutke koje ne smete da propustite u punom sjaju. Postoje tri ključne stvari o kojima treba da znate – ISO, brzina zatvarača i otvor blende. To je sve!

1.
ISO je osetljivost fotoaparata na svetlo – više ISO vrednosti su idealne za uslove slabog osvetljenja. Visoke ISO vrednosti takođe dodaju zrnatost fotografijama, za onaj retro doživljaj sa teksturom! Niže ISO vrednosti su idealne za sunčane dane i svetle prostorije. Niske ISO vrednosti takođe ističu bogatstvo boja!

2.
Brzina zatvarača kontroliše koliko dugo zatvarač fotoaparata ostaje otvoren i koliko svetla ulazi u fotoaparat. Veće brzine zatvarača primaju manje svetla, a manje brzine zatvarača primaju više svetla, pa lako možete da kompenzujete koliko je svetlo jarko ili prigušeno u svim mogućim situacijama.

3.
Otvor blende određuje veličinu otvora kroz koji svetlo ulazi, a takođe se naziva f-korak. Manji otvori blende, kao što je f/2,8, primaju više svetla, a veći otvori blende, kao što je f/8, primaju manje svetla. To vam daje kreativnu kontrolu čak i kada su uslovi promenljivi, na primer, tokom oblačnih dana.


I to je sve što treba da znate! Naravno, zabavni način da naučite je da jednostavno počnete da snimate fotoaparatom. To je takođe najbolji pristup za brzo razumevanje kako ova tri faktora (ISO, brzina zatvarača i otvor blende) zajedno daju najbolje rezultate u svakoj situaciji.

SREĆNO!